Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش امتداد به نقل از خبرگزاری علم و فناوری از همدان؛ طرح بیمه سلامت رایگان از جمله طرح های موفقی بود که با اجرای آن طی سال های گذشته هزینه درمان خانواده ها به ویژه خانواده های کم بضاعت را تا حد نسبتاً زیادی کاهش داده است. اما متأسفانه این طرح در سال ۹۷ با مشکلاتی از جمله کاهش ۴ درصدی اعتبار نسبت به سال ۹۶ روبه رو شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که با توجه به دستورالعمل بیمه سلامت در سال ۹۷ نیز تنها بیمارستان ها و مراکز دانشگاهی خدمات این دفترچه ها را پوشش می دهند که این کار باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مردم گردیده است. در این گزارش به دلایل ایجاد کاهش خدمات این سازمان و همچنین روش ها برون رفت از این مسئله می پردازیم.

هدف از ایجاد بیمه سلامت ایرانیان چه بود؟

شاید مهمترین طرح در زمینه بیمه همگانی که طی ۴۰ سال انقلاب در ایران اجرا شده است طرح بیمه رایگان سلامت ایرانیان می باشد که برای اولین بار در دولت محمود احمدی نژاد پیشنهاد شد و در نهایت در سال ۱۳۹۳ دولت تدبیر و امید آن را اجرا کرد. طبق برنامه پنجم توسعه هدف از ایجاد این بیمه «تجمیع منابع مالی سلامت»، «رفع هم‌پوشانی بیمه‌های درمانی»، «برقراری عدالت اجتماعی در بخش سلامت»، «تامین پوشش کامل بیمه سلامت»، «یکسان‌سازی سیاست‌ها و روش‌های اجرایی حوزه بیمه سلامت»، «تشکیل امور مراکز طرف قرارداد»، «تشکیل پرونده سلامت»، «فعال‌سازی نظام ارجاع و پزشک خانواده» و «کاهش سهم مردم از هزینه‌های درمان به ۳۰%» می باشد. از این رو در ابتدای مهر ۱۳۹۱ سازمان بیمه سلامت ایرانیان زیر نظر وزارت رفاه و تامین اجتماعی ایجاد شد. طبق این طرح تا کنون حدود ۱۱ میلیون نفر زیر چتر حمایتی این سازمان قرار گرفتند. مهمترین ویژگی این طرح رایگان بودن این بیمه بود و افراد می توانستند بدون پرداخت کوچکترین هزینه ای به مدت یک سال از خدمات این دفترچه استفاده نمایند.

علت ایجاد محدودیت برای فعالیت بیمه سلامت ایرانیان در سال ۹۷

طبق برنامه ریزی ها انجام شده در سال ۹۳ بودجه لازم برای اجرای بیمه سلامت ایرانیان مبلغ ۱۶۵۰ میلیارد تومان بود که دولت در این سال نتوانست تعهد خود را به این سازمان پرداخت نماید و در نهایت در پایان سال ۹۳، این سازمان موفق به پرداخت مبلغ ۱۴۰۷ میلیارد تومان از مطالبات خود با موسسات خود نشد. در سال ۹۴ و ۹۵ نیز این موضوع تکرار شد. در سال ۹۶ محمد جواد کبیر، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت اعلام کرد:

برای اینکه این سازمان بتواند فعالیت خود را ادامه دهد باید در سال ۹۶ مبلغ ۱۰ هزار میلیارد تومان به بیمه سلامت تخصیص داده شود و منابع یک درصد مالیات بر ارزش افزوده در ذیل منابع این سازمان تعریف شود و همچنین ۴۸۰۰ میلیارد تومان منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها به وزارت بهداشت اختصاص یابد، البته این بودجه صرفاً برای سال جاری است و کسری های سال های گذشته پا برجا می باشد.

اما دولت در سال ۹۶ باز هم نتوانست تعهدات خود را اجرا کند و در نهایت زیان انباشته این سازمان در این سال به ۸۵۰۰ میلیارد تومان رسید.  در سال ۹۷ هم با توجه به شرایط اقتصادی کشور و همچنین افزایش بدهی های انباشته، دولت نه تنها نتوانست بدهی خود را پرداخت نماید بلکه به ناچار ۴ درصد از بودجه بیمه سلامت را در سال ۹۷ کاهش داد و طی ابلاغیه ای اعلام کرد که بیمه سلامت ایرانیان در سال ۹۷ تنها در بیمارستان ها پوشش داده می شود، همچنین دیگر این بیمه ثبت نام جدیدی از مردم به عمل نمی آورد.

