Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس، گروه سینما: مهدی فیاضی‌کیا، کارگردان مستند «مک‌کارتیسم» با بیان اینکه این اثر، بخشی از وقایع دهه ۵۰ آمریکا را به تصویر می‌کشد، گفت: اگر مخاطبان از گذشته‌ کشورهای غربی به خصوص آمریکا مطلع شوند، حق انتخاب‌هایی جدید پیدا می‌کنند.

به گفته او، هفته دوم تیرماه در تاریخ انقلاب اسلامی، هفته‌ای پرحادثه و آکنده از جنایت است که آمریکا و ایادی‌اش در حق ملت ایران مرتکب شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انفجار هفتم تیر سال ۶۰ در دفتر حزب جمهوری اسلامی و شهادت شهید بهشتی، بمباران شیمیایی سردشت در تیر سال ۶۶، ترور شهید صدوقی و حمله موشکی به هواپیمای مسافربری کشورمان از جمله جنایاتی است که در این هفته صورت گرفته است.

کارگردان مستندی درباره «مک‌کارتیسم» می‌گوید که علی رغم جنایات بسیاری که آمریکا و عناصرش در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی مرتکب شدند؛ اما همچنان آمریکا با خوی استکباری، ایران را متهم به نقض حقوق بشر می‌کند؛ در حالی که کارنامه این کشور پر است از نقض حقوق بشر و جنایت در قبال کشورهای مستقل. البته رنگین‌پوستان آمریکایی از جمله سیاه‌پوستان، سال‌ها پس از الغای بردگی در این کشور، با برخوردهای غیرانسانی مواجه می‌شوند که هر از چندگاهی هم برخی از آنها رسانه‌ای و موجب اعتراضات سیاه‌پوستان می‌شود.

«ساحره سوزان» مستندی به کارگردانی مهدی فیاضی‌کیا است که از زاویه جدیدی به بی‌صداقتی و نقض حقوق بشر توسط آمریکای مدعی پرداخته و بخشی از سابقه نه چندان دور این کشور در نقض آزادی بیان و تفتیش عقاید شهروندان خودش را که با عنوان «مک کارتیسم» معروف است، به نمایش می‌گذارد. 

در ادامه مشروح گفت‌وگوی مهدی فیاضی‌کیا، کارگردان مستندی درباره «مک‌کارتیسم» با خبرگزاری فارس را می‌خوانیم.

 

*چرا ساخت چنین مستندی برای شما اهمیت پیدا کرد؟

«ساحره‌سوزان»، در واقع ادامه مستند «من مرگ می‌شوم»، کار قبلی من است که به ماجرای بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی می‌پردازد. به دلیل اینکه مطالب زیادی پیرامون موضوع «من مرگ می‌شوم» مطالعه کرده بودم، به این نتیجه رسیدم که در مستند جدیدی، مطالعات و تحقیقات خودم درباره دوران «مک‌کارتیسم» در آمریکا را به تصویر بکشم. قبل از ساخت این مستند با موضوع «مک‌کارتیسم» آشنایی داشتم و فیلم‌هایی را که درباره این مسئله ساخته شده بود، دیده بودم.

رئیس جمهور آمریکا مخالفان فراوانی در بین نخبگان دارد

*درباره دوران «مک‌کارتیسم» بیش‌تر توضیح بدهید.

«مک‌کارتیسم»، وقایع و اتفاقات مربوط به دهه ۱۹۵۰ در آمریکاست که اطلاع از آن‌ها برای مردم جالب خواهد بود. در حقیقت، همه باید بدانند که همواره این امکان وجود دارد که وقایع و وضعیت آن دوره در نقاط مختلف دنیا دوباره تکرار شود.

پدیده «مک‌کارتیسم» در دهه ۱۹۵۰ آمریکا درست همان وضعیت و مخالفانی را داشته است که امروز دولت دونالد ترامپ با آن روبه‌رو است. امروز رئیس جمهور آمریکا مخالفان فراوانی در بین نخبگان این کشور دارد و مسائل و مشکلاتی که امروز ترامپ در آمریکا و دنیا ایجاد کرده همانند مسائلی است که در گذشته نیز توسط سناتور مک‌کارتی ایجاد شده بود.

امروز ترامپ تحت فشار دموکرات‌ها قرار گرفته است و تحقیقاتی درمورد ارتباط او با روسیه انجام می‌شود؛ اما وی در برخی از سخنان و سخنرانی‌های خود از عبارت «شکار ساحره» استفاده می‌کند که این موضوع، اشاره به دوره «مک‌کارتیسم» دارد. به همین دلیل هم در این مستند، به دولت جدید آمریکا هم پرداختم.

البته سخنرانی دونالد ترامپ در نسخه اولیه کار نبود؛ چرا که موضوع و سوژه اصلی این مستند پیرامون «مک‌کارتیسم» و بیان اینکه این رویدادها و حوادث می‌توانند مکرراً در سایر نقاط دنیا تکرار شوند، بود. ولی با صحبت‌هایی که با برخی دوستان از جمله مهدی نقویان، تهیه‌کننده این کار داشتم، این بخش را هم اضافه کردم تا موضوع مستند، ارتباط مصداقی هم با دنیای امروز پیدا کند و درک آن برای مخاطبان ملموس‌تر شود.

«مک‌کارتیسم» برچسبی است که طرفین قدرت در آمریکا آن را به یکدیگر می‌زنند و صرفاً اینگونه نیست که فقط منحصر به ترامپ باشد و من هم به عنوان کارگردان به دنبال برجسته کردن ترامپ نبودم؛ اما باید اشاره کنم که امروز «مک‌کارتیسم» در آمریکا به نماد و سمبل تبدیل شده است و اگر کسی می‌خواهد بگوید مورد ظلم و ستم قرار گرفته، طرف مقابل خود را به «مک‌کارتیسم» و یا «شکار ساحره» متهم می‌کند.

استفاده از منابع لاتین برای نگارش فیلمنامه

*منابع آرشیوی و تصاویر کار را به چه شکل تهیه کردید؟

عمده منابعی که برای کار تحقیق و پژوهش و نگارش فیلمنامه استفاده کردیم، انگلیسی‌زبان بودند و در این مسیر از اخبار مرتبط با این موضوع نیز حداکثر استفاده را بردیم. از تصاویری هم که در مستندهای خارجی درباره موضوع «مک‌کارتیسم» ساخته شده بود، استفاده کردیم.

 

*تولید چنین کارهایی برای مخاطب کارکردی هم دارد؟

ساخت این مستندها بیشتر برای این است که مخاطبان ایرانی از رویدادهایی که در گذشته آمریکا اتفاق افتاده باخبر شوند. چنین مستندهایی مخاطبان را آگاه می‌کند و مردم باید از تاریخ سایر کشورها به خصوص آمریکا اطلاع پیدا کنند و در جریان اتفاق‌هایی در آن کشورها رخ می‌دهد، قرار بگیرند و آگاهی‌های لازم را در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی این کشورها کسب کنند.

اگر مخاطبان ما با آگاهی از این وقایع و قصه‌ها بدانند، تاریخ بشر در گذشته‌های نه چندان دور کشورهای غربی به خصوص آمریکا به چه شکل و صورتی بوده، حق انتخاب‌هایی را پیدا می‌کنند که در گذشته نداشته‌اند. البته متأسفانه با این موضوع، مستندهای ما و به طور کلی، ژانر مستند، عموماً پرمخاطب نیستند؛ اما مخاطبانی که مستند به طور عام و تاریخ به طور خاص برایشان اهمیت دارد، حق انتخاب‌هایی پیدا می‌کنند که چگونه بتوانند در جهان امروز زندگی کنند.

البته به صراحت باید به این موضوع اشاره کنیم که تولید چنین مستندهایی به دلیل تنوع و میزان مخاطبان و طرفداران، کم است. مخاطبانی که گرفتاری فراوان و مشکلاتی دارند، بیشتر به دنبال تهیه و خریداری کارهای سوپرمارکتی هستند.

اگر این قبیل مستندها طرفداران خوبی داشت، شاهد جریان گرفتن سرمایه‌گذاری‌های مناسبی در این حوزه بودیم و در نتیجه مستندهای بیشتری هم در این زمینه‌ها ساخته می‌شد؛ اما چنین آثاری را معمولاً مخاطبان خاص و آن‌هایی که به دیدن مستندهای تاریخی راغب هستند، تماشا می‌کنند.

*«ساحره سوزان» از تلویزیون هم پخش شده است؟

مستند «ساحره سوزان» از شبکه‌های مستند و سوم سیما برای مخاطبان و علاقه‌مندان، روی آنتن رفته است؛ اما به دلیل محدودیت دایره مخاطبان این دست کارها بازخوردی تا امروز به دست من نرسیده است. البته اگر مستندها از موضوعات جنجالی برخوردار باشند، داستانشان فرق می‌کند و مخاطبان خود را پیدا می‌کند.

یادآور می‌شود: «مک کارتیسم» اصطلاحی است برای اشاره به فعالیت‌های ضدکمونیستی سناتور جوزف مک‌ کارتی (۱۹۰۸ تا ۱۹۵۷) در آغاز دوره جنگ سرد که موجب شد موجی از عوام‌فریبی، سانسور، فهرست‌های سیاه، گزینش شغلی، مخالفت با روشنفکران، افشاگری‌ها و دادگاه‌های نمایشی و تفتیش عقاید، فضای اجتماعی دهه ۱۹۵۰ آمریکا را دربرگیرد. بسیاری از افراد به ویژه روشنفکران، به اتهام کمونیست بودن شغل خود را از دست دادند و به طرق مختلف آزار و اذیت شدند. نکته جالب توجه، شباهت زیاد این مبارزه ضد کمونیستی با روش‌های مرسوم در کشورهای کمونیستی بود. مک کارتیسم همچنین دوران سیاهی را برای هالیوود رقم زد و کارگردانان زیادی را به بهانه کمونیست بودن تحت تعقیب قرار داد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۲۲۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر

دمی همدم و همراه شدن با حضرت حافظ پیشینه‌ای چند قرنی در میان ایرانیان و فرهنگ ایرانی دارد. بدون شک همه ایرانیان از خردسالی با حافظ و فال این شاعر و عارف نامی آشنایی دارند. 

به گزارش «زی‌سان»، حافظ‌خوانی در مراسم‌های مختلف همانند لحظه سال تحویل و شب یلدا، بخشی از فرهنگ و سنت دیرینه جامعه ایرانی است. در کنار خواندن غزلیات، گرفتن فال حافظ نیز یک رسم همیشگی برای ایرانیان است. 

این باور قدیمی در میان ایرانیان وجود دارد که حضرت حافظ داننده عالم نهان و غیب است و در لحظات مختلف با رجوع فال حافظ می‌توان تصمیم درست را گرفت. فال پنج شنبه ۶  اردیبهشت به تفال حافظ بدین گونه است:‌

ما زِ یاران چَشمِ یاری داشتیم

خود غلط بود آنچه ما پنداشتیم

تا درختِ دوستی بَر کِی دهد

حالیا رفتیم و تخمی کاشتیم

گفتگو آیینِ درویشی نبود

ور نه با تو ماجرا‌ها داشتیم

شیوهٔ چَشمت فریبِ جنگ داشت

ما غلط کردیم و صلح انگاشتیم

گُلبُنِ حُسنَت نه خود شد دلفُروز

ما دَمِ همت بر او بگماشتیم

نکته‌ها رفت و شکایت کس نکرد

جانبِ حُرمَت فرو نگذاشتیم

گفت خود دادی به ما دل حافظا

ما مُحَصِّل بر کسی نَگماشتیم

تعبیر و تفسیر غزل

در راه دوستی از خودت وقت و انرژی گذاشتی و به کمک و یاری دوستان و آشنایانت امیدوار بودی، اما اکنون پی برده‌ای که در انتخاب اطرافیانت اشتباه کرده‌ای، کسانی که به آنها اطمینان پیدا کرده بودی یاور تو در راه زندگی نبودند. بهتر است از این اشتباه درس بگیری، از این به بعد به توانایی‌های خود تکیه کن و دوباره از اول با احتیاط و تعمق شروع نما تا به نتیجه مطلوب خودت برسی. هرچند اتفاقاتی تلخ رخ داده است، با دیگران درگیر مشو، دعوا و فریاد در شأن و شخصیت تو نیست؛ همچنین احترام گذاشتن به بزرگتر‌ها لازم است. در زمینه مسائل عاطفی با احتیاط قدم بگذار تا گرفتار عشقی یک‌طرفه نشوی.

tags # فال حافظ ، فال سایر اخبار آیا قدرت‌های فوق‌بشری واقعیت دارند؟ چطور انسان به این قدرت‌ می‌رسد؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • حمایت دانشجویان دانشگاه خلیج‌فارس از دانشجویان آزادی‌خواه آمریکایی
  • شب فراموش نشدنی اراکی‌ها با ۱۹ گل تاریخی
  • عملیات وعده صادق انگیزه دانشجویان آمریکا را افزایش داد
  • فعال مطرح یهودی: ما به یک مهاجرت دسته جمعی از «صهیونیسم» نیاز داریم
  • ندای آزادی
  • فال حافظ امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • اعلام برنامه‌های هفته ملی خلیج فارس و روز معلم در قشم
  • فال حافظ امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • فال حافظ امروز پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • آمریکا بر جنایت های اسرائیل در غزه سرپوش می گذارد