Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-04-25@23:30:42 GMT

اعتیاد با مغز شما چه میکند؟

تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۱۰۳۷۵

اعتیاد با مغز شما چه میکند؟

اعتیاد به مواد روان‌گردان بر شبکه‌های عصبی گوناگون در مغز از جمله «شبکه پاداش» تاثیر می‌گذارد و رفتارهای فرد را به کلی تغییر می‌دهد.

به گزارش صدای ایران از آریا، شبکه‌ای عصبی به نام «شبکه پاداش» در مغز وجود دارد که در مواجهه نیازهای اساسی مانند نیاز به غذا، آب و امور جنسی- فعال می‌شود و پس از برآورده شدن این نیازها، مقدار زیادی از ناقل عصبی دوپامین آزاد می‌کند که باعث احساس خوشی ما می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



جایزه یک میلیون یورویی برای سیستم پاداش در مغزدر فرد دارای اعتیاد به مواد روانگزدان غیرمجاز این شبکه عصبی به تسلط این مواد در می‌آید و این مواد باعث می‌شوند ناقل عصبی دوپامین بیشتر از حد نیاز پایه فرد در مغزش آزاد شود.شبکه پاداش تنها شبکه عصبی مغز نیست که تحت تاثیر مصرف مواد روان‌گردان قرار می‌گیرد. بررسی‌ها نشان می‌دهند که اعتیاد به مواد روان‌گردان بر شش شبکه اصلی مغزی شامل شبکه‌های پاداش، عادت، توجه (salience)، اجرایی و حافظه و خود-هدایتی تاثیر می‌گذارد.

شبکه حافظه به انسان‌ها امکان می‌دهد چیزها را بر اساسی به غیر از عادت بیاموزند مثلاً یاد گرفتن مفهومی جدید در فیزیک یا یک درس تاریخ. در افراد معتاد به مواد روان‌گردان، مواجهه با استرس باعث جابجایی یادگیری و حافظه فرد از شبکه حافظه به شبکه عادت می‌شود که برانگیزاننده رفتارهای خودکار مانند جستجو و مصرف مواد روان‌گردان است.
شبکه خود هدایتی در ایجاد خود- آگاهی و خود- بازتابی ما دخیل است. در افراد دارای اعتیاد، فعالیت این شبکه با افزایش میل به ماده روان‌گردان همراه است.

شبکه اجرایی که به‌طورمعمول مسئول ادامه فعالیت برای رسیدن به هدف و کارهای اجرایی است، اما ماده روان‌گردان می‌توان این شبکه را هم تغییر دهد و باعث کاهش توانایی فرد برای مهار اعمالش شود.
شبکه توجه شواهد مهم را از محیط فرد برمی‌گزیند و آن‌ها در کانون تمرکز او قرار می‌دهد. در افراد معتاد توجه به مواد روان‌گردان معطوف می‌شود و میل به دارو و جستجو برای آن افزایش می‌یابد.
بررسی‌‌ها با ام‌آر‌آی کارکردی نشان می‌دهند اعتیاد به مواد روان‌گردان بدون توجه به نوع ماده مورداستفاده به‌طور شگفت‌آوری اثرات مشابهی بر مغز دچار اعتیاد می‌گذارد.

این بررسی‌ها همچنین نشان می‌دهند که بدون توجه به مصرف ماده روان‌گردان خاص زمینه‌های مشترکی در مغز افراد دارای اعتیاد وجود دارند که مربوط به پیش از مصرف‌ این مواد هستند و پیامد مصرف آنها نیستند.
اگر واقعاً عوامل زمینه‌ساز مشترکی پیش از شروع مصرف ماده روان‌گردان در مغز وجود داشته باشند، آنگاه ممکن است بتوان افرادی را که حساسیت بیشتری به معتاد شدن دارند، پیش از شروع اعتیاد شناسایی کرد.
برخی بررسی‌ها نشان داده‌اند که برخی از افراد پیش از اینکه به مواد روان‌گردان معتاد شوند، در کنترل میل آنی یا تکانه خود دچار مشکل هستند. چنین نقایصی در مغز که پیش از شروع مصرف مواد روان‌گردان وجود دارند، ممکن است با مصرف این مواد بدتر شوند، اما نکته مهم این است که پیش از این بدتر شدن از قبل وجود داشته‌اند.

