Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@00:18:48 GMT

تورم چالش بزرگ اردوغان پس از تاج‌گذاری

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۵۰۳۵۰۹

تورم چالش بزرگ اردوغان پس از تاج‌گذاری

نرخ تورم ترکیه به سقف ۱۵ سال اخیر اصابت کرد. نرخ تورم در ماه ژوئن نسبت به یک سال قبل از آن، به ۴/ ۱۵ درصد افزایش یافته است که بیش از ۱۰ درصد با هدف نهاد پولی فاصله دارد.

اقتصادنیوز: بلافاصله پس از انتشار این گزارش، بازار ارز نیز واکنش معمول خود را بروز داد. لیر با حساسیت پیوسته خود در طول دو دهه اخیر، نسبت به فضای تورمی با تضعیف ۴/ ۱ درصد در برابر دلار آمریکا روبه‌رو شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
دیدگاه نامتعارف اردوغان عامل بی‌ثباتی اقتصادی ترکیه است. «دنیای اقتصاد» عامل ثبت تورم تاریخی در ترکیه را بررسی کرده است.

لیر ترکیه دیروز پس از انتشار داده‌های تورمی جدید، در برابر دلار آمریکا تضعیف شد. نرخ رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده در ماه ژوئن نسبت به دوره پیش از آن رشدقابل‌توجهی داشت که فاصله ۱۰ درصدی با نرخ تورم هدف بانک مرکزی این کشور را نشان می‌داد. نرخ تورم ترکیه به ۴/ ۱۵ درصد افزایش یافت که از رشد ۳ درصدی نسبت به نرخ ماه می‌میلادی حکایت دارد. لیر پس از انتشار گزارش تورم بیش از ۴/ ۱ درصد افت کرد و بار دیگر به نرخ برابری ۷/ ۴ درصدی (نسبت به دلار آمریکا) نزدیک شد. نرخ تورم مدت طولانی با فاصله از نرخ هدف ۵ درصدی گزارش می‌شود و همین مساله لیر را به شدت نوسانی کرده است. بیشترین میزان رشد در سطح قیمت‌ها به بخش حمل و نقل با نرخ رشد سالانه ۳/ ۲۴ درصدی اختصاص دارد. بخش‌های خوراکی، آشامیدنی و مسکن نیز براساس این گزارش نزدیک به ۲۰ درصد رشد قیمت را ثبت کرده‌اند. گزارش تورمترکیه، بار دیگر تمرکز سرمایه‌گذاران به تضعیف ۲۰ درصدی لیر در سال‌جاری میلادی را بازگرداند. به‌رغم اقدام انقباضی بانک مرکزی ترکیه با افزایش نرخ بهره پنجره تنزیل شبانه و سپرده‌ها، لیر فاصله چندانی از رکورد تاریخی ۹۲/ ۴ درصدی ماه مه میلادی نگرفته که نشانه محدودیت مانور این نهاد پولی است. مهم‌ترین دلیلی که کارشناسان به تاثیر ناموفق رشد نرخ بهره نسبت داده‌اند، اعتقادات اقتصادی نامعمول «رجب طیب اردوغان» است. یکی از عقاید نامتعارف رئیس‌جمهوری ترکیه، ناتوانی افزایش نرخ بهره از کنترل نرخ تورم است. او همچینین اعتقاد دارد، رشد نرخ بهره عامل اصلی تشدید فضای تورمی در ترکیه خواهد بود. اردوغان با طراحی و اجرای بسته‌های اعتباری انبساطی، به‌دنبال افزایش رشد اقتصادی بیشتر است که از دیدگاه تحلیلگران اقتصادی، بسته‌های تورم‌زا تلقی می‌شوند.

ابقای ریسک اردوغان؟
افزایش سطح قیمت‌ها در ترکیه بیشتر به دلیل افزایش نااطمینانی ناشی از تشدید عدم تعادل شاخص‌های اقتصادی از نظر سرمایه‌گذاران هستند. نشانه بروز این نااطمینانی را می‌توان در فاصله بازدهی اوراق مبتنی بر دلار با سررسید‌های مختلف تا اکتبر سال ۲۰۲۸ میلادی جست‌وجو کرد. فاصله بازدهی دیروز به ۱۶/ ۴ درصد رسید که نسبت به نرخ ۳۷/ ۳ درصدی در ماه آوریل رشد قابل‌توجهی را ثبت کرده است. این نرخ در ماه ابتدایی سال‌جاری میلادی برای اوراق ۱۰ساله ۶۷/ ۲ درصد بود که از رشد نجومی ظرف ۶ماه گذشته حکایت دارد. پیروزی مجدد اردوغان در انتخابات ۲۴ژوئن توجه کارشناسان را به روند سیاست‌گذاری پولی‌مالی ترکیه در آینده معطوف ساخته است. دخالت مستقیم اردوغان، همان‌طور که در کمپین انتخاباتی خود وعده داده بود، در صورت تحقق ممکن است ریسک اعتباری ترکیه را بیش از پیش مخدوش کند. کسری حساب جاری ترکیه از ۷/ ۲ میلیارد دلار در ژانویه سال ۲۰۱۷ میلادی به ۱/ ۷ میلیارد دلار در ژانویه سال‌جاری میلادی رسید که به‌مرور در حال افزایش است. نرخ تورم سقف ۱۵ سال اخیر را لمس کرده و لیر ظرف یک سال اخیر بالغ بر ۲۰ درصد تضعیف شده است. تکیه بر تامین اعتبارات کوتاه‌مدت و کم‌تنوع نیز جزو استراتژی‌های اصلی اردوغان محسوب می‌شوند که در صورت تداوم، رشد نرخ تورم در ترکیه ادامه پیدا خواهد کرد.   لینک کوتاه خبر: farda.fr/003WWK

منبع: فردا

کلیدواژه: ترکیه اردوغان لیر تورم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۰۳۵۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت

در پی مذاکرات آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی و نگرانی‌ها درباره تورم در آمریکا، قیمت‌های نفت روز دوشنبه کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، برگزاری مذاکرات برای برقراری آتش‌بس بین گروه مقاومت فلسطین (حماس) و رژیم صیونیستی در قاهره و درنتیجه فروکش‌کردن نگرانی‌ها درباره ایجاد درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه، همچنین داده‌های مربوط به تورم در آمریکا و احتمال پایین‌نیامدن نرخ بهره بانکی در این کشور سبب شد قیمت‌ نفت روز دوشنبه (دهم اردیبهشت‌) یک‌درصد کاهش یابد.

قیمت  نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز دوشنبه تا ساعت ۶ و ۴۴ دقیقه به وقت گرینویچ با ۹۸ سنت یا ۱.۰۹درصد کاهش به ۸۸ دلار و ۵۲ سنت برای هر بشکه رسید.

در همین حال، نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) روز دوشنبه با ۸۳ سنت یا ۰.۹۹درصد کاهش، ۸۳ دلار و ۲ سنت در هر بشکه معامله شد.

تونی سیکامور، تحلیلگر بازار در مؤسسه آی‌جی، گفت: افزایش تلاش‌ها برای میانجیگری به‌منظور برقراری آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی، تنش‌های ژئوپلیتیک را کاهش داده و قیمت نفت را در معاملات ساعات اولیه روز دوشنبه پایین آورده است.

بازارها همچنین منتظر نتیجه بررسی سیاست‌های بانک مرکزی آمریکا هستند که قرار است روز یکم مه (چهارشنبه، یازدهم اردیبهشت‌) اعلام شود.

داده‌های روز جمعه (هفتم اردیبهشت‌) نشان داد تورم آمریکا در ۱۲ ماه منتهی به ماه مارس ۲.۷درصد افزایش یافته است که از رقم هدف‌گذاری‌شده بانک مرکزی آمریکا مبنی بر رشد ۲درصدی تورم بیشتر است. کاهش نرخ تورم احتمال کاهش نرخ بهره را هم افزایش می‌داد؛ عاملی که محرک رشد اقتصادی و تقاضای نفت به‌ شمار می‌رود.

تینا تنگ، تحلیلگر مستقل بازار، گفت: تورم مداوم آمریکا نگرانی‌هایی را درباره تداوم بلندمدت رشد نرخ بهره بانکی ایجاد می‌کند که درنتیجه سبب افزایش ارزش دلار آمریکا و فشار بر قیمت کالاها می‌شود.

افزون بر این، داده‌های رسمی روز شنبه (هشتم اردیبهشت‌) نشان داد که با افزایش چشم‌انداز تقاضای نفت، رشد سود صنعتی چین در ماه مارس کاهش یافت و این تازه‌ترین نشانه مبنی بر کاهش تقاضای داخلی در دومین اقتصاد بزرگ جهان است.

دیگر خبرها

  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال/ کاهش چشمگیر روند رشد منفی جمعیت در سال ۱۴۰۲
  • رشد ۲.۴۳ درصدی موالید در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال
  • رشد ۲.۴ درصدی موالید مادران زیر ۲۴ سال
  • قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1403
  • قیمت دلار، سکه و طلا در بازار امروز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۹۰ درصد از جرایم فضای مجازی در لرستان کشف شد
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • بارش‌ها در ایران ۹ درصد افزایش یافت / کاهش ۸ درصدی ورودی آب به سدهای کشور
  • رشد ۴۲ درصدی بارش‌ها در خراسان شمالی نسبت به سال گذشته