Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24-آنچه بنیان ایجاد اشتغال پایدار است، سیاست‌های موقتی اشتغال عمومی نیست، بلکه سیاست تغییر ساختاری است. براساس یک تعریف عمومی، تغییر ساختار عبارت از حرکت نیروی کار از بخش کشاورزی به سمت صنعت به‌ویژه تولید کارخانه‌ای است. این امر لازمه ایجاد اشتغال پایدار در هر کشوری است.

در واقع آنچه به عنوان سیاست یا برنامه اشتغال عمومی از آن یاد می‌شود و در قرن هجدم انگلستان را پیشگام آن می‌دانند، برنامه‌هایی مقطعی بودند که برای دوران بحران آن هم به‌صورت محدود اجرا شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌طور که مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش داده، در قرن هجدم انگلستان از سیاست اشتغال فقرا برای استخدام نیروی کار فقیر و بیکار به‌منظور ساختن کانال‌ها و جاده‌ها استفاده کرد. در آلمان پس از جنگ جهانی دوم یا کره‌جنوبی پس از بحران مالی 1997 نیز از این سیاست‌ها به‌طور محدود استفاده کردند. البته کشورهای دیگری نیز این سیاست‌ها را در دهه‌های اخیر مورد استفاده قرار دادها‌ند، اما جنبه موقتی و محدود بودن این سیاست‌ها امری است که باید همواره مدنظر داشت؛ به‌عنوان مثال در کره‌جنوبی پس از بحران 1997نرخ بیکاری از 2 به 9 درصد رسید، در نتیجه این سیاست‌ها 140 هزار شغل در مدت 18 ماه ایجاد شد که البته ایجاد 140 هزار شغل آن هم در دوران بحران سیاستی محدود و مقطعی بوده است.

آنچه بنیان ایجاد اشتغال پایدار است، سیاست‌های موقتی اشتغال عمومی نیست، بلکه سیاست تغییر ساختاری است. براساس یک تعریف عمومی، تغییر ساختار عبارت از حرکت نیروی کار از بخش کشاورزی به سمت صنعت به‌ویژه تولید کارخانه‌ای است. این امر لازمه ایجاد اشتغال پایدار در هر کشوری است. کارشناسان بانک جهانی نیز که کره‌جنوبی را نمونه موفق سیاست اشتغال معرفی می‌کنند، در توصیف این سیاست‌ها به انتقال نیروی کار از بخش کشاورزی به صنایع کارخانه‌ای سبک و سپس به بخش صنعتی با ارزش‌افزوده بالا اشاره می‌کنند که توصیف سیاست تغییر ساختاری است.

بررسی سیاست‌های چهار کشور کره‌جنوبی، چین، مالزی و برزیل در خلال سال‌های 1960 تا2015 درخصوص تلاش برای ساماندهی به وضعیت اشتغال نشان می‌دهد نقاط مشترک زیر در بین آنها وجود داشته است. مواردی که برای ایجاد اشتغال پایدار در کشور نیز باید به آنها توجه کرد:

1. استراتژی درست توسعه صنعتی و حمایت هوشمند

در تمام چهار کشور مورد مطالعه، راهبرد توسعه صنعتی دقیق که شامل اولویت‌بندی صحیح صنایع و پهنه‌بندی درست باشد، به چشم میخورد. سیاست حمایتی هوشمند و برخورد با ناکارآمدهای حمایتی بخش دیگری از این پازل بوده است. اشتغال پایدار در بخش دیگری از این پازل بوده است. اشتغال پایدار ر بخش‌هایی با مزیت تنها در پرتو چنین راهبردی به‌دست می‌آید.

2. نقش فعال دولت در تغییر ساختار اقتصاد با تأکید بر رشد تولید کارخانه‌ای

نکته مهم در میان چهار کشور فوق آن است که آنها به‌طور مؤثر در جهت تغییر ساختار اقتصادی حرکت کردهاند و کوشیده‌اند نیروی کار را از بخش کشاورزی به صنعت به‌ویژه تولید کارخانه‌ای انتقال دهند. درواقع تولید کارخانه‌ای بنیان اشتغال و رشد اقتصادی پایدار فرض شده است و به همین دلیل جایگاه این کشورها به‌تدریج در زمینه تولیدات کارخانه‌ای در جهان به‌تدریج بهبود یافته و روند افزایشی داشته است.

