Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس جمهوری امروز برای افتتاح فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس راهی بندرعباس می‌شود. افتتاحی مهم که نقطه عطفی در تاریخ صنعت نفت محسوب می‌شود. چراکه با راه‌اندازی فاز 2 پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، موازنه تولید و مصرف بنزین در کشور مثبت شده است.

اکنون فضایی ایجاد شده که حتی می‌توانیم خودکفا باشیم و زمینه را برای صادرات بنزین نیز فراهم کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به شرط آنکه مصرفمان را مدیریت کنیم. با راه‌اندازی فاز سوم این پالایشگاه هم تا پایان امسال، ایران توان صادرات بنزین یورو 5 را به دست می‌آورد. اما همان طور که گفته شد، خودکفایی در تولید و دستیابی به جایگاه صادرات بنزین با مدیریت مصرف این فرآورده ارزشمند پایدار می‌ماند تا دیگر تأمین سوخت، پاشنه آشیل ایران محسوب نشود.

**افزایش 12 میلیون بشکه‌ای بنزین در روز
بیش از یک دهه از آغاز صحبت‌ها درباره پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس می‌گذرد. در ابتدا پروژه‌ای برای مصرف 360 هزار بشکه میعانات گازی تولیدی پارس‌جنوبی، تعریف و طراحی شد. اما در مرحله اجرا، مشکلاتی مانند اعمال تحریم‌ها علیه کشور، کمبود منابع مالی، خروج سهامدار، خروج پیمانکار اصلی و مواردی از این قبیل روند ساخت پالایشگاه را کند کرده بود. در نهایت برجام به داد این پالایشگاه رسید.

شاید بتوان گفت که بهره‌برداری از دو فاز این پالایشگاه یکی از مهم‌ترین دستاوردهای برجام در دو سال گذشته بوده است. فاز سوم آن هم بزودی به بهره‌برداری می‌رسد و در مجموع این پالایشگاه روزانه 24 میلیون لیتر بنزین یورو 5 و 6 میلیون لیتر فرآورده میان تقطیر تحویل می‌دهد که اگر ارزش هر لیتر را 50 سنت در نظر بگیریم، مجموع آن برابر با 15 میلیون دلار در روز می‌شود. این موضوع را اخیراً معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی اعلام کرده بود.

ستاره خلیج‌فارس در قالب سه فاز تعریف شده که هر فاز قابلیت تولید روزانه 12 میلیون لیتر بنزین یورو 5 را دارد بنابراین فاز 2 در کنار فاز یک، 24 میلیون لیتر به حجم بنزین تولیدی کشور اضافه می‌کند، البته این میزان، قابلیت افزایش در مواقع لزوم را دارد.

ناگفته نماند که مطابق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در نیمه دوم امسال هیچ بنزینی به کشور وارد نخواهد شد. پارسال میانگین واردات روزانه بنزین کمتر از 12,6 میلیون لیتر بوده که این رقم در نیمه نخست امسال به نصف کاهش یافت. قطع واردات بنزین به سبب آسودگی خاطر در پی راه‌اندازی فازهای ستاره خلیج‌فارس است. اگر این پالایشگاه ساخته نمی‌شد ما همچنان واردکننده بنزین باقی می‌ماندیم.

ایران مدت‌ها به‌عنوان واردکننده بنزین در منطقه مطرح بوده، اما تا پایان امسال با راه‌اندازی فاز 3، به شرط مدیریت مصرف، می‌تواند تولید بنزین خود را به بازار صادرات و منطقه‌ای اختصاص دهد و نقش خود را در حوزه انرژی منطقه پررنگ کند. بازارهای هدف صادرات بنزین ایران نیز به طور معمول کشورهای همسایه هستند. با توجه به اینکه تولید بنزین ستاره خلیج فارس با استاندارد یورو 5 خواهد بود حتی کشورهای تولید‌کننده بنزین نیز می‌توانند بازار هدف ایران باشند.

**بدون ستاره به مشکل می‌خوردیم
اگر ستاره نبود امروز بحران بسیار بدی را درباره تأمین بنزین کشور تجربه می‌کردیم، زیرا شرایط سیاسی حاکم بر منطقه و جهان ثابت کرده در پی محدودیت‌های اقتصادی، تأمین بنزین برای ما می‌تواند یک چالش بزرگ باشد. تهدیدهایی علیه کشورمان وجود دارد که اگر ستاره خلیج‌فارس را نداشتیم وجود این تهدیدها برای ما بسیار نگران‌کننده می‌شد. فازهای مختلف پارس‌جنوبی روزانه به تولید میعانات گازی می‌پردازند.

