Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبکه خبر»
2024-04-24@05:16:35 GMT

چاقی در کودکی بسترساز بیماری ها

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۱۱۴۹۸

چاقی و اضافه وزن در دوران کودکی، چالشی جدی در دنیای امروز است که در صورت بی توجهی، دامنه آن تا بزرگسالی ادامه یافته و علاوه بر تهدید کودکان به انواع بیماری ها، آنان را در معرض تهدیدات جدی سلامت در سنین بالا قرار می‌دهد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، به نقل از ایرنا، روند افزایش چاقی در دنیا به خصوص در میان کودکان، زنگ خطری است که باید پیش از بروز معضلات جدی تر، نسبت به پیشگیری و یافتن درمان آن اقدام کرد؛ چرا که چاقی کودکان از جمله چالش های بسترساز بیماری در طفولیت و بزرگسالی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 موضوعی که «زهرا عبداللهی» مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، به تازگی در برنامه ای رسانه ای به آن اشاره کرد و با بیان اینکه چاقی در قرن 21 «پدیده قرن» نامیده شده به طوری که همه کشورها دچار این معضل هستند، گفت: چاقی در کودکان و نوجوانان خطرناک تر است، چراکه اگر تعداد سلول های چربی بیشتر از حد مورد نیاز ساخته شود، در بزرگسالی به محض دریافت کالری و چربی بیش از اندازه به صورت چربی در بدن ذخیره می شود. علت دیگر این است که چاقی و اضافه وزن، زمینه ابتلا به بیماری های دیگر را افزایش می دهد. وی بیان کرد: کودک چاق در بزرگسالی به نسبت بیشتری به چاقی مبتلا می شود چرا که تمام بیماری ها مثل دیابت، سرطان و بیماری های غیرواگیر در بین افراد چاق، شیوع بیشتری دارند. عبداللهی تصریح کرد: 20 درصد از کودکان دچار چاقی شکمی هستند، زیرا مصرف روغن، نمک، قند و شکر بیش از حد مجاز و مصرف میوه و سبزی و لبنیات کمتر از میزان لازم است.
**سونامی رشد چاقی کودکان در کشورهای جهان
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، روند چاقی در میان کودکان و نوجوانان جهان، از سال 1975 تا سال 2016، ده برابر شده است به این صورت که در سال 2016، بنا بر آمارهای اعلام شده، 6 درصد از دختران و 8 درصد از پسران چاق عنوان شده اند در صورتی که این رقم در سال 1975 کمتر از یک درصد برای هر دو گروه دختر و پسر بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است که تا سال 2022 با آمار عجیبی از چاقی و اضافه‌وزن کودکان روبه رو خواهیم بود.این آمار بر اساس اندازه‌گیری وزن و قد 129 میلیون نفر در کشورهای مختلف صورت گرفته است که سازمان جهانی بهداشت را واداشته تا خواستار مقابله با مصرف بیش از اندازه خوراکی های چاق کننده شود.

**برآوردسازی چاقی کودکان از 2 سالگی
چاقی در کودکان به وضعیت افزایش و تجمع توده چربی به شکل منفی در بدن کودک اطلاق می شود، وضعیتی که دکتر «فرزانه عباسی» فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم کودکان در مورد نحوه اندازه گیری آن گفت: برای سنجش چاقی از شاخص هایی استفاده می شود که یکی از آن ها شاخص توده بدن است که بر اساس وزن و قد کودک و منحنی های خاصی که برای آن تعبیه شده، اندازه گیری می شود. این سنجش از سن 2 سالگی کودکان و با توجه به جنسیت آنان صورت می گیرد.
وی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: اگر شاخص توده بدنی از 85 درصد بالاتر باشد به آن اضافه وزن اطلاق و در صورتی که 95 درصد یا بیشتر باشد چاقی محسوب می شود.

**پیامدهای چاقی در کودکان
فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم کودکان همچنین اظهار داشت: چاقی مفرط در کودکان، از دو منظر مهم روی کودکان اثر می گذارد: نخست از منظر روحی- روانی است به این معنا که کودکان چاق در میان همسالان یا در نگاه اطرافیان، بیش از سایرین مورد تمسخر قرار می گیرند بر همین اساس دچار اختلالات سایکولوژی می شوند. به مرور خود را از محیط دور می کنند که در این صورت یا منزوی می شوند یا پرخاشگر و خشونت طلب.
عباسی افزود: از نظر بهداشت و سلامت هم کودکان چاق، مستعد یکسری بیماری های خاص مانند دیابت، افزایش فشار خون، اختلالات خواب و بیماری های قلبی هستند. در مواردی هم بیماری های کبدی و بلوغ زودرس دامنگیر آنان می شود. عفونت های پوستی، آسم و اختلالات تنفسی هم از دیگر تبعات چاقی روی کودکان است.
به بیان وی، با ذکر تمام این موارد، باید گفت در صورت عدم پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی های زودرس، در بزرگسالی بیماری های قلبی عروقی به همراه دارد و کودک، مستعد دیابت نوع 2 یا سکته مغزی و چربی خون بالا می شود.

**افزایش روند چاقی در تک فرزندان
چرایی چاق شدن کودکان در دهه های اخیر، پرسش دیگر خبرنگار علمی ایرنا بود که دکتر عباسی در پاسخ به آن گفت: دلایل چاق شدن کودکان، گسترده است که در وهله نخست به محیط، سپس ژنتیک و عادت های غذایی نادرست یا مخلوطی از همه این عوامل بازمی گردد.
به بیان عباسی، ریز فکتورها یا ریسک های خطری که در کودکان منجر به چاقی آنان می شود به چاق بودن پدر و مادر و ژنی که از آنان منتقل می شود، بستگی دارد.
وی درباره فاکتورهای محیطی دخیل در چاقی کودکان هم اظهار داشت: روی آوردن خانواده ها به تک فرزندی، باعث شده تا توجه ویژه ای از سوی والدین به فرزند معطوف شود و همین امر، یک نوع فرزند سالاری را دامن زده تا آن جا که نقش و دخالت والدین در تعیین نوع غذای فرزند کمرنگ شده است و فرزند نوع تغذیه خود را تعیین می کنند که همین امر به چاقی آنان دامن زده است.
«تغذیه غلط هم یکی دیگر از فاکتورهای محیطی موثر بر چاقی کودکان است.مشاهده شده خانواده ای با وضعیت اقتصادی پایین، فرزندی چاق دارند که با اندک بررسی می توان دریافت علت این است که این خانواده ها غذاهایی که انرژی و پروتئین کافی برای رشد فرزند دارد را از او دریغ کرده و در ازای آن، غذاهایی پرکالری اما فاقد ارزش غذایی را جایگزین کرده اند همانند چیپس و پفک.»

**شکاف غذایی، چاق کننده کودکان
غذا نخوردن خانواده ها در کنار هم از دیگر عوامل چاقی فرزندان است، موضوعی که عباسی درباره آن گفت: بررسی ها نشان می دهد که فرزندانی که در هفته بیش از 5 وعده غذای را با والدین صرف می کنند، ریسک چاقی کمتری دارند و در مقابل آنان که کمتر از سه وعده را با والدین و بیشتر با دوستان یا در محیط بیرون غذا می خورند دچار چاقی می شوند چرا که نظارتی بر نوع و سلامت غذای آنان نیست.
مدرسه و محیط آموزشی هم به دلیل این که متخصص تغذیه نظارتی بر نوع غذاهای ارایه شده به دانش آموزان ندارد، نقش بسزایی در چاقی آنان دارد.

**کم تحرکی عامل دیگر چاقی
عباسی با اشاره به نقش محیط اجتماعی و آموزشی در کم تحرکی کودکان و در نتیجه چاقی آنان گفت: فعالیت فیزیکی کودکان در محیط هم تاثیر زیادی بر روند چاقی آنان دارد. به این معنا که پیش از این کودکان، آزادانه در کوی و برزن به فعالیت بدنی می پرداختند اما با تغییر شرایط و بافت زندگی، به دلایلی همانند خطرات احتمالی در جامعه که فرزندان را تهدید می کند، والدین ترجیح می دهند که کودک بیشتر در خانه باشد و با وسایل الکترونیکی و دیجیتالی اوقات گذراند. همین امر، دلیلی بر افزایش جمعیت کودکان چاق در جوامع مختلف شده است.

**کنترل و نظارت، راهکار مقابله با اضافه وزن
مصرف میوه و سبزیجات، افزایش تحرک بدنی، کاهش استرس و توجه والدین به حفظ وزن سالم خود و فرزندان در کنار از بین بردن عادات بد غذایی از جمله راهکارهای کاهش وزن در کودکان است.
عباسی ضمن بیان این مطلب، افزود: تمام پیامدهای چاقی که ذکر شد قابل درمان است به شرط آن که چاقی کودکان از سن دوسالگی کنترل شود. دیده شده بچه هایی که از شیر مادر به مدت زمان طولانی استفاده می کنند ، در بزرگسالی کمتر دچار چاقی شده اند. موضوعی که والدین باید در نظر داشته باشند تا فرزند خود را از بیماری هایی همانند دیابت نوع2، بیماری قلبی و سکته بر حذر بدارند.
'همچنین تشویق فرزندان به تحرک زیاد و آشتی آنان با طبیعت، تبلیغ رسانه ها در جهت اطلاع رسانی به والدین و فرزندان برای داشتن زندگی سالم و مهیا کردن فضای اجتماعی مناسب برای انجام هر نوع فعالیت ورزشی از دیگر مواردی است که می تواند از بار سنگین اضافه وزن و هزینه های جانبی آن بکاهد. '

منبع: شبکه خبر

کلیدواژه: چاقی کودکی بیماری اضافه وزن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبکه خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۱۱۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خانم معلمی که کلاس درسش را در بیمارستان بر پا کرد

به گزارش همشهری آنلاین، اعظم سعیدیان فر، معلم دبستان سید احمد حسن‌زاده ناحیه ۶ شهر اصفهان است که کلاس درس را در بیمارستان بر پا کرده و فضای تعلیم و تربیت را برای کودکان به ارمغان برده است. معلم ایثارگر اصفهانی در خصوص چرایی حضور در بیمارستان برای تدریس به کودکان بستری شده این‌گونه توضیح می‌دهد: «پدرم حدود ۱۵ سال مبتلا به بیماری سرطان بودند و به همین دلیل بیشتر لحظات زندگیم را در بیمارستان سپری کردم و در نهایت ایشان سال گذشته با وجود تمام تلاشی که کردیم دار فانی را وداع گفتند.»

سعیدیان‌فر به نوع سرطان پدر اشاره می‌کند و از دل‌مشغولی وی برای حمایت از سه دختر خود می‌گوید؛ همین مورد را دلیل امید پدر برای مبارزه با بیماری سرطان عنوان می‌کند اما کهولت سن و شرایط خاص بیماری کرونا اجازه حضور بیشتر پدر را در کنار اعضای خانواده نمی‌دهد.

روایتی از روزهای سخت در کنار پدر در بیمارستان

خانم معلم از روزهای سخت این چنین می‌گوید: تمام این روزها و لحظات را در بیمارستان کنار پدر بودم و درک کرده‌ام که خانواده‌ها علاوه بر اینکه بیمارداری می‌کنند تا چه اندازه‌ای شرایطی دشوار را سپری می‌کنند و هم از نظر مادی و هم از نظر روحی و روانی نیاز به حمایت دارند.خانم سعیدیان‌فر که سرگروه استانی پایه چهارم ابتدایی است از آشنایی با سازمان مردم نهادی در گروه‌های درسی سخن می‌گوید و به نیت خیرات برای پدر مرحومش و کمک به برداشتن بار روی دوش خانواده‌ها مسؤولیت تدریس در بیمارستان را با وجود همه دشواری‌های این مسیر و در دوران شیوع گسترده ویروس کرونا داوطلبانه می‌پذیرد.

معلم ایثارگر اصفهانی در خصوص ساعات کاری‌اش این‌گونه می‌گوید: بدون دریافت هیچ‌گونه هزینه‌ای و یا مورد خاصی یکشنبه‌ها و سه‌شنبه یک ساعت و نیم الی سه ساعت بعد از ساعت کاری و بعدازظهرها به دانش‌آموزی که از درس عقب‌افتاده و مشکلات خاصی در ارتباط با بیماری خود دارد، تدریس کردم.

سعیدیان‌فر علاوه بر مشکلات جسمی، چالش‌هایی نظیر حفظ روحیه و نوع تغذیه را از مشکلات کودکان دارای بیماری‌های خاص می‌داند و باتوجه‌به اینکه برای کودکان بستری شده با بیماری‌های خاص، هر لحظه احتمال وخیم شدن بیماری نیز وجود دارد و شرایط روحی خانواده‌ها را برای همکاری دشوار می‌داند؛ اما با همه این تفاسیر خانواده کودک بیمار نه‌تنها با خانم معلم همراهی دارند بلکه از حضور فردی که بدون چشمداشت برای کمک آمده ابراز خوشحالی کرده و از حضور وی استقبال می‌کنند.

سختی‌های رسیدگی به کودکان بستری شده در بیمارستان

خانم معلم عنوان می‌کند: خوشحالی کودکی که با او کار می‌کردم و خانواده او باعث انگیزه برای ادامه کار می‌شد؛ کودک هر هفته خوشحال و منتظر بود تا درس را با همکاری هم ادامه دهیم؛ با تهیه هدیه کوچکی نظیر کتاب و امثالهم سعی می‌کردم باعث خوب شدن حال فرزندم باشم تا بهتر بتوانم هم درس جدید را با او کار کنم و هم اشکالاتش را برطرف کنم. سعیدیان‌فر دانش‌آموزش را «فرزندم» خطاب می‌کرد و از عمل پیوند کلیه فرزندش حدود ۱۰ روز پیش خبر می‌دهد.
خانم معلم از سختی‌های کار در محیط بیمارستان این‌طور توضیح می‌دهد: انگیزه دادن به دانش‌آموز ۱۰ساله‌ای برای تحصیل که تقریباً متوجه اتفاقات پیرامون خود است و به دلیل بیماری در بیمارستان بستری است کار بسیار دشواری است و تمام تلاشم را کردم که انگیزه او را حفظ کنم.

وی از سختی‌های رسیدگی به کودکان بستری شده و رعایت ظرافت‌های حضور در اتاق بیماران توضیح مختصری می‌دهد و باتوجه‌به اینکه سال‌های بسیاری با شرایط مشابه اما در بیمارستان دیگری مواجه شده بوده است اذعان دارد شرایط سخت خانواده‌ها را دراین‌خصوص کاملاً درک می‌کند و باانگیزه به کار تدریس در اتاق دانش‌آموز مشغول می‌شود.

حضور در بیمارستان و تدریس برای دانش‌آموز بستری شده در بیمارستان پایان ماجرا نیست، خانم معلم مدت ۸ سال است که در منطقه محروم حصه و به انتخاب خودش مشغول کار است و پس از ساعات کاری در روزهای یکشنبه و سه‌شنبه بلافاصله به بیمارستان رفته و تا حوالی ساعت ۱۷ ایثار را در بیمارستان تدریس می‌کند.

دوست‌داشتن مردم و همنوع، مسیر زندگی را هموار می‌کند

خانم سعیدیان‌فر با بیان اینکه، ۶ سال در منطقه قهجاورستان، یک سال محله جلوان اصفهان و تا به امروز در منطقه حصه مشغول به کار هستم، می‌گوید: «از ابتدای کار در منطقه حصه با شرایطی به‌مراتب نامطلوب‌تر از آنچه که تصور می‌کردم از لحاظ آموزشی، تربیتی و فرهنگی، مواجه شدم، بنابراین نیاز به حضور در آنجا را احساس کردم تا بتوان این منطقه محروم را نیز به نحو خوبی پوشش داد.

این معلم دلیل ازخودگذشتگی را این‌گونه روایت می‌کند: من هم در یکی از همین مناطق رشد کردم و این که جایگاه و نگاه خوبی به این مناطق وجود نداشت شرایط را سخت‌تر می‌کرد؛ معلمان خوب و پدرم به‌عنوان راهنما از دلایل موفقیت و رشد من بوده‌اند؛ من تمام آنچه را کودکان مناطق محروم احساس می‌کنند را درک می‌کنم.

سعیدیان‌فر به سرلوحه قراردادن توصیه پدر برای «عشق‌ورزیدن به مردم به‌ویژه کودکان» تأکید می‌کند و برای تدریس به دانش‌آموز دیگری در اردیبهشت‌ماه و در فضای بیمارستان آماده می‌شود.این خانم معلم با بیان این نکته که، با علاقه در این منطقه کارس را ادامه داده‌است، خاطرنشان می‌کند: دوست‌داشتن مردم و همنوع، مسیر زندگی را هموار می‌کند، من از تعامل با کودکان در هرجایی به‌ویژه منطقه حصه لذت می‌برم.

کد خبر 846737 منبع: فارس برچسب‌ها وزارت آموزش و پرورش معلمان خبر مهم استان اصفهان

دیگر خبرها

  • خانم معلمی که کلاس درسش را در بیمارستان بر پا کرد
  • چاق ها، عصرها ورزش کنند
  • ورزش عصرگاهی برای افراد چاق مفیدتر است
  • کم‌خطر اما پردردسر!
  • ­چاقی نیمی از کودکان تهرانی
  • برنامه‌ریزی شهری برای مقابله با چاقی شهروندان
  • از صفر تا صد جراحی‌های چاقی
  • درباره مزایا و معایب جراحی چاقی بیشتر بدانیم
  • بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع
  • بیماری‌های حاد کبدی از عوارض کاهش وزن سریع و دمنوش‌های لاغری