3. کمک به ایجاد و رشد شرکت‌های بزرگ

چهار کشور مورد بررسی سیاست‌هایی را برای افزایش مقیاس بنگاه‌ها و یا ایجاد گروه‌های کسب‌وکاری به کار برده‌اند. در این میان بیشترین اقدامات را کره‌جنوبی انجام داده است که تنها با دخالت مستقیم در بازار و تعطیلی بنگاه‌های کوچک و ناکارآمد و همچنین تقسیم بازار میان بنگاه‌ها به رشد مقیاس بنگاه‌ها کمک کرد و در برخی موارد بنگاه‌ها را به حضور در بازارهای جدید نیز وادار کرد. به‌عنوان مثال، دولت کره شرکت ال‌جی را که در صنایع نساجی فعال بود، مجبور به ورود به صنعت برق کرد که زمینه‌ساز ورود این شرکت به بخش الکترونیک شد.

4. اصلاح ساختار انگیزشی

در تمامی کشورهای مورد اشاره سیاست‌گذاران مجموعه‌ای از سیاست‌ها را برای تشویق فعالیت بنگاه‌های تولیدی و کمک به رشد صنعتی در پیش گرفته‌اند. این سیاست‌ها طیف گسترده‌ای از دادن وام و معافیت مالیاتی تا حمایت و دادن مشاوره را شامل شده است. درواقع دخالت دولت در اقتصاد در موارد موفق براساس اصلاح ساختار انگیزشی اقتصادی بوده است. حاصل این امر نیز حرکت بنگاه‌ها به سوی فعالیت تولیدی است، نه تشویق بخش غیرمولد، رانتجو و واسطه‌گر.

5. ایجاد ساختار مشارکتی و دمکراتیک

ساختار نظم مشارکتی که امکان نقش‌آفرینی بخش بیشتری از مردم را به نحو ساده و کم‌هزینه فراهم می‌کند، لازمه رشد اقتصادی و توسعه پایدار است. بی‌توجهی به این مساله در نهایت باعث توقف رشد اقتصادی به‌واسطه بحران‌های سیاسی خواهد شد. بحران در اواخر دوران مائو در چین، بحران در مالزی بعد از ماهاتیر محمد و بحران در برزیل پس از 2014 همگی مواردی هستند که اهمیت ساختاری مشارکتی و مردم‌سالار را نشان می‌دهد.

خبرانلاین

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۰۸۰۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجلیل از کارگران منتخب بخش تولید و صنعت آذربایجان شرقی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی سردار شاکری مسئول آستان قدس رضوی نمایندگی استان آذربایجان شرقی در مراسم تجلیل از کارگران منتخب بخش تولید و صنعت با بیان اینکه کارگران موتور محرک اقتصاد و مایه افزایش بهره وری در کشور هستند گفت: در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۴۱ نفر تسهیلات اشتغالزایی اعطا شد و طی امسال هم تلاش داریم برای تسهیل گری در بخش اشتغال در مناطق محروم اشتغال پایدار ایجاد کنیم چرا که سرمایه‌های بشری و اجتماعی ما قشر کارگری هستند.

وی افزود: کارگر باید حمایت شود و برای این موضوع قوانین خاصی در دنیا و کشور ما هم ایجاد شده است لذا باید مسئولان هم برای این کار دغدغه داشته باشند تا در تامین معیشت دچار مشکل نشوند.

دیگر خبرها

  • سیاست‌های صنعتی در برزیل و توصیه‌هایی برای ایران
  • رویداد صدرا پیوند بین دانشجو، صنایع و ایجاد اشتغال است
  • معین وزارت اقتصاد طالبان: در دوران جمهوریت «فساد» به فرهنگ تبدیل شده بود/ به عنوان فردی «شیعه» با صلاحیت کامل در ساختار امارت اسلامی مشغول هستم
  • اتکا به صنایع منبع محور، عامل کاهش تاب آوری در مقابل شوک‌های خارجی
  • برنامه دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای ایجاد یک دانشگاه هوشمند
  • تجلیل از کارگران منتخب بخش تولید و صنعت آذربایجان شرقی
  • ایجاد اشتغال برای ۱۲ هزار نفر توسط چینی ها در کرمان
  • افزایش جابناختگان در سیل برزیل/ ۱۰۵ تن ناپدید شدند
  • ۱۶۰۰ روستای کردستان از ارتباط پایدار و با کیفیت برخوردار هستند
  • دست‌کم ۷۸ نفر در وقوع سیل در برزیل جان باختند/ ۱۰۵ تن ناپدید شدند