Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:05:17 GMT

تالاب های فارس نه جان دارند و نه اعتبار

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۰۲۸۱۰

تالاب های فارس نه جان دارند و نه اعتبار

شیراز-ایرنا - استان فارس 11 تالاب دارد که خشکسالی دست سنگین خود را برگردن آن ها می فشارد اما در این میان از بودجه و اعتباری که دولت برای جان بخشیدن به تالاب های کشور داده، سهم چندانی به استان فارس نرسیده است.

توجه دولت به حوزه محیط زیست باعث شده که اعتبارات مناسبی در سال های اخیر به سمت احیای تالاب های کشور سرازیر شود اما در تقسیم بودجه، صدای ضجه های دردناک دریاچه های فارس به گوش مسئولان ملی نرسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نمایندگان استان فارس در مجلس شورای اسلامی قبول دارند که تاکنون از ظرفیت کرسی های این استان در مجلس شورای اسلامی برای احیای تالاب های فارس استفاده نشده است هرچند که یکی از نمایندگان مردم شیراز در مجلس می گوید:مشکل قانونی در این باره وجود ندارد و سرازیر شدن اعتبارات برای احیای تالاب های فارس در یکسال گذشته معطل ارائه طرح های مطالعاتی است که باید محیط زیست فارس ارائه می کرده که تاکنون این گزارش آماده نشده است.
تخصیص بودجه 260میلیارد تومانی برای احیای دریاچه ارومیه در دولت اول حسن روحانی و حال نیز اختصاص 850میلیارد تومان برای احیای تالاب انزلی نشان از توجه دولت تدبیر و امید به حوزه محیط زیست کشور دارد و باید دید که چرا علیرغم مخاطره آمیز بودن شرایط تالاب های فارس، هنوز مسئولان کشوری قانع نشده اند که در بودجه‌ ریزی ها سهمی را به تالاب های خشکیده این استان اختصاص دهند.
در گذشته نه چندان دور 11 تالاب فارس جولانگاه فلامینگوها و پرندگان مهاجر بود که اکنون به شوره زاری سفید بدل شده اند.
دریاچه های استان فارس را می توان به دو گروه آب شور و آب شیرین تقسیم بندی کرد که از میان دریاچه های آب شور فارس می توان از مهارلو، بختگان، طشک و هیرم نام برد و همچنین از بین دریاچه های آب شیرین استان می توان به پریشان، تالاب ارژن، برم شور، کافتر، هفت برم و دریاچه سد درودزن و ملاصدرا اشاره کرد.
به گفته کارشناسان دریاچه بختگان به لحاظ ارزش های زیست محیطی در کشور بی نظیر بوده و همچنین از نظر وسعت نیز بعد از دریاچه ارومیه جایگاه دوم در ایران را به خود اختصاص داده است.
بزرگترین دریاچه آب شور جنوب کشور در حالی با خشکسالی شدید دست و پنجه نرم می کند که همه توجه ها در پایتخت به سمت دریاچه ارومیه و انزلی است به گونه ای که این روزها بختگان به شوره زاری عظیم تبدیل و در پی این رخداد مشکلات زیست محیطی بسیاری برای اهالی این منطقه و حتی کلانشهر شیراز نیز به وجود آمده است.

** درحد هیچ
بنا به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، دولت برای احیای تالاب انزلی بودجه 850میلیاردتومانی تصویب می کند تا طی سه سال آینده این تالاب احیا شود.
این در حالی است که بودجه در نظر گرفته شده برای احیای تالاب‌های فارس تنها دو و نیم میلیارد تومان بوده که از این مبلغ نیز تاکنون فقط 250میلیون تومان محقق شده است.
محمدباقر نوبخت شنبه 16 تیر 97 پس از جلسه احیای تالاب انزلی در گفت و گو با خبرنگاران اعلام کرد: در کنار احیای دریاچه ارومیه که دولت تدبیر و امید به آن اهتمام داشته و دارد، احیای تالاب بین‌المللی انزلی نیز در دستور کار دولت است و مقرر شده با روش‌هایی نوین که بهره ‌وری بیشتری دارد، این مهم انجام شود و برای این امر، طی سه سال با صرف اعتباراتی حدود 850 میلیارد تومان می‌ توان نسبت به احیای این تالاب اقدام کرد.

** داشته ها و نداشته های فارس
ظرفیتی در استان فارس وجود دارد که به جز پایتخت در کمتر استانی در کشور می توان دید و آن تعداد نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی است که اکنون 18 نفر است.
وجود این تعداد نماینده مجلس برای هر استانی یک مزیت بارز بشمار می رود که می توان از این توانمندی برای رفع مشکلات مردم فارس و خصوصا مقابله با بحران خشکسالی استفاده کرد.
نماینده مردم فیروزآباد، قیر و کارزین و فراشبند در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه در زمینه احیای تالاب های استان فارس از گذشته تاکنون کم لطفی و بی عدالتی از سوی مسئولان کشوری و استانی صورت گرفته است.
کوروش کرم پور افزود: نمایندگان استان فارس در مجلس شورای اسلامی نیز تاکنون در این زمینه کوتاهی کرده اند.

