Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-24@07:00:29 GMT

تب اعتراضات اجتماعی در عراق پایین آمد

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۸۹۱۹۹

تب اعتراضات اجتماعی در عراق پایین آمد

درحالی که ارتباط اینترنتی در سراسر مناطق مرکزی و جنوبی عراق در روز یکشنبه و برای دومین روز متوالی قطع بود و خطوط مخابراتی نیز دچار اختلالات شد، گزارش ایرنا از شهرهای مختلف این کشور حاکی از ادامه تظاهرات مسالمت آمیز در برخی مناطق از جمله نقاط محدودی از پایتخت و پایان اعتراضات در برخی دیگر از مناطق جنوب و فروکش کردن اعتراضات خشن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این میان رسانه های عراق از خنثی شدن حمله ای از جانب یک گروه ناشناس به مقر سازمان بدر (سپاه بدر) در استان میسان (جنوب شرق عراق) خبر دادند.
منابع عراقی همچنین از دست داشتن گروه های آشوبگر در آتش زدن پایگاه های الحشد الشعبی طی اعتراضات در برخی شهرهای عراق سخن می گویند.
طبق گفته این منابع، نفوذی در جمع اعتراض کنندگان، از برخی کشورهای منطقه دستور گرفته اند تا با آتش زدن پایگاه های نیروی مردمی الحشد الشعبی، بر دامنه و عمق خشونت در این اعتراضات اجتماعی و مردمی بیفزایند.
به گفته این منابع، گروه ها همچنین قصد کشاندن اعتراضات به بغداد و به چالش انداختن زندگی مردم پایتخت عراق دارند.
از سوی دیگر سران برخی عشایر برای جلوگیری از ورود اعتراضات به مرحله غیر قابل کنترل و با ابعاد نامعلوم، روز یکشنبه کوشیدند زمام امور را به دست گیرند و در بصره و سماوه و ناصریه و بغداد سعی کردند حساب تظاهرات مبتنی بر مطالبات اجتماعی را از اغتشاشگران جدا کنند.
برهمین اساس عشائر بصره با برگزاری کنفرانس خبری و بیان مطالبات خود در سماوه و ناصریه (نشست) های عشایری در بغداد، بیانیه هایی صادر و از دولت خواستند در اسرع وقت به آنها رسیدگی کند.
شیوخ عشایر منطقه 'بغداد الجدیده' در استان بغداد نیز به دولت هشدار دادند تا جمعه این هفته برای اصلاح خدمات مهلت می دهند و در صورت بی توجهی دست به اعتراض تا سطح اقدام برای کودتا و ورود به منطقه سبز امنیتی در قلب بغداد می کنند.
به گفته آنها این عشایر بودند که در شدت و سختیها همیار و همراه دولت بودند اما دولت پس از پشت سر گذاشتن این سختیها آنها را فراموش کرده و خدمات عمومی لازم را به آنها ارائه نمی کند و مسوولان دولت و پارلمان به مطالبات جواب سربالا می دهند.
از سوی دیگر، تدابیر امنیتی از عصر یکشنبه در اطراف شهرک های شعله و صدر و الحسینیه که شاهد تظاهرات خشونت آمیز در شب قبل از آن بود تشدید شد و حتی از خروج موتورسیکلت ها از این مناطق به سمت مرکز پایتخت جلوگیری بعمل آمد.
از سوی دیگر نیروهای ضد شورش درمناطق مختلف مرکز بغداد مستقر هستند تا از هر گونه اقدام تخریبی احتمالی جلوگیری کنند.
گزارش ها همچنین حاکی است شهرک صدر نقطه شروع اعتراضات اخیر در بغداد، یکشنبه شب وضعیت آرامی را سپری کرده است.
تدابیر امنیتی و آرایش نیروی پلیس و ضد شورش در مناطق مختلف پایتخت نشان می دهد دولت مصمم است نگذارد تظاهرات های موردی شبانه در صدر و شعله و حسینیه و الشعب به داخل بغداد کشیده نشده و در همین مناطق محصور بماند.
منطقه جادریه مرکز دفاتر احزاب و گروهی از رسانه ها در بغداد نیز یکشنبه شاهد تجمع مسالمت آمیز بود و تجمع کنندگان مطالبات عمومی خود را اعلام کردند.
در منطقه حبیبیه که شنبه شب شاهد تظاهرات شبانه و آتش زدن لاستیک خودرو به نشانه اعتراض بود یکشنبه شب وضعیت عادی بود و رفت و آمد در خیابان ها بشکل طبیعی صورت می گرفت.
با وجود فروکش کردن اعتراضات در شهرهای مختلف عراق، شبکه های تلویزیونی وابسته یا متمایل به بعثی ها مانند الشرقیه و التغییر و دجله کوشیدند خلا نبود اینترنت و توقف فعالیت سایت ها و فضای مجازی را برای گرم نگه داشتن اعتراضات پر کنند.
کانال الشرقیه به نقل از معترضان خبر می داد که در برابر وزارت برق تجمع شده است یا دجله از کشته شدن برخی از تظاهرکننده ها و برخورد خشن نیروهای امنیتی با مردم گزارش می داد و التغییر می کوشید از سرگیری تظاهرات در بابل را مطرح کند.
اما برخی رسانه های بین المللی مانند بی بی سی عربی و رادیو مونت کارلو فرانسه پا را از این هم فراتر نهادند و از اعتراضات اجتماعی در عراق به عنوان 'انتفاضه' یاد می کردند.
برخی از این رسانه ها از جمله بی بی سی در گزارشی که در منابع عراقی ذکری از آن نشده است از کشته شدن سه نفر در اعتراضات روز یکشنبه در سماوه عراق خبر دادند.
گزارش رسانه های عراقی می گوید که نیروهای امنیتی دستکم چهار نفر را به اتهام همراه داشتن سلاح و به عنوان گروه های نفوذی در جمع معترضان در استان میسان (العماره ) دستگیر کردند.
هر چند بسیاری از جریان های سیاسی عراق از مطالبات معترضان حمایت کرده و از دولت خواسته هر چه زودتر به این مطالبات پاسخ دهد، بحث بر سر جریان های احتمالی که سوار بر موج اعتراضات شده و با طعم تخریب و آشوب قصد انحراف آن به سوی انتفاضه، قیام و براندازی دارند، میان ناظران ادامه دارد.
برخی ناظران با اشاره به نوع حمایت رسانه ای از آشوب های اخیر، به دست های برخی کشورهای منطقه بویژه سعودی و جریان بعثی اشاره می کنند که قصد برهم زدن اوضاع و دگرگون کردن روند سیاسی در این کشور دارند.
تلویزیون طلیعه ارگان خبری سرایا خراسانی از گروههای مقاومت اسلامی عراق اما احتمال دست داشتن جریان موسوم به «نداء ۸۸ » در این خشونت ها و فراخوان های نارضایتی خبر می دهد.
این جریان چند هفته پیش با فراخوان تظاهرات سراسری، خواستار سرنگونی نظام و برگزاری انتخابات سراسری با حذف همه احزاب و چهره های سیاسی 15 سال اخیر (پس از سقوط صدام) به بهانه فساد شده بود اما نه در صحنه سیاسی و نه در فضای مجازی استقبالی از آن نشد.
گفتنی است: استان های جنوبی و مرکزی عراق که عموما شیعه نشین هستند، از اواخر هفته گذشته شاهد اعتراضات عمومی به مشکل برق، آب و بیکاری بوده است.
تظاهرات مردمی نخست در بصره در اعتراض به بیکاری و مطالبه برای اشتغال جوانان این استان در شرکت های خارجی نفتی فعال در میادین نفتی در این استان و همچنین اعتراضات مردم استان 'واسط' (شرق عراق) به وضعیت برق آغاز شد و به تدریج به دیگر استان های جنوب و مرکز عراق سرایت کرد.
نماینده آیت الله 'علی سیستانی' مرجع عالی دینی عراق در خطبه نماز جمعه هفته گذشته در کربلا، ضمن اعلام حمایت مرجعیت از مطالبات مردمی، در عین حال از نفوذ عوامل تخریبی به صفوف تظاهرکنندگان و تحریف مسیر تظاهرات، هشدار داد.
اغلب رهبران سیاسی شیعه در عراق از تظاهرات مردمی جنوب و مرکز حمایت کرده و از دولت این کشور خواسته اند که تدابیر فوری برای تحقق مطالبات مردمی اتخاذ کند.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: عراق اعتراضات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۸۹۱۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق

در سفر اردوغان به بغداد، عراق و ترکیه ۲۶ موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دیروز در راس یک هیات پرشمار از وزرا و مشاورین، راهی بغداد پایتخت عراق شد. پس از 13 سال، این نخستین سفر اردوغان به عراق بود و او علاوه بر بغداد پایتخت، به اربیل در اقلیم کردستان عراق رفت و با سران اقلیم نیز دیدار کرد.

دیروز در بغداد و با حضور محمد شیاع السودانی، عراق و ترکیه 26 موافقتنامه و یادداشت تفاهم در زمینه‌های امنیتی، تجاری، آب، توسعه و سایر زمینه‌ها امضا کردند.

با توجه به مشارکت قطر و امارات متحده عربی در تامین مالی پروژه «مسیر توسعه» در مراسم دیروز در بغداد، نمایندگانی از این دو کشور عربی نیز حضور داشتند. 

 اولویت اصلی ترکیه کدام است؟

نگاهی به لیست بلندبالای توافق نامه‌های ترکیه و عراق، نشان می‌دهد که بسیاری از آنها، صرفاً اهمیت دیپلماتیک دارند و نشانه‌هایی از عزم طرفین برای توسعه روابط رسمی و تعامل بین وزارتخانه هستند. بگذارید لیست توافقنامه‌ها را یک بار با هم مرور کنیم:

1. توافقنامه چارچوب همکاری استراتژیک بین جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

2. یادداشت تفاهم در مورد چارچوب هماهنگی در زمینه آب بین دولت جمهوری عراق و جمهوری ترکیه.

3. یادداشت تفاهم در مورد پروژه موسوم به «مسیر توسعه» بین وزارت حمل و نقل عراق و وزارت ترابری و زیرساخت ترکیه.

4. یادداشت تفاهم کمیته تجارت مشترک اقتصادی (JETCO) بین دو وزارتخانه بازرگانی عراق و ترکیه.

5. موافقتنامه ترویج، حمایت و مبادله سرمایه گذاری بین هیئت سرمایه گذاری ملی عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

6. یادداشت تفاهم بین اتحادیه اتاق‌های بازرگانی عراق و شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه.

7. یادداشت تفاهم در زمینه فنی، علمی و اقتصادی در زمینه شرکت‌های کوچک و متوسط بین وزارت صنعت عراق و وزارت صنعت و فناوری ترکیه.

8. یادداشت تفاهم در زمینه آموزش نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

9. یادداشت تفاهم آموزش در زمینه پزشکی نظامی بین دو وزارت دفاع عراق و ترکیه.

10. یادداشت تفاهم برای هماهنگی استراتژیک دفاعی بین هیئت صنایع جنگ عراق و ریاست صنایع دفاعی ترکیه.

11. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی امنیتی بین دو وزارت کشور عراق و ترکیه.

12. یادداشت تفاهم بین مؤسسه خدمات خارجی و مؤسسه مطالعات استراتژیک ترکیه بین دو وزارت امور خارجه عراق و ترکیه.

13. تفاهم نامه در زمینه ورزش و جوانان بین دو وزارتخانه ورزش و جوانان عراق و ترکیه.

 14. یادداشت تفاهم در زمینه بهداشت و فناوری پزشکی بین دو وزارت بهداشت عراق و ترکیه.

 15. طرح کارگروه کشاورزی 2024-2025 بین دو وزارتخانه کشاورزی عراق و ترکیه.

 16. یادداشت تفاهم در زمینه تحقیقات علمی و فناوری بین وزارت آموزش عالی و تحقیقات علمی عراق و شورای تحقیقات علمی و فناوری ترکیه.

 17. یادداشت تفاهم در زمینه هماهنگی در زمینه آموزش بین دو وزارتخانه آموزش ملی عراق و ترکیه.

 18. یادداشت تفاهم در مورد هماهنگی گردشگری بین وزارت فرهنگ، گردشگری و باستان‌شناسی عراق و وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه.

 19. یادداشت تفاهم در زمینه کار و رفاه اجتماعی بین دو وزارتخانه کار و امور اجتماعی عراق و ترکیه.

 20. یادداشت تفاهم در زمینه امور اجتماعی و خانواده بین وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت خانواده و خدمات ترکیه.

 21. یادداشت تفاهم در زمینه اسناد و آرشیوهای دولتی، بین وزارت فرهنگ و آرشیو دولتی ترکیه.

 22. یادداشت تفاهم در مورد استاندارد محصول و موانع فنی تجارت بین وزارت برنامه‌ریزی و وزارت بازرگانی ترکیه.

 23. یادداشت تفاهم در امور دینی و مذهبی بین اداره اوقاف اهل سنت عراق و ریاست امور مذهبی ترکیه.

 24. یادداشت تفاهم همکاری در زمینه آموزش قضایی برای دانشجویان، قضات، دادیاران و دادستان‌ها بین مؤسسه قضایی عراق و آکادمی دادگستری ترکیه.

 25. یادداشت تفاهم در زمینه برق بین وزارت برق عراق و وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه.

 26. یادداشت تفاهم در زمینه رسانه و ارتباطات.

لیست بالا نشان دهنده این است که همکاری بین ترکیه و عراق در پروژه «مسیر توسعه» با مشارکت قطر و امارات متحده عربی و توافق در زمینه‌های آبی و امنیتی، مهمترین موارد هستند. اما هنوز از روند امکان مجدد صادرات نفت به ترکیه خبری نیست و درباره احتمال صادرات گاز در آینده نیز، خبری منتشر نشده است.

تلاش برای افزایش حجم مبادلات تجاری

همین حالا هم بخش قابل توجهی از بازار صنایع غذایی، پوشاک و مبلمان عراق در دست شرکت های ترکیه است. اما دیروز اردوغان نیز اعلام کرد که حجم مبادلات تجاری بیست میلیارد دلاری کافی نیست و طرفین به دنبال افزایش سطح مبادلات هستند.

دیلان غفور رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان عراق دیروز در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اعلام کرد: «رئیس جمهور ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک و همچنین در دیدار هیات‌ها، بر اهمیت مسائل اقتصادی بین دو کشور تاکید و تمایل کشورش را برای افزایش حجم تجارت سالانه با عراق به 24 میلیارد دلار اعلام کرد. حجم مبادلات اکنون 15 میلیارد دلار است. چند راه حل برای افزایش حجم از جمله کاهش مالیات و رفع محدودیت‌های واردات برخی کالاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. گام دیگری که مورد بحث قرار گرفت، تصویب دو معاهده بین‌المللی بود، یعنی معاهدات حمایت از سرمایه گذاران ترکیه و اجتناب از مالیات‌های متعدد».

همکاری در حوزه آب

ترکیه کنترل سخت گیرانه‌ای بر آب دجله و فرات دارد و این همان موضوعی است که بارها مورد اعتراض مقامات عراقی قرار گرفته است.

در سفر اردوغان به بغداد، برای پایان دادن به اختلافات آبی، بر این موارد تاکید شد:

- توسعه تفاهم و همکاری در زمینه آب بر اساس برابری، حسن نیت و حسن همجواری.

- ایجاد رویکرد جدید برای اجرای پروژه‌های زیربنایی و سرمایه گذاری در منابع آب در عراق.

- اتخاذ رویکرد برای تخصیص عادلانه میزان آبی که از مرزها عبور می‌کند.

- ایجاد رویکردی برای استفاده معقول از آب.

- همکاری در پروژه‌های مشترک دو طرف در استفاده بهتر از آب دجله و فرات.

- دعوت از شرکت‌های ترکیه‌ای برای همکاری در زیرساخت‌های پروژه‌های آبیاری مانند احداث سد و نصب سیستم‌های جمع آوری آب، پوشش چاه‌های آبیاری و نصب تصفیه خانه و آب شیرین کن و پروژه‌های تصفیه آب.

- اجرای پروژه‌های تبادل تجربیات و استفاده از تکنیک‌های جدید.

شواهد بالا نشان دهنده این است که ترکیه قصد دارد در سالیان آتی نیز، با نگاه از بالا به پایین، از کارت آب استفاده کند و کنترل بخش های مهمی از مدیریت آب عراق را در دست بگیرد.

انتظارات ترکیه از عراق در حوزه امنیت
همچنان که انتظار می‌رفت، بحث بر سر چند و چون مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک، یکی از مهمترین محورهای دیدارهای اردوغان با مقامات بغداد و اربیل بود.

اردوغان اعلام کرده که اگر بغداد پ.‌ک.‌ک را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کند، در آینده نزدیک حیات این گروه مسلح تروریستی در عراق پایان خواهد یافت.

رئیس جمهور ترکیه امنیت و هماهنگی در مبارزه با تروریسم را موضوعات اصلی دیدارهای خود در بغداد دانست و در عین حال پ.ک.ک را تهدیدی برای ترکیه خواند.


اردوغان در سفر به اقلیم کردستان عراق و در دیدار با رئیس و نخست وزیر اقلیم و همچنین دیدار با مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان، باز هم به موضوع مقابله با تهدیدات تروریستی پ.ک.ک اشاره کرد. 

بر اساس توافق چارچوب استراتژیک، سه کمیته مشترک دائمی امنیتی، انرژی و اقتصاد بین عراق و ترکیه تشکیل خواهد شد. ترکیه انتظار دارد فعالیت بخش امنیتی، برجسته‌تر و پویاتر از دیگر حوزه‌ها باشد. اما هنوز مشخص نیست که مکانیسم همکاری بین کمیته‌های دفاعی و امنیتی دو کشور، در میدان عمل تا چه اندازه شانس موفقیت دارد. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ابعاد بی‌سابقه اعتراضات در آمریکا علیه حملات صهیونیست‌ها به غزه
  • نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق
  • مذاکرات بغداد و اربیل برای از سرگیری صادرات نفت شمال
  • کدهای سفر اردوغان به عراق
  • اردوغان بعد از ۱۲ سال وارد بغداد شد
  • اردوغان با استقبال نخست وزیر عراق وارد بغداد شد
  • رئیس جمهور ترکیه در سفر رسمی وارد بغداد شد
  • اردوغان پس از ۱۳ سال وارد بغداد شد
  • تداوم تظاهرات حامیان فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا
  • سفر قریب الوقوع اردوغان به عراق پس از ۱۳ سال