خبر خوب این است که فعالیت در چهار شبکه از این شش شبکه مغزی - شبکه‌های اجرایی، پاداش، حافظه و توجه- هنگامی که فرد ماده روان‌گردان را ترک می‌کند، تا حدی یا به‌طور کامل به حالت طبیعی بازمی‌گردد، اما این امر درباره دو شبکه دیگر (شبکه خود- هدایتی و شبکه عادت) رخ نمی‌دهد.
الیته دانشمندان می‌گویند برخی از مناطق مغز بسیار کوچک هستند- برای مثال بادامک یا آمیگدال مغز که در مرکز آن قرار دارد- و اسکن‌های مغزی نمی‌توانند به‌خوبی آن‌ها را آشکار کنند. بنابراین ممکن است مواد روان‌گردان بر شبکه‌های دیگری در مغز هم اثر بگذارند که به علت محدودیت‌های تکنولوژی‌های فعلی ناشناخته باقی ماده باشند.

منبع: صدای ایران

کلیدواژه: اعتیاد مغز بیماری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۱۰۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده باش اکیپ‌های مدیریت بحران شرکت آب و فاضلاب یزد 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، داود مخلصی گفت: با توجه به صدور هشدار سطح نارنجی و پیش بینی شدت بارش‌ها در برخی شهرستان‌های استان تمامی تجهیزات حوزه آب و فاضلاب، ماشین آلات سنگین و تجهیزات مقابله با بحران برای امدادرسانی در حالت آماده بکار قرار دارند. 

او افزود: هماهنگی‌های لازم برای آمادگی پیمانکاران بخش خصوصی برای آماده باش پرسنل و امکان بکارگیری تمامی ماشین‌آلات و تجهیزات انجام شده است. 

مدیر دفتر بحران و پدافند غیرعامل شرکت آب و فاضلاب یزد ادامه داد: ارسال پیامک‌های اطلاع رسانی به مشترکین فاضلاب، بازدید از دریچه منهول‌های فاضلاب به منظور جلوگیری از پس زدگی فاضلاب، مدیریت بهره برداری از شبکه و تصفیه خانه فاضلاب به دلیل ورود روان آب‌ها و افزایش دبی تصفیه خانه ها، مرمت و آسفالت کانال‌ها و مسیر‌های حفاری شده، رصد مستمر وضعیت تاسیسات تامین، تولید و انتقال آب تا پایان شرایط اضطراری، اعلام سریع گزارش هرگونه حادثه احتمالی از جمله اقدامات برنامه‌ریزی شده برای پیشگیری و پاسخگویی به شرایط اضطراری است. 

مخلصی خاطرنشان کرد: در جلسات مدیریت بحران مقرر شد با توجه به احتمال وقوع روان‌آب در سطح شهر یزد و سیلاب در رودخانه‌های فصلی، در صورت وارد آمدن آسیب به شبکه و تاسیسات آب و فاضلاب نسبت به اعزام تیم عملیاتی واکنش سریع برای رفع حادثه با قید فوریت اقدام شود.

دیگر خبرها

  • ۲۵ سمن برای مقابله با موادمخدر در قزوین فعال است
  • احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد
  • مواد شیمیایی ماریجوانا 5 برابر سیگار
  • عاقبت فرار از خانه به‌عشق خواستگار شیشه‌ای
  • نگاه دولت در عرصه پیشگیری از اعتیاد حمایتی است
  • آماده باش اکیپ‌های مدیریت بحران شرکت آب و فاضلاب یزد 
  • اقدامات فرهنگی برای پیشگیری از اعتیاد در اولویت باشد
  • مواد توهم‌زا موجب تسریع در روند مرگ سلولی می‌شود
  • ۲۲ عطاری متخلف در قم طی سال گذشته پلمپ شدند
  • مواد توهم‌زا چه عارضه هایی دارند/ تسریع در روند مرگ سلولی