Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@18:43:38 GMT

توسعه علمی و ضرورت تقویت خوداتکایی

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۸۸۷۰۷

توسعه علمی و ضرورت تقویت خوداتکایی

تهران-ایرنا- سند چشم انداز توسعه 1404 جمهوری اسلامی ایران احراز جایگاه نخست علمی در منطقه را هدفگذاری کرده است؛ هدفی که تحقق آن می طلبد خوداتکایی و کاهش وابستگی به مراکز علمی خارجی به عنوان یک راهبرد پیگیری شود.

روند علمی دانشگاه های ایران براساس استنادهای پایگاه های معتبر بین المللی رشد مثبت دارد و این توسعه در اغلب حوزه ها به لحاظ تاثیرگذاری از سطح مناسب و مطلوبی نیز برخوردار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ظرفیت علمی بالای ایرانیان در طول تاریخ و به واسطه رخدادهایی همچون حملات و جنگ افروزی های دشمنان همواره شاهد فراز و فرودهایی بوده است که از جمله می توان به یورش مغولان به ایران و آتش سوزی گسترده کتابخانه ها و در دوران معاصر، حمله رژیم بعثی و هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد.
خصومت ورزی های خارجی اما با وجود انبوه تبعات و مشکلات ناخوشایند و تاسف بار، هماره به بستری برای رخ نمایی توان و اراده علمی ایرانیان بدل شده است، به طوری که ستاره های اندیشمند ایرانی در کهکشان علم و دانش جهانی پر فروغ تر ظاهر می شوند.
اجرایی شدن برنامه اقدام مشترک(برجام) سرعت حرکت قطار توسعه علمی جمهوری اسلامی ایران را به واسطه لغو تحریم ها و تقویت دیپلماسی علمی افزایش داد، اما دشمنان در راستای اهداف معاندانه سیاسی، بار دیگر به همان اهرم تحریم رو اورده اند که پیشتر ناکارامدی آن را تجربه کرده اند.
رئیس جمهوری امریکا اردیبهشت ‌ماه امسال از توافق هسته‌ای برجام خارج شد و اعلام کرد که تحریم‌های ضدایرانی را بازمی‌گرداند، تحریم هایی که احتمالا می تواند دشواری هایی را در مسیر توسعه علمی هم ایجاد کند.
اما منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بر این باور است که تحریم های آمریکا نمی تواند به طور مستقیم دخالتی در روند توسعه علمی کشور داشته باشد و خللی در این زمینه ایجاد کند.
وی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با رد تاثیرگذاری اقدامات ضدایرانی دولتمردان آمریکایی در روند توسعه و پیشرفت دانش کشور، گفت: البته ممکن است برخی از حواشی این تحریم ها همچون تهیه تجهیزات و بعضی از رفت و آمدها در مجامع علمی دامن گیر برخی از دانشگاه ها و مراکز علمی کشور شود.
وی با بیان این که خوشبختانه هم اکنون کشورهای دنیا به ویژه اروپایی ها چندان در پی تبعیت از آمریکایی نیستند و گاه و بیگاه شاهد تحت فشار قرار گرفتن شرکت های خصوصی هستیم، یادآور می شود: دیپلماسی علمی جمهوری اسلامی ایران با دانشگاه و مراکز علمی کشورهای جهان اغلب روند مناسب و مطلوبی دارد و هم اکنون شرایط برای دیپلماسی علمی و ارتباطات دانشگاهی با کشورهای جهان فراهم است که برای حفظ آن باید تلاش شود.
غلامی در عین حال تصریح کرد: در مجموعه خود دانشگاه ها و مراکز علمی کشور تا آنجا که ممکن است باید سعی شود که وابستگی هایمان را کاهش دهیم؛ معتقدم این راهکار به سبب توان و ظرفیت مراکز علمی کشور امکان پذیر است.
همچنین مجتبی شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز بر این باور است که روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور در شرایطی که با فشارهای سیاسی، اقدامات خصمانه و تحریم استکبار مواجه هستیم باید ورود جدی به دیپلماسی علمی داشته باشند.
وی با اشاره به اعمال فشارهای اقتصادی استکبار به کشور می گوید: دانشگاه های کشور به طور قاطع و جدی در راستای خنثی سازی توطئه های استکبار جهانی به پیام مقام معظم رهبری و دعوت رییس جمهوری لبیک می گویند و به طور جدی پشت نظام اجرایی کشور هستند.
شریعتی نیاسر با تاکید بر اینکه دانشگاه های کشور با حساسیت موضوع را دنبال می کنند و به طور حتم این سیاست های قلدرمابانه نظام استکباری سبب خواهد شد که ما توجه بیشتری برای تبدیل تهدیدها به فرصت ها داشته باشیم، می افزاید: این شرایط به ما خواهد آموخت که چگونه کارهای بزرگ را با اعتبار و بودجه اندک انجام دهیم و چگونه رساله ها و پایان نامه های دانشجویی را به سمت اشتغالزایی هدایت کرده و نقش بخش خصوصی را در توسعه آموزش عالی افزایش دهیم.
معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار می دارد: باید تلاش کنیم تا زمینه ارتقای سطح نقش آفرینی دانشگاهیان را در نظام تصمیم سازان کشور فراهم سازیم و به طور حتم اگر تمام دنیا هم فشار بیاورند، دانشگاه ها در خط مقدم حمایت از نظام پای کار خواهند ایستاد.
به گزارش ایرنا این ترسیم روش و متد برای توسعه علمی کشور هر چند با نظرات و دیدگاه های روسای دانشگاه های برتر کشور یکسان به نظر می رسد اما در اصل به عقیده آنان، نبود تحریم ها به مراتب کار را برای رسیدن به سند چشم انداز توسعه کشور در زمینه های علمی سخت تر می کند به گونه ای که جبارعلی زاکری رییس دانشگاه علم و صنعت بر این باور است که وجود تحریم ها بر تعاملات بین المللی تاثیر می گذارد و نمی توان منکر این موضوع شد چرا که شاهد تاثیرات منفی آن خواهیم بود.
وی خاطرنشان می سازد: البته بر این باورم که هنگامی که بحرانی شکل می گیرد، نقاط قوت و ضعفی به دنبال دارد؛ یعنی برخی از فعالیت ها محدود می شود اما در زمینه ارتباطات علمی حتی محدود نیز می توان بیشترین بهره برداری را کرد.
رییس دانشگاه علم و صنعت اظهار می دارد: این بدان معناست که ما بایستی وضعیت دانشگاه ها و ارتباطات و تعاملات علمی را برای شرایط تحریم پیش بینی کنیم و بایستی از ظرفیت های باقی مانده بیشترین استفاده را ببریم.
وی با بیان اینکه دیپلماسی علمی یکی از راهکارهای تعامل جوامع بشری است، یادآور می شود: ارتباطات بین دانشگاهی با کشورهای اروپایی که در مذاکرات اخیر هم نقش مثبتی ایفا کرده و سعی در حفظ برجام را دارند؛ در کاهش اثرات تحریم ها موثر خواهد بود.
زاکری با اشاره بر اینکه در بسیاری از موارد شاهد بودیم که اعضای هیات علمی حتی آمریکایی، جدا بودن مباحث علمی از موضوعات سیاسی را مطرح می کنند و اقدامات متخصمانه علمی را مردود می شمارند، می گوید: معتقدم بایستی در شرایط جدید نیز روال گذشته ادامه پیدا کرده و تعاملات علمی تاثیرگذار مثبتی را در راستای افزایش ارتباطات با سایر کشورها را فراهم سازیم.
همچنین محمود نیلی احمدآبادی رییس دانشگاه تهران نیز با بیان اینکه بخشی از توسعه علمی دانشگاه های کشور در ارتباط با دانشگاه های معتبر بین المللی و آمدن دانشجویان و محققان خارجی به ایران تعریف می شود، اظهار می دارد: تجهیزات دانشگاه های خارجی، اسناد و منابع علمی و نیز اخذ ویزا هم از طرف دانشگاه های ایرانی و هم از جانب مراکز علمی سایر کشورها از جمله مواردی است که در این زمینه بسیار مهم بود و اگر این موضوعات دچار اخلال نشود؛ معتقدم با کمترین مشکل مواجه خواهیم بود.
وی تصریح می کند: البته در حوزه فناوری می تواند موضوع کمی پیچیده تر باشد چرا که مباحث بانکی و غیره را به دنبال دارد اما هم اکنون جایگاه علمی کشور به گونه ای است که اشتیاق برای کار علمی مشترک با دانشگاه های ایران بسیار افزایش پیدا کرده است.
نیلی احمدآبادی با بیان اینکه اشتیاق افزایش همکاری های علمی را می توان در عملکرد کشورهای آلمان، فرانسه، ترکیه و غیره مشاهده کرد، یادآور می شود: یکی از شیوه هایی که می توان مانع از تهاجم و فضاسازی بر علیه کشور شود؛ دیپلماسی علمی است چرا که اساتید و دانشجویان دانشگاه ها می توانند در انتقال فرهنگ و معرفی مناسب تر شرایط کنونی کشور بسیار موثر باشند.
وی با تاکید بر اهمیت دیپلماسی علمی خاطرنشان کرد: اگر دولتی هم بخواهد اجماعی را بر علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند به سبب فضایی که بین فرهیختگان آن کشورها به نفع ایران وجود دارد به طور حتم مانع شکل گیری سیاست های خصمانه اش می شود.
رییس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه فضایی که در آمریکا علیه ترامپ و در جهت ایران است؛ بخشی از آن ناشی از تاثیر روشنفکران و دانشگاهیان ایرانی است، می افزاید: همین که کشورهای اروپایی برخلاف گذشته دنباله رو آمریکا نیستند و تمایل به همکاری با ایران را دارند؛ نقشی است که فرهیختگان غربی در تایید همکاری با کشورمان است و بر همین اساس معتقدم نقش دیپلماسی علمی گرچه شاید در ظاهر آنچنان دیده نشود اما بسیار حیاتی و مهم است.
بنا بر این گزارش اگر چه شاید در زمینه وجود تحریم ها و تاثیرات آنها اختلاف نظراتی مابین دانشگاهیان وجود داشته باشد اما همگان بر روی یک اصل وحدت نظر دارند که بایستی در چنین شرایطی با برنامه ریزی های دقیق در راستای تقویت دیپلماسی علمی گام های موثرتری برداریم.
همچنین مسوولان با توجه به تولید علم و مشارکت در علم جهانی، بازآفرینی محلی دستاوردهای علمی جهان و تبدیل به ثروت ملی از راه ایجاد و تقویت ساز و کارهای مناسب و مطلوبی مانند مراکز رشد، مراکز کارآفرینی، پارک های علم و فناوری، توسعه فن بازار، ایجاد فضای مناسب برای استقرار دانشمندان و نخبگان، ایجاد تعاملات مناسب و مطلوب بین المللی، ایجاد مراکز ملی آگاهی‌‌ رسانی علمی، تاسیس پردیس انجمن های علمی مجهز به امکانات نرم افزاری و سخت افزاری، توزیع مناسب بودجه های پژوهشی، بازنگری در ماموریت دانشگاه ها و گنجاندن علوم بومی و کار آفرینی در متون درسی در مقاطع مختلف می توانند گام های موثری در این راستا بردارند.
علمی**9187**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آموزش تحريم علمي برجام دانشگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۸۸۷۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز بررسی جزییات پیش‌نویس سند ملی توسعه فناوری‌های کوانتومی

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه ۱۹۹ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور به ریاست حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

ایمان افتخاری، دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، پس از این جلسه در خصوص نهایی‌سازی پیش‌نویس سند ملی توسعه علوم و فناوری‌های کوانتومی بیان کرد: در جلسه ۱۹۸ مورخ ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور پیش‌نویس سند ملی توسعه علوم و فناوری‌های کوانتومی مطرح و به اتفاق آراء کلیات آن تصویب و مقرر شد جزئیات سند مذکور در جلسات آتی شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: در این جلسه ابتدا اصول و مبانی ارزشی سند مورد بحث قرار گرفت و لزوم توجه به این مبانی و اصول در تمام ابعاد علم و فناوری‌های کوانتوم مورد بحث و بررسی قرار گرفت. مقرر شد در پیوست سند به تفصیل بیشتری از منظر فلسفه علم و فناوری به این حوزه پرداخته شود.

افتخاری بیان کرد: سپس برخی بندهای چشم‌انداز، اهداف کلان و شاخص‌های ارزیابی به‌منظور ارتقای امنیت ملی، تأمین نیازهای راهبردی و خلق ارزش افزوده در اقتصاد دانش‌بنیان در ۷ محور اصلی آموزش عالی و نیروی انسانی، دستاوردهای علمی، پژوهش‌های کابردی، توسعه فناوری و توسعه محصول، اثربخشی، زیست‌بوم نوآوری و مشارکت بین‌المللی در این حوزه مطرح شدند که در پایان به اتفاق آراء بخش اصول و مبانی، چشم انداز و قسمت‌هایی از اهداف کلان و شاخص‌ها با انجام برخی اصلاحات تصویب شد.

دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری گفت: در این جلسه، ستاد میزبان تعدادی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شریف بود که در حوزه‌های مرتبط با سیاستگذاری علم و فناوری به تحصیل مشغول هستند. به این ترتیب، این فرصت برای دانشجویان مستعد کشور، که فعالان آینده حکمرانی علم و فناوری ما هستند، فراهم شد تا فرآیند تصمیم‌گیری و سیاستگذاری، و تنوع مباحث آن را از نزدیک مشاهده کنند.

دبیر شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور در خصوص شایعات تغییر در مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی ضمن تأکید بر رصد تغییرات میدانی مرتبط با مصوبات در شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: هیچ گونه تغییری در این مصوبه صورت نپذیرفته است.

کد خبر 6100577

دیگر خبرها

  • دانشمندان ایرانی با توفیقات علمی خود، امنیت و توسعه پایدار کشور را تضمین کردند
  • ضرورت تقویت همدلی و همبستگی در امت اسلامی
  • نشست معاونان عمرانی ادوار وزارت کشور برگزار شد
  • برگزاری نشست ۴۵سال خدمت ماندگار با حضور معاونین عمرانی ادوار وزارت کشور
  • آغاز بررسی جزئیات پیش‌نویس سند ملی توسعه علوم و فناوری‌های کوانتومی
  • آغاز بررسی جزییات پیش‌نویس سند ملی توسعه فناوری‌های کوانتومی
  • ضرورت ورود قرآن به بدنه جامعه/ تشریح ماموریت های جامعه المصطفی
  • برنامه دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای ایجاد یک دانشگاه هوشمند
  • نقش ویژه مهندسی مکانیک سنگ را در توسعه کشور جدی بگیریم
  • ضرورت مقابله با بیماری زنگ زرد در مزارع گندم دیم کشور