** انتقال آب خلیج فارس، راه نجات تالاب های فارس
کرم پور تنها راه نجات تالاب های استان فارس را انتقال آب دریا دانست و اظهار داشت: فاصله نسبتا کوتاهی بین تالابهای استان فارس تا خلیج فارس وجود دارد که باید هرچه زودتر کار انتقال آب از دریا به این استان انجام شود.
وی بیان کرد: اگر می خواهیم حیات کشاورزی،صنعت، باغداری ، دامداری و تالاب های استان فارس تداوم داشته و از بحران کنونی نجات نیز پیدا کند تنها راه حل آن انتقال آب از خلیج فارس است.

** تالاب های فارس و تعلل
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته ردیف بودجه ای برای احیای تالاب های استان فارس ایجاد و مقرر شد که مطالعاتی در این زمینه انجام شود.
علی اکبری افزود: متاسفانه یکسال از زمانی که قرار شده اداره کل محیط زیست استان فارس این مطالعات را انجام دهد، گذشته ولی هنوز نتیجه این مطالعات ارائه نشده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه مشکل قانونی در تخصیص بودجه برای احیای تالاب های استان فارس وجود ندارد و در قانون تکلیف شده که حق آبه تالاب های کشور به صورت عام تامین شود اما در استان فارس این طرح تاکنون معطل مطالعات اداره کل محیط زیست فارس مانده است.
اکبری اضافه کرد: اگر گزارش مطالعات محیط زیست در خصوص تالاب های استان فارس ارائه شود امکان تخصیص بودجه برای احیای این تالاب ها وجود دارد.
وی اظهار داشت: سال گذشته جلسه ای با حضور مسئولان اداره کل محیط زیست فارس برای پیگیری و سرعت بخشی به روند تکمیل مطالعات احیای تالاب های این استان برگزار شد اما متاسفانه تاکنون ترتیب اثری به سرعت بخشی در این باره داده نشده است.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وجود 11 تالاب در استان فارس گفت: همه این تالاب ها اکنون همزمان با سراسر کشور دچار مشکل کم آبی شده اند،هرچند که بخشی از این وضعیت ناشی از خشکسالی است اما دلیل عمده این مساله ناشی از کارکرد عوامل انسانی و برداشت بیش از حد آب در بالا دست با حفر چاه های غیر مجاز و روش های مشابه دیگر است.
اکبری توصیه کرد: مردم نیز باید در احیای تالاب های استان فارس مشارکت و همکاری کنند.

** بی خبری محیط زیست فارس
خبرنگار ایرنا طی روزهای گذشته تلاش بسیاری برای تماس با سعید محمودی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس در زمینه پیگیری روند طرح مطالعات احیای دریاچه های این استان کرد اما این پیگیری ها بی نتیجه ماند.
این مسئول به ارسال چند پیامک حاوی اظهار بی اطلاعی از بودجه های 260 میلیارد تومانی و 850 میلیارد تومانی تخصیص یافته توسط دولت برای احیای دریاچه های ارومیه و انزلی و همچنین واقعی نبودن چنین هزینه کردهایی در حوزه محیط زیست کشور اکتفا کرد.
9873 /1876
گزارش از محمدامین افشارپور

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي تالاب هاي فارس احياي تالاب ها بختگان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۰۲۸۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان

همشهری آنلاین - مجید جباری: هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای، روزنامه همشهری به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره و آرزو اشرفی زاده،مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور نیز در گفت و گو با همشهری آنلاین ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.

حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:« با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالاب‌ها و اکوسیستم های پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.»

در همین زمینه بخوانید طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور هفته گذشته به همشهری گفته بود:« متأسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

تصویر ماهواره ای از انحراف آب به بیابان های گودزره در افغانستان

در گفت‌وگوی همشهری آنلاین با اشرفی‌زاده اعلام شد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و ‌تامین نشدن حقابه پایین‌دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بین‌الملل محکوم دانست و اعلام کرد:«در این زمینه اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم.»

این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری‌ سازمان محیط زیست از مراجع ذی‌ربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شوره‌زار گودزره خبر داد.

گودزره یک شوره‌زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی به‌دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچ‌وقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بین‌المللی هامون به‌ عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بین‌الملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.

کد خبر 849162 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها ایران و افغانستان تالاب خبر ویژه افغانستان طالبان سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران رود هيرمند

دیگر خبرها

  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • تالاب گرده‌قیت نقده احیا شد
  • کاهش ۳۰ درصدی شمار پرندگان مهاجر
  • حضور ۷ گونه پرنده مهاجر در تالاب بین‌المللی هامون
  • آغاز طرح مقابله با تخلفات صید غیرمجاز برای حمایت از تالاب و صیادان شادگان 
  • ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان
  • انحراف آب هیرمند توسط طالبان به شوره زارهای افغانستان | افغانستانی‌ها آب شیرین را تلخاب می کنند! | واکنش معاون رئیس‌جمهور به این اقدام عجیب طالبان
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان