Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-07@13:49:11 GMT

اما و اگرهای تأسیس داروخانه‌های زنجیره‌ای

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۸۶۹۶۱

اما و اگرهای تأسیس داروخانه‌های زنجیره‌ای

عده‌ای از کارشناسان تشکیل داروخانه‌های زنجیره‌ای در کشور را عاملی برای کاهش هزینه فروش می‌دانند.

به گزارش مشرق، تشکیل داروخانه‌های زنجیره‌ای در کشور ما مفهوم تازه‌ای است که مطرح شده و هرازگاهی برخی از مسئولان از معایب و مزیت‌های این طرح سخن می‌گویند؛ هرچند ساز و کار مشخصی برای اجرای این طرح از طرف سازمان غذا و دارو اعلام نشده است اما از نگاه فعالان بخش خصوصی این طرح موجب افزایش لابی‌گری در بخش دارو خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید:

انتشار اسناد گرانی ۳۰۰درصدی داروی بیماران کلیوی

عده‌ای از کارشناسان تشکیل داروخانه‌های زنجیره‌ای در کشور را عاملی برای کاهش هزینه فروش دانسته و اعتقاد دارند زمانی که داروخانه‌ها در کشوربه طریق زنجیره‌ای اداره ‌شوند، بطور حتم هزینه‌های جاری از جمله انبارداری دارو نیز با کاهش روبرو می‌شود.

اما فعالان بخش خصوصی معتقدند به مرور زمان متولیان این داروخانه‌ها، کارمند و وابسته شرکت‌های داروسازی می‌شوند و اولویت آن‌ها از بهبود بیمار، به سمت فروش دارو و افزایش سود شرکت‌ها تبدیل خواهد شد.

ایجاد داروخانه‌های زنجیره ای درکشور به نفع مصرف کننده تمام می‌شود

حیدرعلی عابدی نماینده مجلس، درباره ایجاد داروخانه‌های زنجیره‌ای درکشور،گفت: ایجاد داروخانه‌های زنجیره ای در کشور موضوعی کاملا تخصصی است بنابراین بنده از منظر مفهومی این موضوع را مورد بررسی و واکاوی قرار می‌دهم.

نماینده مردم اصفهان درمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای از جمله داروخانه‌ها هزینه‌های فروش را با کاهش روبرو می‌کند تصریح کرد: ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای عاملی برای متمرکز شدن بر روی منابع است.

نگهداری آسان تر داروهای خاص با  ایجاد داروخانه‌های زنجیره‌ای

عابدی افزود: بطورمثال اگر۵۰ نفراز داروخانه‌داران، داروخانه‌ها را به سبک زنجیره‌ای اداره ‌کنند، می‌توان درهزینه‌ها صرفه جویی کرد و این در حالی است که داروخانه داران با این اوصاف می‌توانند بر طبق مصرف ماهیانه، هفتگی ،دارو را از انباردارو تحویل بگیرند بنابراین نگهداری داروهای خاص نیز با این شرایط با سهولت بالاتری همراه خواهد بود.

وی ادامه داد: با تشکیل داروخانه‌های زنجیره ای، دارو در زمان مقرر به بیماران می‌رسد زیرا با این شرایط روند توزیع دارو نیز در داروخانه‌ها  بهبود بخشیده می‌شود و دارو تا قبل  از رسیدن به تاریخ فروش در معرض فروش قرار می‌گیرد واین در حالی است که با ایجاد داروخانه‌های زنجیره‌ای فروش دارو معنا دارتر می‌شود تا اینکه به صورت جزیره‌ای داروخانه‌ها در راستای فروش عمل بکنند.

سخنگوی کمیسیون بهداشت ودرمان مجلس بابیان اینکه ایجاد داروخانه‌های زنجیره ای درکشور به نفع مصرف کننده تمام می‌شود یادآورشد: زمانی که داروخانه‌ها در کشوربه طریق زنجیره‌ای اداره ‌شوند، بطور حتم هزینه‌های جاری از جمله انبارداری دارو نیز با کاهش روبرو می‌شود.

می‌خواهند شرکت ها را بر داروخانه ها مسلط کنند

سیدمهدی سجادی دبیر انجمن داروسازان ایران در این باره توضیح داد: شاید به نظر می رسد که با فعالیت داروخانه های زنجیره ای، هزینه توزیع  دارو کاهش یافته و دارو ارزانتر به دست مردم برسد ولی نکته اینجا است که به مرور متولیان این داروخانه ها، کارمند و وابسته شرکت های داروسازی می شوند و خواسته یا ناخواسته به این سمت سوق داده می شوند که فارغ از استقلال علمی و شغلی خود، با فضاسازی های مجازی، حافظ منافع شرکت های داروسازی باشند و اولویت آن ها، از بهود بیمار، به فروش دارو و افزایش سود شرکت ها تبدیل پیدا کند.

وی با بابیان اینکه این موضوع زمینه‌ساز ایجاد انحصار از سوی شرکت‌ها و کمپانی‌های داروسازی می‌شود گفت: به گونه‌ای که هر شرکت داروسازی که سود بیشتری توزیع کند، در رقابت موفق‌تر می‌شود و این موضوع خصوصا در رابطه با کمپانی‌های خارجی، می‌تواند زمینه‌ساز آسیب به اقتصاد شرکت‌های دارویی داخلی شود.

سجادی تاکید کرد: بحث مراقبت از داروخانه‌های بخش خصوصی نیز در این میان موضوع حائز اهمیتی است، چرا که با ایجاد داروخانه‌های زنجیره‌ای، قطعا به داروخانه‌های خصوصی، صدمات زیادی تحمیل می‌شود که منجر به ورشکستگی آن‌ها و خروج از بازار دارویی کشور می‌شود.

وی تصریح کرد: هر چند که انجمن داروسازان ایران به شدت مخالف شیوع روزمرگی، نگاه سنتی و قدیمی به اقتصاد و چرخه دارویی کشور هستیم و بهره برداری از تجربیات دنیا و دستاوردهای جدید را لازمه شکوفایی صنعت داروسازی و بهینه سازی خدمات دارویی می‌دانیم، اما به پشتوانه یکصد سال تجربه فعالیت صنفی، معتقد است نباید در این خصوص صرفا به الهام گیری از اگوهای خارجی بسنده کرد و باید مختصات بومی کشورمان را از ابعاد مختلف مد نظر قرار داد.

سجادی تاکید کرد: واقعیت این است که اولویت‌های دیگری هم در رابطه با داروسازان و داروخانه ها وجود دارد که اگر مد نظر قرار گیرد می‌تواند تحولات بزرگی در عرصه دارویی کشور ایجاد کند. به عنوان نمونه اینکه دولت دست از تصدی‌گری برداشته، عطش خود را برای در دست داشتن بازار دارویی کشور مهار کند و اجازه دهد که سهم ۵۰ تا ۵۵درصدی‌اش، به بخش خصوصی واگذار شود.

فعالیت داروخانه های زنجیره‌ای در کشور مورد قبول نیست

سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز در خصوص تشکیل این داروخانه‌ها گفت: نمی توان بار کالای خصوصی را بر صنعت داروساز و داروخانه داری ناظر دانست و قواعد اقتصاد آزاد و تجاری را در این صنعت جاری ساخت.

وی با اشاره به محدودیت و ممنوعیت برای فعالیت داروخانه های زنجیره ای اظهار کرد: داروخانه ها زنجیره ای و رقابتی در حوزه دارو غیر رسمی است و از نظر سازمان غذا و دارو با رویکرد فعلی، یک موضوع منفی تلقی خواهد شد.

جهانپور گفت: گزارش‌ها نشان می دهد شاهد شکل گیری داروخانه های زنجیره ای در برخی شهرها هستیم و افراد اعم از داروساز یا غیره وارد مقوله ی اداره چند داروخانه و عقد قرارداد با داروسازان می شوند و این داروسازان ممکن است اساسا در داروخانه حضور نداشته باشند.

سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: داروخانه‌های زنجیره ای را بحثی غیر قابل مطالعه یا دارای محاسن نمی‌دانیم ولی باید به این موضوع رویکردی همه جانبه داشته باشیم... این موضوع صرفا اقتصادی نیست و یک‌سری قواعد و آئین نامه حقوقی ممکن است باعث این پدیده شده باشد.

جهانپور خاطرنشان کرد: ما امکان داریم که بدون اینکه مالکیت داروخانه در دست یک جریان باشد، شبکه سراسری توزیع دارو در اختیار داشته باشیم و این مسئله نیز میسر شده است؛ داروخانه‌داری قائم به شخص داروساز است ولی این امتیاز موجب شده برخی اختیارات را به دیگران واگذار کنند.

منبع: فارس

منبع: مشرق

کلیدواژه: جام جهانی روسیه برجام حمایت از کالای ایرانی کره شمالی دارو داروخانه داروخانه زنجیره ای سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۸۶۹۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مکمل خارجی و وارداتی نداریم | بیشترین تقلب در این مکمل‌هاست | روش‌ های تشخیص مکمل اصل از تقلبی 

همشهری آنلاین - مریم سرخوش: مکمل‌ها بازار پرمصرفی دارند و خیلی‌ها هم به دنبال برند خارجی محصولات مورد نظرشان هستند. شاید همین مساله هم باعث شده که سودجویان محصولات تقلبی را با نام برند خارجی به مشتریانشان عرضه می‌کنند و هزار و یک آسیب برای سلامت آنها رقم می‌زنند. همین چند روز پیش بود که معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اراک از کشف ۲۲۰ قوطی مکمل ورزشی قاچاق و غیر مجاز در این شهر خبر داد.

پیشتر هم رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از کشف ۵۴۳ قوطی پودر و ۶۱۶۰ عدد قرص بدنسازی تقلبی و قاچاق در ساختمانی واقع در بازار تهران خبر داده بودند. آن هم در حالی که چند سالی می‌شود، تمام مکمل‌های موجود در کشور در کارخانه‌های داروسازی ایران تولید می‌شوند و تقریبا هیچ وارداتی برای این محصول در کشور وجود ندارد.

این نکته را سیدمحمد ناصری، دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل ایران هم تأکید می‌کند و به همشهری آنلاین می‌گوید: اگر در داروخانه‌ها، محصولی را تحت عنوان برند خارجی عرضه می‌کنند، همان‌هایی هستند که تحت لیسانس و فرمولاسیون شرکت خارجی از سوی شرکت‌های داخلی تولید شده‌اند و ادعای تولید آن توسط شرکت خارجی در کشور دیگر مورد تأیید نیست.

او تأکید می‌کند که تنها مرکز معتبر برای عرضه این محصولات هم داروخانه‌ها هستند و اگر در محلی خارج از این اصناف عرضه شوند، قاچاق و فاقد اصالت خواهند بود.

وضعیت تولید مکمل در کشور

ناصری با بیان این که تولید مکمل‌ها در کشور از حدود سال 98رونق جدی‌تری گرفت، عنوان می‌کند: مکمل‌ها پروسه قیمت‌گذاری بهتری نسبت به دارو دارند و به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های داروسازی به این سمت آمدند که در کنار محصولات دارویی مکمل‌ها را هم تولید کنند.

به گفته این فعال حوزه دارویی، ایران جزو کشورهایی است که تمام مکمل‌هایش در کارخانه‌های داروسازی تولید می‌شوند و چند شرکتی هم که هنوز تولید دارو ندارند، استانداردهایی که وزارت بهداشت از شرکت‌های دارویی مطالبه می‌کند را دارا هستند. این در حالی است که در سطح دنیا مکمل‌ها در سطح نزدیک‌تر به صنایع غذایی تولید می‌شوند.