تصور کنید برای فروش این حجم از میعانات گازی در جهان با مشکل مواجه می‌شدیم و در داخل کشور نیز نمی‌توانستیم از آن استفاده کنیم، اگر نمی‌توانستیم بنزین مورد نیاز را در داخل کشور تولید کنیم، اگر با اختلال در تولید و استفاده از میعانات گازی روند تولید، توزیع، مصرف و صادرات گاز طبیعی نیز با مشکل مواجه می‌شد، آن زمان چه اتفاقی برای ایران می‌افتاد؟! اما راه‌اندازی ستاره خلیج‌فارس بسیاری از تهدیدها و اهرم فشارها علیه ایران را خنثی کرده است.

اگر ستاره نبود و ما در رقم تولید 60 میلیون لیتر بنزین باقی می‌ماندیم در حالی که مصرف بنزین با رشد فزایند‌ه‌ای همراه است، امروز باید روزانه به‌طور متوسط 30 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد می‌کردیم. درحالی که تحریم‌های جدید این اجازه را به ما نمی‌داد. اکنون علیرضا صادق‌آبادی معاون وزیر نفت می‌گوید که پالایشگاه ستاره خلیج فارس مانع خروج 5.4 میلیارد دلار شد. حال باید مصرف را مدیریت کنیم تا دوباره به واردات بنزین نیازمند نشویم.

*منبع: روزنامه ایران؛ 1397،4،7
**گروه اطلاع رسانی**2059**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد ايران صنعت نفت پالايشگاه ستاره خليج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۰۶۸۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف ۲۷ میلیون لیتر بنزین قاچاق و توقیف ۴۰۰۰ خودروی شوتی در یک سال

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، در ادامه تور رسانه‌ای قوه قضائیه در استان هرمزگان، نشستی با حضور سردار علی‌اکبر جاویدان فرمانده انتظامی استان و سردار اسماعیلی فرمانده مرزبانی و دریابانی برگزار شد. در این نشست مجتبی قهرمانی رئیس کل دادگستری استان و اکبری دادستان هرمزگان نیز حضور داشتند. 

قهرمانی در ابتدای این نشست گفت: همکاری ویژه‌ای و تعاملی بین دستگاه قضایی، مجموعه انتظامی و مرزبانی و ارگان‌های دولتی بوده که در این میان طرح‌های خوبی اجرا شده. یکی از این موارد طراحی و راه‌اندازی سامانه هوشمند پایش جایگاه‌های سوخت برای مبارزه با قاچاق سوخت است. 

سردار جاویدان فرمانده انتظامی استان هرمزگان نیز در این نشست گفت: هرمزگان از استان‌های مهم و استراتژیک کشور است. هم از نظر فرهنگی و هم از نظر جغرافیایی از استان‌های اولویت دار کشور است. از طرفی تعامل خوبی بین ارگان‌ها و همچنین مردم و حاکمیت است. هرمزگان جمعیت متنوعی دارد و استان توریست پذیر و مهاجر پذیر است. ما همواره در میان استان‌های مختلف از نظر میزان جرایم در رتبه‌های خوبی قرار داریم و جزو استان‌هایی هستیم که به لحاظ مسائل امنیتی و انتظامی وضعیت قابل قبولی داریم‌. 

وی افزود: استان هرمزگان ۱۲۰۰ کیلومتر نوار مرزی دارد. از پارسیان تا انتهای جاسک در محدوده ماست و مردم ما از قبل همنشینی با مرز دریا روزی می‌برند. استان ما از نظر واردات و صادرات از استان های اصلی کشور است و بیش از ۷۰درصد صادرات و واردات از اینجاست که این موارد می‌تواند مشکلات امنیتی و انتظامی فراوانی داشته باشد که خدارا شاکریم اینگونه نیست. اگرچه افرادی هستند که از خلأهای قانونی موجود استفاده می‌کنند، مثل درگیری‌های مادر حوزه قاچاق سوخت. 

فرمانده انتظامی هرمزگان در این رابطه اضافه کرد: در این خصوص کم کاری‌هایی وجود دارد. شغل‌های کاذب و دردسرهایی ایجاد کرده که بخشی از توان ما را معطوف به خود کرده است. اما اراده مسئولان استان این است که بتوانیم ریشه‌ای این مشکل را حل کنیم. در این خصوص اقداماتی هم انجام شده و بعضا با طرح‌های عملیاتی خوب و مشترک در نقاط خاص بعضا کشفیات سوخت بیش از ۲ تا ۳ میلیون لیتر بوده است‌. خیلی از جوانان با غفلت در دام افراد سودجو افتادند. 

وی گفت: ما در بحث خودروهای شوتی کاهش ترددها داریم و در بحث قاچاق سوخت هم ضربات مهلکی زدیم و کشفیات زیادی داشتیم. افراد سر باند به طرق مختلف شناسایی شدند و اقدامات خیلی خوبی در این خصوص داشتیم. در سال گذشته ۲۶ طرح ارتقا در خصوص قاچاق سوخت انجام دادیم که بخش اعظمی از آن طرح‌ها با مشارکت دریابانی بوده و در این طرح ها ۲۷ میلیون لیتر سوخت کشف شد. بیش از ۴ هزار دستگاه شوتی سنگین و نیمه سنگین و سبک ضبط شدند. ۴۲۰ کیلومتر لوله‌ها از انبارها و خانه‌های روستایی به سمت سواحل کارگذاری شده بود که با ابزار و تجهیزات پلیس امحا شده است. ۱۴۸۰ عدد مخزن ۱۰ تا ۵۰ هزار لیتری کشف و خنثی شد و محموله ها نیز به شرکت نفت تحویل شده. در این میان ۳۶۵۷ نفر هم در عملیات‌های مختلف دستگیری شدند.

سردار اسماعیلی فرمانده مرزبانی و دریابانی استان هرمزگان نیز در این مراسم گفت: وضعیت استان هرمزگان۱۱۰۰ کیلومتر مرز دریایی با کشورهای حوزه خلیج فارس و بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر مساحت دارد. یکی از اولویت های اصلی فرماندهی انتظامی کشور مبارزه با قاچاق در انواع و اقسام آن بوده است. به این دلیل طرح‌های زیادی در این خصوص داشتیم و فرماندهی انتظامی در کنار مرزبانی و دستگاه قضایی عملیات‌های فراوانی داشته است. در دو سال اخیر ۴۰ درصد توان شناوری ما افزایش پیدا کرده و به فرموده سردار رادان امسال سال سختی برای قاچاقچیان خواهد بود. در سال گذشته بیش از ۲۳۰۰ میلیارد تومان کالای قاچاق کشف و ضبط شد که رشد قابل توجهی نسبت به سال گذشته بود. حدود ۲۳ میلیون لیتر سوخت قاچاق فقط در دریابانی بوده. در دخانیات بیش از ۲۴ میلیون نخ سیگار و بیش از ۲۳ هزار لوازم منزل بوده و در این میان بیش از ۹۵۰ شناور قاچاق بر توقیف شده است. امسال در ۵۰ روز اخیر بیش از ۲ میلیون لیتر سوخت کشف و ضبط شده است. 

وی افزود: ما این هشدار را به قاچاقچیان می‌دهیم که مرزبانی و فرماندهی انتظامی استان با حمایت دستگاه قضایی سال سختی را برای قاچاقچیان رغم می‌زند. ما تلاش می‌کنیم با شناسایی نیروهای اصلی و سرکردگان باندهای قاچاق به بنیه مالی آن‌ها نیز ضربه سختی بزنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • کشف ۲۷ میلیون لیتر بنزین قاچاق
  • کشف ۲۷ میلیون لیتر بنزین قاچاق و توقیف ۴۰۰۰ خودروی شوتی در یک سال
  • سود ۳۱۷ میلیون دلاری پالایشگاه آبادان در سال گذشته
  • قیمت عجیب بنزین آنلاین!
  • در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه‌های بحران خواهیم داشت
  • پالایشگاه آبادان به سوددهی ۱۲هزار میلیارد تومانی رسید
  • پالایشگاهی که قرار بود در دولت قبل به‌دلیل زیان‌ده‌بودن، رایگان واگذار شود، سال پیش به سوددهی ۱۲ هزار میلیارد تومانی رسید
  • واردات ۳ میلیارد دلار بنزین در سال گذشته
  • پالایشگاه آبادان که در دولت گذشته قرار بود رایگان واگذار شود، به سوددهی رسید
  • گزارش اوجی از سوددهی خیره‌کننده پالایشگاه آبادان و افزایش تولید مجتمع‌های پتروشیمی