Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-25@01:06:37 GMT

التهاب کيسه صفرا يا کله‌سيستيت

تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۵۹۰۹۶۱

التهاب کيسه صفرا يا کله‌سيستيت

خبرگزاري آريا -

خانم‌ها بيشتر از آقايان دچار سنگ کيسه‌ي‌صفرا مي‌شوند
کله‌سيستيت (cholecystitis) عبارت از التهاب کيسه‌ي‌صفرا است. کيسه‌ي‌صفرا يک عضو کوچک گلابي شکل است و در سمت راست شکم و درست زيرکبد جاي دارد. درون کيسه‌ي‌صفرا، مايعي گوارشي به نام صفرا وجود دارد که در مواقع لزوم به درون روده‌ي کوچک مي‌ريزد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در بسياري موارد، التهاب کيسه‌ي‌صفرا به‌علت وجود سنگ است که لوله‌ي منتهي به راه خروجي کيسه‌ي‌صفرا را مسدود مي‌سازد. اين انسداد سبب جمع و انباشته‌شدن صفرا شده و التهاب ايجاد مي‌کند.
علت و علل کله‌سيستيت
التهاب کيسه‌ي‌صفرا ممکن‌است به علل زير باشد:
◊ سنگ کيسه‌صفرا. اکثريت موارد کله‌سيستيت، نتيجه‌ي‌ وجود سنگ کيسه‌ي‌صفرا است که مجراي سيستيک cystic duct، يعني لوله‌ي خروجي صفرا از کيسه‌ي‌صفرا را مسدود‌کرده است و سبب انباشته‌شدن صفرا و درنهايت التهاب کيسه‌ي‌صفرا شده‌است.
◊ تومور. وجود تومور از زهکشي صفرا به بيرون از کيسه به‌صورتي مناسب جلوگيري کرده و درنهايت به بروز کله سيستيت مي‌انجامد.
◊ انسداد مجراي صفرا. پيچ خوردن يا ايجاد جوشگاه درمجراي صفرا سبب بلوکاژ يا انسداد مي‌شود و به کله‌سيستيت منتهي مي‌گردد.

کله‌سيستيت عبارت از التهاب کيسه‌ي‌صفرا است
عوامل‌ زير سبب افزايش احتمال بروز التهاب کيسه صفرا مي‌شوند:
♦ سنگ کيسه صفرا. بسياري از موارد التهاب کيسه‌ي‌صفرا به‌علت سنگ کيسه‌ي‌صفرا است. درصورتي‌که سنگ وجود داشته باشد، احتمال التهاب زياد است.
♦ جنس مونث. خانم‌ها بيشتر ازآقايان دچار سنگ کيسه‌ي‌صفرا مي‌شوند و همين علت احتمال التهاب کيسه‌ي‌صفرا درخانم‌ها را زيادتر مي‌کند.
♦ سن بالا. با افزايش سن، احتمال بروز سنگ کيسه‌ي‌صفرا و نيز التهاب آن افزايش مي‌يابد.
التهاب کيسه‌ي‌صفرا به بروز تعدادي از عوارض جدي منتهي مي‌شود ازجمله:
♦ بزرگ‌شدن‌کيسه‌صفرا. درصورتي‌که به‌علت انباشت صفرا، کيسه‌ي‌صفرا ملتهب شود، ممکن‌است تحت‌فشار قرارگرفته و بيش‌ازحد طبيعي خود ورم‌کند و اين حالت سبب بروز درد و افزايش احتمال بروز پارگي (پرفوراسيون perforation) در کيسه‌ي‌صفرا و نيز عفونت و مرگ بافت خواهد شد.
♦ عفونت درون کيسه‌صفرا. درصورت تجمع صفرا درون کيسه‌ي‌صفرا و ايجاد کله‌سيستيت، ممکن‌است صفرا عفوني شود.
♦ مرگ بافت کيسه‌صفرا. کله‌سيستيت درمان نشده ممکن‌است سبب مرگ (گانگرن) بافت کيسه‌ي‌صفرا شود که اين حالت به نوبه خود سبب پارگي کيسه‌ي‌صفرا شده يا سبب ترکيدن کيسه‌ي‌صفرا مي‌گردد.
♦ پارگي (پرفوراسيون) کيسه‌ي‌صفرا. ممکن‌است به‌علت بزرگ‌شدن يا آلودگي کيسه‌ي‌صفرا در‌نتيجه‌ کله‌سيستيت باشد.

بسياري از موارد التهاب کيسه‌ي‌صفرا به‌علت سنگ کيسه‌ي‌صفرا است
انواع کله‌سيستيت
* التهاب حاد
کوله سيستيت حاد اغلب به شکل حمله اي و قولنجي آغاز و به تدريج تشديد مي شود. حدود 60 تا 70 درصد بيماران التهاب کيسه صفرا حملات قبلي را که خود به خود بهبود يافته است ذکر مي کنند. ممکن است درد التهاب کيسه صفرا به ناحيه بين دو کتف منتشر شود يا به شانه کتف راست انتشار پيدا کند.
درد التهاب کيسه صفرا ممکن است با تکان خوردن يا تنفس عميق تشديد شود. بي اشتهايي، و غالباً تهوع وجود دارد. استفراغ نسبتاً شايع است و ممکن است موجب تخليه مايعات بدن شود.
معمولاً يرقان در اوايل کوله سيستيت حاد به ندرت ايجاد مي شود. تب خفيف اغلب در التهاب کيسه صفرا وجود دارد ولي لرز شايع نيست. در 25 تا 50 درصد بيماران التهاب کيسه صفرا، کيسه صفرا لمس مي شود. در 5 تا 10 درصد بيماران مبتلا به التهاب کيسه صفرا و کوله سيستيت حاد، در جراحي، سنگ مسدود کننده ي مجراي صفراوي وجود ندارد.
اين نوع کوله سيستيت ها به ويژه در ارتباط با ضربه هاي جدي يا سوختگي ها، طولاني شدن مدت وضع حمل و پس از اعمال جراحي ارتوپدي يا ساير جراحي هاي بزرگ غير صفراوي ايجاد مي شوند.
* التهاب مزمن
التهاب مزمن کيسه صفرا تقريباً هميشه همراه با سنگ کيسه ي صفرا ايجاد مي شود. در بيش از 25 درصد بيماران مبتلا به التهاب کيسه صفرا و کوله سيتستيت مزمن، باکتري در صفرا يافت مي شود. ممکن است التهاب کيسه صفرا يا کوله سيستيت مزمن، سال ها بدون علامت باشد، به سمت بيماري علامتدار کيسه صفرا يا کوله سيستيت حاد پيشرفت کند و يا با عوارض تظاهر يابد.
کوله سيستيت يا التهاب کيسه صفرا، اغلب در اثر وجود سنگ هاي صفراوي ايجاد مي شود و تغليظ صفرا، متوقف شدن جريان صفرا و عفونت ثانويه ناشي از ميکروب هاي روده (به ويژه اشريشياکُلي و گونه هاي باکتروييد) را به دنبال دارد.

درد التهاب کيسه صفرا ممکن است با تکان خوردن يا تنفس عميق تشديد شود
علائم کله‌سيستيت
نشانه‌هاي التهاب کيسه صفرا عبارتنداز:
• درد شديد و ثابت در پاره‌ي بالايي و راست شکم
• دردي که ازشکم به شانه‌ي راست يا پشت انتشار مي‌يابد.
• حساسيت روي شکم در زمان لمس‌آن
• عرق‌کردن
• تهوع
• استفراغ
• تب
• لرز
• نفخ شکم
شناسه‌ها و نشانه‌هاي التهاب کيسه‌ي‌صفرا معمولاً بعد‌از صرف غذا و به‌ويژه غذاي حجيم و پرچرب بروز مي‌کند. کله‌سيستيت وقتي بروز مي‌کند که کيسه‌ي‌صفرا ملتهب شود.
عوارض کله‌سيستيت
کله‌سيستيت مي‌تواند به چندين عارضه جدي منجر شود، از جمله:
¤ عفونت درون کيسه صفرا. اگر زرداب در کيسه صفرا انباشته گردد شايد دچار عفونت شود.
¤ مرگ بافت کيسه صفرا. کله‌سيستيت درمان‌نشده باعث مرگ بافت در کيسه صفرا مي‌شود که به نوبه خود منجر به پارگي يا حتي ترکيدگي در کيسه صفرا خواهد شد.
¤ کيسه صفراي پاره. پارگي در کيسه صفرا ممکن است ناشي از بزرگ‌تر شدن کيسه صفرا يا عفونت باشد.
اگر پزشک گمان کند که به کله‌سيستيت مبتلا شده‌ايد، شايد به متخصص سيستم گوارش ارجاع داده شويد.

نشانه‌هاي التهاب کيسه‌ي‌صفرا معمولاً بعد‌از صرف غذا به‌ويژه غذاي حجيم و پرچرب بروز مي‌کند
تشخيص کله‌سيستيت
آزمايش‌ها و روش‌هاي مورد استفاده براي تشخيص کله‌سيستيت عبارتند از:
ο آزمايش خون. پزشک به دنبال نشانه‌هايي از عفونت و يا مشکلات کيسه صفرا شايد آزمايش خون تجويز کند.
ο تصويربرداري. سونوگرافي از شکم يا توموگرافي کامپيوتري (سي‌تي اسکن) براي نمايش تصاويري از کيسه صفرا و شناسايي نشانه‌اي احتمالي از کله‌سيستيت کاربرد دارد.
ο اسکن. اسکني که جنبش صفرا در بدن را نشان مي‌دهد. اسکن از اسيد کبدي ايمينودياستيک يا تصويربرداري هيدا نمايانگر آهنگ توليد و جريان صفرا از کبد به روده کوچک مي‌باشد. اسکن هيدا شامل تزريق ماده راديواکتيو به بدن است که به سلول‌هاي زرداب‌ساز پيوند مي‌خورد تا هنگام جابه‌جايي همراه با صفرا هر گونه انسداد را آشکار کند.
شيوه درماني براي کله‌سيستيت معمولا شامل بستري در بيمارستان براي ايجاد ثبات در التهاب کيسه صفرا و جراحي احتمالي مي‌شود.

سوراخ شدن کيسه صفرا از عوارض نادر ولي خطرناک التهاب کيسه صفرا حاد است
درمان کله‌سيستيت
درمان قطعي التهاب کيسه صفرا در اکثر مراکز درماني، برداشتن کيسه ي صفرا به وسيله ي عمل جراحي (کوله سيستکتومي) است که مي توان آن را به صورت جراحي باز يا از طريق لاپاروسکوپي انجام داد. ولي معمولاً پيش از آن بايد وضعيت بيماري را در بيمارستان تثبيت نمود که اين کار با محدود کردن خوردن غذا، قرار دادن لوله در داخل معده و کشيدن محتويات آن و اصلاح اختلالات الکتروليتي انجام مي شود.
در صورت وجود التهاب شديد، شوک يا خطرناک بودن بي هوشي عمومي براي بيمار، با استفاده از راديولوژي، لوله (کاتتر) مخصوص تخليه از راه پوست به داخل کيسه ي صفرا فرستاده مي شود و بيمار تا زمان برطرف شدن التهاب حاد تحت درمان با آنتي بيوتيک قرار مي گيرد.
پس از تخليه ي ترشحات و برطرف شدن التهاب، کوله سيستکتومي انجام مي شود. سوراخ شدن کيسه صفرا از عوارض نادر ولي خطرناک التهاب کيسه صفرا حاد است که مي تواند موجب مرگ بيمار شود و بايد به سرعت توسط دکتر متخصص گوارش تحت درمان قرار گيرد.

اضافه‌وزن باعث افزايش خطر ابتلا به سنگ کيسه صفرا مي‌شود
پيشگيري کله‌سيستيت
- به‌آرامي وزن کم کنيد. کاهش وزن سريع مي‌تواند خطر ابتلا به سنگ صفرا را افزايش دهد. اگر به کاهش وزن نياز داريد، براي 0٫5 تا 1 کيلوگرم در هفته برنامه‌ريزي کنيد.
- وزن‌تان را در حدي سالم نگه داريد. اضافه‌وزن باعث افزايش خطر ابتلا به سنگ کيسه صفرا مي‌شود. براي رسيدن به وزني سالم، مصرف کالري را کاهش و فعاليت بدني را افزايش دهيد. وزن‌تان را با ادامه برنامه غذايي و تمرين ورزشي مناسب در حد سالم نگه داريد.
- رژيم غذايي سالم انتخاب کنيد. رژيم غذايي با درصد بالاي چربي و فيبر کم، خطر سنگ صفرا را افزايش مي‌دهد. رژيم غذايي مورد انتخاب شما بايد سرشار از ميوه ها، سبزيجات و غلات سبوس‌دار باشد.
گردآوري: بخش سلامت بيتوته
منابع:behdaar.com
pezeshkyemrooz.com
کتاب راهنماي پزشکي خانواده


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۹۰۹۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 6 اردیبهشت برابر 25 آوریل را ورق می‌زنیم.

***

اولین مورد مشکوک به ایدز

۲۵ آوریل ۱۹۵۹ میلادی برابر با ۶ اردیبهشت ۱۳۳۸ خورشیدی، بیمار ۲۵ ساله‌ای به نام دیوید کار، شاگرد چاپچانه‌، با علائم غیرعادی ازجمله ضایعات پوستی مایل به ارغوانی، خستگی و کاهش وزن وارد بیمارستان سلطنتی منچستر در انگلستان شد. او چهار ماه و نیم بعد به دلایلی که هنوز مشخص نشده بود درگذشت. نمونه‌های بافت حفظ‌شده او در سال ۱۹۹۰ مورد بررسی قرار گرفت. جرالد کوربیت، مدیر ویروس‌شناسی بالینی همان بیمارستان، در نامه‌ای به تاریخ ۷ جولای ۱۹۹۰ به نشریه تخصصی لانست، پیشنهاد کرد که فرد می‌تواند اولین مورد شناخته‌شده ایدز باشد. سال ۱۹۹۵، نشریه تخصصی نیچر گزارش داد که نتایج غیرعادی بودند و اچ‌آی‌وی احتمالی شناسایی‌شده از «سویه نسبتا مدرن» است و درنتیجه نمونه های دی‌ان‌ای ارائه‌شده درواقع از یک بیمار مبتلا به ایدز در دهه ۱۹۹۰ تهیه شده است. پس‌از آزمایش مجدد بافت‌های دیوید کار، در او هیچ نشانه‌ای از ویروس پیدا نشد. به‌این‌ترتیب، در شماره ۲۰ ژانویه ۱۹۹۶ نشریه لانست، ادعای قبلی پس گرفته شد.

راکتور آزمایشی سدیم

۲۵ آوریل ۱۹۵۷ میلادی برابر با ۶ اردیبهشت ۱۳۳۶ خورشیدی، راکتور آزمایشی سدیم (SRE) شکافت هسته‌ای خودپایه را با ۳۵۰ درجه فارنهایت سدیم در هسته آغاز کرد و ۱۲ نوامبر ۱۹۵۷ برای اولین‌بار برق را به مورپارک، کالیفرنیا ارائه کرد. این نیروگاه در ۲۱ می ۱۹۵۸به توان کامل رسید. طراحی آن در ژوئن ۱۹۵۴ و حفاری سایت در مارس ۱۹۵۵ آغاز شد و ساخت‌و‌ساز در فوریه ۱۹۵۷ به پایان رسید. راکتور که از سدیم به‌عنوان خنک‌کننده استفاده می‌کرد، در کوه‌های سانتا سوزانا، در حدود ۳۰ مایلی شمال‌غربی لس‌آنجلس قرار داشت. تصمیم برای غیرفعال‌کردن آزمایش راکتور سدیم در پاییز ۱۹۶۶ اتخاذ و فعالیت‌های غیرفعال‌سازی تا ژوئن ۱۹۶۸ به پایان رسید. انحلال، تخریب و رفع آلودگی در سال ۱۹۸۳ تکمیل شد.

کانال سوئز

۲۵ آوریل ۱۸۵۹ میلادی برابر با ۶ اردیبهشت ۱۲۳۸ خورشیدی، مراسم کلنگ‌زنی برای احداث کانال سوئز در مصر برگزار شد. اولین ضربه کلنگ را مهندس فرانسوی این پروژه، فردیناند ویکومت د لسپس در بندر سعید (پورت‌سعید) وارد کرد. او پروژه اتصال دریای مدیترانه و دریای سرخ را آغاز و بر آن نظارت کرد. این کانال ۱۰۰ مایلی از تنگه سوئز عبور و مسیر حمل‌و‌نقل مستقیم را برای تجارت بین اروپا و آسیا فراهم می‌کند. با موافقت فرماندار عثمانی مصر، سال ۱۸۵۶ شرکت کانال سوئز با حق احداث و بهره‌برداری از این آبراه به‌مدت ۹۹ سال تشکیل شد. حفاری با دست و با کار اجباری آغاز شد. پیشرفت با لایروبی‌های مکانیکی اروپایی و بیل‌های بخار بهبود یافت، اما به‌دلیل اختلافات کاری و همه‌گیری وبا ادامه کار به تعویق افتاد و درنتیجه، چهار سال دیرتر از آنچه در ابتدا برنامه‌ریزی شده بود، مراسم افتتاحیه در ۱۷ نوامبر ۱۸۶۹ برگزار شد.

ثبت اختراع کیسه پلاستیکی دسته‌دار

۲۵ آوریل ۱۹۶۵ میلادی برابر با ۶ اردیبهشت ۱۳۴۴ خورشیدی، حق ثبت اختراع ایالات‌متحده برای طراحی کیسه پلاستیکی دسته‌دار برای مخترع سوئدی استن گوستاو تولین صادر شد که سپس او این حق اختراع را به شرکت «سِلوپلاست» واگذار کرد. طرح، کیسه پلاستیکی یک‌بار مصرف ویژه حمل مواد غذایی مصرف بود که امروزه به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد و به معضل بزرگی در افزایش زباله‌های پلاستیکی و آلودگی محیط‌زیست تبدیل شده است. این کیسه از مواد پلاستیکی قابل جوش لوله‌ای بدون درز (مانند پلی‌اتیلن) ساخته می‌شود. برای ساخت کیسه، درزهای عرضی جوش داده می‌شود، یک قطعه سوراخ می‌شود تا قسمت بالای دسته‌ها را تشکیل دهد و در درزهای عرضی از هم جدا می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۶ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • عرضه کیسه پلاستیکی ممنوع شد + فیلم
  • ممنوعیت عرضه رایگان کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای
  • سنگ کیسه صفرا چیست و چگونه درمان می‌شود؟
  • اهدای ۴۰۰ کیسه آرد رایگان به نیازمندان در بشاگرد
  • مواد غذایی ضد التهاب
  • طرح ملی ممنوعیت توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی در اردبیل
  • پیوستن دانش‌آموزان تفت به پویش «امروز من بدون کیسه پلاستیکی»
  • راه اندازی پویش امروزِ من، بدون کیسه پلاستیکی
  • فیلم| ممنوعیت توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی از امروز