مشکل به گل نشستن کشتی بیمه سلامت چیست؟

طرح بیمه سلامت ایرانیان از محدود طرح هایی موفقی بود که با اجرای آن، کاهش هزینه درمان مردم به ویژه قشر فقیر جامعه را در پی داشت اما اشتباهات راهبردی باعث زمین گیر شدن این طرح شده است که از مهمترین دلایل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- مهاجرت بیمه شدگان سایر نهادها به بیمه سلامت: 

هدف اصلی بیمه سلامت ایرانیان پوشش دادن افراد کم بضاعت، فقیر و فاقد بیمه ای بود که اغلب برای تأمین هزینه های زندگی خود به ویژه درمان ناتوان بودند . با توجه به بررسی های دولت حداکثر قرار بود ۶ میلیون نفر تحت پوشش این بیمه قرار بگیرد اما تعداد بیمه شدگان هم اکنون به ۱۱ میلیون رسیده است. صندوق بیمه ایرانیان قبل از طرح تحول سلامت ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بیمه شده داشت اما با راه اندازی طرح جدید بیمه سلامت و رایگان بودن آن، بیمه شدگان سایر سازمان ها به ویژه بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی نیز از این طرح استقبال کردند و به این بیمه رایگان مهاجرت کردند. از آنجایی که هیچ سرانه ای برای این افراد دیده نشده بود اولین کسری جدی بودجه سازمان بیمه سلامت ایران از همین نقطه آغاز شد.

این در حالی است که طبق آخرین آمار اعلام شده از سوی  مرکز آمار ایران ۱۰ و نیم درصد از جمعیت کشور یعنی حدود ۸ میلیون نفر هنوز فاقد پوشش بیمه ای هستند که هزینه هر یک میلیون نفر، ۵۲۸ میلیارد تومان می باشد که برای این افراد نیز هیچ بودجه ای پیش بینی نشده است.

۲- الزام مجلس شورای اسلامی به بیمه کردن اتباع خارجی بدون در نظر گرفتن سرانه درمان:

طبق قانونی که مجلس شورای اسلامی آن را به تصویب رساند بیمه سلامت ایران موظف بود که اتباع بیگانه ساکن در کشور را نیز تحت پوشش خود قرار دهد این در حالی بود که طبق برنامه ریزی ها هیچ بودجه ای برای این کار تخصیص داده نشده بود به همین دلیل این عمل نیز باعث افزایش بیمه شدگان و همچنین افزایش هزینه های درمان و افزایش بدهی ها گردید.

۳- بدهی های انباشته و تخصیص نیافتن به موقع بودجه ها برنامه ریزی شده:

 یکی دیگر از عواملی که باعث کاهش عملکرد سازمان بیمه سلامت در سال ۹۷ شده است بدهی ها انباشته سال های ۹۳، ۹۴، ۹۵، و ۹۶ می باشد. این سازمان هم اکنون بالغ بر ۸۵۰۰ میلیارد تومان بدهی به بنگاه های اقتصادی کوچک، داروخانه ها، بیمارستانها، شرکتهای دارویی و … دارد و از آنجایی که بودجه این نهاد نیز در سال ۱۳۹۷ نسبت به سال ۹۶، ۴ درصد کاهش داشته است به همین دلیل چاره ای جزء محدود کردن فعالیت های خود نداشت که اگر به این مشکل توجه نشود قطعاً این سازمان در ادامه کار با مشکلات بیشتری رو به رو خواهد شد .

روش حل مشکلات بیمه سلامت

قطعاً با برنامه ریزی جامعه ای می توان مشکلات مربوط به بیمه سلامت را حل نمود. از آنجایی که دولت هم اکنون شرایط بد اقتصادی را پشت سر می گذارد پس نمی توان انتظار داشت که دولت بتواند بودجه مربوط به بیمه سلامت را افزایش دهد به همین دلیل در مرحله اول پیشنهاد می شود که سازمان بیمه سلامت با تکمیل بانک اطلاعاتی خود افرادی که همزمان از بیمه سلامت و بیمه های دیگر استفاده می کنند را شناسایی نماید و اقدام به حذف آن ها نماید. در مرحله دوم از آنجایی که هدف ایجاد بیمه سلامت رایگان ایرانیان تحت پوشش قرار دادن اقشار کم درآمد جامعه می باشد اقدام به حذف افراد پر درآمد از این بیمه نماید که اجرای این دو عمل خود باعث می شود که هزینه سرانه درمان در سال ۹۷ کاهش یابد. در سال ۹۸ نیز دولت در صورت امکان باید بودجه اختصاص داده شده برای این حوزه را ثابت نگه دارد که با اجرا در آمدن دو مرحله بالا خود این سازمان می تواند با برنامه ریزی چند ساله بدهی های خود را پرداخت نماید.

انتهای پیام /

سجاد عبدلی

 

true برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۲۰۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۹هزار میلیارد برای حمایت از بیماران صعب‌العلاج

مدیرکل بیمه سلامت کردستان از اختصاص ۹هزار میلیارد تومان اعتبار برای حمایت از بیماران خاص و صعب‌العلاج در استان خبر داد. - اخبار استانها -

انور اسماعیلی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج در پاسخ به این سؤال که آیا از بیماران خاص در استان حمایت می‌شود؟ اظهار داشت: در دو سال گذشته با همکاری دانشگاه علوم پزشکی صندوق حمایت از بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج راه‌اندازی شد که از 107 بیماری حمایت می‌کند.

وی با اشاره به اینکه قبل از راه‌اندازی این صندوق تنها 5 نوع بیماری مشمول حمایت می‌شدند که اکنون 107 بیماری تحت پوشش قرار گرفته است، گفت: در سال نخست 5 هزار میلیارد تومان، سال دوم 7 هزار میلیارد تومان و اکنون برای سال سوم 9هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافته است.

مدیرکل بیمه سلامت استان کردستان درباره نحوه حمایت از بیماران افزود: این بیماران به دو صورت که نخست سامانه‌ای و خودکار در سیستم نشان‌دار می‌شوند که اکنون 80 هزار بیمار خاص و صعب‌العلاج در کردستان شناسایی و مشمول حمایت این صندوق هستند. 

وی بیان کرد: از این 80 هزار نفر 40 درصد مربوط به بیمه تأمین اجتماعی هستند یعنی چتر حمایتی تنها محدود به بیمه سلامت نیست بلکه تمام ایرانیان می‌توانند از این مزایا بهره‌مند شوند.

اسماعیلی خاطرنشان کرد: در سال گذشته  بار مراجعه بیماران خاص به مراکز درمانی در کشور 5 میلیون نفر و در کردستان 150هزار بار بوده است. 

وی اظهار کرد: از ابتدای طرح تاکنون بالغ بر 450میلیارد تومان بابت حمایت از بیماران خاص توسط بیمه سلامت پرداخت شده که از این میزان 40 میلیارد تومان آن در این اداره‌کل پرونده‌ها به صورت دستی از بیماران تحویل گرفته شده و بازپرداخت شده است.

مدیرکل بیمه سلامت استان کردستان اذعان داشت: بیماران خاص و صعب‌العلاج برای بهره‌مندی از این خدمات باید حتماً عضو یکی از بیمه‌های پایه (بیمه سلامت، تأمین اجتماعی، خدمات درمانی و نیروهای مسلح) باشند.

انتها یپیام/481/

دیگر خبرها

  • اختصاص ۹هزار میلیارد برای حمایت از بیماران صعب‌العلاج
  • چرا بیمه سلامت حساب واحد بانکی ندارد
  • ۳ هزار میلیارد تومان بودجه برای درمان رایگان کودکان کمتر از ۷ سال
  • افزایش میزان حمایت از بیماران تالاسمی با تأسیس صندوق بیماری‌های نادر و صعب‌العلاج
  • بسته خدمتی دندانپزشکی برای بیماران خاص و صعب العلاج
  • واژگونی مینی‌بوس در محور آستانه اشرفیه به کیاشهر با ۱۸ مصدوم
  • معافیت سازمان بیمه سلامت بر اساس قانون از اتصال به حساب خزانه
  • جزییات جدید از واژگونی مینی بوس در روستای امیرهنده
  • تخفیف بیمه سلامت برای دهک‌‌های ۶ تا ۹ درآمدی
  • بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج ادامه دارد