Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-30@19:44:34 GMT

«روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» به قلم پارسانیا

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۴۸۹۱۹۰

«روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» به قلم پارسانیا

«روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» نوشته حجت الاسلام دکتر حمیدرضا پارسانیا با تمرکز بر موضوع روش شناسی علوم سیاسی و اجتماعی منتشر شد.

به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از نشر معارف: کتاب «روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» نوشته حجت الاسلام دکتر حمید پارسانیا، از سوی انتشارات کتاب فردا و دفتر نشر معارف منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

دکتر پارسانیا، استاد دانشگاه های تهران و باقرالعلوم(ع)، مدرس فلسفه اسلامی در حوزه علمیه قم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است.


مجموعه حاضر حاوی برخی مقالات و مصاحبه هایی ست که از سال 1380 تا 1388 با محوریت روش شناسی علوم اجتماعی و سیاسی انجام گرفته است. بیشتر مقالات، سرمقاله هایی است که در سال های یاد شده در فصلنامه «علوم سیاسی» منتشر شده است. مباحث مطرح شده در این مقالات با آن که ناظر به موضوع و مسائل علم و دانش و فلسفه سیاسی است، نسبت به دیگر رشته های علوم اجتماعی و از جمله جامعه شناسی قابل تعمیم است. برخی مقالات هم شامل مباحث روش شناسی علوم اجتماعی و سیاسی می باشد.


کتاب «روش شناسی حکمت صدرایی» مجموعه ای است از مصاحبه های حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید پارسانیا و برخی سرمقاله های ایشان در نشریه «علوم سیاسی» و بیشتر بر موضوع روش شناسی علوم سیاسی و اجتماعی تمرکز دارد.


«بازسازی علم مدرن و بازخوانی علم دینی»، «نظریه و فرهنگ»، «نسبت علم و فرهنگ»، «از عقل قدسی تا عقل ابزاری»، چهار مقاله ای هستند که موضوع آنها که به مفهوم علم و عقلانیت می پردازند و برای ورود به مباحث روش شناختی علوم اجتماعی ضروری است.


«روش شناسی و اندیشه سیاسی»، «روش شناسی فلسفه سیاسی و علم سیاست» دو مقاله دیگر این کتاب است. در ادامه کتاب نیز مقاله «نقدی بر روش شناسی فلسفه سیاسی و علم سیاست» از دکتر صادق حقیقت و در نقد مقاله پیشین کتاب و در ادامه آن مقاله «نقد نقد» در پاسخ به نقد مذکور منتشر شده است.


«رئالیسم انتقادی حکمت صدرایی»، نام مقدمه ای است که بر کتاب «فلسفه علوم اجتماعی» اثر آندره سایر نوشته شده و به تناسب موضوع کتاب، در این مجموعه مجدداً منتشر گردیده است.


«نسبت فقه سیاسی و فلسفه سیاسی» و «ولایت فقیه؛ نظارت، مشروعیت» و «اخلاق و سیاست» نیز سرمقاله هایی هستند که پیش از این در فصلنامه «علوم سیاسی» چاپ شده است. مقاله دیگر «چیستی و هستی جامعه از دیدگاه استاد مطهری» است که به نوعی کاربرد روش شناسی نقلی را در موضوع هستی جامعه ارائه می نماید.


«علم و فلسفه سیاسی در حوزه های علمیه» و «آموزش علوم سیاسی در حوزه های علمیه» نیز دو مصاحبه با نشریه «پگاه حوزه» هستند.


آخرین مطلب کتاب نیز سرمقاله ای است با عنوان «تمدن سازی، نظریه پردازی و گفتگو».


نام «روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» نیز متخذ از مقاله «رئالیسم انتقادی حکمت صدرایی» است. دلیل این انتخاب نیز آن است که مطالب کتاب با رویکرد روش شناختی انتخاب شده اند و در عین حال از منظر حکمت صدرایی به نگارش درآمده اند. گرچه تبیین روش شناسی حکمت صدرایی در حوزه اندیشه اجتماعی نیازمند تبویب و تألیفات مستقلی است، اما این مجموعه فتح بابی در تبیین اصول، مبانی و آفاق و ابعاد آن می باشد.


گزیده کتاب


تا هنگامی که متفکرین مسلمان، براساس علم مدرن و از زاویه نگاه این دانش به فرهنگ و دین خود می نگرند، به جای بازخوانی و رجوع مکرر به فرهنگ و دین خود، ناگزیر به بازسازی و تغییرات ساختارشکنانه دین و فرهنگ خود روی خواهند آورد و نتیجه این گونه تحولات، شکل گیری فرهنگی سکولار و دنیوی و ارائه تفسیر جدیدی از دیانت است که در ذیل این فرهنگ، ابعاد متعالی، قدسی و آسمانی خود را از دست داده و به صورت دینی سکولار درآمده باشد. دین سکولار، به جای آنکه نیازهای عصر و محیط خود را با روش اجتهادی، از طریق بنیان ها و اصول خود پاسخ دهد و در جهت دینی کردنِ عصر خود گام بردارد، ذخیره های فرهنگی امت اسلامی را در خدمت عرف دنیوی بشر امروز قرار می دهد.


اهمیت کتاب


مباحث راجع به «تولید علم» و «اسلامی سازی معرفت» در فضای علمی کشور داغ است و گوشه و کنار در این امر مهم تحقیقاتی صورت می گیرد. گرایشهای مختلفی در مورد این موضوعات وجود دارد. بسیاری از اندیشه های اجتماعی غرب در کنار تفکرات فلسفی شکل گرفته است و اگر به دنبال سخنانی تازه و متفاوت در مورد دینی شدن علوم اسلامی هستید حتماً از خواندن این کتاب لذت خواهید برد. موضوعات این کتاب در مورد روشهای تحقیق و نسبت نظریه و فرهنگ و نقادی رئالیسم انتقادی و ارائه مدلی بر اساس حکمت صدرایی است.


استاد پارسانیا که از اندیشمندان موفق حوزوی و دانشگاهی است که دغدغه تحول علوم انسانی در رشته علوم اجتماعی و ورود مبانی انسان شناسی و هستی شناسی و روش شناسی دینی در ساحت علوم انسانی و علوم اجتماعی را دارد. او معتقد است اگر در این مبانی حرف بومی و دینی خود را نداشته باشیم تنها مکررگوی اندیشه های غربی خواهیم بود.


گفتنی است، ویرایش دوم کتاب «روش شناسی انتقادی حکمت صدرایی» در 344 صفحه، تیراژ 1100 نسخه و قیمت 13500 تومان (شومیز) و 16500 تومان (گالینگور) به همت انتشارات کتاب فردا عرضه شده است. انتشارات کتاب فردا تاکنون کتاب¬های «جهان¬های اجتماعی»، «انواع و ادوار روشنفکری»، «اخلاق و عرفان» و «نماد و اسطوره» را از این پژوهشگر منتشر کرده است.


انتشارات کتاب فردا از ناشران تخصصی در حوزه علوم انسانی است که در سال 1392 ناشر برگزیده کتاب سال حوزه شده است که «مردم ¬شناسی تحول در علوم انسانی» (دکتر ابراهیم فیاض)، «مهندسی تمدن اسلامی؛ موانع و الزامات» (عبدالعلی رضایی)، «بینش تمدنی؛ بر اساس درس¬های استاد محمدمهدی میرباقری»، «نظریه سیاسی شهید صدر» (طالب همدانی)، «تحول حوزه علمیه و روحانیت» (علیرضا پیروزمند)، «جستارهایی در فقه حکومتی» (عباسعلی مشکانی سبزواری)، «تأملاتی در فلسفه اسلامی» (سید یدالله یزدان ¬پناه)، «هویت ما» (دکتر حسین کچویان) و «واکاوی بنیان¬ های ایدئولوژیک سند 2030» (رضا حبیبی) از آن جمله است.
برای کتاب این کتاب و دیگر آثار دکتر حمید پارسانیا و محصولات انتشارات کتاب فردا، با شماره ۰۲۵۳۷۷۴۶۹۹۲ یا سایت اینترنتی Bookroom.ir  می توانید تماس بگیرید. فروشگاه های معتبر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و فروشگاه های پاتوق کتاب در سراسر کشور (دفتر مرکزی ۰۲۵۳۷۷۴۰۰۰۴) نیز محل عرضه آثار این ناشر هستند.

 

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: دهه کرامت اوقات فراغت مجلس دولت جشن های دهه کرامت آمریکا اقتصاد ایران نشست خبری فلسفه اسلامی حکمت صدرایی روش شناسی کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۸۹۱۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و بندگی از ویژگی‌های استاد مطهری بود

ایسنا/لرستان مدیر خانه گفت‌وگوی آزاد دانشگاه لرستان گفت: اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و عبودیت و بندگی خالصانه از ویژگی‌های استاد مطهری بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا خدایی در آیین تجلیل از برترین‌های آموزشی عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان و اساتید پیشکسوت این دانشگاه که به‌مناسبت گرامیداشت روز معلم برگزار شد، بیان کرد: از مهم‌ترین خصلت‌های استاد مطهری، زبان‌شناسی قرآن از و زبان‌شناسی مخاطب بود.

عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان با بازشماری خصوصیات شش‌گانه زبان‌شناسی مخاطب، جامع‌نگری در دین، مسأله‌محوری و تفکر انتقادی، روش اجتهادی در پاسخگویی شبهه‌ها، توجه و اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و عبودیت و بندگی خالصانه را از ویژگی‌های استاد مطهری دانست.

وی با اشاره به سیر عقلی مباحث استاد مطهری و کتاب مسأله‌ی حجاب ایشان، مرکز ثقل و علت العلل خصلت‌های شش‌گانه مرحوم مطهری را روحیه عبودیت و بندگی آن معلم نمونه دانست و گفت: رعایت حریم شرع، تضرع، راز و نیاز در دل سحر و احترام به خانواده و پدر و مادر از ابعاد این عبودیت و بندگی شهید مطهری بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فراخوان جذب دانشجوی دکتری در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی
  • اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و بندگی از ویژگی‌های استاد مطهری بود
  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود
  • باقری:‌ گذر موفق ایران از نشیب وفرازها مرهون حکمت رهبر معظم انقلاب است
  • عملیات تادیب صهیونیست‌هاموجب تحکیم وحدت ملی وارتقای همدلی ملی شد
  • چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه
  • پارسانیا: باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم
  • رویکرد حکمت بنیان کلید حکمرانی در سلامت
  • همایش حکمت مطهر ۱۱ اردیبهشت برگزار می‌شود/رونمایی از ۵ کتاب و برپایی بیش از ۱۲۰ برنامه ملی
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند