Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-27@14:18:54 GMT

تک فرزندی تهدیدی برای جامعه

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۷۱۰۵۱

شاید اگر به کمی عقب تر نگاه کنیم، حدود چهل سال پیش در هر خانواده ایرانی داشتن فرزند زیاد مرسوم بود، اما امروزه با این تصور غلط که تک فرزند بودن هم به نفع خانواده و هم به نفع خود کودک است، بسیاری از افراد همین روند را در پیش گرفته اند.

تک فرزندی مسئله ای که این روزها در حال افزایش است و به دلیل شرایط سخت اقتصادی، اجتماعی، شاغل بودن زوجین و غیره خانواده‌های چند فرزندی به خانواده‌های تک فرزندی و البته  منزوی و گوشه گیر تبدیل شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معایب پیش روی کودکان تنها

گرچه خانواده‌ها فکر می‌کنند با داشتن یک فرزند می‌توانند شرایط بهتری از جمله آسایش بیشتر،‌ تحصیل در مدرسه نمونه، تامین همه خواسته‌های کودک و مواردی از این دست را برای او  مهیا کنند، اما این موضوع معایب زیادی نیز به همراه خواهد داشت که بسیاری از خانواده‌ها از  آن آگاهی کافی ندارند.

در دوران کودکی، کودک بیشتر از هر چیزی به تفریح و شادی احتیاج دارد و در این میان کودک تک فرزند بدون داشتن همبازی و خواهر و برادر  ساعت بیشتری را در تنهایی سپری می‌کند  که  این موضوع آسیب‌هایی را برای کودک و جامعه با خود به همراه دارد.

مریم صابری پور مشاور و روانشناس کودک  به تشریح موضوع تک فرزندی در خانواده‌های امروزی پرداخت و گفت: امروزه به دلیل وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، خانواده‌ها معمولا به داشتن یک فرزند بسنده می‌کنند و با افزایش سن ازدواج و ورود زنان به بازار کار پدیده تک فرزندی رواج  بیشتری پیدا کرده و از طرفی هم نرخ موالید با کاهش چشمگیری روبرو شده است.

وی در مورد معایب تک فرزند بودن در ادامه مطرح کرد: در خانواده‌هایی که صاحب یک فرزند هستند، کودک در مرکز توجه و تعامل بیشتر خانواده است که این توجه بیش از اندازه، خود زمینه ساز مشکلاتی در خلقیات و نحوه رفتار و عملکرد کودک می‌شود.

صابری پور در ادامه افزود: تک فرزندها به دلیل اینکه در مرکز توجه پدر یا مادر و همچنین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در نهاد خانواده هستند، ظرفیت نه شنیدن را ندارند و خیلی حساس، زود رنج، گوشه گیر، منزوی و  درون گرا هستند و این فرزندان بیشتر اوقات خود را با بازی‌های انفرادی و رایانه‌ای و تماشای تلویزیون می‌گذرانند، به همین دلیل به اندازه کودکان دیگر اجتماعی نیستند.

این مشاور و روانشناس کودک در مورد عدم استقلال کودکان حاضر در خانواده‌های تک فرزند خاطرنشان کرد: معمولا در خانواده‌هایی که صاحب یک فرزند هستند، پدر و مادر تمام انرژی خود را در بعد مادی و عاطفی برای یک کودک صرف می‌کنند و کودک تنها پدر و مادر خود  را دیده و به آن‌ها متکی می‌شود،  به همین دلیل استقلال کافی در موارد مختلف تصمیم گیری را نخواهد داشت.

دلایل بی رغبتی زوجین برای فرزند آوری

علاوه بر مسائل و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه، تغییر الگوی زندگی و نوع نگاه جوانان به مسائل مختلف، مشغله‌های بیرونی و شغلی زوجین و شاغل بودن پدر و مادر یا محصل بودن هر دو، بالا رفتن سن ازدواج و همچنین  ازدواج دیر هنگام از  جمله دلایلی است که خانواده‌ها به سمت تک فرزندی می‌روند.

مدتی است که خانواده‌ها بر خلاف گذشته که هر خانواده حداقل  ۳ یا ۴ فرزند داشت، به داشتن یک فرزند اکتفا می‌کنند و معتقد هستند  داشتن یک فرزند، تربیت آن به نحو احسن و فراهم کردن تمام امکانات برای او  از داشتن چندین فرزند بهتر است‌.

 تک فرزندی تهدیدی  برای جامعه

تک فرزندی برای جامعه نیز معایبی در بر دارد و به نوعی رواج تک فرزندی در خانواده‌های تحصیل کرده بیشتر دیده می‌شود و این امر  می‌تواند سبب کاهش متوسط ضریب هوشی افراد در یک جامعه شود‌ و جمعیت کشور رو به میانسالی می‌رود و شادابی هم کمتر در اقشار مختلف مشاهده می‌شود‌.

مزیت‌های معدود تک فرزندی در کنار معایب بی شمار آن به چشم نخواهد آمد و جامعه‌ ای که به سمت تک فرزندی برود جامعه ای فاقد نیروی انسانی خلاق و مناسب است و کودکان در چنین جامعه‌ای  تبدیل به انسان‌های درونگرا و فاقد توانایی ارتباطاتی خواهند شد.

در راستای این موضوع امان الله قرائی مقدم جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی تصریح کرد: زوجین با اعتقاد بر اینکه فرزند کمتر، زندگی بهتری را به همراه دارد، پدیده تک فرزندی را رقم زده و امروزه چنین رفتاری یک نوع پرستیژ و حتی به نوعی مد محسوب می‌شود.

وی در خصوص آسیب‌های تک فرزندی برای جامعه اظهار کرد:‌ کمبود نیروی انسانی و کاهش جمعیت از مشکلات اساسی تک فرزندی است‌ و هنگامی که نیروی انسانی کاهش یابد، برای تامین نیروی انسانی متخصص و ماهر، مهاجرت به داخل صورت می‌گیرد، در نتیجه چنین رفتاری تجانس فرهنگی جامعه  را نیز بر هم خواهد زد‌ و مشکلات متعددی را به دنبال خواهد داشت.

قرائی مقدم افزود: کاهش جمعیت یک بحران جدی است که شاید اکنون مورد توجه قرار نگیرد، اما با افزایش مسئله تک فرزندی در آینده جامعه شاهد مهاجرت نیروی کار به کشور خواهیم بود‌‌‌ و  تبعات این مسئله از فرار مغزها نیز بیشتر است.

بنابراین رسانه‌ها، آموزش و پرورش و نهادهای مربوطه برای بالا بردن آگاهی مردم از آسیب‌های تک فرزندی نقش مهم و  موثری را بر عهده دارند و شاید با بالا بردن آگاهی مردم آسیب‌های این مسئله در جامعه کاهش یابد‌.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: جامعه خانواده تهدیدی فرزندی امر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۷۱۰۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۱۰۰ قطعه زمین در بینالود به خانواده‌های دارای ۴ فرزند

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، فرماندار مشهد روز پنجشنبه در مراسم قرعه کشی زمین‌های طرح جوانی جمعیت در شهر بینالود، گفت: بالغ بر سه هزار قطعه زمین به طرح نهضت ملی مسکن در شهر‌های ملک آباد و بینالود بخش احمدآباد این شهرستان اختصاص یافته است.   محسن داوری افزود: از این تعداد، دو هزار و ۶۰۰ قطعه زمین برای طرح نهضت ملی مسکن در بینالود اختصاص یافته که از این میزان، ۱۰۰ قطعه زمین برای طرح جوانی جمعیت امروز میان خانواده‌های واجد شرایط دارای چهار فرزند قرعه کشی شد.   وی گفت: برخلاف زمین‌های طرح ملی مسکن که به صورت اجاره ۹۹ ساله به متقاضیان تعلق گرفته، شرکت عمران بینالود مکلف است در زمان مقرر سند قطعی را به نام مالکان زمین‌های طرح جوانی جمعیت تحویل دهد.   فرماندار مشهد خاطرنشان کرد: پارسال نیز بیش از ۶۰۰ قطعه زمین به طرح نهضت ملی مسکن شهر ملک آباد اختصاص یافت و به متقاضیان واگذار شد که هنوز ۳۶۰ متقاضی پی ریزی یا همان فونداسیون این واحد‌ها را آغاز نکرده اند.   او ادامه داد: طی ۲۳ سال گذشته، زمین در شهر ملک آباد برای طرح‌های مسکن دولت‌های گذشته تامین نشده بود که با اهتمام ویژه این دولت، ۲۳ هکتار زمین در قالب ۲ پهنه به محدوده شهر ملک آباد الحاق شد.   داوری خواستار شتاب بخشی در تحویل زمین‌ها به متقاضیان در بخش احمدآباد شد و گفت: اگر ۳۶۰ متقاضی که در ملک آباد زمین دریافت کرده اند، در مدت معین پی ریزی واحد مسکونی خود را آغاز نکنند، زمین آنها پس گرفته می‌شود.   وی افزود: شرکت عمران شهر جدید بینالود مکلف است تا پایان اردیبهشت، زمین‌های متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در این شهر را بدون دریافت هزینه آماده سازی، به متقاضیان واگذار کند و مردم نیز تا پایان خرداد باید پی ریزی زمین‌ها را انجام دهند.   فرماندار مشهد گفت: متقاضیان نیز می‌توانند از تسهیلات پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی با سود ۱۸ درصد و بازپرداخت ۲۰ ساله برای ساخت واحد‌های نهضت ملی مسکن بهره‌مند شوند.   چهار میلیون نفر جمعیت شهرستان مشهد در شهر‌های مشهد، رضویه، ملک آباد و بینالود و ۴۰۰ روستای کوچک و بزرگ آن سکونت دارند.    حدود یک و نیم میلیون نفر از این تعداد در مناطق روستایی به ویژه بافت حاشیه نشین و روستا‌های چسبیده به مشهد زندگی می‌کنند.

دیگر خبرها

  • کلاس آموزش بازیگری کودک بارانا
  • تامین زمین ۲۰۰ مشمول جوانی جمعیت در نجف آباد
  • خانوادهٔ شهید «نسیم افغانی» شناسایی شد
  • تسهیلات خاص برای خانواده‌های دارای فرزند چندقلو
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • بهزیستی چه خدماتی به «خانواده‌های دارای فرزند چندقلو» می دهد؟
  • نکات تربیتی فرزند از زبان استاد قرائتی + فیلم
  • اختصاص ۱۰۰ قطعه زمین در بینالود به خانواده‌های دارای ۴ فرزند
  • «رزاق» بودن خداوند را در فرزندآوری فراموش نکنیم