Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@21:35:26 GMT

با مناره آجری خرم آباد آشنا شوید

تاریخ انتشار: ۲۷ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۳۷۱۳۹

با مناره آجری خرم آباد آشنا شوید

شیوه ساخت و همینطور کاربرد مناره‌ها با هم فرق دارد و به صورت استوانه ای، چند ضلعی و مخروطی بنا می‌شوند. در زمان قبل از اسلام این مناره‌ها به غیر از اینکه جنبه مذهبی داشتند برای راهنمایی کاروانیان و مسافران هم به کار می‌رفتند.

سرویس سبک زندگی فردا: خرم آباد، مرکز استان لرستان، شهری کهن با تاریخی چند هزار ساله مملوء از جاذبه‌هایی ست که هر گردشگری آرزوی بازدید از آن‌ها را دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
این شهر که از مقاصد اصلی گردشگری در غرب ایران به شمار می‌رود شهری ست برای سلیقه‌های مختلف. در اینجا جاذبه‌های طبیعی و تاریخی دست در دست هم مقصدی ایده آل را برای گردشگران به وجود آورده اند. درسته که کوه ها، آبشار‌ها و دشت ها، طبیعتی دلفریب را برای رقم زده اند، اما جاذبه‌های تاریخی این شهر هم کم از طبیعتش ندارد. یکی از مهمترین جاذبه‌های تاریخی این شهر مناره آجری خرم آباد است که می‌خواهیم در این پست درباره اش حرف بزنیم، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.

مناره آجری خرم آباد جاذبه‌ای تاریخی در جنوب این شهر است که در پارک شقایق محله قاضی آباد واقع شده است. این مناره که قدمتش به قرن چهارم هجری قمری برمی گردد با ۳۰ متر ارتفاع از دیدنی‌ترین آثار باستانی خرم آباد است، بنایی استوانه‌ای که بر روی سنگی مکعبی شکل قرار دارد و به منار آجری معروف است. این منار در گذشته‌های دور، میل راهنما و دیده بانی بوده و برای نگهبانی از شهر و هدایت کاروانیان عبوری استفاده می‌شده است. به عقیده عده ای، این منار متعلق به حکومت دیلمیان است، اما در گذشته ارتفاع آن بلندتر از امروز بوده است، در واقع عوامل طبیعی و فرسایش‌ها باعث کم شدن ارتفاع این منار شده اند به طوری که امروز با آن سکوی سنگی، ارتفاعش حدود ۳۰ متر و حداکثر قطر آن ۴٫۵ متر است.

ورودی بنا در قسمت غربی قرار گرفته و می‌توانید بعد از عبور از ۹۹ پله به پشت بام مناره دسترسی پیدا کنید. اگر از پله‌های این منار بالا بروید در بالا چشم اندازی جذاب از مناظر اطراف در انتظارتان است. موقعیت مکانی خوب این بنا و اینکه دسترسی راحتی دارد باعث شده تا سالیانه گردشگران زیادی از آن دیدن کنند. در اطراف مناره دیواره‌هایی به چشم می‌خورد که نشان می‌دهد در اینجا بنا‌هایی مثل مسجد و کاروانسرا وجود داشته است. مناره یعنی جای نور و در اصطلاح بنایی بلند و کشیده است که معمولا در کنار بنا‌های مذهبی مثل مساجد ساخته می‌شود. در دوره اسلامی ساخت منار‌ها متداول‌تر شد به طوری که در سال‌های نخستین اسلام، مناره‌ها معمولا به صورت تکی و در کنار مساجد بنا می‌شدند، ولی از حوالی قرن پنجم هجری شیوه‌ی ساخت و ساز آن‌ها تغییر کرد و به صورت دوتایی در سردر ورودی مسجد نمایان شدند.

شیوه ساخت و همینطور کاربرد مناره‌ها با هم فرق دارد و به صورت استوانه ای، چند ضلعی و مخروطی بنا می‌شوند. در زمان قبل از اسلام این مناره‌ها به غیر از اینکه جنبه مذهبی داشتند برای راهنمایی کاروانیان و مسافران هم به کار می‌رفتند. برای این کار در هنگام تاریکی شب بر روی مناره‌ها آتش روشن می‌شد تا کاروانیان بتوانند با این نور، مسیر خود را به راحتی بیابند. در دوره اسلامی این مناره‌ها کاربرد‌های زیادی پیدا کردند و حتی کاربرد‌هایی مثل پیشگیری از رانش زمین و محکم کردن بنا‌های اطراف داشتند.

