Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-25@07:52:29 GMT

چرا جهانگیری درباره خبر استعفایش سکوت کرده است؟

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۹۴۶۸۲

چرا جهانگیری درباره خبر استعفایش سکوت کرده است؟

اقدام جهانگیری برای انتشار خبر استعفا می تواند به‌عنوان نوعی اهرم فشار برای ایجاد تغییر در ترکیب وزرا و تیم اقتصادی دولت و تزریق عناصر اصلاح‌طلب به آن صورت گرفته باشد.

سرویس سیاست مشرق - " اکنون که دوره تبلیغات رو به پایان است و بحمدالله جناب آقای دکتر روحانی با عبور از میان همه بداخلاقی‌ها و بی‌انصافی‌ها توانسته است در معرض اقبال چشمگیر ملت قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

من بار این مسئولیت را از خود برداشته می‌دانم و با اعلام کناره‌گیری از کاندیداتوری، تمام توان خود را در خدمت حمایت از دکتر روحانی و پیشبرد برنامه‌های آینده ایشان قرار می‌دهم."

این بخشی از بیانیه‌ای بود که اسحاق جهانگیری برای اعلام کناره‌گیری از انتخابات ریاست جمهوری از آن استفاده کرد. گر چه از همان ابتدا، به کار بردن تعبیراتی مانند کاندیدای پوششی و ضربه‌گیر روحانی از سوی هر دو جریان رقیب و خودی در قبال کاندیداتوری جهانگیری نشان می‌داد همه می‌دانند او آمده است تا در مقابل هجمه‌های سنگین رقبا در مناظره‌ها از کارنامه ضعیف دولت دفاع کند و دولت به‌جای یک تریبون، دو تریبون برای دفاع از خود داشته باشد؛ اما در اواخر دوره تبلیغات، کار به‌جایی رسید که زمزمه‌هایی مبنی بر وارونه شدن معادلات و رفتن روحانی و ماندن جهانگیری شنیده می‌شد.

مع‌الوصف با کناره‌گیری جهانگیری و نقش انکارناپذیر او در انتخابات ۹۶ برای کمک به روحانی انتظار می‌رفت نفوذ و تأثیرگذاری جهانگیری و اصلاحات در دولت بیش‌ازپیش شود. از همان ابتدای آغاز به کار دولت، گر چه جهانگیری در سمت معاون اولی باقی ماند، اما هنگامی‌که رئیس‌جمهور با جمع‌بندی سه لیست پیشنهادی، مشغول چیدن کابینه شد، لیست جهانگیری کمترین اقبال را به دست آورد تا جایی که وی در موقعیت‌های مختلف مخالفت خود را با کابینه و به‌خصوص تیم اقتصادی دولت ابراز کرد. البته قضیه به اینجا ختم نشد چرا که روحانی با گرفتن مدیریت تیم اقتصادی از جهانگیری حتی نفوذ و قدرت خود او را نیز کمتر کرد.

حالا پس از گذشت حدود یک سال از آغاز دولت دوازدهم و چالش‌های بزرگ پیش‌آمده برای روحانی و فاصله‌گیری تدریجی اصلاحات از دولت زمزمه‌هایی مبنی بر استعفا و جدایی دست راست روحانی از دولت به گوش می‌رسد. گر چه خبر استعفای شفاهی معاون اول با جوابیه‌ای از سمت دفتر ریاست جمهوری و همچنین نوبخت تکذیب شده، اما سکوت جهانگیری جای تأمل در این مسئله را باز می‌گذارد. از چند نقطه‌نظر می‌توان به این جریان نگاه کرد که هر کدام سناریوهای خود را دارد.

۱- این اقدام جهانگیری می‌تواند به‌عنوان نوعی اهرم فشار برای ایجاد تغییر در ترکیب وزرا و تیم اقتصادی دولت و تزریق عناصر اصلاح‌طلب به آن صورت گرفته باشد.

همان‌طور که پیش‌تر توضیح داده شد در ترکیب کنونی کابینه انتظارات اصلاحات برآورده نشد و انتقادات و اعتراضات جهانگیری هم جوابگو نبود. با توجه به شرایط به وجود آمده و فشارهای مختلف برای ایجاد تغییر در کابینه دولت، همین‌طور مقبولیت نسبی آقای جهانگیری بین مردم، این احتمال وجود دارد که اصلاحات فرصت را غنیمت شمرده و با این ترفند می‌خواهد نفوذ خود را در کابینه بیشتر کرده از برخی از عناصر خود را به کابینه و وزرا تزریق کند.

۲- از سوی دیگر، با توجه به رویه رسانه‌ها و شخصیت‌های اصلاح‌طلب در نقد دولت و سعی در ایجاد فاصله بین خود و دولت و اقدامات آن، می‌توان این اقدام جهانگیری را نیز در همین راستا در نظر گرفت. به نظر می‌رسد با توجه به وعده‌های محقق نشده دولت، شکست برجام، بحران‌های به وجود آمده و ناکارآمدی دولت در حل‌وفصل امور، اصلاح‌طلبان ترجیح می‌دهند جهت بازیابی بدنه اجتماعی خود و باقی ماندن در بدنه قدرت به افکار عمومی بقبولانند که این دولت، دولت مطلوب اصلاحات نیست و در این راستا سعی می‌کنند مهره‌های شاخص خود را هم از بدنه دولت بیرون بکشند. گر چه اصلاحات از زیر مسئولیت هر چیزی فرار کند، هرگز نمی‌تواند حمایت تمام‌قد خود را از برجام انکار کند.

از طرفی، با توجه به حمایت تمام‌قد روحانی و نوبخت از جهانگیری و انتصاب وی به ریاست ستاد ویژه اقتصادی با اختیاراتی منحصربه‌فرد، به نظر می‌رسد دولت ترجیح می‌دهد تن به نفوذ اصلاحات بدهد تا اینکه بخواهد حمایت آن‌ها را از دست بدهد. چه آنکه خود نیز می‌داند در حال حاضر اوضاع دولت به قدری وخیم هست که تمایلی به جدا شدن بدنه اجتماعی اصلاحات از آن نداشته باشد، حتی اگر این به معنی نفوذ بیشتر اصلاحات در دولت و قدرت بیشتر آن‌ها باشد.

در مقابل سکوت معنادار جهانگیری در مقابل تمام این وقایع قابل‌تأمل است. چرا که اگر قرار بود تکذیبیه یا بیانیه‌ای در رد ادعای استعفای جهانگیری صادر شود، باید از دفتر معاون اول رئیس‌جمهور بیرون می‌آمد، نه از دفتر ریاست جمهوری. این خود نکته‌ای است که باورپذیری این تکذیبیه را کمرنگ‌تر می‌کند.

۳- اما رویکردی که ممکن است در تکامل روند اول اتخاذشده باشد می‌تواند دورخیز برای انتخابات مجلس یازدهم باشد. با توجه به فعالیت‌های رسانه‌های اصلاح‌طلب در مورد انتخابات مجلس یازدهم و نگرانی آن‌ها از ورود نامزدهای جریان انقلاب به انتخابات و همین‌طور عدم توفیق دولت در برآورده کردن انتظارات مردم، این احتمال وجود دارد که اصلاح‌طلبان تصمیم گرفته برای باقی ماندن در بدنه حکومت، طرح و نقشه‌ای برای اولین انتخابات پیش رو بکشند و با دور کردن جهانگیری از دولت و پاک کردن دامن خود از ناکارآمدی‌های دولت، شرایط را برای ورود جهانگیری به انتخابات مجلس و عرض‌اندام در مقابل نامزدهای جریان اصولگرا و انقلابی آماده کنند.

منبع: مشرق

کلیدواژه: جام جهانی روسیه برجام حمایت از کالای ایرانی کره شمالی اسحاق جهانگیری استعفا استعفای جهانگیری اسحاق جهانگیری جهانگیری ضربه گیر روحانی کاندیدای پوششی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۹۴۶۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهمیت «دور دوم انتخابات مجلس» نباید کمتر از دور اول تلقی شود

«محمد ناظمی اردکانی» فعال سیاسی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اهمیت دور دوم انتخابات مجلس اظهار کرد: اهمیت دور دوم انتخابات نباید کمتر از دور اول تلقی شود؛ در دور دوم چون فضای کشور چندان انتخاباتی نیست، باید تلاش ویژه‌ای برای مشارکت بیشتر مردم صورت بگیرد. بنابراین رسانه ملی در این‌باره باید با برنامه‌ریزی جامع‌تر نقش بیشتری ایفا کند.

وزیر تعاون در دولت نهم ادامه داد: راهبرد تعیین‌شده رهبر انقلاب برای انتخابات با چهار واژه کلیدی رقابت، مشارکت، امنیت و سلامت مطرح شده است که مسؤولین ذی‌ربط برای آن باید برنامه‌ریزی داشته باشند.

ناظمی اردکانی با اشاره به اولویت مجلس دوازدهم گفت: اولین اولویت مجلس آینده، مباحث معیشتی است. امروز مردم به شدت از گرانی ناراحت هستند، لذا باید اقداماتی صورت بگیرد که معیشت مردم به ویژه برای قشر حقوق‌بگیر و بازنشسته آسان‌تر شود.

دبیرکل جامعه اسلامی مدیران اظهار کرد: مجلس دوازدهم باید در راستای تحقق شعار سال که رهبر انقلاب آن را «افزایش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کردند، گام بردارد. مجلس دوازدهم باید تلاش کند تا تاثیر دلار روی اقتصاد ملی را ریشه‌کن کند. اینکه اقتصاد ایران دلاریزه باشد باعث عدم ثبات در اقتصاد کشور شده است.

ناظمی اردکانی با بیان اینکه نظام مالیاتی، نظام پولی و بانکی کشور و قواعد و مقررات بازرگانی باید به نفع تولید و صادرات اصلاح شوند تصریح کرد: تولید در کشور باید به سمت وضعیت انبوه هدایت شود چراکه تولید انبوه است که تکنولوژی به همراه دارد و این موضوع برای کشور مفید خواهد بود.

وزیر تعاون در دولت نهم با بیان اینکه مشارکت مردم برای افزایش تولید زمانی حاصل می‌شود که دولت در اقتصاد، تصدی‌گری نکند گفت: مأموریت تولید ثروت و فضای کسب و کار باید با مردم باشد و دولت صرفاً سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت را عهده‌دار شود. بنابراین اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی که در این زمینه کمک حال است، باید با جدیت پیگیری شود.

وی با بیان اینکه وحدت در مجلس دوازدهم برای رفع مشکلات کشور بسیار پُر اهمیت است، گفت: همگرایی میان مجلس و دولت باید جهت مرتفع‌شدن مشکلات و معیشت مردم ایجاد شود.

ناظمی اردکانی با اشاره به لزوم اراده کافی برای اجرای برنامه هفتم توسعه گفت: اجرای برنامه‌های سالیانه کشور حتماً باید مبتنی بر برنامه هفتم باشد.

دبیرکل جامعه اسلامی مدیران تاکید کرد: طبق نظر سنجی‌ها مردم از عملکرد مجلس یازدهم رضایت نداشتند؛ لذا مجلس دوازدهم با انجام اقدامات مؤثر باید برای افزایش محبوبیت خود در میان مردم تلاش کند.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۱۱ اسفندماه ۱۴۰۲ در ۲۰۸ حوزه انتخابیه سراسر کشور برگزار شد که انتخابات ۲۱ حوزه به مرحله دوم کشیده شد. قرار است دور دوم انتخابات مجلس روز ۲۱ اردیبهشت برگزار شود.

کد خبر 6086347 نفیسه عبدالهی

دیگر خبرها

  • هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه های اول کنکور از ایران / عزا می گیرم وقتی می بینم مردم ما خود را با کشورهای منطقه مقایسه می کنند نه اروپا
  • هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران
  • هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه های اول کنکور از ایران /عزا می گیرم وقتی می بینم مردم ما خود را با کشورهای منطقه مقایسه می کنند نه اروپا
  • اهمیت «دور دوم انتخابات مجلس» نباید کمتر از دور اول تلقی شود
  • جهانگیری: از نظر توسعه و اقتصاد، نصف ترکیه و عربستان شده‌ایم
  • دهه نود بدترین دهه زندگی مردم بود
  • اسحاق جهانگیری: دهه نود بدترین دهه زندگی مردم ایران بود | سال ۱۳۹۵ استثنا بود
  • پیش بینی دولتمرد حسن روحانی از وضعیت اقتصادی؛ سال سختی پیش‌رو است
  • دست برتر ایران و روایت وارونه غربگرایان
  • در غیاب احمدی‌نژاد