محدودیت واردات

دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل ایران درباره بازار واردات مکمل‌ها هم توضیح می‌دهد: رشد تولید مکمل‌ها در داخل کشور و همزمان محدودیت‌های منابع ارزی، وزارت بهداشت و وزارت صنعت و معدن را در این مسیر قرار داد که جلوی واردات مکمل‌ها را بگیرند. این تصمیم کاهش ارزبری برای کشور داشت چون تعداد زیادی از محصولات با وجود 10 تا 15تولیدکننده ضرورتی به واردات نداشتند.

خیلی‌ها در مراجعه به داروخانه، اصرار بر خرید محصول خارجی دارند اما نمی‌دانند که این محصولات خارجی را در کشور نداریم. به همین دلیل آن چیزی که در بسیاری موارد داروخانه‌ها به‌عنوان مکمل خارجی عرضه می‌کنند، همان محصولات تحت لیسانس است

او ادامه می‌دهد: البته این الگویی است که در کشورهای همسایه ایران هم وجود دارد. به جز واردات تعدادی از مکمل‌هایی که مربوط به برندهای معتبر دنیا هستند، آنها هم به سمت خودکفایی در تولید مکمل‌ها حرکت کرده‌اند. بر این اساس تقریبا هیچ واردات مکملی در کشور ما هم وجود ندارد.

داستان تولید مکمل‌ها

ناصری با بیان این که مکمل‌ها شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی، ترکیبات ویتامین‌ها و مواد معدنی با عصاره‌های گیاهی، آمینواسیدها و پروتئین‌ها هستند، بیان می‌کند: تولید این محصولات به 2 صورت انجام می‌گیرد؛ آنهایی که با دانش فنی و فرمولاسیون شرکت‌های داخلی تولید می‌شوند و گروه دوم هم تحت لیسانس و فرمولاسیون شرکت خارجی در حال تولید هستند. این محصولات هم همان برندی هستند که شرکت خارجی سازنده اولیه، ساخت و دانش فنی آن را به شرکت ایرانی منتقل کرده و درنهایت محصول با همان نام و برند خارجی تولید می‌شود.

البته به گفته این فعال حوزه دارو، واردات مواد اولیه مکمل‌ها همچنان انجام می‌شود و در این باره توضیح می‌دهد: همانقدر که در حوزه تولید محصولات آماده‌مصرف پیشرفت کرده‌ایم در حوزه مواداولیه مکمل‌ها پیشرفتی نداشتیم. در بسیاری موارد مولتی ویتامین مینرال که محصول تولیدشده یک شرکت ایرانی یا تحت لیسانس یک شرکت خارجی است، مواداولیه با احتمال زیاد وارداتی هستند.

ماجرای فروش خارجی‌ها در داروخانه‌ها

او درباره عرضه مکمل‌های خارجی در بازار مصرف هم می‌گوید: یکی از مشکلات این حوزه تقاضای مردم برای خرید مکمل‌های خارجی است که البته به فرهنگ مصرف کالای خارجی در مردم ایران مربوط می‌شود و فقط شامل مکمل‌ها نیست. مردم ما زمانی که می‌خواهند کفش هم بخرند، اگر پول کافی داشته باشند، ایرانی نمی‌خرند.

ناصری ادامه می‌دهد: این فرهنگ زمانی مشکل ایجاد می‌کند که فرد در مراجعه به داروخانه، اصرار بر خرید محصول خارجی دارد اما نمی‌داند که این محصولات خارجی را در کشور نداریم. به همین دلیل آن چیزی که در بسیاری موارد داروخانه‌ها به‌عنوان مکمل خارجی عرضه می‌کنند، همان محصولات تحت لیسانس است که تحت نام برند یک شرکت خارجی در داخل کشور تولید می‌شود. اما روی جعبه تمامی این محصولات، ساخت ایران قید شده است.

بیشترین تقلب در این مکمل‌ها

ناصری درباره محصولات تقلبی موجود در بازار هم بیان می‌کند: بیشترین سهم قاچاق و تقلب در این محصولات درباره مکمل‌های ورزشی است که خارج از چرخه اصلی عرضه این محصولات یعنی داروخانه‌ها فروخته می‌شوند. این مکمل‌ها به‌صورت پودر تهیه می‌شوند و به تکنولوژی پیچیده برای ساخت هم نیاز ندارند.

تقاضا برای نمونه خارجی مکمل‌ها در کشور بالاست و به همین دلیل سودجویان به‌دنبال نمونه‌های تقلبی این مکمل‌ها در کشورهای همسایه هستند

او با بیان این که تخلفات درباره مکمل‌های ورزشی به‌دلیل مصرف از سوی جوان‌ها و اثربخشی برخی از آنها بیشتر است، عنوان می‌کند: آنها یک پودر پروتئینی قاچاق می‌خرند و آن را مؤثرتر می‌دانند اما آگاه نیستند که دلیل این اثربخشی، داروها و مواد نیروزای غیرمجازی است که به این پودرها اضافه شده، اما این اثربخشی جذابیت محصول را برای مصرف‌کننده بیشتر می‌کند

روش‌های تشخیص مکمل اصل از تقلبی

دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل ایران در پاسخ به این سؤال که آیا راهکاری برای تشخیص محصول تقلبی از اصل وجود دارد، به سه نکته اشاره می‌کند و می‌گوید: اول اینکه تمام محصولات ایرانی و تحت لیسانس که در کشور تولید می‌شوند در سامانه وزارت بهداشت از طریق برچسب اصالت قابل رهیابی هستند. نکته دوم اینکه عرضه مکمل‌ها شامل قرص، کپسول، قرص جوشان و پودرهای بدنسازی خارج از داروخانه ممنوع است و هر کدام از آنها اگر خارج از داروخانه خریداری شود فاقد اصالت است؛ یعنی براساس سیکل قانونی وارد یا تولید نشده است.

او درباره نکته سوم هم بیان می‌کند: داروخانه‌ها اجازه فروش اقلام قاچاق را ندارند و این کار یک تخلف بسیار جدی و با جرایم سنگین است. آنها اجازه ندارند حتی محصولی که از طریق چمدانی و مسافران وارد شده را عرضه کنند. نکته مهم اینکه بسیاری از محصولاتی که در سطح عرضه خارج از داروخانه‌ها فروخته می‌شوند، تقلبی هستند و از مجرای قانونی هم به کشور وارد نشده‌اند.

البته به تاکید ناصری، تقاضا برای نمونه خارجی مکمل‌ها در کشور بالاست و به همین دلیل سودجویان به‌دنبال نمونه‌های تقلبی این مکمل‌ها در کشورهای همسایه هستند.

ناصری تأکید می‌کند: اگر داروخانه‌ای اقدام به تحویل مکملی کند که برچسب اصالت وزارت بهداشت را نداشته باشد، این اقدام تخلف است اما مشکل اینجاست که هر قدر داروخانه‌ها می‌خواهند داروی مجاز عرضه کنند، مردم با وجود تقاضای بالا، آنها را به این سمت هل می‌دهند و این مشکل درباره سایر محصولات مثل داروها و لوازم بهداشتی‌ها هم وجود دارد. البته این تأیید چنین تخلفی از سوی داروخانه‌ها نیست.

کد خبر 849195 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها مکمل‌های دارویی خبر مهم مکمل‌های غذایی

دیگر خبرها

  • جنجال ورود حجاب به سهمیه دارویی داروخانه‌ها | آنجا محلی برای بیمار است، با روان‌شان بازی نکنید!
  • اقدام عجیب وزارت بهداشت؛ تعیین سهمیه دارویی داروخانه‌ها براساس حجاب!
  • وزارت بهداشت: سهمیه دارویی داروخانه‌ها براساس وضع حجاب تعیین می‌شود!
  • وضعیت تولید داروی بیماران SMA در کشور
  • بازار فروش صنایع‌ دستی سیستان وبلوچستان در کشور تقویت می‌شود
  • مکمل خارجی و وارداتی نداریم | بیشترین تقلب در این مکمل‌هاست | روش‌ های تشخیص مکمل اصل از تقلبی 
  • مردم نگران تامین داروی "وارفارین" نباشند
  • مردم نگران تامین داروی وارفارین نباشند
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت / داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت/داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم