Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-28@02:55:39 GMT

عالِم جویای معرفت

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۰۵۹۳۸

عالِم جویای معرفت

در چهلمین روز فقدان دکتر احمد احمدی کوشیدیم تا دغدغه‌های علمی و معرفتی ایشان را در گفت‌وگو با دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، به بحث گذاریم. دکتر غلامی از نخستین فارغ‌التحصیلان دانشگاه تربیت مدرس است و در زمانی که مرحوم احمدی مدیریت این دانشگاه را برعهده داشت، دانشجوی این دانشگاه بود و از نزدیک تلاش‌های این استاد فرزانه در فضای دانشگاهی را شاهد بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهدیه سادات محسنی‌فر

ایران آنلاین / گروه اندیشه:

*جناب دکتر غلامی، آشنایی شما با مرحوم دکتر احمد احمدی به چه زمانی بازمی‌گردد؟
سابقه شناخت من از آن مرحوم به سال 1362 برمی‌گردد که تحصیلات دوره کارشناسی ارشد خودم را در دانشگاه تربیت مدرس (مدرسه تربیت مدرس در آن زمان) شروع کردم و جزو نخستین گروه دانشجویان این دانشگاه بودم. ایشان در آن زمان از استادان دروس علوم‌انسانی و نیز از حامیان اصلی راه‌اندازی و فعالیت این دانشگاه بودند. آن مرحوم خلأهای محیط‌‌های دانشگاهی از باب فرهنگ اسلامی را خوب می‌شناخت و این دانشگاه هم به منظور تأمین هیأت علمی مورد نیاز دانشگاه‌های کشور شکل گرفته بود. از همان روزهای اول شکل‌گیری دانشگاه تربیت مدرس، حساسیت ایشان به تربیت استادان دانشگاه، بسیار مشهود بود.
از طرفی با توجه به اینکه با دکتر احمدی قرابت منطقه‌ای هم داشتیم، همواره مورد لطف ایشان قرار می‌گرفتم. بعدها در مراسم و مناسبت‌های مختلف، بخصوص زمانی که رئیس دانشگاه بودم، ایشان محبت می‌کردند و در جلسات، مباحث و مطالبی را از باب استادی، به شاگرد خود منتقل می‌کردند.

*شما از سال 1396 به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با مرحوم دکتر احمدی ارتباط کاری مستقیم داشتید. به اعتقاد شما، مهمترین دغدغه علمی ایشان چه بود؟
دکتر احمدی در درجه نخست دغدغه دینی و تربیت اسلامی را در جامعه داشتند. نگاه ایشان به انسان و طبعاً تربیت جوانان، شخصیت مبتنی بر آموزه‌های اسلام بود و با توجه به دانش و توانمندی‌های علمی خود در حوزه‌های علوم انسانی، بسط و تعمیق علوم‌انسانی با تکیه بر اصول و معارف دینی را یکی از اصلی‌ترین ضرورت‌های توفیق در این راه می‌دانستند. دکتر احمدی معتقد بود که ما هیچ‌وقت نباید در برابر هیچ نقطه از جهان خودباختگی علمی و فرهنگی داشته باشیم؛ چون ما حرف برای گفتن داریم. باور داشت که دانشجویان ما باید خودباوری و اعتمادبه‌نفس قوی داشته باشند و ایجاد تقویت خودباوری و اعتماد به نفس در دانشگاه‌ها، وظیفه استادان در هر رشته‌ای - بویژه در مباحث نظری و علوم انسانی- است. متأسفانه شاهدیم که برخی همکاران ما کمتر به این مهم توجه می‌کنند.
ایشان به ضعف اخلاق حساس بود و مقید بود که افراد - بخصوص کسانی که به عنوان اشخاص برآمده از انقلاب و نظام اسلامی هستند- اول باید به جّد و دقیق، اخلاق را رعایت کنند. این حساسیت را در تربیت دانشجویان نسل جدید نیز با ورود به بخش تدوین منابع کتب درسی در سازمان مطالعه و تدوین (سمت) پیگیری کرد. وقتی امکان حضور و تماس مستقیم نباشد، یکی از روش‌های بسیار خوب و موفق و اثرگذار، همین تولید منابع درسی است که به دانشجویان انتقال مطلب می‌کند و اندیشه‌ها و دانش‌هایی را که در محیط‌های دانشگاهی به دست می‌آورند  سازماندهی می‌کند.
*به عنوان یک چهره دانشگاهی، نظر شما درباره نقش استاد احمد احمدی در توسعه و ارتقای آموزش عالی بویژه در حوزه علوم‌انسانی، چیست و چه اندازه اقدام‌های وی را در این راستا مؤثر می‌دانید؟
دکتر احمدی بخش مهمی از عمر پربرکت خود را در راه شناساندن و تدوین منابع اصیل علوم‌انسانی و عرضه این گنجینه پربها که حاصل اندیشه‌های عمیق علما و دانشمندان اسلامی و ایرانی بود، صرف کردند. راه‌اندازی و اداره سازمان مطالعه و تدوین «سمت»، کاری مهم و یادگاری ماندگار از این تلاش و کوشش است. «سمت» از باقیات الصالحات ایشان و در راستای ترویج و پویایی علم کشور است. کمّیت و کیفیت کتاب‌های علمی منتشر شده در این سازمان موجب بالندگی و رشد نشر آثار علمی در کشور شد.
ما هرچقدر از این آدم‌ها داشته باشیم، کم است. هرکدام از این گنجینه‌های علم و دانش که از دست می‌رود، آن حدیث معروف پیامبر اکرم(ص) که می‌فرماید «اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء» (وقتی عالمی فقیه فوت کند، در اسلام رخنه و حفره‌ای ایجاد می‌شود که هیچ‌چیزی نمی‌تواند جای آن را پر کند) برای استادان بزرگ ما مصداق دارد و ایشان هم یکی از افراد عالم دانشمندی بود که رفتنش به راستی برای ما ضایعه‌ای بود.
باید بتوانیم این الگوها را بین نسل جوان، جامعه علمی و استادانمان زنده نگه داریم و به عنوان نمونه‌هایی که لازم است از آنها تأسی شود، به جامعه بشناسانیم. تذکرهایی که با رفتن آدم‌های تأثیرگذار برای ما ایجاد می‌شود، این است که تا زنده هستند و حضور دارند، قدرشان را بدانیم و آنها را به نسل جوان به عنوان الگو توصیه کنیم. آثاری نیز که از ایشان بر جای مانده است، می‌تواند باقیات صالحاتی باشد برای استفاده همه علاقه‌مندان.
*با توجه به مسئولیت جنابعالی در وزارت علوم، نقش مرحوم دکتر احمدی را در ایجاد پیوند و وحدت حوزه و دانشگاه چگونه ارزیابی می‌کنید؟
دکتر احمدی یکی از نمونه‌های عینی و حقیقی پیوند حوزه و دانشگاه به معنای اخص آن بود. حضور در دانشگاه به عنوان مدرس و استاد، تلاش برای غنای منابع علمی و درسی دانشجویان در دانشگاه‌ها و در عین حال داشتن جایگاه ویژه میان استادان حوزه و احترامی که در جامعه حوزوی داشتند، مؤید این مطلب بود. ایشان در عین حال که دانشگاهی بود، دلداده سنت و معارف ناب اسلام نیز بود. او نسبت به یافته‌های بشری و علوم غربی موضع طرد و حذف نداشت، بلکه مانند اسلام‌شناس بزرگ، استاد شهید مرتضی مطهری، معتقد به گزینش فرهنگ و دستاوردهای علمی بشری از هر جای دنیا بود. برخوردش با مسائل علمی و دستاوردهای علمی سایر جوامع بویژه غربی‌ها به این‌گونه بود که طرد دفع نمی‌کرد و از این منظر که اعتقاد داشت باید از منابع و دستاوردهای علمی بشر به صورت گزینشی استفاده کرد، مشی مشابه با استاد مطهری داشت.
دکتر احمدی از دهه چهل و پیش از انقلاب اسلامی، با لباس روحانیت در دانشگاه حضور داشت و به دلیل فضل علمی و منش اخلاقی که در ایشان جمع بود، تأثیر مثبت و فراوانی در دیدگاه دانشگاهیان نسبت به حوزه و روحانیت داشت. او از طریق تدبیر و تألیف، دانش حوزوی و اسلامی را به خوبی به دانشگاه انتقال داد.
*دکتر احمدی مؤسس سازمان مطالعه و تدوین (سمت) بودند و بیش از سه دهه مدیریت آن را بر عهده داشتند. نظرتان درباره تأثیرگذاری این میراث ماندگار دکتر احمدی بر جامعه دانشگاهی، بویژه در حوزه علوم‌انسانی، چیست؟
سازماندهی و تلاش در استمرار فعالیت «سمت»، آثار پربرکتی در تدوین و نشر معارف دینی و علوم انسانی منبعث از علوم و معارف ناب اسلامی و در دسترس قرار دادن آن برای دانشجویان جوان کشور داشت. در زمانی که منابع درسی مورد نیاز، بسیار کم و دور از دسترس بود و نیز منابع موجود مناسب تدریس و ارائه در دوره‌های دانشگاهی نبود، این حرکت انقلابی ماندگار، نقش کلیدی و اساسی در تربیت نیروی انسانی دانشگاهی متدین و مؤمن به اسلام و انقلاب داشت.
دکتر احمدی در «سمت» وقت زیادی صرف می‌کرد و هر وقت با ایشان صحبت می‌کردم، می‌گفت هنوز در «سمت» هستم. آنجا را به عنوان محلی مقدس می‌دانست و ترجیح می‌داد اگر وقت داشت، آنجا صرف کند. همیشه با حساسیت زیاد ادامه کار «سمت» و برنامه‌هایی را که برای توسعه آن داشت  مطرح می‌کرد و این نشان می‌داد که برای آینده این سازمان برنامه‌هایی داشت و به آن با این دیدگاه که «سمت» صرفاً سازمانی است که شکل گرفته و در فعالیت خود موفق بوده، نگاه نمی‌کرد و برای آن آینده‌ای طولانی و مأموریت ویژه در نظر داشت.
سازمان «سمت» یک اثر جدی و قوی در محیط‌های دانشگاهی به جای گذاشت؛ بخصوص در دهه‌های 60 و 70 که با توسعه مراکز دانشگاهی و افزایش جمعیت دانشجویی مواجه بودیم. طبعاً این اثر جاری است و می‌تواند در فضای فعلی و آینده هم با رویکردها و نگاه جدید متناسب با شرایط زمان و تحولات و...، تأثیر داشته باشد. «سمت» مجموعه پربرکتی است و مسئولان آن ان‌شاءالله در حفظ و ارتقای جایگاه تأثیرگذار این سازمان تلاش می‌کنند و ما هم در خدمت خواهیم بود.
*نظرتان درباره رویکرد فراجناحی مرحوم دکتر احمدی به عنوان یک چهره علمی و دانشگاهی چیست؟
دکتر احمدی به دلیل جایگاه علمی خود و شخصیت صادق و ایمان راسخ قلبی، خود را فارغ از چارچوب‌های تفکرات جناحی و حزبی می‌دانست و به آن عمل می‌کرد. عدالت‌خواهی بر مبنای اخلاق اسلامی از ایشان فردی با مشی و منش معتدل در جایگاه پدرانه و استادی ساخته بود؛ به همین دلیل مورد احترام همه دلسوزان نظام و صاحبان علم و اندیشه بود.
مشی اعتدالی ایشان در مواجهه با غرب و معارف بشری در زندگی سیاسی و اجتماعی او مشهود بود. حضور طولانی و اثرگذار در شورای عالی انقلاب فرهنگی از وی شخصیت فرهنگی تأثیرگذاری در عرصه ملی ساخته بود.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۰۵۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌

ایسنا/خوزستان رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان از افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی این دانشگاه خبر داد.

سیدمحمد محمدی در آیین افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی که امروز (۸ اردیبهشت‌ماه) در دانشگاه آبادان برگزار شد، با اشاره به اهمیت تحول در شیوه‌های نوین آموزشی، اظهار کرد: در فضای علمی جدید، انتظار تحول در شیوه‌های نوین آموزشی وجود دارد که یکی از این حوزه‌ها، آموزش پزشکی است.

به گزارش ایسنا، وی با اشاره به آغاز فعالیت مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی در این دانشگاه، ادامه داد: مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی، یکی از واحدهایی است که در همه دانشگاه‌ها مورد توجه است. در این مرکز، راه‌حل‌های نوین توسعه آموزش پزشکی با مشارکت اساتید و دانشجویان ارائه می‌شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان خاطرنشان کرد: این مرکز با تلاش معاونت آموزشی دانشگاه راه‌اندازی شده است و فضای خوبی برای مشارکت هر چه بیشتر اعضای هیات علمی و دانشجویان برای انجام فعالیت‌های علمی و آموزشی فراهم می‌کند.

وی ادامه داد: راه‌اندازی این مرکز منجر به تربیت بیشتر دانشجویان در زمینه‌های مختلف پزشکی است. امیدواریم بتوانیم شاهد رشد و بالندگی روزافزون اعضای هیات علمی و دانشجویان علوم پزشکی آبادان در سطح کشور باشیم.

محمدی گفت: مرکز مطالعات و توسعه آموزش دانشگاه علوم پزشکی آبادان شامل زیرمجموعه‌هایی همچون کمیته دانشجویی توسعه آموزش پزشکی، مرکز تعالی آموزش مجازی و هوش مصنوعی، دفتر مستقل استعداد درخشان و المپیادهای دانشجویی، واحد برنامه‌ریزی درسی، واحد دانش‌پژوهی و جشنواره شهید مطهری، واحد ارزشیابی آزمون و مرکز رشد و بالندگی اساتید است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قیام علیه جنایات اسرائیل برگرفته از وجدان بیدار جهانیان
  • افتتاح مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آبادان
  • آغاز به‌کار مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه آبادان ‌
  • مخبردزفولی: استقرار اقتصاد دانش پایه شرط مهم تحقق مرجعیت علمی است
  • عضو هیأت علمی دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان استاد نمونه کشوری شد
  • پذیرش دانشجوی خارجی در ارشد هوشبری در دانشگاه جندی شاپور اهواز
  • امضا دو تفاهم نامه علمی در همایش ملی تحول دیجیتال
  • نجات جان ۱۰ بیمار در کمتر از یک هفته با تلاش تیم پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  • مقوله حجاب اولویت دانشگاه است
  • دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان، میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران