Web Analytics Made Easy - Statcounter

می‌گویند چراغ‌ راهنمایی همان سایه پلیس برای نظم بخشیدن به گره‌های ترافیکی هستند کما اینکه نقش آموزش پلیس در این چراغ‌ها کمرنگ است، با این وجود این پلیس‌های سه رنگ، چند صباحی است که خاموش می‌شوند که مورد انتقاد کارشناسان بحران شده است.  به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو٬ طی روز‌های اخیر و گرمای بیش از حد هوای در اغلب شهر‌های کشور شاهد قطعی مکرر برق در نقاط مختلف شهری از جمله در برخی مناطق شهر تهران خصوصاً در ساعات بعد از ظهر بودیم که باعث اختلال در ارائه خدمات شهری به ویژه باعث خاموشی و عدم کارکرد چراغ‌های راهنمایی و رانندگی در تقاطع‌ها شهری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به دلیل ترافیک ذاتی تهران، فقط کافی است دقایقی این اتفاق بیفتد تا مشکلات ترافیکی دو برابر شود که قطع برق چراغ‌های راهنمایی باعث مشکلات فراوانی برای نیرو‌های پلیس و همچنین مردم خواهد شد.

در این رابطه حسین درخشان - مدیر کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات کشور با تشریح زوایایی پنهان این رویداد شهری عنوان می‌کند: در گام نخست باتوجه به نکات مدنظر در پدافند غیرعامل می‌بایست از قبل تدابیری برای عدم وابستگی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی به برق شهر در نظر گرفته شود، بنابراین این موارد می‌تواند تمرین آمادگی در شرایط حوادث و بحران برای مردم و مسئولین باشد تا به جای مقصر شناختن یکدیگر به فکر ایجاد راه حل و افزایش آمادگی در زمان بحران باشیم.
با شناسائی تقاطع‌های مهم در شریان‌های ارتباطی راه در تهران نسبت به نصب بلندگو‌های هشدار در کنار چراغ‌های راهنمایی و رانندگی اقدام کرد و این تجهیزات به سامانه‌های انرژی خورشیدی مجهز شوند

وی ادامه می‌دهد: نکته مهم، ضرورت آمادگی آحاد مردم برای رویارویی با اتفاقات غیرمترقبه است که باید برای همچنین مواقعی آموزش‌های لازم داده شود و مردم هم حق تقدم را رعایت کنند و به حقوق یکدیگر احترام بگذارند، چرا که اینگونه از افزایش حوادث جلوگیری خواهد شد و دیگر گره‌های ترافیکی را شاهد نخواهیم بود.

درخشان تصریح می‌کند: بر اساس نظر کارشناسان چراغ‌های راهنمایی و رانندگی نباید فقط به برق شهری متکی بوده و باید به سلول‌های فتوولتایئک (سامانه‌های تولید برق از انرژی خورشیدی) مجهز شده یا با استفاده از UPS برای مواقع قطعی برق، انرژی ذخیره کند که با قطع برق مشکلات عدیده‌ای برای شهروندان ایجاد نشود.

مدیر سابق روابط عمومی سازمان امداد و نجات هلال احمر بیان می‌کند: نصب سامانه‌های خورشیدی بر روی چراغ‌های راهنمایی و رانندگی، برق مطمئن چراغ‌های فوق را در زمان وقوع بحران و خاموشی‌های احتمالی، تامین و از ایجاد ترافیک جلوگیری کند.

وی در پایان خاطرنشان می‌کند: یکی از پیشنهاداتی که برای زمان بحران می‌توان برای شهر تهران داد این است که تا دیر نشده است با شناسائی تقاطع‌های مهم در شریان‌های ارتباطی راه در تهران نسبت به نصب بلندگو‌های هشدار در کنار چراغ‌های راهنمایی و رانندگی اقدام کرد و این تجهیزات را به سامانه‌های انرژی خورشیدی مجهز کرد تا در زمان بحران مسئولین مدیریت بحران شهری بتوانند هشدار‌های لازم را از طریق بلندگو به مردم اعلام شود و با جلوگیری از اختلال در عبور و مرور از افزایش بحران جلوگیری شود. منبع: خبرگزاری تسنیم

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: پلیس راهور پلیس راهنمایی و رانندگی قطعی برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۴۸۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استفاده از درس آموخته‌های سیل۱۴۰۳در بحرانهای ناشی از آب در پایتخت

به گزارش خبرنگار مهر، حامد یزدی مهر، ظهر پنج شنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به بارش‌های اخیر بهاری در استان تهران، اظهار کرد: خوشبختانه با تمهیدات اندیشیده شده شاهد هیچ چالشی در حوزه آب گرفتگی و وقوع سیلاب در استان تهران نبودیم.

یزدی مهر با بیان اینکه طی روزهای اخیر در اغلب نقاط کشور بارندگی‌های شدید سیل آسا را شاهد بوده ایم، گفت: مجموعه اداره کل مدیریت بحران استان تهران با احصا و جمع آوری نقاط ضعف و قوت مدیریت این سیلاب‌ها، درس آموخته‌هایی را که برای مدیریت بهتر بحران‌های احتمالی در حوزه «مخاطرات ناشی از آب» وجود دارد را گردآوری می‌کند.

مدیرکل مدیریت بحران استان تهران بابیان اینکه سیلاب سیستان و بلوچستان، یکی از منابع در امر جمع آوری درس آموخته‌های این حوزه محسوب می‌شود، افزود: با وجود تفاوت‌های ساختاری، جغرافیایی و توپولوژی سیستان با پایتخت، استفاده از درس آموخته‌های این استان در حوزه اقدامات پیشگیرانه و آمادگی قبل از وقوع بحران و همچنین اقدامات حین بحران از اهمیت برخوردار است.

وی در ادامه با بیان اینکه شهرهای ایران به لحاظ موقعیت‌های جغرافیایی در مسیر حوضه‌های آبریز مختلف قرار دارند، عنوان کرد: در این خصوص ضروری است که بیش از گذشته به تهیه و تدوین «طرح جامع خطر پذیری سیلاب» بیاندیشیم و راهکارهای لازم برای کاهش این اثرات را پیش بینی کنیم.

کد خبر 6088612

دیگر خبرها

  • مرگ ۲ تن در ۲ تصادف رانندگی به فاصله ۱۰ دقیقه در پایتخت
  • از درشکه تا اتومبیل؛ یک قرن فرهنگسازیِ ناتمام
  • ابلاغ یک مصوبه مهم در حوزه ایمنی پایتخت | تهران امن‌تر می‌شود؟
  • (تصویر) پلیس زن راهنمایی و رانندگی در خیابان‌های تهران قدیم
  • تهران قدیم/ پلیس زن راهنمایی و رانندگی در خیابان‌های تهران (عکس)
  • تهران قدیم| پلیس زن راهنمایی و رانندگی در خیابان‌های تهران/ عکس
  • استفاده از درس آموخته‌های سیل۱۴۰۳در بحرانهای ناشی از آب در پایتخت
  • عظیم‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان رونمایی شد
  • ساخت عظیم‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان تمام شد
  • خواهرخوانده اصفهان میزبان عظیم‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان