Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@13:03:04 GMT

کاهش نرخ زاد و ولد به رغم سیاست دو فرزندی در چین

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۱۷۹۹۵

کاهش نرخ زاد و ولد به رغم سیاست دو فرزندی در چین

پکن - ایرنا - آمارها نشان می دهد به رغم اجرای سیاست دو فرزندی در چین در دو سال گذشته، نرخ زاد و ولد در این کشور در سال 2017 میلادی و همچنین 5 ماهه نخست سال 2018 به نسبت سال قبل از آن کاهش یافته است.

به گزارش ایرنا در سال 2017 میلادی علیرغم اجرای سیاست دو فرزندی، 17 میلیون و 200 هزار نوزاد در چین متولد شد در حالی که بر اساس اداره آمار چین، در سال 2016 میلادی شمار کودکان متولد شده 17 میلیون و 900 هزار نفر بوده اند که بیانگر کاهش 700 هزار نفری تولد نوزادان در چین در سال 2017 نسبت به سال 2016 است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گزارش این اداره حاکی است که شمار زنانی که برای زایمان سن لازم را دارا هستند در سال های گذشته کاهش یافته و برای همین نرخ زاد و ولد پایین تر آمده است.
بررسی های دانشگاه نانکای چین نشان می دهد که نرخ زاداوری زنان 15 تا 49 ساله در دو سال گذشته تا اندازه ای کمتر شده است و برخی از زنان جوان نیز علاقه ای به داشتن فرزند و بخصوص فرزند دوم نشان نداده اند.
چین از سال 2015 میلادی اعلام کرد که خانواده های این کشور می توانند صاحب دو فرزند شوند و با این اقدام به سیاست 40 ساله تک فرزندی در کشور پایان داد.
سیاست تنظیم خانواده معروف به سیاست 'تک‌فرزندی' برنامه کنترل جمعیت در چین بود که از سال ۱۹۷۹ آغاز شد و تا سال ۲۰۱۵ ادامه داشت تخمین زده می‌شود از ابتدای اعمال این سیاست تاکنون یعنی در 36 سال گذشته از تولد حدود ۴۰۰ میلیون نوزاد جلوگیری شده است.
این سیاست به بسیاری از چینی‌ها تنها اجازه داشتن یک فرزند را می‌داد و البته استثنائاتی هم برای داشتن فرزند دوم یا سوم در نظر گرفته شده ‌بود بر این اساس اقلیت‌های قومی از جمله مسلمانان که حدود ۸٫۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند اجازه داشتن دو فرزند را داشتند و در روستاها هم در برخی موارد امکان داشتن فرزند دوم وجود داشت.
در سال ۲۰۱۳ میلادی این سیاست تا حد زیادی تلطیف شد و به خانواده‌هایی که یکی از والدین خودش تک‌فرزند بود اجازه داشتن فرزند دوم را می‌داد.
کارشناسان معتقدند سیاست تک‌فرزندی در کاهش رشد جمعیت چین موثر بوده است اما تبعات ناخواسته‌ای هم داشته است.
'لی گوجو' کارشناس جمعیت خانواده در چین می گوید ترجیح سنتی برای داشتن فرزند پسر موجب شد تا توازن جنسیتی کشور برهم بخورد به طوری که بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۰ نسبت جنسی در هنگام تولد ۱۱۸ پسر به ازای ۱۰۰ دختر است که بسیار بالاتر از میزان طبیعی ۱۰۵ به ۱۰۰ محسوب می‌شود.
او می گوید با این وصف با توجه به کاهش شمار نیروی کار جوان و سالمندتر شدن جامعه چین، این کشور مجبور به عبور از سیاست تک فرزندی شده است.
' بائو فو' یکی دیگر از کارشناسان مسایل اجتماعی معتقد است مشکلات اقتصادی، چالش های زیست محیطی، افزایش هزینه های زندگی از جمله گران بودن کالاها و محصولات تولیدی در چین و مشغولیت بالای خانوارها از دلایلی است که باعث می شود مردم چین رغبت زیادی به داشتن فرزند دوم نداشته باشند.
'جو جون هان' محقق پژوهشگاه بخش کودک پکن هم در مورد دلایل کم رغبتی مردم به اجرای سیاست دو فرزندی اظهار کرد بالا بودن هزینه‎های به دنیا آوردن و پرورش فرزند نقش مهمی در این زمینه دارد خیلی از خانواده‌ها توانایی پرورش فرزند ندارند با وجود آموزش همگانی و بیمه کودک، هزینه به دنیا آوردن و پرورش یک فرزند به سرعت در حال افزایش است.
به گفته وی در تفکر سنتی، پرورش بچه‎ها یک مسئولیت خانوادگی و وظیفه والدین است اما در حقیقت پرورش نسل آینده تنها یک مسئولیت خانوادگی نیست و دولت و محافل مختلف اجتماعی نیز باید از آن پشتیبانی کنند.
چین با بیش از 1 میلیارد و 340 میلیون نفر جمعیت، پر جمعیت ترین کشور دنیا است بر اساس این آمار در دنیا از هر 5 نفر یک نفر چینی است.
اصلاحات اخیر در راستای جلوگیری از پیری جمعیت چین انجام گرفته است مطالعات اخیر نشان می دهد با ادامه سیاست های جمعیتی فعلی، در سال 2050 جمعیت سالمند چین به بیش از 430 میلیون نفر می رسد و تقریبا از هر 3 چینی یک نفر سالمند می شود این در حالی است که هم اکنون در چین حدود 200 میلیون نفر بالای 60 سال وجود دارد.
به هر حال دولت با اذعان به این مسایل سیاست دو فرزندی را از سه سال پیش آغاز کرده است سیاستی که امیدوار است با اجرای آن در «عصر جدید» چین همچنان نه تنها قدرت اول اقتصادی جهان بماند بلکه به قدرت نخست هم تبدیل شود.
آساق**231**1904**1663**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي چين سياست تك فرزندي پيري جمعيت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۱۷۹۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود پاک نیت بازیگر شناخته شده سینما، تئاتر و تلویزیون عنوان کرد: قطعاً سیاست های جمعیتی برای فرزندآوری موثر است منتها دولت می تواند این سیاست ها را تقویت کند و زمینه‌هایی برای فرزندآوری بیشتر با ایده‌هایی عملگرایانه فراهم کند.

