Web Analytics Made Easy - Statcounter

محققان دانشگاه تربیت مدرس نانوکپسول‌های حاوی پپتیدهای زیست فعالی را با استفاده از منابع دریایی تولید کرده‌اند که به گفته آنها این نانوکپسول‌ها، طعم و بوی ناخوشایند پپتیدهای حاصل از ماهی را حذف کرده و پایداری و فعالیت ضداکسیدانی آنها را افزایش داده ‌است.

به گزارش ایسنا، آنتی اکسیدان‌ها در سیستم‌های غذایی و همچنین در بدن انسان نقش مهمی در کاهش فرآیندهای اکسیداتیو ایفا می‌کنند؛ این در حالی است که استفاده از آنتی‌اکسیدان‌های مصنوعی مانند BHA، TBHQ، BHT و PG با توجه به عوارض جانبی نامطلوب آنها، محدود شده‌ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس ماهی‌ها و سایر غذاهای دریایی یکی از منابع بالقوه و کاملا طبیعی آنتی اکسیدان (پپتیدهای ضداکسیدانی یا AOP) هستند.

در این راستا محققان دانشگاه تربیت مدرس از منابع دریایی، نانوکپسول‌هایی حاوی پپتید زیست فعال به عنوان آنتی اکسیدان‌های طبیعی تولید کردند.

دکتر سید فخرالدین حسینی، استادیار گروه فرآوری محصولات شیلاتی دانشگاه تربیت مدرس هدف از اجرای این طرح را سنتز نوعی نانوکپسول حاوی پپتید ضداکسیدانی (AOP) تخلیص شده از ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris­ caspia) ذکر کرد و گفت: این کار به منظور پوشاندن طعم، بهبود پایداری حرارتی و نیز ابقای فعالیت ضداکسیدانی این پپتیدها صورت گرفته است.

وی اضافه کرد: استفاده عملی از AOPها، به عنوان یک کلاس جدید از آنتی اکسیدان‌ها، با توجه به طعم تلخ ذاتی، زیست فراهمی پایین و تعاملات نامطلوب با غذا، تا حدی محدود شده ‌است. از طرفی آنتی ‌اکسیدان‌های طبیعی حلالیت ضعیفی در آب دارند که این امر کاربردهای غذایی مبتنی بر آب را در آنها کاهش داده‌ است.

حسینی عدم پایداری این ترکیبات زیست فعال طبیعی را نقطه ‌ضعف این محصول غذایی عنوان کرد و یادآور ‌شد: نانوانکپسوله کردن این ترکیبات زیست فعال در نانو ذرات پلیمری، پراکندگی آنها در آب را میسر ساخت و از تجزیه آنها جلوگیری می‌کند. علاوه بر آن، سیستم‌های نانو تحویلی استفاده از آنها را در مواد غذایی مبتنی بر آب، به منظور افزودن خواص درمانی از جمله اثرات ضداکسیدانی و ضدالتهابی را نیز میسر خواهد ساخت.

این محقق با بیان اینکه در این طرح از نانوذرات کیتوسان /TPP بر مبنای انعقاد یونی بین زیست پلیمر کیتوسان و سدیم تری پلی فسفات (TPP) برای انکپسوله کردن پپتیدها استفاده شد، اظهار کرد: ابقای فعالیت ضداکسیدانی، بهبود پایداری حرارتی و رهاسازی کنترل شده‌ پپتید زیست فعال با استفاده از نانو ذرات کیتوسان از مهمترین نتایج حاصل شده در این طرح بوده ‌است.

حسینی با اشاره به دلیل انتخاب ماهی کیلکا برای تولید این نانو کپسول توضیح داد: فراوان‌ترین گونه ماهی در دریای خزر، ماهی کیلکا (از خانواده شگ ماهیان، Clupeidae) است که میزان صید آن در سواحل جنوبی دریای خزر در سال 2012 به بیش از 24 هزار تن رسید. با این حال، متأسفانه به دلیل اندازه‌ کوچک و فساد پذیری بالا، تنها 4 درصد از کیلکای صید شده به مصرف انسانی رسیده و مابقی آن برای تولید پودر ماهی استفاده می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: اما به کمک نتایج این طرح می‌توان میزان مصرف خوراکی و درمانی این گونه از ماهی را افزایش داد.

حسینی با بیان اینکه این طرح هم اکنون در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده، خاطر نشان کرد:  مطالعاتی جهت ارتقای آن در مقیاس پایلوت نیز صورت گرفته است و در عین حال، در صورت ارتقای طرح تا مقیاس صنعتی، قابلیت کاهش هزینه‌های تمام شده تا حد زیادی وجود دارد.

این تحقیقات از سوی دکتر سید فخرالدین حسینی و دکتر مریم نیکخواه از اعضای هیأت علمی و محمدرضا سلیمانی دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد فرآوری محصولات شیلاتی دانشگاه تربیت مدرس اجرایی شده و نتایج آن در International Journal of Biological Macromolecules با ضریب تأثیر 3.67 به چاپ رسیده‌ است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام آنتی اکسیدان دانشگاه تربيت مدرس ماهی کیلکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۴۹۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۰ درصد کنسرو ماهی کشور در سیستان و بلوچستان تولید می‌شود

بتول دانش شهرکی گفت: وجود بیش از ۳۱۰ کیلومتر نوار ساحلی و ظرفیت‌های فراوان بالقوه مناطق ساحلی چابهار، کنارک و دشتیاری، سیستان و بلوچستان را به مرکز تولید و اشتغال این منطقه تبدیل و زمینه‌های سرمایه گذاری در بخش‌های مختلف را فراهم کرده است.

وی تاکید کرد: ظرفیت‌ها و توانمندی‌های شیلاتی محرک توسعه اقتصادی سواحل بکر مَکُران است که می‌توان با سرمایه‌گذاری بیشتر در این حوزه علاوه بر ایجاد اشتغال و نقش‌آفرینی گسترده در صادرات آبزیان و ارزآوری، زمینه توسعه هرچه سریعتر این سواحل را فراهم کرد.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایه گذاری و اشتغال استانداری سیستان و بلوچستان گفت: چابهار، دشتیاری و کنارک از شهرستان‌های ساحلی زیبا و با ظرفیت‌های فراوان در حوزه گردشگری، شیلات، اقتصادی، تجاری، ترانزیتی و اشتغالزایی به دلیل نزدیکی به خط استوا نسبتا گرم و مرطوب و درجه حرارت سواحل این شهرستان در طول سال مناسب برای پرورش میگو و صید و صیادی و بویژه تن ماهیان است.

وی بیان کرد: حوزه شیلات یکی از بخش‌های کم هزینه برای ایجاد اشتغال است و می‌تواند اشتغال را به چند برابر افزایش دهد و به نوعی سرمایه‌گذاری در حوزه شیلات با صرفه‌ترین راه و اقتصادی‌ترین فعالیت در سواحل مشکُران محسوب می‌شود.

شهرکی با اشاره به ظرفیت‌های سیستان و بلوچستان در حوزه صنعت گفت:وجود ۳۰ شهرک و ناحیه صنعتی با مساحت چهار هزار و ۵۳۶ هکتار بستر مناسبی را همراه با مشوق‌های لازم برای جذب سرمایه گذار در حوزه‌های مختلف صنعتی، صنایع تبدیلی معدنی، کشاورزی و شیلاتی فراهم آورده است.

وی افزود: علاوه بر و جود سه کارخانه تولید سیمان و تعداد هشت واحد تولیدی شناور سازی ۳۰ درصد پاکت سیمان، ۴۰ درصد پای بند ریل آهن، ۱۲ درصد سموم دفع آفات مورد نیاز کشور نیز در این استان تولید می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • درمان گیاهی ریزش مو
  • سازمان اوقاف خود را مخاطب در جبهه پیشران انقلاب اسلامی می‌داند
  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • دستگیری صیاد غیر مجاز ماهی توسط یگان حفاظت محیط‌ زیست مسجدسلیمان
  • عرضه بادام به سرمایه‌گذاران در نمایشگاه اکسپو
  • تولید و عرضه به بازار کفی طبی نانویی
  • ۳۰ درصد کنسرو ماهی کشور در سیستان و بلوچستان تولید می‌شود
  • سرمایه گذاری ۲ هزار میلیارد ریالی اوقاف مرکزی در طرح پرورش ماهی
  • یک افزودنی جالب به آب آشامیدنی؛ از کاهش وزن تا پوست سالم
  • برای افزایش هوش این پنج ماده غذایی را مصرف کنید