Web Analytics Made Easy - Statcounter

پکن - ایرنا - شرکت چینی مجری خط آهن مالزی اعلام کرد اجرای این طرح به خواست کوالالامپور و بنا به ملاحظاتی از سوی آن کشور متوقف شده است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا این خط آهن ارزشی در حدود 20 میلیارد دلار دارد و محصول توافقات گذشته دو کشور است اما مالزی می خواهد هزینه اجرای طرح کاهش یابد.
از زمانی که دولت جدید در مالزی قدرت را در اختیار گرفته است بحث مبارزه با فساد مالی و جلوگیری از اجرای طرح های پرهزینه جدی تر شده است به طوری که یک طرح ریلی دیگر هم که قرار بود توسط سنگاپور برای این کشور اجرا شود متوقف شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روزنامه 'مورنینگ پست' از هنگ کنگ می نویسد مجری این طرح شرکت راه آهن چین به حساب می آید که با حروف اختصاری 'سی سی سی سی' شناخته می شود و یک پیمانکار بزرگ است.
این طرح راه آهن در واقع متعلق به شرکت 'ایست کوست ریل وی' مالزی است که 688 کیلومتر مسیر را شامل می شود و بخش های شرقی شبه جزیره مالزی را به مسیرهای کشتیرانی در غرب متصل می کند.
شرکت چینی در بیانیه ای آورده است این اتفاق باعث نگرانی زیادی شده است بخصوص آنکه بیش از دو هزار و 200 نیروی محلی مالزی هم با این طرح در ارتباط بوده و تعطیلی این طرح برای آنها و خانواده هایشان سخت است.
این بیانیه می افزاید با وجود همه نگرانی ها، شرکت چینی به قوانین و مقررات مالزی احترام می گذارد و به خواست آن کشور، این طرح متوقف می شود.
قرار است 'لیم گوانگ اینگ' وزیر دارایی مالزی در روزهای آینده راهی پکن شود تا با مسئولان چینی درباره کاهش هزینه اجرای این طرح گفت و گو کند و اگر توافق حاصل شود طرح دوباره اجرایی خواهد شد.
شرکت چینی یکی از بزرگترین شرکت های مهندسی و سازندگی در جهان به حساب می آید که درگیر یک طرح بسیار بزرگ ریلی در مالزی شده است.
طبق اعلام مقامات راه‌آهن چین، شرکت‌های چینی در حال انجام بیش از 20 پروژه خط‌ آهن با سرمایه‌گذاری 100 میلیارد یوان (15 میلیارد دلار آمریکا) در کشورهای دیگر نیز هستند.
'جو جوشون' مهندس ارشد گروه بین‌المللی راه‌آهن چین گفت که ساخت‌وساز در پروژه‌هایی شامل راه‌آهن چین لائوس، خط‌ آهن متصل‌کننده پایتخت اندونزی جاکارتا به باندانگ، راه‌آهن مرتبط کننده صربستان و مجارستان و قطار مترو ‌در شهر شرقی لاهور پاکستان توسط این شرکت در حال انجام است.
وی ادامه داد: همچنین کارهای اولیه برای اجرای خط آهن سریع السیر مالزی - سنگاپور و مسکو - کازان در روسیه انجام شده است.
او گفت: شرکت‌های چینی از لحاظ قدرت رقابت در تکنولوژی، ساخت ترن، سیستم‌های کنترل، مدیریت و ایمنی در سطح جهانی هستند.
این مقام شرکت راه آهن چین گفت: شرکت چاینا ریل‌وی رولینگ استاک (سی‌آرآرسی) مجری بسیاری از این طرح ها دارای 75 شعبه و 13 مرکز تحقیق و توسعه در 26 کشور و منطقه جهان است ارزش قراردادهای این شرکت در خارج از مرزهای چین در سال 2016 به 8 میلیارد دلار آمریکا رسیده است.
آساق**231**1904**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد چين مالزي راه آهن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۲۷۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش وزیر کشور درباره مفاد قرارداد شهرداری تهران با شرکت‌های چینی

به گزارش همشهری آنلاین؛ احمد وحیدی در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران هدف انعقاد قرارداد شهرداری تهران با چین را نوسازی ناوگان در بحث مترو و حمل و نقل عمومی دانست و گفت: «کار خوبی در این خصوص صورت گرفته و امیدواریم در مرحله اجرا هم طبق برنامه‌ها محقق شود.»

او به موضوع حمایت از تولید داخلی هم اشاره و عنوان کرد: «استفاده از تولید داخلی در اولویت قرار دارد و در کنار آن هر مقدار ناوگان مورد نیاز باشد، باید با واردات تامین شود؛ در این میان هوای پاک تهران هم مهم است. با توجه به این که پیش بینی می‌شود ۷۰ تا ۸۰ درصد منابع متحرک است، برقی سازی وسایل نقلیه و مترو یکی از از گزینه‌های کاهش آلودگی هوا است.»

کد خبر 848699 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها وزارت کشور شهردارى تهران ایران و چین تهران

دیگر خبرها

  • گلایه کارکنان از متوقف شدن اجرای طرح عقد قرارداد مستقیم با نیرو‌ها در برخی از شرکت‌ها
  • واکاوی تخصیص «۲ و نیم میلیارد دلار ارز برای مونتاژ ۲۵۰ هزار خودروی چینی» به جای تولید ۷۰۰ هزار خودرو در داخل!
  • ابهام در قراردادهای زاکانی با چینی‌ها/ عضو شورای شهر: هنوز تردید داریم که آیا این قراردادها منعقد شده است یا خیر؟
  • هاآرتص: تحریم مردمی رستوران‌های اسرائیلی را ورشکست کرد
  • لزوم ورود دستگاه قضایی به خریدهای خارجی زاکانی
  • دادستان گلستان: شهرک‌سازی در جنگل‌های توسکستان متوقف شد
  • نسل جدید خودروهای برقی چین در راه بازار
  • مذاکرات شهرداری قم با چینی‌ها برای خرید ۳ رام واگن مترو 
  • واکنش وزیر کشور درباره مفاد قرارداد شهرداری تهران با شرکت‌های چینی
  • استخراج الماس از گل صدتومانی