Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-05-04@00:15:39 GMT

زنگ خطر کاهش ورودی آب به سدها به صدا درآمد

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۱۴۲۳۳

 افت بی‌سابقه بارندگی‌ سال آبی جاری موجب شده تا مشکلات عدیده‌ای برای تامین آب مورد نیاز استان‌های مختلف کشور به وجود آید و 334 شهر کشور با جمعیتی بالغ بر 34 میلیون نفر را در معرض تنش آبی قرار دهد. 

از این رو وزارت نیرو از اواخر سال گذشته همواره بر لزوم اصلاح الگوی مصرف و دوری از بدمصرفی منابع آبی در کشور برای تامین آب شرب پایدار در مناطق مختلف تاکید کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزارش سعی شده است تا با ارائه سیمایی از منابع آبی و وضعیت سدهای مهم تامین کننده آب شرب با رویکرد ارائه اطلاعات و درک مناسبت‌‌‌تر مردم از شرایط متفاوت امسال، بتوانیم در کنار تمهیدات بخش آب و آبفا و همکاری بخش‌های مختلف در نحوه مصرف آب بخش شرب، صنعت و کشاورزی تابستان کم آب امسال را با حداقل مشکل سپری کنیم.

*سد زاینده‌ رود

از اواخر سال گذشته بود که افت بی‌سابقه بارندگی‌های کشور و به تبع آن کاهش ذخیره آب سد زاینده رود به عنوان منبع مهم تامین کننده آب شرب شهرهای اصفهان، یزد، کاشان و روستاهای مسیر، نگرانی‌های متعددی را برای نحوه تامین آب شرب این مناطق در فصل تابستان به وجود آورده بود.

با وجود تمهیدات جدی وزارت نیرو برای جبران کسری آب مورد نیاز منطقه و کاهش تنش آبی در شهرهای یاد شده از طریق روش‌های مختلف همچون لزوم استفاده از پساب تصفیه شده در بخش صنایع آب‌بر منطقه، مدیریت شبکه و اصلاح الگوی مصرف، سد زاینده رود همچنان حال و روز خوشی ندارد. حجم نرمال مخزن این سد حدود یک میلیارد و 239 میلیون مترمکعب است که در حال حاضر ذخیره آب این سازه به 318 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 15 درصدی داشته است و عملا 74 درصد این سد خالی است.

این میزان ذخیره سازه در حالی است که نیاز شرب سالانه شهرهای یاد شده از سد زاینده رود حدود 400 میلیون مترمکعب است.

از میزان ذخیره فعلی سازه نیز حدود 130 میلیون مترمکعب آن مربوط به حداقل حجم بهره‌برداری از سد است. این میزان از آب بایستی به منظور ارائه آب با کیفیت و حفظ پایداری سازه در سد داخل باقی بماند و مابقی آن به سمت پایین دست رها شود.

از طرفی ورودی به این سد در سال آبی جاری نیز به 498 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت 56 درصدی داشته و فاصله زیادی با یک میلیارد و 126 میلیون مترمکعب ورودی سال گذشته خود دارد.

*سد استقلال منبع مهم تامین آب بندرعباس و بندرخمیر

سد استقلال به عنوان منبعی مهم برای تامین آب شرب شهرهای بندرعباس، بندرخمیر و روستاهای در مسیر وضعیت به مراتب نامناسب‌تر را نسبت به سد زاینده رود تجربه می‌کند. در سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) کل آب ورودی به این سازه تنها به یک میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 100 درصدی داشته است.

حجم آب ذخیره شده در مخزن این سد به 20 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت 75 درصدی داشته و در حال حاضر 92 درصد حجم مخزن این سد نیز خالی است.

در شرایط تقریبا نرمال عمده آب بندرعباس از طریق سد استقلال تامین می‌شود ولی در شرایط فعلی با توجه به عدم ورود آب به مخزن سد استقلال که تقریبا در حدود صفر بوده، آب مورد نیاز منطقه از طریق سدهای شمیل و نیان و چاه‌های پایین دست آن در حال تامین است و لزوم مدیریت مصرف آب در این استان برای جبران کسری آب سد استقلال و افت بارندگی‌ها به شدت احساس می‌شود.

*سد دوستی

سد دوستی در مرز ایران و ترکمنستان سالیانه حدود 75 میلیون مترمکعب نیاز آب شرب شهر مشهد را تامین می‌کند. در حال حاضر ورودی به این سازه به 47 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت 84 درصدی را به ثبت رسانده است.

حجم آب موجود در مخزن این سد مهم خراسان رضوی هم اکنون به 221 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته ذخیره آب این سازه افت 46 درصدی را تجربه می‌کند و 82 درصد حجم این سد نیز خالی است. حداقل حجم بهره‌برداری از این سد نیز 192 میلیون مترمکعب است و عملا 33 میلیون مترمکعب آب این سازه قابلیت انتقال به سمت مشهد را داراست چرا که بخشی از این حجم حقابه ترکمنستان و بخشی از آن نیز به عنوان حجم مرده آب بایستی درون سازه باقی بماند.

*سدهای حوضه کارون بزرگ

حجم نرمال مخازن این منطقه همچون سدهای شهید عباسپور، گتوند، مسجد سلیمان و کارون 3 و 4 و... به عنوان تامین کننده آب شرب شهرها و روستاهای استان خوزستان به بیش از 15 میلیارد مترمکعب می‌رسد که در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در سدهای یاد شده به 9 میلیارد و 225 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 18 درصدی داشته است که از همین میزان حجم آب موجود نیز 6 میلیارد و 654 میلیون مترمکعب مربوط به حداقل حجم بهره‌برداری است.

ورودی آب به سدهای یاد شده در سال آبی جاری هم به هفت میلیارد و 136 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 40 درصدی را در این بخش به ثبت رسانده است.

*سد درودزن

ورودی به این سد که نقش مهمی را در تامین آب شرب شهرهای شیراز، مرودشت و روستاهای مسیر به عهده دارد به 72 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 53 درصدی داشته است.

آب ذخیره شده در این سازه نیز به 339 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با گذشته افت 11 درصدی را در این بخش به ثبت رسانده و 65 درصد حجم این سد هم خالی است. با توجه به اینکه حداقل حجم بهره‌برداری از این سد 300 میلیون مترمکعب است بنابراین 41 میلیون مترمکعب ذخیره آب این سازه قابل بهره‌برداری است.

*سد کوثر

سد کوثر به عنوان منبع تامین کننده آب شرب شهرهای بوشهر، گناوه، هندیجان، بندرلنگه، لامرد و گچساران در سال آبی جاری ورودی 131 میلیون مترمکعبی را تجربه کرده است که در مقایسه با سال گذشته افت 42 درصدی داشته است.

حجم آب ذخیره شده در سازه به 241 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت 29 درصدی را به ثبت رسانده است. با توجه به اینکه حداقل حجم بهره‌برداری از سد 105 میلیون مترمکعب است بنابراین از ذخیره فعلی سازه 139 میلیون مترمکعب قابل رهاسازی به پایین دست است.

*چاه نیمه‌ها (1،2،3،4)

چاه نیمه چاله‌ها و گودال‌های طبیعی بزرگی هستند که در فاصله 50 کیلومتری شهر زابل و پنج کیلومتری شهرستان زهک قرا دارد و آب مازاد رودخانه هیرمند توسط کانالی به آن هدایت می‌شود. بررسی آخرین آمار مربوط به وضعیت این چاه نیمه‌ها حکایت از کاهش 100 درصدی ورودی آب به این مناطق دارد. 

کل حجم آب ورودی به این چاه نیمه‌ها از ابتدای سال آبی تاکنون به دلیل عدم وقوع سیلاب‌های مناسب در این منطقه تنها به سه میلیون مترمکعب رسیده است. افت ورودی روان آب‌ها به چاه نیمه‌ها که نقش مهمی در تامین آب شرب شهرهای زاهدان و زابل و روستاهای منطقه را بر عهده دارد موجب شده تا حجم آب ذخیره شده در این مناطق هم اکنون به 529 میلیون مترمکعب برسد و در مقایسه با سال گذشته کاهش 50 درصدی آب ذخیره شده را تجربه کنند. حداقل حجم بهره‌برداری از چاه نیمه‌ها نیز 258 میلیون مترمکعب است و عملا نیمی از همین ذخیره آب نیز قابل استفاده نیست.

*سد لار

سد لار به عنوان یکی از سدهای پنجگانه تامین کننده آب استان تهران در سال آبی جاری ورودی 254 میلیون مترمکعبی را تجربه کرده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش 33 درصدی داشته است.

موجودی فعلی مخزن این سازه نیز در حال حاضر به 98 میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با گذشته افت 52 درصدی داشته و 90 درصد آن نیز خالی است.

همچنین نیاز شرب سالانه استان تهران از این سد حدود 150 میلیون مترمکعب و حداقل حجم بهره‌برداری از این سازه 12 میلیون مترمکعب است.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: مشکلات وزارت نیرو اصلاح الگوی مصرف صنعت کشاورزی استقلال ایران ترکمنستان مشهد خراسان رضوی مسجد استان خوزستان استان تهران آب سدها تامین آب کاهش آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۱۴۲۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جهش ۲۵۳ درصدی تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان کرمانشاه گفت: فروردین سال‌جاری تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان، ۲۵۳ درصد افزایش داشته است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، سیدشهرام کهریزی امروز _ چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: فروردین سال‌جاری ۳۴۶ هزار تن کالای ترانزیتی از پایانه مرزی پرویزخان وارد کشور شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته جهش چشمگیری ۲۵۳ درصد دارد.

وی درباره تردد ناوگان در پایانه مرزی پرویزخان، افزود: فروردین سال جاری ۱۲ هزار خودروی ناوگان حمل‌ونقل کالا برای بارگیری کالای ترانزیتی وارد این پایانه مرزی شده است که در مقایسه با سال گذشته افزایش ۲۵۵ درصدی دارد.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: فروردین سال جاری بارگیری کالای ترانزیتی از پایانه مرزی پرویزخان به اقصی نقاط کشور ۱۸۷ هزار تن بوده است که نسبت به سال قبل ۳۹۴ درصد افزایش داشته و ناوگان حمل‌ونقل جاده‌ای بارگیری شده ۷۲۳۰ دستگاه بوده که با افزایش ۳۷۳ درصدی همراه است.

کهریزی تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون جلسات متعددی در خصوص تسهیل تجارت و روان‌سازی تردد مسافر در پایانه‌های مرزی استان کرمانشاه انجام شده است، در این جلسات از زاویه‌های مختلف بحث ترانزیت کالا و تسریع در تردد مسافران مطرح شد و نگاه‌های نرم‌افزاری، زیرساخت‌ها و امکانات تجهیزاتی که باید مهیا شود، در انجام کارها مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

وی از پایانه مرزی پرویزخان به عنوان یکی از مرزهای مهم کشور در زمینه توسعه صادرات نام برد و افزود: این مرز در توسعه روابط ایران و عراق نقش فراوانی دارد و بخش عمده‌ای از صادرات ایران به عراق از طریق این مرز انجام می‌شود.

کد خبر 749717

دیگر خبرها

  • افزایش ۲۵۳ درصدی تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان
  • کاهش ۲۴ درصدی ورودی پرونده‌های طلاق توافقی در شهرستان بهارستان
  • کسب رتبه اول اداره کل راهداری و حمل و نقل در زمینه درآمد طی پارسال
  • جهش چشمگیر ۲۵۳ درصدی تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان
  • کاهش ۲ درصدی حجم مخازن سد‌های لرستان
  • کاهش ۲۲ درصدی حوادث ساختمان در خراسان جنوبی
  • کاهش ۲۳ درصدی حوادث کار در کرمانشاه
  • جهش ۲۵۳ درصدی تناژ ترانزیت ورودی به پایانه مرزی پرویزخان
  • سازه‌های آبخیزداری سمنان ۶ میلیون مترمکعب رواناب بارش‌ها را ذخیره کرد
  • کاهش ۲۲ درصدی تعداد حوادث ناشی از کار در زنجان