Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از اقتصاد دانان برجسته کشور گفت:در دولت گذشته بی سابقه ترین سطح تجربه شده ناکارآمدی، فساد و وابسته کردن اقتصاد ایران در 50 سال اخیر اتفاق افتاد.

به گزارش خبرنگار ایلنا از شهرستان بهشهر ، یکی از اقتصاد دانان برجسته کشور یکشنبه شب در همایش متخصصان، دانشگاهیان و نخبگان شهرستان بهشهر اظهار کرد: در دانش توسعه، جامعه ای موفق است که تنگناهای اصلی را درست شناسایی کند و منابع در برابر تصمیمات راه حل نخست شناسایی این تنگناها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
فرشاد مومنی گفت: باید مشخص شود در جامعه کمبود ارز و ریال تنگنا است یا کمبود خرد و دانایی؛ جامعه ای که بر مدار عقل و خرد پیش رود برای کمبود ارز و ریال به عنوان یکی از تنگناهای اصلی راه حلی در نظر می گیرد. وی ادامه داد: از سال 1385 تا 1390 بیش از 600 میلیارد دلار درآمد حاصل از نفت و غیرنفت به اقتصاد ایران تزریق شد و این دوره بی سابقه ترین سطوح درآمد نفتی برای اقتصاد کشور بود اما خالص فرصت های شغلی ایجاد شده در بخش صنعت ایران منفی 415 هزار نفر بود. این اقتصاددان برجسته کشوری بیان کرد: 25 سال زمان لازم است تا تخریب های اقتصادی تحمیل شده در دوره ی 84 تا 92 جبران شود. فرشاد مومنی به گزارش چند سال اخیر سازمان بین المللی کار اشاره کرد که براساس آن اشتغال مولّد رمز موفّقیّت چینی ها بود؛ چین از سال 1978 تا 1996 با سرمایه گذاری 310 میلیارد دلاری 206 میلیون فرصت شغلی ایجاد کرداما دوبرابر این سرمایه گذاری در دوره ی 6 ساله هزینه شد و فرصت شغلی در بخش صنعت کشور منفی شد. وی در ادامه با اشاره به مطالعات اقتصادی فیروزه خلعتبری یکی از ممتازترین اقتصاددان کشور گفت: در این پژوهش، کارنامه اقتصادی دوره احمدی نژاد با کارنامه اقتصادی دوره خاتمی مقایسه شد و یکی از یافته های این مطالعه این بود که اقتصاد ایران در دوره ی احمدی نژاد در مقایسه با زمان خاتمی دلار نفتی 5 برابر بیشتر هزینه شد و زمان احمدی نژاد بی سابقه ترین سطح تجربه شده ناکارآمدی، فساد و وابسته کردن اقتصاد ایران در 50 سال اخیر است. این استاد دانشگاه بر شفافیت و مشارکت مردم در دانش توسعه تاکید کرد و افزود: فضایی که شفّاف نباشد راهِ رانت، فرصت طلبی و فساد باز می شود. فرشاد مومنی گفت: قانونی مبنی بر اینکه اختیار دولت در زمینه دلارهای نفتی به نمایندگان ملت واگذار شد و مجلس تعیین کند که این دلارها چگونه هزینه شود؛ این تصمیم مجلس به دنبال شفاف سازی کانون اصلی توزیع رانت در ایران بود. وی ادامه داد: در تاریخ 40 ساله ی اخیر ایران 17 رکورد در عملکرد اقتصادی کشور حاصل شد که 14 رکورد مربوط به دوره جنگ بود و دستیابی به رکورد اقتصادی، واکسینه کردن دستگاه های اجرایی کشور در برابر فساد، قانونی شدن تخصیص دلارهای نفتی و پاسخگو بودن دولت در برابر هزینه ها، فراهم شدن اعمالِ نظارت های تخصصی مدرن و دستیابی به منافع از تولید از مهمترین پیامدهای شفاف سازی است. این اقتصاددان با بیان اینکه از طریق مفت خوارگی و فساد نمی توان به عزت دست یافت، افزود: با ترویج مفت خوارگی و فساد، انواع ناهنجاری های اجتماعی پدید می آید و با گسترش آن، امنیّت از بین می رود و کسی به دنبال انباشت دانایی نمی رود در چنین شرایطی جامعه به سوی بحران کم یابی پیش می رود. وی خاطرنشان کرد: دولت احمدی نژاد خواهان برقراری عدالت بود اما شاخص فلاکت در ماه های پایانی این دولت به نسبت ماه های شروع کار دوبرابر شد یعنی به جای عدالت، فلاکت را برای مردم به همراه داشت. این استاد دانشگاه گفت: براساس گزارش بانک مرکزی در فاصله سال های 84 تا 91 کسری بودجه خانوارهای ایرانی 4.5 برابر افزایش یافت. مومنی افزود: راه حمایت از کاندیداها تملق و چاپلوسی نیست انتقاد کارشناسی است مسیر چاپلوسی مسیر انحطاط و فساد است. وی بر ارتقای سطح ادب سیاسی در جامعه تاکید کرد و ادامه داد: ما جهان بینی اسلامی شهید بهشتی را قبول داریم که می فرماید بهشت را به بها بدهند؛ بازگشت به اندیشه های شهید بهشتی و قانون اساسی راه نجات است و شفافیت و مشارکت این راه را حفاظت می کند.

این استاد دانشگاه گفت: هرچه مشارکت وسیعتر باشد هزینه های هماهنگی کاهش می یابد و شایستگان به مراکز تصمیم گیری راه می یابند.

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۰۴۱۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است

فرید ولدی کارشناس اقتصادی در رابطه با لزوم سیاست ارزی مناسب کشور در زمان تحریم به خبرنگار قدس گفت: در هر کشوری متناسب با ساختار اقتصادی آن کشور، سیاست ارزی و رژیم ارزی متفاوتی وجود دارد. بین سیاست های ارزی کشورهای مختلف تفاوت های زیادی وجود دارد. عوامل مختلفی بر طراحی سیاست های ارزی کشورها تاثیر می گذارد از جمله حجم و تنوع تجارت خارجی، عمق بازارهای مالی ثبات اقتصاد کلان و احتمال وقوع شوک های خارجی. اکثر اقتصادهای کوچک و بی ثبات به ویژه کشورهای دارای سابقه تورم های بالا، از یک لنگر اسمی ارز برای ثبات پولی و کنترل تورم استفاده می کنند و تابع رژیم های ارزی "میخکوب سخت" هستند یعنی پول ملی خود را به یک ارز خارجی مانند دلار یا به سبدی از ارزهای خارجی میخکوب می کنند. گروه دوم میخکوب متعارف هستند و گروه بعدی میانه، شناور شناور آزاد. رژیم ارزی در ایران با کمی اغماض می توان گفت یک رژیم میانه است.

وی ادامه داد: در یک اقتصاد تورمی مانند ایران، تثبیت نرخ ارز اسمی به مدت طولانی با سیاست تخصیص ارز چندنرخی در اقتصاد بدون توجه به قیمت بازار آزاد منجر به کاهش نرخ ارز حقیقی، کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی، کاهش صادرات، افزایش واردات، افزایش قاچاق و کاهش توان رقابت پذیری اقتصاد ملی و تضعیف رشد اقتصادی می شود. بیش از ۵۵ درصد درآمدهای دولت از محل صدور نفت تامین می شوند که با توجه به نرخ تسعیر ارز از دلار به ریال سیاست ارزی دولت نیز تعیین می شود. بنابراین سیاست های ارزی تاثیر غیر قابل انکاری بر بودجه دولت دارد پس نتیجه می گیریم سیاست های ارزی غلط می تواند تاثیر بر بودجه دولت و شرایط مالی و رفاهی مردم به طور مستقیم داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به سیاست مخرب ارز چندنرخی در اقتصاد گفت: آنچه در حال حاضر شاهد آن هستیم تخصیص غلط ارزی بانک مرکزی به واردات کالاهای اساسی است که اول از همه موجب کاهش منابع ریالی بودجه و در نتیجه ناتراز شدن بودجه و کاهش توسعه کشور شده است؛ همچنین تخصیص ارز به واردات، رقیب بخش مولد اقتصاد کشور خواهد شد که با ارز بازار آزاد تولید دارد و در نتیجه تضعیف تولید داخلی را نیز به همراه خواهد داشت؛ ثالثا مسیر غلط حمایت ارزی به جای دخالت در قیمت بازار و در نتیجه محدودیت تجارت خارجی محصولات کشاورزی و افزایش قاچاق، باید بر اعطای کالابرگ در انتهای زنجیره همراه باشد.

وی گفت: متاسفانه سیاست ارزی دولت که به درستی ارز 4200 تومانی را حذف کرد ولی حالا خود درگیر ارز جدید چندنرخی در اقتصاد شده است که به واسطه آن ارز 28500 تومانی توسط بانک مرکزی به برخی عرضه می‌شود ولی قیمت کالاهای اساسی در بازار آزاد با قیمت ارز بازار آزاد خود را مچ کرده است و همچنین امضاهای طلایی نیز برای تخصیص این ارز رانتی به چه کسی و با چه هدف و وارداتی نیز دوباره مطرح می‌شود. در این میان رشد اقتصادی کشور حاصل از رکوردشکنی در فروش نفت و توسعه تجارت انرژی ایران به دلیل تخصیص کامل ارزهای نفتی به دلار 28500 تومانی به صورت کامل هیچ اثرگذاری در زندگی مردم ندارد و همین امر سبب شده است سیاست های ارزی غلط باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی و رکوردشکنی در فروش نفت خام ایران در زندگی مردم شده است

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • بارندگی‌های استان در ۲۵ سال اخیر بی سابقه بوده است 
  • وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • آحاد مردم در نظارت و مدیریت اقتصادی مشارکت خواهند داشت
  • رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • ۱۰ سال بعد از طرح تحول سلامت؛ سرمایه‌گذاری‌ بی‌سابقه برای سلامت مردم/ «این طرح نشان داد ظرفیت پاسخ دادن به نیازهای بزرگ کشور وجود دارد»
  • لبه تیغ
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • اقتصاد این کشور غافلگیر شد
  • بخش خصوصی؛ امید ایران توانمند
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است