Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@10:32:28 GMT

تحول و شفاف سازی نظام مالیاتی در دولت تدبیر

تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۵۴۴۸۸۵

تحول و شفاف سازی نظام مالیاتی در دولت تدبیر

تهران- ایرنا- دولت تدبیر به منظور اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و با هدف تحول در نظام مالیاتی کشور بازنگری در قانون مالیات بر ارزش افزوده و اصلاح قانون مالیات های مستقیم را در صدر اولویت های خود قرار داد تا بتواند از این مهم به عنوان ابزار کارآمد مدیریت اقتصادی و برقراری ضمانت های اجرایی بهره برد و پاسخگوی مطالبات عمومی و بهبود توزیع درآمدها باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛‌ اخذ مالیات بهترین راهکار برای تامین بودجه و افزایش درآمدهای ملی محسوب می شود که این مهم در همه کشورهای جهان امری پذیرفته شده است. شهروندان جوامع مختلف پرداخت مالیات را وظیفه خویش برای پیشبرد امور کشورشان می دانند و این مقوله به موازات توسعه یافتگی متفاوت منظور می شود.

دولت ها مالیات را با هدف های مختلفی از جمله تامین قسمتی از هزینه های عمومی دولت (اهداف درآمدی)، تقسیم عادلانه درآمد و ثروت در جامعه (اهداف توزیعی)، کنترل نرخ تورم جامعه (هدف گذاری تثبیتی) و کنترل حجم واردات و صادرات (اهداف تخصیصی) دریافت می کنند.

پیشینه اخذ و دریافت مالیات در ایران به سده ها پیش و زمان هخامنشیان باز می گردد که البته انواع مالیات، مرکزهای اخذ مالیات و روش های دریافت آن به صورت کنونی نبوده است به طوری که نظام مالیات دهی و مالیات گیری با گذر زمان تغییر یافت و به تکامل لازم رسید.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی مقررات گوناگونی در ارتباط با نظام مالیات به تصویب رسید تا اینکه در 1378 خورشیدی وزارت امور اقتصادی و دارایی برای افزایش کارایی نظام مالیاتی به تدوین برنامه سوم در زمینه تحول اداری و تعقیب سیاست های اصلاحی ساماندهی اقتصادی پرداخت و یک موسسه مستقل دولتی با نام سازمان امور مالیاتی کشور زیر نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی شکل گرفت و پس از راه اندازی و طراحی نظام جامع اطلاعات مالیاتی کشور، تحولی نوین و ارزنده در جامعه مالیاتی و اقتصادی ایران اسلامی ایجاد شد. افزایش درآمدهای مالیاتی دولت از راه وصول مالیات بر ارزش افزوده، سبب تقویت بنیه مالی دولت برای ارایه خدمات بیشتر به جامعه می شود و دولت امکان توزیع مجدد درآمدها را که منافع آن نصیب طبقات کم درآمد خواهد شد، به صورت مطلوبی فراهم می کند که این نوع مالیات یکی از راه های رسیدن به عدالت اجتماعی است.

تاثیر مستقیم مالیات بر اقتصاد سبب شد تا 16 تیر با عنوان «روز مالیات» نامگذاری شود تا مردم و سازمان ها با پرداخت به موقع بدانند نقشی مهم در پیشرفت و توسعه کشور دارند.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت روز مالیات با «مهدی پازوکی» اقتصاددان و استاد دانشگاه به گفت وگو پرداخته است.

** افزایش اتکاء به درآمدهای مالیاتی
درآمدهای دولت در2 بخش اصلی مالیات و نفت تأمین می‌شو د که در این زمینه دولت باید به طرف نظام مالیاتی کارآمد پیش برود تا وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و اینگونه هزینه‌های جاری خود را از محل فروش نفت تأمین کند که این مهم نیازمند برقراری انضباط مالی است. تامین همه جوره هزینه های جاری از راه کسب منابع مالیاتی باید اولویت کاری دولت باشد. این موضوع در اسناد بالادستی و سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نیز تاکید شده است.

** اخذ مالیات به تناسب درآمد افراد
درآمد همه نهادهای بزرگ فعال در حوزه اقتصادی، سازمان ها و شهروندان باید برای دولت ها آشکار باشند زیرا تنها در این صورت است که آنها می توانند از درآمدهای بالا مالیات اخذ کنند و به شکل نظامند این درآمد را میان اقشار ضعیف بازتوزیع کنند. این شیوه در کشورهای پیشرفته ای همچون سوئد و دانمارک در حال اجرا است به طوری که درآمد افراد از ابتدای تولد تا زمان مرگ رصد می شود و به تناسب آن مالیات اخذ شده و یا تحت حمایت های اجتماعی قرار می گیرند.

** افزایش درآمدهای مالیاتی با روش های نوین
افزایش درآمدهای مالیاتی از راه گسترش آن می تواند کمک شایانی به اقتصاد و توسعه کشور کند. البته باید گفت میزان فرار مالیاتی بسیار بالایی در اقتصاد کشور وجود دارد که در این زمینه دولت باید سعی کند تا با استفاده از روش های نوین مالیات سِتانی که در کشورهای توسعه یافته دنیا مرسوم است به جمع آوری اطلاعات بپردازد و در این راستا اصلاح ساختار سازمان مالیاتی را در دستور کار خود قراردهد.

با ایجاد شفافیت در بخش اقتصاد می توان جلوی فرار مالیاتی را گرفت. اینک 40 درصد اقتصاد کشور مالیات می پردازند که آنها از کارکنان دولت یا صاحبان مشاغل شناسنامه دار هستند. حدود 20 درصد از اقتصاد ایران معاف از مالیات هستند و 40 درصد فرار مالیاتی وجود دارد. البته افرادی که از درآمدهای نجومی برخوردار هستند به نوعی خود را از پرداخت مالیات معاف می دانند که برای اخذ مالیات از این دسته می توان با یکپارچه‌ سازی سیستم اطلاعات پولی و مالی،‌ به روزرسانی ابزارهای مالیات ستانی و افزایش پایه مالیاتی اقدام کرد. مالیات مهمترین منبع درآمد دولت است و در این زمینه مشکل قانونی وجود ندارد پس تمامی نهادها در رده های بالا در سطح سه قوه نیز مکلف به پرداخت مالیات هستند. کمتر از 50 درصد درآمدهای کشور را مالیات تشکیل می‌دهد که این رقم پایینی است، بنابراین باید کمک کرد که درآمد اصلی دولت مالیات باشد و این اتفاق نیاز به هماهنگی سه قوه دارد. با شفاف سازی و سازماندهی دولت در بخش وصول مالیات و سیستم پولی و مالی کشور اقتصاد کشور به طرف توسعه خواهد رفت.

** سیاست انضباط مالی در بخش هزینه
بهتر به نظر می رسد که در بخش هزینه سیاست انضباط مالی حاکم شود تا به صورت متداوم به اقتصاد کشور کمک کند تا اینگونه از هزینه های غیرضروری جلوگیری شود. برخی مخالف هستند که اقتصاد ایران به طرف شفافیت پیش برود، چون جلوی رانت خواری گروهی گرفته می شود در حالی که همین عدم شفافیت سبب شده تا بانک های بزرگ خارجی حاضر به مراوده با بانک های داخلی نباشند و زیان این عدم شفافیت به کل اقتصاد کشور برسد.

** تحول نظام مالیاتی در دولت تدبیر
دولت تدبیر به منظور اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در ابتدای سکان داری خویش به منظور تحول در نظام مالیاتی کشور 2 لایحه «بازنگری قانون مالیات بر ارزش افزوده و اصلاح قانون مالیات های مستقیم» را برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارایه داد. ایفای نقش مناسب مالیات ها به عنوان ابزار مدیریت اقتصادی و برقراری ضمانت های اجرایی مناسب از راه تلقی دین مالیاتی به مطالبه عمومی و بهبود توزیع درآمد از جمله اهداف اصلاح قانون مالیات های مستقیم است.

همچنین ساده سازی و شفافیت قانون و فرایندهای اجرایی آن، اصلاح ساختار مشوق ها و معافیت های مالیاتی با هدف گسترش نظارت مالی دولت بر بنگاه های اقتصادی، اصلاح ساختار و تعدیل نرخ های مالیاتی در راستای ساده سازی و رفع تبعیض و افزایش تمکین مالیاتی و تقویت نقش آفرینی مالیات در نظام مالی کشور از دیگر موارد مطرح شده در اصلاح قانون مالیات های مستقیم است. در لایحه مالیات بر ارزش افزوده نیز با اصلاح کاستی های اجرای آزمایشی، اصلاح ترکیب مالیات ها به نفع مالیات بر مصرف، افزایش دامنه شمول و عمق آن، معرفی پایه های مالیاتی جدید با هدف حفظ محیط زیست و توسعه پایدار از جمله مالیات سبز و مالیات بر کالاهای خاص و مضر نیز گنجانده شده است. همچنین برپایه قانون مالیات های جدید که به وسیله مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده در صورتی که فردی مالیات پرداخت نکند مجرم شناخته می شود.

پژوهش**9117**2002**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد مناسبتها روز ماليات 16 تير

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۴۴۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرصت خدمتگزاری به مردم بسیار محدود است

به گزارش خبرنگار مهر، کیا عاشوری عصر دوشنبه در شورای اداری بخش سنگر با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان و تبریک روز شوراها، هفته کار و کارگر و معلم اظهار کرد: شورا و مسوولان محلی در سطح روستاها منشا کارهای بسیار خوبی شده اند.

وی با اشاره به هفته معلم آثار شهید مرتضی مطهری را ذخیره ای برای نظام آموزشی عنوان کرد و افزود: جوانان امروز باید از شهید مطهری الگو گرفته و مطالب ارزشمند وی را سرلوحه کارهای خود قرار دهند.

عاشوری با تاکید بر اینکه معلمان باید ابعاد شخصیتی شهید مطهری را به نسل جوان منتقل کنند، ادامه داد: تعلیم و تربیت صحیح فرزندان می تواند نقش زیادی در رشد و بالندگی جامعه داشته باشد.

فرماندار رشت با بیان اینکه خدمتگزاری به مردم بالاترین افتخار برای مدیران نظام اسلامی است، اضافه کرد: قبول مسوولیت در این نظام که بر پایه خون شهیدان استوار شده، کار بسیار دشواری است.

وی با اشاره به اینکه بخش سنگر وسیع و دارای ظرفیت ها و پتانسیل های بسیاری است، تصریح کرد: از این پتانسیل ها باید در راستای توسعه و آبادانی شهرستان استفاده کرد.

عاشوری با قدردانی از تلاش های بخشدار پیشین سنگر تغییر و تحول ها را امری طبیعی دانست و گفت: بخشدار به عنوان نماینده سیاسی دولت مسوولیت حاکمیتی از طرف نظام و دولت دارد که علاوه بر هماهنگی امور باید برای رفع مشکلات منطقه تلاش کند.

فرماندار رشت تصریح کرد: هدف از تغییرات مدیریتی استفاده از نیروهای جوان و تازه نفسی است که می‌تواند انرژی جدیدی را به مجموعه‌ها وارد کند و این ذات تغییر و تحول است.

عاشوری با اشاره به اینکه فرصت خدمتگزاری به مردم بسیار محدود است، گفت: مدیران در راستای گره گشایی و رفع مشکلات مردم گام بردارند.

گفتنی است، در پایان این مراسم از زحمات «حسین محبتی» تجلیل و «مصطفی داداش زاده» به عنوان سرپرست بخشداری سنگر معرفی شد.

کد خبر 6092449

دیگر خبرها

  • راز صفر شدن مالیات ۵۰ درصد اصناف خرد در کشور
  • راز صفر شدن مالیات 50 درصد اصناف خرد در کشور
  • مردم در مقابل سرمایه گذاری در بخش تولید باید مطمئن باشند سود تضمینی دریافت می کنند
  • اعتراض طلافروشان به سامانه تجارت است نه سامانه مودیان
  • بغزیان در گفت و گو با قدس: اعتراض طلافروشان به سامانه تجارت است که دارایی و موجودی انبار آنها را شفاف می کند
  • لزوم شفاف سازی در منابع و مصارف بودجه
  • رئیس اتحادیه طلای تهران: اعتصاب طلافروش ها در واکنش به مقررات مالیاتی دولت/ بازار طلا در تهران نیمه تعطیل است
  • معافیت‌های هدفمند مالیاتی منجر به افزایش مشارکت مردم در تولید کشور خواهد شد
  • غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد/ معلم ستون فقرات نظام آموزشی است
  • فرصت خدمتگزاری به مردم بسیار محدود است