مکان واقعی این منار در شهر شاپور خواست است و با توجه به ویرانه‌های اطراف به نظر می‌آید که این منار در آن زمان درست در مزکز شهر و مسلط به خانه‌ها و مسیر‌های اطراف بوده است. در زمان‌های دور اگر حادثه‌ای در شهر اتفاق می‌افتاد با روشن کردن دود در بالای مناره، دیگر قسمت‌های شهر به خصوص قلعه فلک الافلاک باخبر می‌شدند. بعد از ارسال پیام‌های خطر از روی این منار، دروازه‌ی شهر بسته می‌شد و شهر در حالت دفاعی قرار می‌گرفت.

گردشگرانی که در زمان قاجار سفری به لرستان داشته اند در نوشته‌های خود از بنا‌های زیادی در اطراف منار حرف زده اند. یکی دیگر از جاذبه‌های مهم خرم آباد، قلعه فلک الافلاک است، قلعه‌ای تاریخی که قدمت آن به دوره ساسانی برمی گردد و دو موزه باستان شناسی و مردم شناسی در آن برپا شده تا نمایانگر تاریخ و فرهنگ این شهر برای گردشگران باشد. قلعه فلک الفلاک نماد شهر خرم آباد است و در لیست آثار ملی ایران قرار دارد، بی جهت نیست که گردشگران زیادی در سفر به این شهر اول از همه به بازدید از این قلعه باشکوه و دیدنی می‌روند.

پل شاپوری هم از دیگر آثار کهن شهر است که در ضلع جنوبی فلک الافلاک قرار گرفته و با اینکه در ابتدا ۲۸ طاق داشته، اما امروز فقط چند طاق آن به جای مانده است. مگر می‌شود به خرم آباد رفت و مجموعه توریستی مخمل کوه را نادیده گرفت؟ همین که تعطیلات می‌شود خرم آبادی‌ها راهی مخمل کوه می‌شوند تا مدتی را در میان طبیعت این منطقه توریستی بگذرانند.

بر روی صخره‌های این کوه، گلسنگ‌های زیادی به چشم می‌خورد که همین که فصل بارندگی فرا می‌رسد از رنگ سیاه به سبز تغییر رنگ می‌دهند. در این ناحیه آبشار زیبایی هم هست که جذابیت این منطقه را دوچندان کرده و اینجا را به محلی ایده آل برای طبیعت گردی و استراحت تبدیل کرده است. لینک کوتاه خبر: farda.fr/003Y4e

منبع: فردا

کلیدواژه: خرم آباد مناره آجری سفر ایرانگردی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۳۷۱۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز،‌ جشنواره فرهنگی هنری روز ملی خلیج فارس صبح امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امیرشهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سیدمحمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ، شبیر فیروزیان سرپرست معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ، سیدمجید پوراحمد مدیرعامل صندوق هنر، محمد خراسانی‌زاده مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی و جمعی از هنرمندان در محل برج آزادی تهران برگزار شد.

محمدمهدی اسماعیلی در این مراسم گفت: برج آزادی مظهر استقلال و آزادی مردم عزیز ایران است؛ این برج روزهای بزرگی را دیده است؛ از راهپیمایی‌های باشکوه تاسوعا و عاشورا ۱۳۵۷، دوازده بهمن ۱۳۵۷، حضور امام در تهران و عبور از این مسیر تا راهپیمایی‌های ۲۲ بهمن که در این سالها برگزار شده است همه و همه گذشته پرافتخار ما را روایت می‌کند.

وی افزود: شاید عده‌ای تصور می‌کنند در موضوع خلیج فارس اختلاف قومی و تاریخی داریم؛ در چنین روزی یکی از سرداران بزرگ ایرانی، پرتغالی‌ها را بعد از حضور بیش از یکصد سال در خلیج فارس اخراج کرده است؛ روز دهم اردیبهشت روز اخراج غربی های استعمارگر از پهنه خلیج فارس است. ما به خلیج فارس تنها به عنوان بخشی از سرزمینمان نگاه نمی کنیم بلکه خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ماست.

وزیر ارشاد با بیان این مطلب که در خلیج فارس همه منابع غنی انرژی را داریم گفت:‌ علاوه بر آن آبراه بی‌نظیر بین‌المللی در آن قرار دارد و همه اینها مهم است ولی بالاتر از آن این است که خلیج فارس از استوانه‌های هویتی جامعه ایرانی است.

وی افزود: در هیچ بخشی از خلیج فارس از شمال تا جنوب چیزی جز عظمت فرهنگی ایران را پیدا نمی‌کنیم. مدتی پیش در یکی از کشورهای همسایه در جنوب خلیج فارس بودم، آن کشور چند موزه مهم داشت که به حسب دعوت میزبان از آن‌ها بازدید کردم، هرچه برادران عزیزمان توضیح می‌دادند جز تاریخ پرافتخار ایران عزیز ما نبود.

اسماعیلی تصریح کرد: بخش مهمی از حوزه فرهنگی در جنوب خلیج فارس هم متاثر از ایران فرهنگی ماست، ایران فرهنگی اساساً نمی‌تواند در مرزهای جغرافیایی محصور باشد. یک سمت ایران فرهنگی تا عمق چین نفوذ کرده است، همه هند، افغانستان، آسیای مرکزی، قفقاز شمالی و جنوبی تا غرب مدیترانه و شمال آفریقا را در بر گرفته است وقتی از خلیج فارس نام می بریم از تاریخی چند هزار ساله یاد می‌کنیم.

به گفته وزیر ارشاد ما به داشته‌های هویت‌آفرین خلیج فارس افتخار می‌کنیم؛ خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست. در حاشیه خلیج فارس مردان و زنان بزرگی در تاریخ داشتیم و افتخارات بزرگی را برای صیانت از ایران عزیز و فرهنگ غنی آن در این مرز و بوم تجربه کردیم. در هفت آذر ۱۳۵۹ غیور مردان نیروی دریایی با پشتیبانی نیروی هوایی توانستند تاسیسات دریایی و ناوگان دریایی رژیم بعث عراق را از بین ببرند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در خلیج فارس شهید مهدوی را داریم که غیور مردانه در برابر آمریکایی‌ها ایستاد و به شهادت رسید و ده ها نقطه افتخار آمیز دیگر که آخرین آن سال گذشته رخ داد که در جریان آن غیور مردان نیروی دریایی ارتش توانستند افتخاری بزرگ خلق کنند و دور کره زمین را با ناوگان کاملا ایرانی مبتنی بر دانش و دلاوری ایرانی طی کنند. نسل جوان باید با گذشته پرافتخار ما آشنا شود؛ به جوانان توصیه می‌کنم کتاب مرحوم ایرج افشار سیستانی در مورد خلیج فارس را بخوانند تا با همه داشته های تاریخی پرافتخار خلیج فارس آشنا شوند.

وزیر ارشاد تصریح کرد: با هیچ کس در مورد خلیج فارس اختلاف دیدگاه و نظر نداریم چراکه موضوع روشن است، خلیج فارس تا ابد خلیج فارس خواهد بود و انشاالله به عنوان بخش جدا ناپذیر از تاریخ فرهنگ و هنر برای ایران خواهد درخشید.

انتهای پیام/

کیانوش رضایی کد خبر: 1228916 برچسب‌ها خلیج فارس

دیگر خبرها

  • مهدی آشنا برگزیده جشنواره عکس نوروز تاجیکستان شد
  • با ارزانترین لیبل ایران آشنا شوید
  • با کاندیداهای راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس دو حوزه انتخابیه فارس آشنا شوید
  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • مردم ایران با شهید و شهادت آشنا هستند
  • سپاه و بسیج با آثار شهید مطهری آشنا شوند
  • با سریع‌ترین روش‌های کاهش وزن آشنا شوید
  • با خانواده توماج صالحی آشنا شوید+عکس‌وفیلم
  • خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود
  • داشتن مردمانی آشنا به علوم جدید می‌تواند در دامنه وقف قرار گیرند