Web Analytics Made Easy - Statcounter

رویداد۲۴-ما در این منطقه هیچ شغلی نداریم و همه زندگی ما به این گاومیش ها وابسته است. در این سال ها که آب کم شده، درآمد ما هم خیلی پایین آمده، نمی توانیم مایحتاج کودکان مان را تهیه کنیم. حتی سالی یک بار هم نمی توانیم برای بچه ها لباس بخریم. بحران «آب» و «آتش» در هورالعظیم، دامن گاومیش ها را هم گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شعله های آتش که زبانه می کشد، هر چیز را سر راهش می بلعد؛ از نیزارهای خشک و تشنه تا گاومیش هایی که هور سال ها، مأمن شان بوده است. در روزهای گذشته بیش از 15 هزار هکتار از هورالعظیم طعمه حریق شده است.

دو روز پیش بود که تصاویر سه رأس گاومیش که گفته می شد پوستشان در اثر آتش سوزی هورالعظیم سوخته، در فضای مجازی جنجال آفرین شد. ناظم ثبوتی فرماندار هویزه اما در مصاحبه با ایرنا این خبر را تکذیب کرده و گفته بود که تصاویر گاومیش های سوخته مربوط به چند ماه پیش و یک درگیری خانوادگی بوده که یک طرف دعوا طویله دیگری را آتش می زند. چند ساعت بیشتر طول نکشید تا با انتشار یک ویدیو از مالک گاومیش ها معلوم شود، روایت آقای فرماندار از حادثه محل تردید است.

حالا و دو روز بعد از تکذیبیه فرماندار، اما مدیر جهاد کشاورزی دشت آزادگان تایید می کند که این گاومیش ها در نتیجه آتش سوزی در هورالعظیم دچار سوختگی شده اند.

قاسم بیت سعید در گفت وگو با ایرنا می گوید: کارشناسان مرکز خدمات جهاد کشاورزی این شهرستان دیروز از وضعیت این دام ها در روستای «رُمیم» در بخش بستان، بازدید و این حادثه را تایید کرده و گزارش آن را ارائه داده اند.

وی اضافه می کند: بر اساس برآورد کارشناسان، هر رأس گاومیش در این حادثه 10 میلیون تومان خسارت دیده اند که نامه تایید و برآوردخسارت به جهاد کشاورزی استان و اداره کل مدیریت بحران استانداری ارائه شده تا جبران خسارت صورت گیرد، زیرا آتش سوزی تالاب جزو حوادث غیرمترقبه به شمار می آید.

*داستان آتش و گاومیش
در فاصله چند کیلومتری هورالعظیم، گاومیش ها در شط نیمه جان «سیدیه» در روستای «رُمیم»، آب تنی می کنند. سه گاومیش که آثار سوختگی شدید و تاول روی پوست دارند، از میان دیگران، آرام راه خانه را پیش می گیرند.

«أم گاطع» حادثه سوختن گاومیش هایش را اینطور تعریف می کند: روز سوم عید فطر بود. «شَهبه» و «نقطه» و «الگرعه» غیبشان زده بود. دنبالشان گشتیم و دیدیم نزدیکی های پایانه چذابه که نیزارهای هور آتش گرفته بود، اینها هم سوخته و در گل مانده اند. به زحمت تا شهر «رُفیع» رفتیم تا توانستیم یک کامیون (جحشه) جور کنیم که گاومیش ها را تا خانه حمل کنیم. بعد دامپزشک را خبر کردیم. گفت خرج معالجه گاومیش های سوخته یک میلیون تومان می شود. ما هم چون چاره ای نداشتیم قبول کردیم. روزهای اول سرهایشان متورم شده و بزرگ شده بود، حالا اما یک ماهی گذشته و حالشان بهتر شده است. اگر هور آب خوب داشت، اینطور نمی شد. گاومیش ها می توانستند به آب بزنند تا نسوزند، ولی هور خشک بود. گله ما از مسئولان است. ما بخشدار و شورا و جهاد داریم ولی هیچکس از سوختن دام های ما خبردار نشده بود چون مسئولان به هیچکس اطلاع نداده بودند.

او همچنین از مسئولان برای تامین آب و علوفه گاومیش ها استمداد می طلبد: نهرها خشک شده اند و ما نگران هستیم که آب نیاید و همه گاومیش هایمان بمیرند. معیشت ما از این دام هاست.

*حسرت کرخه خروشان
هر چند روز ی یک بار خبر از شعله ور شدن بخشی از تالاب هورالعظیم می رسد. هورالعظیم آخرین بازمانده تالاب های بین النهرین، در مرز جنوب غربی کشور قرار دارد. یک سوم آن در ایران و دو سوم آن در عراق است. پرورش گاومیش از مهمترین مزایای این تالاب به شمار می رود. اما در ماه های اخیر با کاهش شدید آب کرخه (منبع آب هورالعظیم) و خشک شدن انهار منشعب شده از این رودخانه، هم هور به احتضار افتاده است و هم گاومیش ها.
کریم حیدری یکی یکی انهار خشک شده کرخه را نشان می دهد و با حسرت از روزگار پرآبی آنها تعریف می کند.

او که از دامداران روستای «رُمیم» است، به نهر بزرگی که روزگاری از مهمترین انشعابات کرخه و از منابع اصلی تامین کننده هورالعظیم بود، اشاره می کند و می گوید: «سابله» قبلا محل آب تنی گاومیش های منطقه بود اما حالا خشک شده و تا مچ پا بیشتر عمق ندارد. این آب حالا هم داغ است و هم شور، که به ضرر دام هاست.

حیدری ادامه می دهد: قبل از جنگ در روستای «سیدیه» زندگی می کردیم. آن زمان هم گاومیش ها آب و علف داشتند و هم ما شلتوک کاری می کردیم. ولی الان این روستا کاملا از بین رفته است و ما کوچ کردیم به روستای «رَمیم». بعضی های دیگر هم دام هایشان را فروختند و رفتند به اهواز و یا شهرک حمزه. قبلا هور هم محل صید ماهی بود و هم شکار پرنده. اما الان شکار و صید نمی خواهیم و تنها مشکل ما آب است. اگر آب نباشد یا باید دام ها را بفروشیم و قصابی کنیم و یا منتظر تلف شدن آنها باشیم.

*اهالی هور نفتخیز
سید رحیم سواری که از دامداران دشت آزادگان است، با خانواده اش در یکی از کپرهای روستایی زندگی می کند. او می گوید: بیایید به «مَچریه» و ببینید که در این روستا هم آب نهرها خشک است و هم آب لوله کشی. نه مردم و نه گاومیش ها آبی برای خوردن ندارند. دام ها در حال مرگ هستند. دیروز چهار رأس از گاومیش های من تلف شده اند و بعضی از آنها اکنون بدحال هستند.

او اضافه می کند: ما در این منطقه هیچ شغلی نداریم و همه زندگی ما به این گاومیش ها وابسته است. در این سال ها که آب کم شده، درآمد ما هم خیلی پایین آمده، نمی توانیم مایحتاج کودکان مان را تهیه کنیم. حتی سالی یک بار هم نمی توانیم برای بچه ها لباس بخریم. عید که می شود، نمی دانیم جواب بچه ها را چه باید بدهیم. البته مسئولان باید بیایند جواب بدهند و سهم این بچه های بیگناه را بدهند. این استان ثروتمند است و همه زمین های هور نفت دارد که ما نصیبی از آنها نمی بریم.

*اگر هور «گُر» بگیرد
رئیس اداره حفاظت محیط زیست دشت آزادگان نیز تایید می کند تا کنون سه راس گاومیش در اثر آتش سوزی هورالعظیم آسیب دیده اند.

مهرشاد احمدوند اما معتقد است این همه ماجرا نیست و بی آبی همه زیستمندان هورالعظیم را تهدید به نابودی می کند.

او می گوید: شاخه های انتهایی رودخانه کرخه که منبع تغذیه کننده هورالعظیم هستند، همه خشک یا بسیار کم آب شده اند، بدتر آنکه وضع هور در حوزه شهرستان هویزه که بخش های انتهایی تالاب به شمار می آید، از قسمت هایی که در دشت آزادگان قرار دارد وخیم تر است.
او اظهار می کند: اگر وضع به همین شکل پیش برود و انهار تالاب را تغذیه نکنند، شرایط هور روزبه روز بدتر شده و آتش سوزی ها بیشتر می شود.

احمدوند با ابراز نگرانی از وقوع آتش سوزی در هورالعظیم اضافه می کند: مهار کردن آتش در تالاب بسیار دشوارتر از جنگل است زیرا راه دسترسی وجود ندارد و برخی نقاط هور که مین گذاری شده بود، هنوز پاکسازی نشده است، بنابراین گاهی حریق در تالاب غیرقابل کنترل می شود، بخصوص اگر باد بوزد.

وی مرگ و میر آبزیان را از دیگر نگرانی ها عنوان می کند و می افزاید: علاوه بر معیشت مردم بومی روستاها و شهرهای اطراف هورالعظیم و دام های آنها، حیات وحش و پرندگان تالاب نیز در معرض خطر هستند، زیرا اکنون فصل جوجه آوری پرندگان در نیزارهاست و خشک شدن و آتش سوزی در هور، زیستگاه آنها را نیز به شدت تهدید می کند.

*یک گام تا فاجعه
در بالادست هورالعظیم دو سد بزرگ کرخه و سیمره ساخته شده که در سال های گذشته به بحران آب در این تالاب اضافه کرده اند. اگرچه گفته می شود، به دلیل سیلاب های دو سال پیش، وضعیت سد کرخه در بالادست هورالعظیم از دیگر سدها بهتر است اما در هفته های اخیر هیچ آبی به پایین دست این سد نرسیده و کشاورزان، دامداران و تالاب هورالعظیم را در شهرستان های دشت آزادگان و هویزه با چالش جدی مواجه کرده است.
در همین رابطه مدیر اداره جهاد کشاورزی دشت آزادگان نسبت به مرگ و میر چند هزار راس گاومیش در این شهرستان هشدار می دهد و می گوید: اگر تا یک هفته آینده خشکی رودخانه کرخه و انهار و هورالعظیم ادامه یابد و آبی در آنها جاری نشود، همه دام های این شهرستان تلف می شوند و شاهد یک فاجعه خواهیم بود.
قاسم بیت سعید می گوید: 13 هزار راس گاومیش در این شهرستان وجود دارد که سه هزار راس از آنها در بخش بستان است و این تعداد به غیر از گاومیش های موجود در شهرستان هویزه است.

گاومیش حیوانی است که نمی تواند بدون آب زندگی کند و روزانه حداقل هشت ساعت (از صبح تا بعدازظهر) را باید درون آب (رودخانه یا هور) بگذراند بنابراین حتی در صورت تامین آب شرب، بازهم نیاز آبی دارد.

بیت سعید تصریح می کند: رودخانه های دشت آزادگان اعم از نهرهای سابله و بستان خشک شده اند و هورالعظیم به عنوان تنها منبع علوفه این دام ها نیز دچار آتش سوزی های مداوم می شود، این مسائل دامداران را در تنگنا قرار داده و دچار مشکلات فراوان کرده است.

وی می افزاید: برای تامین آب شرب گوسفندها آبرسانی با تانکر را انجام می دهیم اما برای گاومیش ها هیچ راهی وجود ندارد و تنها راهکار این است که آب ورودی به رودخانه و تالاب بیشتر شود.

بیت سعید اضافه می کند: نه تنها دامدارها بلکه کشاورزان این شهرستان خسارت های بسیاری از قطع شدن آب رودخانه ها متحمل شده اند و سه هزار هکتار کشت تابستانه به کلی از بین رفته است.

وی می گوید: اینکه کشت شلتوک را عامل خشک شدن رودخانه کرخه و انهار این شهرستان عنوان می کنند، بهانه ای بیش نیست و ما این توجیه را قبول نداریم زیرا اصولا آب رودخانه ها در اختیار وزارت نیروست، نه جهاد کشاورزی و ما در ماه های اخیر برای تامین آب کشاورزی و دام بارها خواهش و تمنا کرده ایم.

بیت سعید خواستار رهاسازی بیشتر آب از سد کرخه می شود و می گوید: آب انهار از 19 تیر کاملا قطع شده، اگر آب به رودخانه ها و هورالعظیم نیاید، با توجه به آتش سوزی های هور و دمای بالای هوا در این فصل، همه دام های این شهرستان تلف می شوند و فاجعه به بار می آید و مردم همه سرمایه و زندگی شان را از دست می دهند که جبران ناپذیر است.

*هور و گاومیش های تشنه لبش
رودخانه های خوزستان امسال با 63 درصد خشکسالی مواجهند و رودخانه کرخه با 44 درصد خشکسالی. ذخایر سدهای استان نیز 70 درصد کاهش داشته است.آیا کام تشنه هور و گاومیش هایش، تر می شود؟

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 هورالعظیم گاومیش خوزستان رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۸۱۵۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استغاندار هرمزگان: نگران توسعه صنعتی هرمزگان هستیم

استاندار هرمزگان نگرانی مهمی که در مسیر توسعه وجود دارد را لطمه دیدن فرهنگ و هویت تاریخی و بومی استان برشمرد و گفت: نگران هستیم که توسعه صنعتی خدشه‌ای به هویت، فرهنگ و معماری بومی و در کنار آن به محیط زیست استان وارد کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، مهدی دوستی استاندار هرمزگان ظهر امروز در دیدار با معتمدان و فعالان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بندر کنگ با شمردن زیبایی‌های بصری و تاریخی این شهر اظهار داشت: بندر کنگ نماد و تبلور زیبایی و هنر سنتی مردم هرمزگان است و تصویری که از این بندر و مردمان شریف آن به ذهن می رسد همدلی، انصاف، تعادل، زیبایی و تاریخ عمیق منطقه است. 

وی با اشاره به اینکه استان هرمزگان به سرعت در مسیر صنعتی شدن و توسعه قرار گرفته است، افزود: در استان طرح‌های صنعتی و پالایشگاهی متنوعی از جمله در حوزه فولاد آغاز شده که در سالیان آتی سبب توسعه صنعتی استان خواهد شد. 

استاندار هرمزگان نگرانی مهمی که در مسیر توسعه وجود دارد را لطمه دیدن فرهنگ و هویت تاریخی و بومی استان برشمرد و افزود: نگران هستیم که توسعه صنعتی خدشه‌ای به هویت، فرهنگ و معماری بومی و در کنار آن به محیط زیست استان وارد کند که سعی داریم با طرح‌های درختکاری، کنترل و ساماندهی فاضلاب و انتقال پساب شهر بندرعباس در مسیر صیانت از محیط زیست گام برداریم.

وی تربیت نیروی انسانی را وجه مهم توسعه پایدار دانست و گفت: احداث دانشکده پزشکی درشرق و غرب، راه‌اندازی28 هنرستان جوار صنایع و هنرستان انرژی اتمی در حوزه صیانت از نیروی انسانی اجرا شده تا نگرانی‌ها در این حوزه‌ها کاهش یابد. 

نماینده عالی دولت در استان هرمزگان، هویت و فرهنگ را شاخص غالب در خلق مزیت‌ها برشمرد و گفت: در هر مسئله‌ای مردم پای‌کار بوده‌اند اتفاقات مهمی رقم خورده و شما مردم فهیم بندر کنگ از فرهنگ و معماری خاص منطقه صیانت کرده‌ و عاشقانه هوای هویت و معماری بومی را داشته‌اید که بسیار قابل تقدیر است و لازم است که در فرهنگ و معماری بندرکنگ بعنوان «نماد» معرفی شود.

وی بر ایجاد کمیته تخصصی برای بندر کنگ تاکید کرد و اظهار داشت: موارد مطرح شده شما بررسی و در خرداد ماه جلسه‌ای به منظور تصمیم‌گیری در بندرکنگ برگزار می کنیم تا بتوانیم نقشه راه توسعه را شهر ترسیم و بر مزیت‌هایی همچون گردشگری، تجارت و شیلات شهر تمرکز کرده و زنجیره‌های ارزش بر روی این مزیت‌ها تعریف کنیم. 

 دوستی با تاکید بر اینکه نیاز است از ظرفیت بخش خصوصی در حوزه سرمایه گذاری در این شهر استفاده شود افزود: پیشنهاد می کنم همایش سرمایه گذاری ویژه بندرکنگ برگزار و در آن از سرمایه گذاران و علاقمندان به فعالیت در حوزه‌های مختلف اقتصادی دعوت شود تا با مزیت‌های نسبی و ظرفیت‌های منطقه بهتر آشنا شوند. 

استاندار هرمزگان در پایان با قدردانی از زحمات ایوب زارعی و همه دغدغه ‌مندان بندرکنگ، گفت: برای طرح بندرگاه چندمنظوره ارائه شده منابع مالی و تسهیلات در نظر گرفته می شود. 

گفتنی است در این جلسه جمعی از معتمدان و فعالان حوزه‌های مختلف سیاسی ،اقتصادی و اجتماعی بندرکنگ در کنار مسئولان شهرستان بندرلنگه در سخنانی مطالبات و درخواست‌های مردم از استاندار هرمزگان را مطرح کردند.

انتهای پیام/864/.

دیگر خبرها

  • تثبیت اقتصاد کشور و معیشت ملت در دستور کار دولت باشد
  • دعوت از حکومت برای دیدن یک مناظره | گره خوردن سرنوشت مردم به ذهنیت‌ ساده‌انگارانه | پس‌موضوع حجاب دقیقا چه می‌گذرد؟
  • رسانه‌ها باید در پاسداشت تمدن خلیج‌فارس به وحدت رویه برسند
  • استفاده ازضایعات بخش کشاورزی در کارخانجات تبدیل خوراک دام
  • برهم خوردن سخنرانی سفیر آلمان در پاکستان+ فیلم
  • استغاندار هرمزگان: نگران توسعه صنعتی هرمزگان هستیم
  • طرز پخت ۵۰ کیلو چلو خورشت زبان گاومیش توسط آشپز هندی (فیلم)
  • نماینده مردم زنجان : دولت جدیت لازم برای استفاده از افراد توانمند را نداشت/ مجلس در انتسابات تاثیر منفی گذاشت/ چالش‌هایمان بیشتر خواهد شد
  • رشد اقتصادی جامعه و رونق معیشت مردم مرهون تلاش کارگران است
  • ببینید | محاصره بذرپاش در میان مردم تبریز؛ اعتراضات به وزیر راه بالا گرفت