Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@13:54:06 GMT

دبیر جشنواره شانزدهم: قلم زرین جناحی نیست

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۵۰۶۶۳۸

دبیر جشنواره شانزدهم: قلم زرین جناحی نیست

تهران – ایرنا- دبیر شانزدهمین جشنواره قلم زرین گفت: آثار واردشده به این جشنواره، صرفنظر از نویسنده و انتشارات و جناح و دسته بندی ها بر مبنای محتوای اثر وارد چرخه داوری می شوند.

چهاردهم تیرماه 81 همزمان با روز ملی قلم انجمن قلم ایران با هدف ایجاد زمینه مناسب برای احراز نقش فعال مولفان و پدیدآورندگان کتاب در تحولات اجتماعی کشور جشنواره قلم زرین را راه اندازی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کوشش در راه اشاعه هر چه بهتر و بیش‌تر ارزش‌های والای انسانی و دینی و معرفی آثار برتر و انتخاب بهترین کتاب های منتشر شده در سال به جامعه، از دیگر اهداف راه اندازی این جشنواره عنوان شد.
جشنواره قلم زرین تاکنون 15 گام خود را برداشته و در ایستگاه شانزدهم است و مدتی است از سوی برخی، به داشتن عملکرد جناحی متهم است.
دبیر شانزدهمین دوره این جشنواره روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با بیان اینکه در داوری با 'اثر' طرفیم، افزود: در این جشنواره اثر فارغ از خود نویسنده بررسی می شود و ملاک، پایبندی به اصول اخلاقی و کرامت انسانی است که در جامعه عرف می باشد.
وی گفت: اثری که دارای سیاه نمایی باشد و مخاطب را به مواردی غیراخلاقی همچون خودکشی، مهاجرت، اعتیاد و روابط ناسالم تشویق کند، بی تردید با اصول اخلاقی و روحیه امید بخشی جامعه منافات دارد.
سامانی اذعان داشت: این در حالی است که وظیفه هنر القای روحیه امید و امیدواری به مردم است و اگر نقدی هم در محتوای یک کتاب باشد، باید منتقد هشدار دهنده و آگاهی بخش باشد.
وی با بیان اینکه آثار متعهدی که به درد مردم می خورد آثار اخلاقی است، گفت: برخی نویسندگان با داعیه روشنفکری انگ می زنند که برخی آثار در جشنواره دیده نمی شود در حالیکه آثار غیر ارزشی نیز بررسی می شوند اما بر اساس پایبندی به اصول اخلاقی پس از داوری، جایگاهی در قلم زرین نمی یابند.

**لیست خانه کتاب کامل نیست
دبیر شانزدهمین جشنواره قلم زرین همچنین در مورد تعداد آثار بررسی شده در این جشنواره گفت: تمامی آثاری که در سال گذشته برای اولین بار چاپ شده اند در این جشنواره بررسی شدند.
سامانی افزود: لیست این آثار از خانه کتاب تهیه می شود اما به طور معمول لیست خانه کتاب نقص دارد و کامل نیست چون ناشران کم کاری می کنند و گاهی لیست نشرهای خود را به خانه کتاب اعلام نمی کنند.
وی با اشاره به اینکه آثار بررسی شده به مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می پردازند، گفت: در جشنواره قلم زرین در تمام رشته ها براساس روال جشنواره یک اثر برگزیده می شود.
سامانی با تاکید بر بررسی آثاری که همپای جامعه در حال پیشروی هستند، افزود: در بخش شعر بزرگسال این دوره آثار خوبی داشتیم و شاعران جوانی که درد و مشکلات مردم را با زبان شعر پیش می برند، آثار خوبی ارائه کرده بودند.

**بررسی بیش از 10 هزار اثر در جشنواره شانزدهم قلم زرین
دبیر این جشنواره گفت: 10 هزار و 257 اثر، در پنج حوزه «شعر کودک و نوجوان» ، «شعر بزرگسال»، «داستان کودک و نوجوان»، «داستان بزرگسال» و «نقد و پژوهش ادبی» در جشنواره شانزدهم بررسی شد.

**نامزدهای داستان بزرگسال در میان 3600 اثر
دبیر شانزدهمین دوره جایزه قلم زرین، با اعلام پایان داوری در تمامی رشته های این رویداد ادبی گفت: براساس اعلام هیات داوران جشنواره از میان کلیه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه رمان و داستان بزرگسال، پنج کتاب شامل عناوین زیر نامزد قلم زرین شد.
«ابدی» اثر مهدی صفری از شهرستان ادب، «آفرت» از ناهید قادری انتشارات سوره مهر، «رویای آق تاریم» از مصطفی جمشیدی از «به نشر»، «گیلداد» اثر حسن قلی پور از سوره مهر و «یونس» اثر علی آرمین از شهرستان ادب نامزد های این بخش هستند.

**داستان کودک و نوجوان از میان 2700 اثر
سامانی گفت: از میان همه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه داستان کودک و نوجوان طبق لیست دریافتی از خانه کتاب ، آثار زیر به عنوان نامزدهای دریافت جایزه قلم زرین انتخاب و معرفی شد:
«پرواز با پاراموتور را دوست دارم» اثر «علی آرمین» از نشر جمکران، «روایتی ساده از ماجرایی پیچیده» اثر ابراهیم حسن بیگی از نشر سوره مهر، « شاخ دماغی ها» اثر عذرا موسوی و «باغ خرمالو» از هادی حکیمیان از نشر شهرستان ادب.
وی افزود: متاسفانه در بخش داستان کودک و نوجوان، شاهد آثار چندان قوی و درخوری نبودیم و در حالیکه آثار به لحاظ کمی زیاد بودند، اما از نظر کیفی آثار چندان مطلوبی به چاپ نرسیده بود.
سامانی گفت: یکی از بزرگترین چالش های داوران در این بخش، کتاب هایی با تجدید چاپ پس از سالها بود که در شناسنامه کتاب، چاپ اول درج شده بود.
وی افزود: بسیاری از این آثار توسط داوران مطالعه و ارزیابی شد و بعدا متوجه شدیم که آثار متعلق به بیش از یک دهه قبل بوده است که تجدید چاپ شده و نکته جالب توجه اینجا بود که اتفاقا آثار قوی و خوبی در بین آنها به چشم می خورد ولی متاسفانه از دور مسابقه کنار گذاشته شد.

**شعر بزرگسال از میان 3057 اثر
سامانی نامزدهای این بخش را نیز شامل آثار زیر معرفی کرد: «ساکن چو آب و روان چون رود» از تقی پور نامداریان، «دلنخواهی» اثر محمد حسین انصاری نژاد، «لیلی آذر» نوشته آذر سعادتمند، «سیاه مست سایه تاک» اثر مرتضی امیری اسفندقه.
«عشق سوزان است» نوشته مهدی جهاندار، «تحیر» اثر سید حمید رضا برقعی، «اسفار آفتابگردان» نوشته عباس باقری، «به رنگ درنگ» اثر محمد مرادی، «مرز ما عشق است» نوشته سید محمد مهدی شفیعی و «سفرنامه با صاد» اثر سید مهدی موسوی.

**شعر کودک و نوجوان از میان 800 اثر
سامانی گفت: از میان کلیه آثار چاپ شده در سال ٩6 در حوزه شعر کودک و نوجوان، که طبق لیست دریافتی از خانه کتاب حدود ٨٠٠ عنوان کتاب بود، آثار زیر به عنوان نامزدهای دریافت جایزه قلم زرین انتخاب و معرفی شد.
«یک دختر بی گوشواره» سروده شاهین رهنما از انتشارات به نشر، « آبان در ترافیک» سروده داود لطف الله انتشارات سوره مهر و «معنی گنجشک» سروده یحیی علوی فرد موسسه دارالحدیث.
سامانی گفت: کتابهای شعر در حوزه کودک و نوجوان هم از لحاظ محتوایی و هم کتاب سازی دچار نقاط ضعف زیادی بودند بویژه که در حوزه نوجوان کارهای کمتری هم منتشر شده بود و هم محتوای شعرهایشان را اغلب سروده هایی سرد، تلخ و تاریک شکل می داد که نباید از کنار این ها به سادگی گذشت چرا که شعر، زبان زندگیست.

**نقد ادبی و پژوهش از میان حدود یکصد اثر
دبیر شانزدهمین دوره جایزه قلم زرین همچنین در مورد بخش نقد ادبی و پژوهش این دوره از جایزه قلم زرین افزود: کتاب های «پژوهشی در ادبیات و اندیشه علمی تخیلی» نوشته محمد قصاع از نشر باژ، «جستارهایی در ادبیات داستانی غرب» نوشته کامران پارسی نژاد از انتشارات کانون اندیشه جوان و «درس گفتارهای نقد ادبی» نوشته احمد خاتمی از نشر پایا از دید هیات داوران نامزد قلم زرین شدند.
وی افزود: نکته قابل تامل در این بخش هم کتاب هایی بود که توسط داوران جهت بررسی از لیست خانه کتاب انتخاب شد، اما برغم پیگیری های زیاد دبیرخانه، متاسفانه در بازار نشر پیدا نشد.
به گفته وی عمده این کتابها در تیراژهای بسیار محدود و چند صدتایی و حتی کمتر و به صورت سفارشی به چاپ رسیده و بعد از آن ناشر دیگر اقدامی برای چاپ شان نکرده است
مراسم اختتامیه شانزدهمین دوره جشنواره قلم زرین با معرفی برگزیدگان و اهدای جوایز 14 تیرماه 1397 (همزمان با روز ملی قلم) در محل سالن اجتماعات انجمن قلم به نشانی تهران - یوسف آباد برگزار می شود.
فراهنگ**3009** 1701

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي قلم زرين روز قلم جشنواره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۰۶۶۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، ونوس بهنود- در گوشه‌ای از اراضی عباس‌آباد یادگاری از نویسنده نامدار‌ایرانی برجای مانده که به تعبیر کسانی که او را می‌شناسند نه تنها باید آثارش را با شور مزمزه کرد بلکه باید نگاهش به زندگی را زیست.نادر ابراهیمی همچنان در کنار کتاب‌دوستان است.

متولد 1315 و متوفی در سال1387. فارغ التحصیل رشته زبان انگلیسی از دانشگاه تهران. نویسنده، داستان نویس، مترجم، فیلمساز و پژوهشگر. القابی که به خودی خود موجب نشده است تا خیل عظیمی ‌‌از جوانان امروز و دیروز به آثار نادر ابراهیمی‌‌ روی بیاورند. از سال 98 که بخشی از لوازم شخصی و کتب وی در گوشه‌ای از خانه شعر و ادبیات به نمایش در آمد، فضا نیز برای معرفی هر چه بیشتر او به علاقه‌مندان به کتاب فراهم شد.

بعد از فوت ‌این نویسنده به همت و پیشنهاد همسرش فرزانه تهرانی مقدم آثار وی در خانه شعر و ادبیات موزه‌ای را از آن خود ساخت. هر چند شیوع کرونا موجب شد تا رونق ‌‌این مجموعه کمی ‌‌با تأخیر مواجه شود اما در نهایت خانه‌ای برای نادر ابراهیمی ‌شکل گرفت تا زمینه‌ساز معرفی هر چه بهتر وی باشد.

5 هزار جلد کتاب از کتابخانه شخصی

موزه نادر ابراهیمی ‌‌یک کتاب درس است. اشیا بی‌جانی که هر یک بخشی از زندگی و عقاید نویسنده کرمانی را نمایان می‌سازد، جانی تازه به رگ‌های بازدیدکننده می‌بخشد.‌این مجموعه تداعی چگونه زیستنی است که نادر در کتاب‌های خود تلاش می‌کرد به مخاطب انتقال دهد. وی که از 15 سالگی نوشتن را آغاز کرد در «چهل نامه کوتاه به همسرم»، «بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم»، «خانه‌ای برای شب»، «ابن مشغله» و «ابوالمشاغل»، «یک عاشقانه آرام»، «مردی در تبعید ابدی» ، «آرش در قلمرو تبعید»، «بر جاده‌های آبی سرخ» و «تضادهای درونی» نظر عموم مردم و اهالی شعر و ادب را به خود جلب کرد و جوایز متعددی را از آن خود ساخت.

علاوه بر معرفی آثار وی در‌این مجموعه، 5 هزار جلد از کتابخانه شخصی شاعر و نویسنده جانمایی شده است. اما‌‌ این‌ها نیز به تنهایی گویای عقاید متعالی وی نیست. لوازم شخصی و نوع زندگی منظم، همراه با برنامه ریزی و تربیت اخلاقی و فکری بازدیدکننده را متوجه خلأ‌هایی می‌سازد که در تکاپوی زندگی روزمره به فراموشی سپرده است. نادر ابراهیمی ‌‌با انضباط و تعهد و به قول خودش عشق و‌ایمان، آثاری را به جای گذاشته که چندین نسل از کتاب دوستان ‌‌ایرانی را سیراب کرده است.در لوح‌های تقدیر و جوایز ملی و بین‌المللی توجه کارشناسان و خبرگان داخلی و خارجی به آثار او دیده می‌شود. بر خلاف شعرا و نویسندگان دیگر، موزه نادر ابراهیمی ‌‌در خارج از خانه وی دایر شده و با‌این وجود آن ارتباط معنوی با نویسنده در آثار وی برقرار است.

توجه به تربیت کودکان

دو ساعت ورزش، 30 صفحه خواندن متن، یک ساعت خدمت و عبادت، یک ساعت بازی با رایکا(دخترش).

این برنامه روزانه که در پانویس آن آمده مهربانی، ادب،‌ایمان، آرامش، طهارت، پرهیز، کار، کار، کار، کار، گویای توجه نویسنده به تربیت قلبی و فکری خود است.

در عین حال از خدمات نادر ابراهیمی ‌‌به یادگار گذاشتن کتاب‌های ارزنده ویژه کودکان و نوجوانان بود. کتبی مانند «دور از خانه»، «کلاغ‌ها»، «سنجاب‌ها» و «قصه گل‌های قالی» . فعالیت حرفه‌ای وی برای ادبیات کودک با تأسیس موسسه «همگام با کودک و نوجوان» آغاز شد که بعدها‌‌ این مجموعه عنوان ناشر برگزیده آسیا و ناشر برگزیده نخست جهان را کسب کرد.

وی همچنین تصویرگری کتب کودک از جمله کتاب‌های «راه دور»، «گل هفت رنگ»،  و «ما بوته گل سرخ را از خواب بیدار کردیم» در کارنامه وی می‌درخشد.

در عین حال که نادر ابراهیمی ‌‌آثار درخشانی برای کوچک و بزرگ خلق کرده است بخشی ازفعالیتش نیز مربوط به نوشتن فیلم نامه‌ها اختصاص داشت. می‌توان به فیلمنامه‌های «آخرین عادل غرب» و «صدای صحرا»، «روزی که هوا‌‌ایستاد»، «سفرهای دور و دراز‌هامی‌ ‌و کامی‌در وطن» نیز اشاره داشت.

غربتی پرمعنی

نادر ابراهیمی ‌یکی از فاتحان قله ادبیات فارسی است. صعود بر قلب مخاطب و پا نهادن بر موانع و سخت کار کردن از ویژگی‌های آثار خلق شده  نویسنده برگزیده ادبیات داستانی  است. اما به مانند بسیاری از چهره‌های فرهنگی و هنری غربتی پرمعنی همچون غباری بر روی آثار وی نشسته است. در وضعیتی که خلأ معنی و محتوا در کتاب و در آموزش عمومی‌‌ بیداد می‌کند، آثار نویسندگانی چون نادر ابراهیمی ‌‌آنچنان که باید دستاویز تربیت روحی و فکری جامعه نیست.

در واقع به جای معرفی چهره‌هایی همچون ابراهیمی،‌این خود علاقه‌مندان به کتاب هستند که جستجو کرده و پی به گنجینه‌های فکری آن‌ها می‌برند. هر چند باید اقدام همسر شاعر را در زنده نگه داشتن ظرفیت تربیتی نادر ابراهیمی‌‌پاس داشت اما شعرا و نویسندگان بیش از‌این‌ها می‌بایست مورد توجه قرار گرفته و آثارشان دستمایه تولید آثار هنری دیگر باشد.

کتابخانه کودک و نوجوانی که از آثار‌این نویسنده سهمی ‌ندارد یا صنعت سینمایی که فیلم‌نامه‌های وی را در گوشه‌ای بایگانی کرده است و امروز از ضعف فیلمنامه گله و شکایت دارد و گردهمایی‌های فرهنگی که از قدرت و آموزه‌های فکری نویسندگانی چون او بی‌بهره است، به منزله جهالت و بی‌توجهی به میراث معنوی است. نویسنده سال‌ها و دهه‌ها از عمر خود را با دقت و تلاش مستمر برای نوشتن کتاب و فیلم‌نامه صرف کرده است، پژوهش کرده و هر آنچه لازم بوده و لازم دیده را در کتب خود آورده است و امروز نباید صرفاً، کتاب یک عاشقانه آرام وی به عنوان کادوی عشاق به یکدیگر مورد توجه قرار گیرد.

مهمانی هر روز هفته یار مهربان

خانه شعرا و نویسندگان منزلگاه گنجینه‌های معنوی و فکری ماست اگر سری نزنیم گرد غفلت بر روح و روانمان خواهد نشست و ما را از اصلمان دور خواهد ساخت.

رئیس خانه شعر و ادبیات در خصوص معرفی آثار فاخر ادبیات‌ ایرانی در این مجموعه و در خانه موزه نادر ابراهیمی به خبرنگار آنا گفت: در همه دنیا کتاب و ادبیات دو موضوع تنیده در هم است و 70 درصد کتاب‌های منتشره در دنیا به ادبیات مرتبط است. با‌ این پیش فرض ما هر روز برنامه داریم. شنبه‌های روایت‌خوانی، یکشنبه‌های مثنوی‌خوانی، دوشنبه‌های شعر و سه شنبه‌های داستان.

مهدی قزلی تاکید کرد: علاقه‌مندان می‌توانند به صورت رایگان در‌این نشست‌ها شرکت کرده و لذت خواندن را تجربه کنند. حتی نویسندگان می‌توانند کتاب های خود را در‌این جلسات خوانده و نظر عموم را دریاف کنند.

وی با اشاره به خواندن کتاب همراه با حضور نویسندگان اضافه کرد: در کتابخانه نادر ابراهیمی ‌هم که نوعی از قفسه باز است افراد می‌توانند در محل مطالعه کنند و حتی می‌توانند کتاب های ارزشمند ‌این نویسنده را بخوانند.

رئیس خانه شعر و ادبیات به تولید ویدیو و محتواهایی جهت درج در شبکه های اجتماعی و حتی معرفی کتاب‌ها از طریق صدا و سیما اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال برنامه‌های 10 کتاب که در دهه فجر با هدف معرفی 10 کتاب مرتبط با انقلاب اسلامی ‌برگزار شد و یا برنامه «کتابم» که معرفی 34 کتاب توسط نویسندگان در دوره قبلی نمایشگاه کتاب بود.

وی به معرفی 80 کتاب در نمایشگاه کتاب امسال اشاره کرد و گفت: در معرفی آثار خوب و یا‌ آینده دار تمامی‌ ظرفیت خود را به کار بسته‌ایم. ضمن ‌اینکه ما در حوزه نشر فعالیت نداریم و هدف معرفی کتاب‌ها است و به جای چاپ و نشر به دنبال کتابخوانی هستیم.

قزلی معتقد است به اندازه کافی کتاب خوب برای خواندن داریم و همچنان کتاب‌هایی نوشته می‌شود که ارزش خواندن را داشته باشد. به دلیل افزایش کمیت کتاب‌ها پیدا کردن کتاب خوب سخت شده است. در گذشته فقط افراد حرفه‌ای در حوزه نشر کتاب فعالیت داشتند امروز هر فردی قادر به چاپ کتاب خوب است.

رئیس خانه شعر و ادبیات ‌این وضعیت را اقتضای زندگی امروزی دانست و گفت: ما در دوره تلاطم اطلاعات هستیم. کتاب‌های زیادی برای خواندن است و هدف ما معرفی کتاب‌های مناسب برای تمامی‌ اقشار است و‌اینکه بتوانیم کمک حال کسانی باشیم که به دنبال مطالعه کتاب هستند و تلاش می‌کنیم به ‌این سوال پاسخ دهیم که کدام کتاب برای کدام مخاطب مناسب است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انتشار فراخوان بخش ویژه «کتاب و سینما» جشنواره فیلم کوتاه تهران
  • راهیابی ۲۵ گروه سرود فجر به مرحله نهایی
  • انتشار کتاب «سمفونی رنگ، هارمونی خط»
  • اهتمام نهاد کتابخانه های عمومی برای حمایت از آثار ادبیات پایداری
  • مسوولان در نشر و چاپ کتاب نویسندگان را حمایت کنند
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • درخشش در سومین جشنواره ملی افتخار من
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان
  • چاپ کتابی درباره سکوت و پایبندی در آثار آلبر کامو
  • دو انتصاب جدید در جشنواره اتقان