Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-25@11:05:29 GMT

معرفی حمام تاریخی سلطان امیر احمد در کاشان

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۵۱۷۲۸۵

معرفی حمام تاریخی سلطان امیر احمد در کاشان

ایران با تاریخ کهن خود جاذبه‌های تاریخی زیادی را در خود جای داده، جاذبه‌هایی از دوره‌های مختلف که هر کدام دنیایی از جذابیت‌های معماری اند. کاشان یکی از شهر‌های تاریخی ایران است که با آثار تاریخی جذابش از معروف‌ترین شهر‌های گردشگری ایران به شمار می‌رود. شاید خیلی از ما باغ و حمام فین را معروف‌ترین جاذبه کاشان بدانیم، اما این شهر آینه‌ی تمام نمای تاریخ و مملوء از جاذبه‌های تماشایی ست که یکی از آن‌ها حمام سلطان امیر احمد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!





معماری و تزئینات به کار رفته در حمام سلطان امیر احمد آن را تبدیل به اثری ارزشمند کرده اند، حمامی بی بدیل که بدون شک در زمره جذاب‌ترین حمام‌های ایرانی ست. حمام درست در بافت تاریخی شهر قرار گرفته و با رفتن به آنجا شانس بازدید از جاذبه‌های زیادی مثل خانه بروجردی ها، خانه عباسیان و خانه طباطبایی‌ها را دارید.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید به غیر از تزئینات جذاب داخلی حتی پشت بام آن هم تماشایی ست و خیلی از عکاسان در آنجا تصاویر نابی را به ثبت می‌رسانند. حمام سلطان امیر احمد ۱۱۰۲ مترمربع مساحت دارد و اسم خود را از امام زاده‌ی کناری گرفته است. در گذشته برای ساخت هر شهر تعدادی از عناصر لازم و ضروری بودند: آب انبار، خانه، حمام، مسجد و بازار، پس این حمام نقش زیادی در زندگی آن مردمان آن دوران داشته است.    

با توجه به آثاری که در زلزله سال ۱۱۵۰ به دست آمد این حمام در زمان سلجوقیان ساخته شده، اما سربینه آن متعلق به زمان قاجار است و به نظر عده‌ای حمام بر روی ویرانه‌های حمام قبلی بنا شده و حمام کوچکی هم ضمیمه‌ی آن شده است. در دوره صفوی جهانگردان زیادی به کاشان سفر کرده و از حمام‌های کاشان به عنوان آثاری جذاب یاد کرده اند. ساخت حمام قوانین خاصی دارد که آن را در زمره پیچیده‌ترین بنا‌ها قرار داده است مثلا برای اینکه انرژی زیادی صرف گرم نگه داشتن حمام نشود و حمام گرم بماند آن را از سطح زمین پایین‌تر می‌ساختند. در این بنا گچ بری‌ها و آهک بری‌های جذابی به کار رفته که آن را به اثری خاص و تماشایی تبدیل کرده است. چیزی که این حمام را این طور جذاب و دیدنی کرده معماری جالب توجه، کاشی‌های طلایی و آبی و همینطور گچ بری‌های ماهرانه است به همه‌ی این جذابیت‌ها سقف‌های طاقی، نقاشی‌های دیواری و شیشه‌های رنگی را هم اضافه کنید تا بدانید با چه بنای شاهکاری روبرو هستید.

آب این حمام از دو چاه تامین و با لوله‌های سفالین به قسمت‌های مختلف حمام فرستاده می‌شد. این حمام از دو حمام کوچک و بزرگ تشکیل شده، حمام بزرگ شامل ورودی، سربینه، گرم خانه و خزینه، تون یا گلخن است که کمی درباره این قسمت‌ها توضیح می‌دهیم:

ورودی: ورودی چندین فضا (جلوخان، سردر ورودی، هشتی و راهروی ارتباطی) دارد و در نهایت به رختکن ختم می‌شود. قبل از اینکه به داخل حمام حمام سلطان امیراحمد بروید در هشتی نگاهی به سقف بیندازید، رسم بندی به کار رفته در سقف تماشایی و جذاب است. در اینجا دالان پرپیچ و خم را می‌بینید که نمی‌گذارد بین هوای بیرون و داخل حمام به راحتی مبادله‌ی هوا صورت بگیرد.
سربینه: جذاب‌ترین قسمت حمام! سربینه در واقع همان رختکن است و هوایی نیمه گرم دارد. به غیر از تزئیات پیچیده‌ای که برای طراحی این قسمت از حمام به کار رفته وجود نورپردازی‌ها هم جذابیت آن را دوچندان کرده است. در اینجا ۸ ستون می‌بینید که فضای سربینه را به دو قسمت تقسیم کرده اند. در وسط سربینه حوضی ۸ ضلعی به چشم می‌خورد که فواره‌ای در آن وجود دارد.
گرم خانه: گرم خانه همان جایی است که برای شست و شو و حمام کردن به کار می‌رفت. تزئینات به کار رفته در این قسمت از حمام کمتر از سربیته است، اما کاشی‌های معرقی که برای پوشاندن یک متر از دیوار‌ها به کار رفته جذابیت خاصی را به فضای گرمخانه داده است. در اینجا ۴ ستون به کار رفته که باعث شده فضای گرمخانه سه قسمت شود.
تون یا گلخن: در این قسمت آب و گرمای حمام تامین می‌شد.


به غیر از زیبایی‌هایی که در طراحی این حمام به کار رفته بام آن هم جذاب و تماشایی ست و یکی از نمونه‌های منحصربفرد از بام‌های گنبدی کشور است. بر روی بام چندین گنبد دیده می‌شود که با شیشه‌های عدسی محدب پوشیده شده اند تا نور به داخل برسد و از طرفی امکان دیدن فضای داخلی هم وجود نداشته باشد.

شهرداری در سال ۱۳۷۵ این مسجد تاریخی را خرید تا با مرمت و بازسازی، آن را از خطر تخریب نجات دهد. این موزه بعد از مرمت مدتی سفره خانه سنتی بود تا این که در نهایت به موزه تبدیل شد و امروز تحت نظر سازمان رفاهی و تفریحی شهرداری کاشان است.
منبع: مجله گردشگری الی گشت

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پارسینه گردشگری کاشان حمام حمام سلطان امیر احمد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۱۷۲۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرپرست فرمانداری مهریز معرفی شد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، در این مراسم از زحمات محمد دهقان بنادکی تقدیر و احمد آخوندی ابراهیم آباد به عنوان سرپرست فرمانداری مهریز معرفی شد.

سرپرست فرمانداری مهریز در این مراسم تکمیل طرح‌های نیمه تمام را از اولویت برنامه‌های خود دانست و گفت: شهرستان مهریز درای پتانسیل و ظرفیت‌های خوبی است و با توجه به نزدیکی به مرکز استان برنامه‌های متعددی در راستای یزد نوین برای مهریز در نظر گرفته شده است.

احمد آخوندی افزود: امیدواریم با وحدت و همدلی و همراهی مردم و کمک مسئولان، طرح‌های نیمه تمام تکمیل و به بهره برداری برسد.

علی اکبر عزیزی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد هم از جابجایی و تغییر برخی مدیران و مسوولان استان خبر داد و تصریح کرد: در همه حوزه‌ها و ادارات کل و فرمانداری‌ها و بخشداری‌ها احتمال تغییر وجود دارد، همانگونه که تغییرات تاکنون حاصل شده است.

دیگر خبرها

  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران (فیلم)
  • تصاویری جذاب از معرفی تسلا مدل ٣ پرفورمنس ٢٠٢۴
  • موزه چینی خانه شیخ صفی مهمترین مکان برای معرفی هویت ملی
  • سلطان سلجوقی چگونه در طرشت زمین‌گیر شد؟ | طغرل در تپه سیف ناکام ماند
  • سرپرست فرمانداری مهریز معرفی شد
  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران + فیلم
  • (تصاویر) خاص‌ترین خانه این روز‌های ژاپن!
  • خاص ترین خانه این روزهای ژاپن! (+تصاویر)
  • مرمت پل خاتون امسال پایان می‌یابد
  • معرفی برگزیدگان «سرزمین شعر»