Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-05@03:26:19 GMT

۲ ویژگی اخلاقی مهم امام رضا (ع)

تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۴۱۱۵۴

۲ ویژگی اخلاقی مهم امام رضا (ع)

«به کثرت و زیادی نماز، روزه، حج، دیگر اعمال و عبادات افراد توجه نکنید بلکه آن چه مهم است راست گویی و امانت داری است.» ۰۳ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۴ رسانه ها خواندنی نظرات

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنبم، در سیره انبیا و ائمه (ع) توجه به اصول اخلاقی و ارتباط با جامعه، جایگاه ویژه ای دارد. از آن جا که اخلاق اسلامی دارای سه محور اخلاق فردی یعنی خصوصیات اخلاقی شخص، اخلاق اجتماعی یعنی ارتباط با فرد یا افراد در خانواده و جامعه و اخلاق الهی یعنی ارتباط با خالق و رابطه عبد و معبودی است، بسیاری از سفارش های ائمه چه در قالب احکام دینی و چه سبک زندگی اسلامی، درباره مسائل اخلاقی و اهمیت آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سیره امام رضا (ع) نیز سفارش های بسیاری درباره مسائل اخلاقی شده است. چنان که ایشان در روایتی فرمودند: «به کثرت و زیادی نماز، روزه، حج، دیگر اعمال و عبادات افراد توجه نکنید بلکه آن چه مهم است راست گویی و امانت داری است.» (عیون اخبار الرضا ج2ص51). در ادامه نگاهی خواهیم داشت به توجه ویژه امام رضا (ع) به این دو ویژگی اخلاقی.

پایه های روابط مستحکم اجتماعی
روایت مطرح شده، ملاک قضاوت اجتماعی درباره افراد را بر پایه راست گویی و امانت داری قرار می دهد که پایه و اساس روابط مستحکم اجتماعی است و نتیجه رعایت آن، امنیت اخلاقی و آرامش اجتماعی جامعه خواهد بود. راست گویی گمشده امروز جامعه در تقابل فردی و اجتماعی است. انسان بدون توجه به نتیجه دروغ گویی یا راست نگفتن، ممکن است برای پنهان کردن این خطای خود دچار اشتباه بزرگ تری شود چنان که در روایتی، دروغ گویی را کلید همه بدی ها و گناهان برشمرده اند. همین موضوع در مقام ارتباط فرد با جامعه به خصوص در جایگاه تقابل فرد مسئول با جامعه ای که از آن برآمده و درباره آن ها مسئولیت دارد، ممکن است رخ دهد و آن شخص بابت منافع مادی یا معنوی، شخصی یا جناحی یا هر دلیل دیگری مرتکب اشتباه کذب گویی یا راست نگفتن شود که این از اعتبار و جایگاه و منزلت اجتماعی او می کاهد و در ادامه در حیات مسئولیتش، دچار تزلزل و حتی سقوط می شود.
آثار دروغ گفتن در خانواده
در خانواده به خصوص در روابط زوج ها، هر دروغی سردی و کندی روابط را در پی خواهد داشت و تکرار آن، اعتماد اعضای خانواده به یکدیگر را خدشه دار می کند و بدتر، آن زمانی است که این رفتارها در منزل، شاهدانی همچون فرزندان داشته باشد که می توان گفت فاجعه ای در مسیر تربیت و انتقال آن ها از محیط خانه به جامعه رخ خواهد داد. فرزندی که اولین الگوی او پدر و مادر است، وقتی شاهد تناقض رفتاری و گفتاری آن ها با خود است، دچار نوعی نفاق پنهان در شخصیت خود می شود و سعی می کند شخصیتی را که نیست یا اعتقاد ندارد یا نمی تواند باشد، از خود به نمایش بگذارد چراکه دیده است والدین در بحث تربیت او راست گویی را ستایش و دروغ گویی را نکوهش کردند اما در عمل آن چه تحویل یکدیگر می دهند، خلاف این موضوع است.
اهمیت راست گویی در ارتباط با خالق
بنابر آن چه بیان شد، اهمیت راست گویی که در کلام امام رضا (ع) بیش از عبادت دارای ارزش و مورد توجه است، آشکار می شود و در تاکید آن می توان گفت وقتی شخص در محیط کوچک خانواده نتواند با نزدیک ترین افراد به خود، تقابل مثبت و درستی داشته باشد قطعا در بُعد ارتباط با خالق و اخلاق الهی و رابطه عبد و معبودی دچار تزلزل می شود چون اخلاق فردی و اجتماعی و مناسبات رفتاری سالم با خانواده، به شدت مورد توجه خداوند و به نوعی پیش نیاز ارتباط با اوست.
امانت داری، فقط جنبه مادی ندارد
امانت  داری دیگر موضوع مورد اشاره امام رضا (ع) در این فرمایش است که با تشریح و دقت نظر در آن، به اهمیت و دلیل توجه امام (ع) به این مقوله در سبک زندگی اسلامی پی می بریم. آن چه از واژه امانت داری در ابتدا به ذهن انسان می رسد، شاید به امانت گذاشتن شیء یا مالی با ارزش نزد شخصی مورد اعتماد به مدت معلوم یا حتی نامعلوم برای مراقبت و نگهداری از آن است تا در نهایت به صاحبش بازگردانده شود. تمام افراد قائل به اخلاق حتی در جنبه غیر دینی، این مورد را به عنوان امانت داری تصدیق می کنند و به امانت دار، نگاه نیکویی دارند اما شاید مراد امام (ع) در این گفتار از منظر اخلاق اسلامی وسعت بیشتری داشته باشد و شامل امانت داری از جنبه معنوی هم بشود.
امانت داری در روابط اجتماعی
بُعد معنویِ نگاه به امانت داری چنین است که جامعه اسلامی باید به حدی از صداقت و درستی، امنیت اجتماعی و مراوده بین مردم برسد که لازم نباشد شخص مال و اموال خود را نزد کسی به امانت بگذارد بلکه همه افراد آن جامعه باید در قبال دارایی او احساس مسئولیت و امانت داری داشته باشند و در غیاب او خود را موظف به مراقبت از آن بدانند چراکه جان و مال مسلمان در قاعده احکام اسلامی محترم است. وقتی دیدگاه ما به امانت داری وسعت این چنینی داشته باشد، اهمیت آن بیش از پیش روشن می شود. امانت داری در باب روابط و مناسبات اجتماعی، این پیام را به ما می دهد که وقتی شخصی متوجه خیانت در امانت فردی در جامعه شد، ضمن امر به معروف و نهی از منکر او، از آن عمل جلوگیری کند و در صورت نیاز بر این مسئله بانگ برآورد تا ضمن نشان دادن قُبح اجتماعی آن با همراهی افکار عمومی، راه را بر تکرار چنین قضایایی ببندد. وقتی افراد این مسئولیت را بر شانه های خود احساس کنند، سعی می کنند در موضوعی مثل اختلاس که تاثیر منفی بر روح و روان جامعه و تعاملات اجتماعی و رفتاری آن گذاشته است، همگی در یک صف واحد در دفاع از حق و حقوق دیگران از باب امانت داری و وظیفه انسانی، جلوی این گونه ناهنجاری ها قد علم کنند و ضمن مطالبه از مسئولان برای برخورد قاطع و عاجل، از ادامه این گونه اعمال در جامعه جلوگیری شود.

منبع:خراسان

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

R41383/P41383/S9,1299/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۴۱۱۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۸۴ هزار تماس با مشاوره تلفنی بهزیستی مرکزی برقرار شد

به گزارش خبرنگار مهر، محمود حسین آبادی ظهر پنجشنبه در آئین تجلیل از پیشگامان سلامت اجتماعی استان مرکزی اظهار کرد: ۲۴ مرکز مشاوره حضوری غیر دولتی استان مرکزی، سال گذشته به ۶ هزار و ۷۵۶ مراجعه کننده مشاوره ارائه داد.

وی ادامه داد: ۲۱ هزار و ۵۷ نفر معادل ۴۵ هزار و ۵۱ ساعت نیز سال گذشته مشاوره تلفنی از خط ۱۴۸۰ دریافت کردند.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی گفت: اختلاف با همسر، مشکلات بین فردی، تربیت کودک و مشاوره قبل از ازدواج بیشترین فراوانی تماس‌ها بوده است.

حسین آبادی گفت: موضوع تماس‌های گرفته شده با خط ۱۲۳ در سال گذشته ۶۹۲ مورد کودک آزاری، ۲۹۷ مورد اختلافات خانوادگی، ۱۱۸ مورد افکار خود کشی، ۶۶ مورد بد سرپرستی و ۵۴ مورد زنان و دختران آسیب دیده بوده است.

وی ۴۸ مورد سالمند آزاری، ۴۲ مورد فرار، ۴۲ مورد معلول آزاری، ۳۸ مورد والد آزاری و ۳۰ مورد اختلافات خانوادگی را موضوع‌های بعدی تماس با خط ۱۲۳ اورژانس اجتماعی استان مرکزی عنوان کرد.

مدیرکل بهزیستی استان مرکزی با اشاره به وظیفه این نهاد در تأمین سلامت روانی افراد جامعه، گفت: این نهاد اجتماعی و حمایتی کمک می‌کند تا افراد به عنوان کنشگران فعال در جامعه نقش آفرین باشند.

فعالیت‌های بهزیستی در جهت سلامت اجتماعی توسعه یافته است

معاون سلامت اجتماعی بهزیستی استان مرکزی نیز در این آئین گفت: این سازمان در جهت سلامت اجتماعی، فعالیت‌ها و اقدامات پیشگیرانه، مداخلات اجتماعی و حمایتی، توانبخشی علمی و تخصصی را توسعه بخشیده است.

محمد علی الله دادی بیان کرد: بهزیستی به همت نیروهای پر تلاش و کارشناسان خبره توانسته در مسیر سلامت، بهزیستی شکوفایی و بالندگی جامعه گام بردارد.

وی افزود: اقداماتی چون طرح‌های مختلف آگاه‌سازی، انجام طرح‌های غربالگری شنوایی سنجی و تنبلی چشم با پوشش ۸۰ درصدی جامعه هدف و پیشگیری از معلول زایی با بررسی اختلالات ژنتیکی بر اساس حکم برنامه ششم، انجام و ارائه خدمات مشاوره‌ای و روان شناختی با استفاده از فناوری‌های نوین در جهت ازدواج‌های موفق، ارائه طرح‌های مختلف در جهت مداخلات بهنگام در جهت کاهش طلاق از جمله ثبت الکترونیک طلاق و آموزش‌های پیش از ازدواج دیگر خدمات بهزیستی است.

الله دادی اظهار کرد: طرح‌های اجتماعی به نام نظام مراقبت‌های اجتماعی دانش‌آموزان «نماد» و طرح مشارکت اجتماعی دانش‌آموزان «ماد» جهت آگاه‌سازی و توانمندسازی دانش‌آموزان، ارائه خدمات پیشگیری از دیگر اقدامات توسعه‌ای خدمات سازمان بهزیستی است.

وی گفت: درمان اعتیاد در پهنه گستره کشور، توسعه کمی و کیفی خدمات اجتماعی از جمله ایجاد اورژانس اجتماعی و برنامه‌های دیگر برای همه اقشار و آحاد جامعه نشان دهنده تلاش بهزیستی در مسیر سلامت اجتماعی است.

کد خبر 6095223

دیگر خبرها

  • برپایی دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله‌ وحید خراسانی در قم
  • دسته عزای شهادت امام صادق (ع) با حضور آیت‌الله خراسانی در قم برپا شد
  • ۳ عامل مهم در شکل‌گیری شخصیت محمد‌رضا سنگری
  • بردباری ویژگی مکتب امام صادق(ع) است
  • عزاداری مردم آذربایجان غربی در سوگ شهادت امام صادق(ع)
  • پیروان امام صادق(ع) در مسیر تمدن‌سازی
  • فقر و فقدان قدرت خرید اخلاق اجتماعی را مخدوش می‌کند
  • ایمان برای انسان مؤمن امنیت به ارمغان می‌آورد
  • روایت خسروپناه از سجایای اخلاقی محمدرضا سنگری
  • بیش از ۸۴ هزار تماس با مشاوره تلفنی بهزیستی مرکزی برقرار شد