Web Analytics Made Easy - Statcounter

در شهرهای ایران نوآوری های زیادی در این زمینه دیده می شود که ساخت آن ها در زمانی که دانش و فناوری پیشرفت چندانی نداشته شگفت انگیز است. پل قلعه حاتم هم یکی از این نوآوری هاست؛ این پل آب شرب رودخانه بالا دست روستای قلعه حاتم را به شهر بروجرد منتقل می کرد و با گذر از رودخانه ای بزرگتر مانع سرریز شدن آب به رود می شد تا آب تمیز و شرب را به صورت رو گذر به سمت شهر ببرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرویس سبک زندگی فردا: بروجرد دومین شهر بزرگ و تاریخی استان لرستان جاذبه های زیادی را در خود جای داده که کی از آن ها پل قلعه حاتم است، پلی تاریخی که به دلیل طبیعت و مناظر تماشایی، چشم اندازهای جذابی دارد و گردشگران زیادی در سفر به آن شهر از آن دیدن می کنند. این پل بر روی رودخانه کشیده شده و هدف اصلی از ساخت آن انتقال آب شرب به شهر بروجرد بوده است. می خواهیم درباره پل قلعه حاتم بیشتر حرف بزنیم، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

بروجرد یکی از شهرهای تاریخی استان لرستان است که با داشتن آثار تاریخی و طبیعی فراوان، مقصدی عالی برای گردشگری در غرب ایران است. بروجرد در میان گردشگران به بهشت گردشگری ایران معروف است و از جذاب ترین شهرهای استان لرستان و غرب ایران به شمار می رود. این شهر در منطقه کوهستانی رشته کوه های زاگرس جای گرفته و آثار باستانی زیادی دارد که قدمت برخی از آن ها حتی برای دوران ما قبل تاریخ است.

سرزمین کوهستانی زاگرس در غرب ایران از جنبه های تاریخی و ارتباطی نقش پر رنگی در تمدن های باستانی و تاریخی ایران ایفا می کند. استان های غربی ایران به خصوص استان لرستان به داشتن پل های متععد باستانی معروف هستند پس اینکه در شهر بروجرد پلی تاریخی و زیبا پیدا کنید اصلا تعجب برانگیز نیست. در شمال غربی شهرستان بروجرد در فاصله ۵ کیلومتری این شهر پلی قدیمی و کهن را می بینید که به قلعه حاتم معروف است و نسبت به پل های مشابه دیگر ویژگی ای منحصربفرد دارد. این پل به بیشتر از همه برای انتقال آب رودخانه ‌ی بالا دست روستا به شهر بروجرد طراحی شده است. در اطراف این پل طبیعت زیبا و مناظر خیره کننده، چشم اندازهای بی بدیلی را خلق کرده اند که چشم ها از دیدنش سیر نمی شود.

پل قلعه حاتم بر روی رودخانه باغ شاه بنا شده، رودی که از شاخه های رودخانه سزار است و باعث طراوت و سرسبزی این منطقه شده است. کاربری این پل با همه ی پل های منطقه فرق دارد؛ در واقع در طول تاریخ کمبود بارش ها در کشور باعث شده تا همیشه ایرانیان به ذخیره و انتقال آب اهمیت زیادی دهند که از جمله ی آن ها ساخت قنات های بسیار در نقاط مختلف ایران است. اما خلاقیت مردم ایران برای ذخیره و انتقال آب تنها به ساخت قنات محدود نشده است. در شهرهای ایران نوآوری های زیادی در این زمینه دیده می شود که ساخت آن ها در زمانی که دانش و فناوری پیشرفت چندانی نداشته شگفت انگیز است. پل قلعه حاتم هم یکی از این نوآوری هاست؛ این پل آب شرب رودخانه بالا دست روستای قلعه حاتم را به شهر بروجرد منتقل می کرد و با گذر از رودخانه ای بزرگتر مانع سرریز شدن آب به رود می شد تا آب تمیز و شرب را به صورت رو گذر به سمت شهر ببرد. آب رودخانه ی زیر پل برای محصولات کشاورزی استفاده می شد و در واقع این پل مانعی برای ترکیب آب شرب و زراعی بود. بر روی پل نهر کوچکی ساخته شده که آب تمیز ماشا را از تپه های غربی به سمت باغات شمال شهر بروجرد می برد تا این آب در آن منطقه بین ساکنان توزیع شود.

بعد از اینکه در قرن ۱۴ شمسی تحولی گسترده در خدمات شهری اتفاق افتاد دیگر برای تامین آب شرب بروجرد از آب ماشا استفاده ای نشد و با لوله کشی، آب این شهر از سرچشمه های منطقه ونایی تامین می شد. از این زمان دیگر آب نهر ماشا فقط برای آبیاری باغات شمال شهر بروجرد مورد استفاده قرار گرفت و از آن جایی که پل هم دیگر مثل گذشته پر اهمیت نبود قسمت هایی از آن ویران شد. در دهه ۱۳۷۰ اهمیت تاریخی این پل نظرها را دوباره به خود جلب کرد و با ملی شدن این بنا مرمت و نوسازی آن در دستور کار قرار گرفت. پل قلعه حاتم از آثار ملی ایران است که کسی از زمان دقیق ساخت اولیه آن خبر ندارد اما چیزی که امروز از این پل باقی مانده احتمالا به زمان قاجار برمی گردد.

مشخصات کلی پل قلعه حاتم

پل قلعه حاتم با طول ۲۶۱ و عرض ۲٫۵ متر، پلی آجری و سنگی است که بیشتر به هدف انتقال آب ساخته شده است. برای ساخت این پل از آجر و سنگ استفاده شده که با آهک و ملات ساروج بر روی هم قرار گرفته اند. اندازه های آجرهای هر چشمه حدود ۲۲ در ۲۲ سانتی ‌متر است و برای ساخت دو یال شرقی و غربی آن هیچ آجری استفاده نشده و مصالح اش سنگ است. پل جوی باریکی از جنس سنگ دارد که آب را از غرب به شرق منتقل می کند. در ظاهر به نظر نمی آید که پل شیب زیادی داشته باشد ولی شیب لازم برای هدایت آب با کاهش ارتفاع سنگ های جوی آب تامین شده است. برای ساخت پایه های پل از آهک استفاده شده تا گذر آب نه تنها باعث سستی اش نشود بلکه آن را محکم تر کند. مکان برخورد هر پایه پل با آب رودخانه ی پایین به صورت یک شش ضلعی و از سنگ ساخته شده که در قسمت شمال یعنی محل ورود آب دارای تیزی بیشتری هستند. در واقع، محل تلاقی پایه ها با آب در قسمت ورودی به شکل مثلثی و در خروجی به شکل بیضی می باشد.

لینک کوتاه خبر: farda.fr/003Xws

منبع: فردا

کلیدواژه: بروجرد سفر گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۱۷۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گاردین: ایران اسطوره قلعه تسخیرناپذیر اسرائیل را در هم شکست

«ایران می‌تواند در هر زمان، دوباره به اسرائیل حمله کند سیاست بازدارندگی معروف اسرائیل، تکه‌تکه شده و اسطوره قلعه تسخیرناپذیر اسرائیل در هم شکسته است».

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: این تحلیل، ارزیابی روزنامه گاردین از حمله ایران به اسرائیل است. گاردین نوشت: انتقام‌جویی اسرائیل به طرز شگفت‌انگیزی محدود بود. ایران اهمیت حملات هوائی روز جمعه به یک پایگاه نظامی در نزدیکی اصفهان و سایر اهداف را به حداقل رساند و تأیید نکرد که این حملات از خارج از مرزهایش انجام شده است. همزمان مقام‌های اسرائیلی به طرز عجیبی سکوت کرده‌اند. حالا به نظر می‌رسد که همه چیز میان دو طرف تمام شده. اگر درست باشد این یک درمان البته موقت است. جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا پس از دفع موفقیت‌آمیز حمله هوائی بی‌سابقه و گسترده ایران به اسرائیل، از نخست‌وزیر این رژیم خواسته بود که غائله را تمام‌ شده فرض کند.

اما به نظر می‌رسد که در دی.ان.‌ای نتانیاهو چنین برخورد و رویکردی نهفته نیست و او به طور غریزی به زور متوسل می‌شود. در حالی که تندروهای اسرائیلی از نتانیاهو خواسته بودند واکنش جدی نشان دهد، اما شاید بتوان گفت که پاسخ روز جمعه او نشان داد حرف ایالات متحده اجرائی شده. البته کمک‌های حیاتی آمریکا در دفاع از اسرائیل در آخر هفته گذشته را نمی‌توان نادیده گرفت.

احمقانه است اگر فرض کنیم این پایان کار است. خصومت درونی، سیاسی و ایدئولوژیک، هنوز دو دشمن را مقابل هم قرار داده است. می‌توان گفت که دو طرف جعبه پاندورای رویارویی را باز کرده‌اند. جنگ سایه‌ای که دو طرف سال‌ها به راه انداخته‌اند، برای همگان در معرض نور قرار گرفته است. اکنون ایران می‌تواند در هر زمان، مستقیم یا غیرمستقیم، دوباره به اسرائیل حمله کند.

بن‌بست اسرائیل و ایران به طور تفکیک‌ناپذیری با مناقشه فلسطین در هم تنیده است. اکنون غرب بیش از پیش بر سر دوراهی سختی قرار گرفته است. وزیر خارجه بریتانیا، عملاً رویکردی یکطرفه، اما با دو نمای بیرونی متفاوت را اتخاذ کرده است. او با تأخیر، اما به هرحال برای برقراری آتش‌بس در غزه تلاش می‌کند که البته تاکنون ره به جایی نبرده است. یکی از دلایل این شکست ممکن است عدم‌تمایل دولت ریشی سوناک از استفاده از اهرم فروش تسلیحات بریتانیا به اسرائیل باشد. دلیل دیگر، امتناع کامرون از محکوم کردن حمله هوائی اول‌آوریل اسرائیل به مقر دیپلماتیک ایران در دمشق است که منجر به ترور فرماندهان ارشد ایرانی شد.

کارشناسان سازمان ملل می‌گویند این حمله ناقض قوانین بین‌المللی است. کامرون هفته گذشته اعتراف کرد که اگر کنسولگری بریتانیا به طور مشابه مورد حمله قرار گیرد، بریتانیا «پاسخ قاطعانه» نشان خواهد داد. اما او نمی‌توانست خود را متقاعد به اعتراف به اشتباه اسرائیل هم در این حمله بکند. این موضع پیش‌فرض طرفدار اسرائیل، نگرش بسیاری از دولت‌های غربی را مشخص می‌کند. صداها در مورد خطرات تشدید ناگهانی فراموش شد. ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و دیگران با هواپیماهای جنگی به منظور تکمیل دفاع موشکی پیشرفته، هماهنگ شدند.

وقتی به طور گسترده‌تری تحولات را از لنز برنده و بازنده ارزیابی می‌کنیم تشخیص جایی که اوکراین ایستاده، سخت نیست. آنها باز هم با ریاکاری و استاندارد دوگانه غرب روبه‌رو شده‌اند. آنها برای بیش از دو سال خواهان دریافت پوشش هوائی ناتو و دفاع موشکی مکفی در برابر حملات روسیه بودند، اما این اسرائیل بود که بلافاصله از چنین موهبتی برخوردار شد.

سیاست بازدارندگی معروف اسرائیل با حمله ایران، تکه‌تکه شده و اسطوره قلعه تسخیرناپذیر اسرائیل در هم شکسته است. در همین حال، بیش از ۱۳۰ گروگان در غزه باقی مانده‌اند، حماس شکست‌ناپذیر به نظر می‌رسد و نارضایتی‌ها از نتانیاهو در اسرائیل هم افزایش یافته است.

در مورد بایدن، او سرانجام پس از مدیریت نادرست بحران پس از ۷ اکتبر حالا در حال به دست آوردن چیزهایی است، اما تا پایان فاصله زیادی دارد. ایران معمای کلی بایدن در خاورمیانه را پیچیده‌تر می‌کند. بایدن از نظر سیاسی نمی‌تواند از اسرائیل فاصله بگیرد. اما رهبری نتانیاهو خطرناک و سمی است و می‌تواند کمپین انتخاباتی بایدن را به هم بزند. در هفته گذشته خاورمیانه از تنش وسیع و گسترده قسر در رفت. تاکنون، حریق پیش‌بینی‌شده در سطح منطقه شعله‌ور نشده است. به نظر می‌رسد که یک استدلال قوی ظهور پیدا کرده که می‌گوید حل مناقشه اسرائیل و فلسطین کلید حل سایر مسائل در منطقه خاورمیانه است. این پرونده، زمان، انرژی و منابع دیپلماتیک زیادی را جذب می‌کند؛ نظام بین‌الملل را مسموم می‌کند و توازن سیاست غرب را به هم می‌زند. این وضعیت به نفع بازیگرانی مانند ایران است. در جهان به‌هم‌پیوسته امروز، مخالفت کوته‌بینانه اسرائیلی‌ها با یک کشور مستقل فلسطینی به مشکلی برای همه تبدیل شده است.


دیگر خبرها

  • بارندگی های اخیر ۱۸۴ میلیارد ریال به بناهای تاریخی سیستان و بلوچستان خسارت زد
  • خسارت ۱۸۴ میلیارد ریالی بارندگی‌های اخیر به ۶۰ بنای تاریخی سیستان و بلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی باران به بناهای تاریخی سیستان وبلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی به بنا‌های تاریخی سیستان و بلوچستان
  • خسارت ۱۸۴ میلیاردی بارندگی به بناهای تاریخی سیستان‌وبلوچستان
  • کادر فنی تیم ملی منتظر جلسه قلعه نویی با رییس فدراسیون
  • حاتم بخشی بیات از جیب کارکنان نفت؟
  • ماجرای انتقال اشیا تاریخی بروجرد به مخزن نگهداری قلعه فلک‌افلاک چه بود؟
  • گاردین: ایران اسطوره قلعه تسخیرناپذیر اسرائیل را در هم شکست
  • دستیار قلعه‌نویی گزینه سرمربیگری یک تیم ملی را رد کرد