وی در ادامه عنوان کرد: الان از دغدغه های زوج ها امرار معاش و معیشتشان است، هر زوجی نیاز به حداقل‌هایی برای خانه و مسکن و مادیات دارد. اضافه کردن نسل هم مشکلات خاص خود را دارد اما قطعاً مشکلاتش کمتر از پیری جمعیت است

وی با اشاره به غریزه قوی مادری در بین زنان جوان گفت: زنان جوان ایرانی همه فرزند دوست هستند، نباید طوری شود که نسل آتی در زمان کهنسالی هیچکس را نداشته باشد که به او رسیدگی کند. زوجین جوان باید به این مسایل توجه کنند که همانطور که گذشته های ما نیاز به فرزند در سنین بالا داشتند، نها هم همینطور هستند.

وی با اشاره به تهدیدات پیری جمعیت در جامعه اظهار داشت: وقتی سن ازدواج بالا می رود و جوانان ازدواج کرده هم تمایل به فرزند پیدا نمی‌کنند به مروری کهن سالی جمعیت رخ می دهد. باید برای سال های آتی تمهیدی بیاندیشیم تا مشکلاتی از این دست گریبان جامعه مان را نگیرد، هنرمندان هم پای کار بیایند تا ترسیمی از فضای درست خانوادگی برای نسل جوان داشته باشند. به هر حال هنرمندان هم الگوی جامعه هستند.

ضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت به طور کامل

همچنینانسیه شاه حسینی کارگردان و فیلمنامه نویس با تأکید بر سرعت افزایش جمعیت سالمندان در جامعه گفت: این امر باعث می‌شود که کاهش زاد و ولد به چشم بیاید و یک زنگ خطر برای کارشناسان حوزه سلامت و جمعیت محسوب شود و سال‌هاست که در این عرصه هم صحبت‌های زیادی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه قانون جوانی جمعیت باید به طور کامل و درست اجرا شود، گفت: همین جایزه می‌تواند راهگشایی در این عرصه باشد هر چند که حل مسئله نیست بلکه یک راهبرد است

شاه حسینی با اشاره به اینکه دستگاه‌های مسئول در اجرای قانون جوانی جمعیت باید نهایت تلاششان را اتخاذ کنند، یادآور شد: این مسوولیت هم تنها با یک دستگاه نیست، دستگاه‌های زیادی می‌توانند فعال شوند.

خود فرهنگ‌سازی در جامعه خیلی اثرگذار است تا این شعار دو فرزندی یا تک فرزندی که بلای جامعه شده، از اذهان پاک شود. شاه حسینی در پاسخ به این سوال که اگر فیلمی در این رابطه به او پیشنهاد شود، می‌پذیرد، گفت: بله قطعاً در این فضا که هر کشوری برای خود سیاستی دارد هنرمندان ما هم بنا اقتضائات جامعه کاری انجام دهند.

وی با اشاره به تهدیدات نیروی کار جوان در سال‌های آتی و بحران سالمندی اظهار داشت: این را در نظر داشته باشیم که تنها شعار خانواده محوری و نگرانی کاری از پیش نمی‌برد، قانون جوانی جمعیت می‌بایست به طور کامل اجرا شود خوشبختانه دبیرخانه ستاد ملی جمعیت هم این روزها خیلی خوب مشغول به فعالیت است.

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش های خانواده، رسانه، سازمان های مردم نهاد، دستگاهای اجرایی، شرکت ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت jameyat.ir مراجعه کنند.

کد خبر 6092956

دیگر خبرها

  • شرایط دریافت وام‌ها و تسهیلات فرزندآوری باید تسهیل شود
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند
  • روایتی از طلبه جهادگر و مادر ۵ فرزند/ بچه ها برکت آوردند
  • لزوم فرهنگ‌سازی جهت افزایش جوانی جمعیت
  • مراکز تفریحی و گردشگری لرستان برای خانواده‌های دارای سه فرزند رایگان شد
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است
  • ثبت‌ نام بیش از ۶۰۰۰ نفر از مادران غیرشاغل لرستانی در صندوق بیمه
  • مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها
  • تصویب لایحه کاهش هزینه پروانه و عوارض ساختمانی در شیراز
  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد