Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری صداوسیما از روابط عمومی سازمان شیلات ایران؛ ​­­مختار آخوندی مدیرکل دفتر امور صید و صیادی ­­افزود: فصل صید میگو در استان های بوشهر و خوزستان تقریبا در اوایل مرداد ماه هر سال آغاز و حدود ۴۵ روز ادامه می یابد. متاسفانه در ­سال های اخیر دیده شده است که صیادان غیر مجاز قبل از آغاز رسمی فصل صید میگو، مبادرت به صید غیر مجاز میگو کرده­­و ذخایر میگو و سایر آبزیان را با فشار بهره برداری مواجه می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی­ با بیان اینکه اتخاذ تصمیم دریا بست به عنوان یکی از اقدامات ارزشمند مدیریت صید با درخواست و حمایت جامعه صیادی و نمایندگان تشکل ها و تعاونی های صیادی انجام شده و در کمیته مدیریت صید با حضور نمایندگان مرکز تحقیقات شیلات، تشکل های صیادی، یگان حفاظت منابع آبزی به تصویب رسیده است و بر این اساس انجام هر گونه فعالیت صیادی از ۱۵ تیرماه در همه ­صیدگاه های استان بوشهر و در صیدگاه بحرکان استان خوزستان که از صیدگاه های اصلی میگو در کشور محسوب می شوند کاملا ممنوع است و دوره ممنوعیت نیز تا آغاز رسمی فصل صید میگو ادامه خواهد یافت و در ­دوره زمانی مذکور ارگان های ذیربط از جمله یگان حفاظت منابع آبزی، دریابانی، نداجا و غیره همکاری لازم برای کنترل و حفاظت از دریا را به عهده خواهند داشت.

مدیرکل دفتر امور صید و صیادی تصریح کرد: در همه استان های شمالی و جنوبی کشور ممنوعیت فصلی صید برای برخی از گونه های آبزی آسیب پذیر اعمال می شود. معمولاً همه ساله صیادان زحمت کش میگوگیر قبل از شروع فصل صید میگو، اقدام به آماده سازی شناور از قبیل سمپاشی، تامین ابزار و ادوات صید، تجهیزات حمل و نگهداری میگو می کنند و دریابست موجب آیش صیدگاه، فرصت بازسازی ذخائر، جلوگیری از صید غیر مجاز و ... می شود و از سیاست های اصولی یهره برداری پایدار و ماهیگیری مسئولانه است که می توان آن را اقدامی ارزشمند و قابل تحسین از سوی جامعه صیادی و مدیریت شیلات استان دانست.

وی­ افزود: تمهیداتی فراهم شده تا نسبت به تامین آبزیان مورد نیاز مردم و ایجاد تعادل در وضعیت بازار ماهی استان های ذیربط طی دوره زمانی مذکور اقدام شود.

این مقام مسئول گفت: با توجه به اجرای موفق دریابست یا ممنوعیت همزمان صید همه گونه در سال گذشته قبل از آغاز فصل صید میگو در استان های خوزستان، بوشهر و هرمزگان، شاهد نتایج مثبت و دستاورهای ارزشمندی در کاهش صید غیر مجاز میگو قبل از فصل صید و همچنین ایجاد فرصتی برای احیاء و بازسازی ذخائر بودیم که منجر شد صید میگوی کشور در سه استان مذکور در سال ۹۶ نسبت به سال قبل ۶۱ درصد افزایش داشته باشد و همچنین از نظر سایز نیز، صیادان میگوی درشت تری صید کردند.­

وی همچنین اظهار داشت: اجرای این طرح نه تنها از فعالیت و دریاروی شناورهای بی هویت و غیر مجاز جلوگیری می کند بلکه به­ همه­ صیادان مجاز میگو این فرصت را می دهد تا با آرامش خاطر نسبت به آماده سازی شناور و ادوات صید برای شروع فصل میگو اقدام کنند، با اجرای دریابست، شرایط بهتری برای رشد و احیای نسل آبزیان در زیستگاه های طبیعی فراهم خواهد شد.

مدیرکل دفتر امور صید و صیادی در پایان گفت: در راستای انجام هر چه بهتر و مناسب تر این موضوع ضمن مشارکت تشکل های صیادی و بهره برداران، هماهنگی لازم با مسئولان محلی استان، استانداری، فرمانداریها، دریابانی، مرزبانی، یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات، ناجا، مسئولان قضایی، اداره کل بنادر و دریانوردی و منطقه پخش فرآورده های نفتی و سایر ارگان های ذیربط استان صورت گرفته است تا ضمن اجرای این مهم، گامی موثر در تحقق سیاست های مدیریت صید شیلات در جهت حفظ ذخایر آبزیان استان بوشهر و سایر استان های ساحلی برداشته شود.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: میگو صید آبزیان استان بوشهر خوزستان دریای خزر سازمان شیلات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۹۶۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح بهسازی و نوسازی مزارع پرورش میگو در کشور

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، طرح بهسازی و نوسازی مزارع خاکی پرورش میگو به همت مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی به منظور تکمیل و بهسازی اجرای فرایند پرورش میگو در مزارع و افزایش سطح برداشت تا ۳۰۰ درصد بر واحد سطح به جریان افتاد.

با همکاری یک شرکت دانش بنیان، موسسه جهاد توسعه وزارت جهاد کشاورزی، شرکت بین المللی نگار نصر بنیاد تعاون بسیج و مرکز مدیریت طرح‌های کلان و پیشران معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، طرح بهسازی و نوسازی مزارع خاکی پرورش میگو به منظور تکمیل و بهسازی اجرای فرایند پرورش میگو در مزارع و افزایش سطح برداشت تا ۳۰۰ درصد بر واحد سطح، به جریان افتاد.

طی اجرای این طرح، عملیات بهسازی و نوسازی یک مزرعه نمونه در مدت دو سال در یک مزرعه ۲۰ هکتاری انجام خواهد شد.

در این طرح علاوه بر سرمایه‌گذاری موسسه جهاد توسعه به مبلغ ۱۳ میلیارد ریال، شرکت بین المللی نگار نصر به مبلغ ۹۰ میلیارد ریال، شرکت نوین پرورش دهکده مروارید به مبلغ ۱۵۳ میلیارد ریال، مرکز مدیریت طرح‌های کلان، ۱۰۰ میلیارد ریال قرض الحسنه را در اختیار این شرکت قرار داد تا طی مدت دو سال، سطح پایدار برداشت بر واحد هکتار را به ۱۰ تن و در پایان سال دوم به ۱۵ تن ارتقا دهد و الگوی بهسازی و ارتقاء بهره‌ وری در مزارع را تدوین، استاندارد و ترویج کند.

این الگو در بهسازی و نوسازی مزارع خاکی پس از اجرای موفق به مزارع میگو، به پرورش دهندگان در ۷ استان ساحلی، با اجرای کارگاه‌های آموزشی ارائه و ترویج داده خواهد شد.

به گفته محمد ایزدی، رئیس هیات مدیره  این شرکت در خصوص ضرورت اجرایی کردن این طرح کلان، مساله ما در ارائه این طرح، بازدهی و بهره وری پایین روش‌های قدیمی کشت میگو بود چرا که همین بهره وری پایین باعث می‌شود تا تولید پایداری هم نداشته باشیم.

به گفته او، اگر مزارع موجود ما بهسازی و اصلاح شود، میزان تولید ما حتی در استخر‌های موجود چند برابر بیشتر خواهد شد.

وی، مقاومت جوامع محلی و پرورش دهنده‌ها با روش‌های نوین کشت میگو را از جمله چالش‌های این طرح برشمرد و گفت: پرورش دهندگان، چون با سامانه های قدیمی کار کرده اند، در مقابل تغییرات، مقاومت نشان می‌دهند که البته امری طبیعی است و رد پای چنین واکنش‌هایی را در دیگر صنایع هم می‌توان ردگیری کرد؛ همانگونه که این مقاومت در برابر فن آوری مادامی که از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن شیفت پیدا کردیم هم در میان کشاورزان و مصرف کنندگان دیده شد.

ایزدی در خصوص برنامه‌ای که در این طرح کلان برای بهسازی مزارع کشت میگو در دست انجام دارند، توضیح داد: یک مزرعه را به عنوان پایلوت در نظر گرفته ایم و می‌کوشیم تا فرآیند‌های فنی را در آن مستندسازی کرده و نحوه کار با آن را به پرورش دهندگان آموزش دهیم تا خروجی را به صورت عینی ببینند.

وی ادامه داد: در این فرآیند چند مساله را مدنظر داریم، اینکه به ساده‌ترین شکل ممکن این روش ها  و فرآیند‌ها را عملیاتی و دسترس پذیر کنیم و از یکسری روش های جزیره‌ای در آبزی پروری استفاده می‌کنیم که قابلیت اجرا در اکثر مزارع را داشته باشد و درا اجرای این پایلوت را در  هرمزگان و بعد قشم در دست انجام داریم.

رئیس هیات مدیره این شرکت در تبیین این که پیاده سازی این جنس از طرح‌ها چه کمکی به اقتصاد کشور خواهد کرد، تصریح کرد: ما تقریبا سالانه چیزی حدود ۵۰ هزار تن میگو برداشت می‌کنیم و میگو هم به صورت میانگین بین سه چهار دلار از مزرعه دلار خریداری می‌شود، قیمت جهانی میگو در چند سال اخیر متناسب با وزن میگو ۵ تا ۶ دلار بوده است. ۵۰ هزار تن ما چیزی حدود ۱۵۰ میلیون دلار برای ما ارز آوری دارد و اگر این عدد در یک برنامه چند ساله به ۱۰۰ هزار تن برسانیم، ارزآوری کشور به ۵۰۰ میلیون دلار خواهد رسید.

به گفته او، در یک برنامه چند ساله مدون میزان تولید کشور می‌توان به بیش از ۱۵۰ هزار تن در سال و ارز آوری بیش از ۵۰۰ میلیون دلاری در سال رساند.

میزان تولید میگوی کشور در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۱ هزار تن بوده است. این میزان در سال ۱۴۰۲ به دلیل شیوع بیماری AHPND به حدود ۵۰ هزار تن رسید.

هم اکنون سطح زیر کشت میگوی کشور حدود ۲۰ هزار هکتار است که با توجه به ظرفیت سواحل کشور به خصوص سواحل جنوبی قابلیت افزایش سالانه حدود ۳۰ درصد در افزایش سطح کشت وجود دارد.

با توجه به سطح زیر کشت و میزان برداشت میگو، میانگین برداشت میگو در هر هکتار حدود ۲.۵ تن است. هم اکنون ارزش صادراتی میگوی پرورشی حدود ۱۵۰ میلیون دلار است که این میزان طی یک برنامه میان مدت ۴ تا ۵ ساله میتواند به حدود ۷۰۰ تا ۹۰۰ میلیون دلار برسد.

وی ادامه داد:اکوادور در  ۲۰۱۰ حدود ۲۰۰ تن تولید میگو داشت، اما بعد از عملیاتی سازی برنامه‌های بهسازی پرورش میگو، این میزان در ۲۰۲۱ به بیش از یک میلیون تن رسید و پیش بینی می‌شود در ۲۰۲۴ به بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن برسد؛ یعنی در یک برنامه ۱۲، ۱۳ ساله توانستند به بزرگترین تولید کننده میگو در دنیا بدل شوند.

به گفته او، اکوادور سالانه چیزی حدود چهار میلیارد دلار فقط ارزآوری در بخش میگو دارد و ارزش ارزش صادرات میگوی آن در ۲۰۲۲ حدود ۷.۳ میلیارد دلار بوده است.

از این رو، اگر فرآیند‌های بهسازی مزارع میگو بر مزارع کشور ما هم حاکم شود، به تولید پایدار در این بخش خواهیم رسید.

ایزدی با بیان اینکه مزارع پرورش میگو ما در حال حاضر، عملا برای پرورش دهنده ضررده است، اظهار داشت: اگر پرورش دهندگان میگو در مزارع خاکی ضرر نمی‌کنند، صرفا به خاطر یارانه پنهانی است که دولت در قالب یارانه برق به آنها ارائه می‌کند.

وی تاکید کرد: بهره وری پایین ادامه دار نیست و اگر ما یک برنامه مدون داشته باشیم، می‌توانیم ارزآوری را در برداشت میگو سه، چهار برابر کنیم.

رئیس هیات مدیره این شرکت در خصوص اینکه طرح بهسازی و نوسازی مزارع خاکی پرورش میگو در چه مرحله‌ای قرار دارد، خاطرنشان کرد: کار‌های مطالعاتی و تحقیق و توسعه انجام شده است و در مسیر اجرا منتظر حمایت‌های مالی هستیم که اجرایی شدن آن را کلید بزنیم.

دیگر خبرها

  • کشف ۱۰۰۰کیلو لاشه کوسه ماهی در ساحل بوشهر
  • اقتصاد دریامحور با مشارکت مردم در دستور کار قرار گرفته است
  • کشف محموله غیر مجاز ماهی‌های تالابی در شادگان
  • توقیف لنج‌های صیادی حامل گازوئیل قاچاق در آبراه اروند
  • صدور هشدار سطح نارنجی برای تردد‌های دریایی در خلیج فارس
  • توقیف یک فروند شناور لنج صیادی متخلف در قشم
  • شرایط لازم برای تأمین سوخت صیادان استان بوشهر فراهم شود
  • ممنوعیت اشتغال اتباع غیر مجاز در قزوین
  • ۹ مورد ساخت و ساز غیر مجاز در شهرستان گناوه شناسایی شد
  • طرح بهسازی و نوسازی مزارع پرورش میگو در کشور