Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-20@00:08:06 GMT

جمهوري اردوغان، تركيه اي ديگر

تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۲۳۹۴۷

جمهوري اردوغان، تركيه اي ديگر

مصطفي كمال پاشا كه بعدها لقب «آتاتورك» گرفت، ضمن اينكه يك نظامي سرشناس بود به سال ١٩٢٣ حزبي را تشكيل داد كه با رهبري آن توانست اكثريت مجلس را در دست بگيرد. راي نمايندگان پارلماني «فرقه خلق» خلافت عثماني را پايان داد و جمهوري تركيه بنيان نهاده شد. نام «فرقه خلق» رفته رفته به «حزب جمهوري خواه خلق» تكامل يافت و تاكنون همواره يكي از بازيگران اصلي ميدان سياست تركيه بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمهوري آتاتورك را مي توان جمهوري تك حزبي ناميد. اگر چه در ١٩٢٤ و ١٩٣٠ چند ماهي هم ظهور دو رقيب براي حزب حاكم تحمل شد اما با سركوب و فروپاشي آنها حزب آتاتورك يكه تاز سياست جمهوري بود و حتي پس از مرگ بنيان گذار تا پايان سال ١٩٤٥ هم اين انحصار پا برجا ماند.

«مصطفي عصمت اينونو» به اراده حزب جمهوري خواه خلق از ١٩٣٨ جانشين آتاتورك فقيد شد اما سال ها همان انحصار تك حزبي را پاسداري كرد تا اينكه طي نطقي تاريخي در مجلس از لزوم تغيير سخن گفت و تاسيس احزاب اپوزيسيون را خواستار شد.

از رسميت يافتن اجازه تاسيس احزاب (١٩٤٦) تا امروز احزاب متعددي در ميدان سياست جمهوري تركيه ظهور و افول داشتند و البته همواره سايه ارتش بر سياست سنگين بوده و بارها به بهانه حفاظت از امنيت و ارزشهاي جمهوري لائيك با كودتا و تهديد مستقيما نقش تعيين كننده ايفا كرده است.

ظهور و حضور ممتد «حزب عدالت و توسعه» در قدرت از سال ٢٠٠٢ و تداوم پيروزي ها در چندين انتخابات، انتظار ظهور نظام جديد جمهوري تركيه را ايجاد كرد. اگر چه روزگاري طولاني كماليست ها با اقدامات متنوع عليه اسلامگرايي و حتي ضديت با هويت تاريخي مردم در تقلاي نهادينه سازي لائيسيته بودند، اما «رجب طيب اردوغان» با پشتوانه تظاهر به پاره اي احكام شريعت و سنن طريقت توانست سال ها قدرت را قبضه كند بلكه فراي آن جسارت تغييرات اساسي در قانون اساسي را نيز يافت! (در سالهاي٢٠١٠ و ٢٠١٧)

جمهوري آتاتورك، جمهوري اينونو و اكنون جمهوري اردوغان هر سه در سرآغاز رهبراني كاريزماتيك داشته كه اخم آن ها هم براي مخالفان رعب آور است. اردوغان در بسياري موارد خلاف آرمان هاي آتاتورك و اينونو جهتگيري مي كند. او خود را ضد كودتا و وارث رهبراني مي خواند كه خار چشم افراطيون بودند اما در شيوه حكمراني همچون پدران جمهوري تركيه تحكم و لجاجت را از خود بروز مي دهد كه گويي ويژگي سياستورزان آن سرزمين شده است!

آخرين نمونه رفتار جالب توجه رئيس جمهوري قدرتمند تركيه، نهيب و هشدار تندي بود كه پس از اعلام نتايج انتخابات اخير متوجه بازنده كرد. طي انتخابات پيش از موعد اخير رئيس جمهور تركيه با راي مستقيم انتخاب شد و «جمهوري رياستي» با پيروزي شكوهمند ائتلاف اردوغان آغاز شد تا تركيه به دوراني جديد قدم بگذارد. نماينده حزب ميراث آتاتورك كه از آغاز رقابت هاي انتخاباتي با رفتاري جنجالي مشغول پرخاش و نفرت پراكني شده بود، در اولين واكنش به اعلام نتايج انتخابات هم يك نمايش ماجراجويانه بر صحنه آورد و بلافاصله دولت را به حقه بازي و دستكاري آرا متهم كرد اما اين خيزش مذبوحانه چند ساعتي بيش در برابر اخم اردوغان تاب نياورد! اردوغان مغرور زودتر از آنكه نتايج رسما اعلام شود طي سخنراني بالكن شبانه پيروزي بزرگ خود را اعلام كرد و در واكنشي جدي به فضاسازي بهانه جويان هشدار داد كه مبادا عده اي خيال خام آشوب در سر بپرورانند!

تركيه در خاطره دارد كه بروز نشانه هاي بي ثباتي سياسي، بهانه تسلط ارتشيان بر سياست بود. اراده پيگير اردوغان طي پيگرد متهمان كودتاي ناكام ٢٠١٦ آن چنان بي رحمانه، قاطع و عبرت آموز شد كه جسارت رقباي انتخاباتي براي زورآزمايي با او چند ساعتي بيش دوام نداشت ضمن اينكه در نتيجه دورانديشي اردوغان، (اصلاحات قانون اساسي و مديريت حالت فوق العاده) سايه تهديد سلاح عليه منتخب ملت كم رمق شده است.

جمهوري انقلابي آتاتورك به قطع رابطه با هويت تاريخي و تك حزبي بودن معروف شد، دخالت مكرر ارتش در روايت جمهوري اصلاحي اينونو برجستگي دارد و بايد منتظر ماند و در آينده ديد آيا شهرت جمهوري نوين اردوغان آنچنان كه رقباي بدبينش مي گويند تقلاي بازآفريني خلافت عثماني خواهد بود يا يك تلاش دليرانه جهت پيوند دادن فرهنگ سياسي امروز با هويت تاريخي بروز مي يابد؟!

تركيه در حال گذار و پوست اندازي است و پيچيدگي سياست ها مجالي به داوري و پيش بيني نمي دهد. درون كشور باز آرايي جايگاه اقوام و فِرق ذيل تعريف هويت ملي ضرورت يافته است، همچنين شرط موفقيت طي رقابت هاي ژئوپلتيك درياي سياه و مديترانه همراه با نقش آفريني در خاورميانه و اروپا همگي خوانشي نوين از تركيه را مي طلبند. الزامات ميادين و بستر هاي فرهنگي مدت ها است كه تكيه بر اسلاميت را روي ميز گذاشته اما بايد ديد ملت تركيه در روند تحولات با چه تعريفي از هويت ملي همراه خواهد شد.

‘اصلاح ساختار قدرت` و ‘ارزيابي روابط بين المللي` سرفصل هاي كتابي قطورند. وقايع جهان امروز تغييرات بسياري به تركيه تحميل كرده است ولي مسير آينده هر چه كه شود اكنون هم با اطمينان مي توان گفت جمهوري اردوغان تفاوتي محسوس با جمهوري پيشين خواهد داشت.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۲۳۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

السودانی:لزوم توقف فوری جنگ غزه/ اردوغان دوشنبه در عراق است

نخست وزیر عراق اعلام کرد که رئیس جمهوری ترکیه دوشنبه پیش رو سفر رسمی خود به بغداد را آغاز خواهد کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، محمد شیاع السودانی که از شنبه هفته جاری به آمریکا سفر کرده است، در دیدار با جمعی از سفرای سابق آمریکا در عراق گفت سفر وی به آمریکا در زمان حساس انجام شده است.

اردوغان: اسرائیل مسئول تنش‌ها در منطقه است

وی افزود پایان ماموریت ائتلاف بین المللی(به سرکردگی آمریکا) به معنای پایان روابط نیست، بلکه به معنای انتقال به مرحله هماهنگی دوجانبه با تمام کشورهایی که در این ائتلاف مشارکت داشتند به ویژه در سایه توسعه توانمندی های نیروهای مسلح عراق و از بین رفتن تاثیرگذاری گروههای تروریستی به شمار می رود.

نخست وزیر عراق اظهار داشت که گفتگوهای صریح و شفافی با رئیس جمهور آمریکا و دیگر  مقامات ارشد دولت وی در سایه تمایل مشترک برای موفقیت روابط دوجانبه به ویژه در پرونده های اقتصادی داشته است.

السودانی همچنین در گفتگو در شورای آتلانتیک در واشنگتن گفت که سفرش به واشنگتن برای آغاز صفحه جدیدی از روابط میان عراق و آمریکا بوده است.

وی افزود هدف از این سفر فعال سازی مفاد توافقنامه چارچوب راهبردی میان عراق و آمریکا بود.

السودانی گفت ما سیاست دولتی را با دیدگاه روشن و اصل اساسی در سیاست خارجی که عراق، اول است، اجرا می کنیم.

وی  افزود پیروزی بر داعش، همه طیفهای ملت عراق را متحد کرد.

وی در ادامه گفت که دیدارهای مهمی در خلال سفر خود به آمریکا انجام داده و یک فضای مثبت از تفاهمات را شاهد بوده است.

السودانی افزود که شرکتهای آمریکایی تمایل زیادی برای ورود به بازار عراق دارند.

وی در ادامه گفت که در دیدار با مسئولان وزارت خزانه داری آمریکا بر ضرورت بازنگری آنها در تدابیری که برخی بانکهای عراق را هدف قرار داده، تاکید کرده است.

تاکید السودانی بر ضرورت توقف فوری جنگ ظالمانه رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه

السودانی همچنین به ادامه جنگ وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه اشاره کرد و گفت جنگ ظالمانه علیه غزه، منطقه را در معرض خطرات بزرگ قرار می دهد و همه ما باید برای توقف فوری این جنگ تلاش کنیم.

وی در ادامه گفت عراق امروز در برابر یک واقعیت جدید قرار دارد و دستگاههای امنیتی آن تجربه زیادی کسب کرده اند.

نخست وزیر عراق افزود پایه ها و شیوه های پایدار برای روابط طولانی مدت با واشنگتن وضع کردیم.

السودانی گفت عراق نقش محوری و مهمی در منطقه دارد، عراق کلید حل بسیاری از پرونده هاست.

وی افزود عراق در نزدیک کردن عربستان و ایران به یکدیگر موفق شد.

اردوغان دوشنبه آتی به عراق سفر می کند

نخست وزیر عراق گفت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دوشنبه آتی وارد عراق خواهد شد.

وی افزود برای اولین بار شاهد  تمایل واقعی ترکیه و عراق برای رفتن به سمت راه حلها و نه رها کردن پرونده ها هستیم.

نخست وزیر عراق گفت که حل و فصل پرونده آب را با رئیس جمهور ترکیه بررسی خواهیم کرد.

السودانی در ادامه گفت جاده توسعه، شرق را به اروپا از طریق بندر فاو  عراق وصل خواهد کرد.

وی همچنین از خودکفایی عراق در تولید گندم و کود کشاورزی خبر  داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • السودانی:لزوم توقف فوری جنگ غزه/ اردوغان دوشنبه در عراق است
  • موضع اردوغان درباره حادثه اصفهان
  • اردوغان: اسرائیل در ارتکاب جنایت از هیتلر پیشی گرفته است
  • اردوغان به عراق سفر می‌کند
  • سفر هنیه به آنکارا برای دیدار با اردوغان
  • اردوغان: حماس جنبش آزادی‌بخش است/ به زودی میزبان هنیه خواهم بود
  • هنیه به ترکیه می‌رود
  • سفر قریب‌الوقوع هنیه به ترکیه
  • هنیه به ترکیه می‌رود/ برنامه دیدار با اردوغان
  • دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران‌ در ترکیه با وزیر امور خارجه