Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدحسین بازگیر، رییس اداره محیط زیست شهر تهران گفت: برای حفظ چنارهای خیابان ولی‌عصر به عنوان بخشی از هویت پایتخت باید همه عوامل طبیعی و غیر طبیعی را درنظر بگیریم و به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که زندگی این درختان همیشه جریان داشته باشد. در حال حاضر ساخت و سازها زندگی این درختان را تهدید می‌کند.

ایران آنلاین / محمدحسین بازگیر اظهار کرد: درختان در هر مجموعه‌ای اعم از شهری و غیرشهری علاوه بر خدمات اکولوژیک، خدمات زیبایی شناختی و گردشگری به شهر ارائه می‌کنند و به عنوان بخشی از هویت شهر هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مجلس شورای اسلامی برای حفظ ، توسعه و گسترش فضاهای سبز و درختان و باغات در شهرها قانونی را تصویب کرده است که بر اساس آن شهرداری‌ها مکلف به شناسایی درختان و تهیه شناسنامه برای آن‌ها و حفظ و صیانت از باغ‌های موجود در شهرها هستند.

وی ادامه داد: بر اساس این قانون، شورای شهر ناظر بر این جریان است و باید برای درختان شهر برنامه ریزی کند و مرتب درصدد به روزرسانی آن باشد.

بازگیر با اشاره به اینکه ریشه‌ها و اندام‌های زیرزمینی درختان خیابان ولی‌عصر نیز به دلیل ساخت و سازها و سایر عوامل تحت فشار است، تصریح کرد: محصور کردن درختان در بتن به شدت آسیب‌زا است. ما باید به زیست‌گاه درختان یعنی آب، خاک و محل آن توجه کنیم و برای هر یک از درختان شناسنامه بنویسیم و حریم آن‌ها را حفظ کنیم.

در ادامه نوا توکلی مهر - معمار منظر و عضو جامعه مهندسین مشاور معماری و شهرسازی - اظهار کرد: خیابان ولیعصر به عنوان نماد مدرنیته در شهر تهران است که این توسعه به صورت اصولی به قسمت شمالی و جنوبی طراحی شده و سمبل منظر فرهنگی است. در حال حاضر توسعه پایداری که به شرایط اکولوژیک منطقه احترام می‌گذاشت، نادیده گرفته شده است و توسعه نامتوازن خود را به شهر تحمیل کرده‌ایم.

توکلی مهر افزود: ضعف در ساختار مدیریت شهری کاملا مشهود است و مدیریت شهری ما در راستای رشد خود ساختار مسکن‌وار دارد و فاقد ساختار اصلاح‌گر است. در حال حاضر اگر سازمان پارک‌ها تصمیمی برای ساماندهی درختان هم اتخاد کند مشکل درختان خیابان ولیعصر حل نخواهد شد چرا که رویه نادرست مدیریت شهری در دهه‌های اخیر مشکلاتی را در زیرساخت‌های خیابان ولیعصر به وجود آورده است که به سادگی قابل حل نیست.

وی با اشاره به اینکه یکی از تأثیرات بسیار منفی مدیریت شهری بر خیابان ولی‌عصر، کف سازی خیابان در نیمه‌های دهه ۸۰ است، تصریح کرد: در اواسط دهه ۸۰ سازمان زیباسازی بدون مطالعه و مشاوره‌های لازم اقدام به پیاده راه‌سازی در خیابان ولیعصر کرد و همین باعث مشکلات زیادی در این خیابان شد علاوه بر این، در حوزه‌های دانشگاهی گفتمان موثری بین مباحث اکولوژی و طراحی و برنامه‌ریزی شهری وجود ندارد.

این عضو جامعه مهندسین مشاور معماری و شهرسازی در ادامه اظهار کرد: معاونت معماری و شهرسازی باید درباره مجوزهای بلندمرتبه‌سازی که در این خیابان داده شده است، پاسخگو باشد. سازمان زیباسازی و پارک‌ها و بسیاری از نهادهای مدیریت شهری نیز باید پاسخگوی مشکلات زیرساختی خیابان ولیعصر باشند.

در ادامه حسین آخانی - گیاه‌شناس و پژوهشگر- درباره وضعیت درختان خیابان ولی‌عصر گفت: وقتی در خیابان ولی‌عصر بلندمرتبه‌سازی و تغییرات حاشیه خیابان‌ها انجام می‌شود، نباید انتظار داشت که درختان این خیابان دوام بیاورند. وضعیت درختان ولی‌عصر تفاوتی با وضعیت سایر درختان سطح شهر تهران ندارد و مسئله‌ای که باعث شده درختان این خیابان جلب توجه کند این است که خیابان ولی‌عصر به عنوان هویت تاریخی و طبیعی برای شهر تهران است و همه درختان آن از نوع چنار هستند.

این استاد دانشگاه ادامه داد: متاسفانه نگاه طبیعت محورانه در شهرسازی وجود ندارد. شهر در اختیار مهندسان و پیمان‌کارانی قرار گرفته که منافع مادی برای آنها در اولویت است. در نیم قرن اخیر هیچ تغییری در مدیریت پارک‌ها و فضای سبز شهر تهران اتفاق نیفتاده و ما همچنان فضای سبز شهر تهران را با الگویی غلط مدیریت می‌کنیم و نتیجه این نوع نگاه بحرانی شدن تمام فضای سبز شهر تهران است.

آخانی در پایان با اشاره به راهکارهای جلوگیری از نابودی درختان خیابان ولیعصر گفت: اگر مدیریت فضای سبزشهر تهران از متخصصان آشنا به علم روز و با توجه به کم آبی و پدیده گرم شدن زمین استفاده کند عمده‌ مشکلات حل خواهد شد. چنارهای خیابان ولی‌عصر قربانی همان نگاهی شده‌اند که در مورد دیگر درختان شهر وجود دارد. متاسفانه مدیریت یکپارچه شهری که بتواند همه عناصر توسعه شهری، فضای سبز و آینده شهر تهران را با هم در بربگیرد، وجود ندارد./ ایلنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۶۰۹۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمایل عجیب و تمام نشدنی زمین خواران به محدوده جنوبی تهران | مبارزه با ساخت و ساز غیرمجاز ادامه دارد

به گزارش همشهری آنلاین، علی اکبر فسایی با بیان این که در دوره کنونی مدیریت شهری یعنی از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تا امروز، میزان جلوگیری از ساخت‌وساز و تخریب سازه‌های غیرقانونی احداث‌شده در حریم شهر تهران، معادل ۱.۵ برابر ۱۰ سال قبل از آن بوده است، عنوان کرد: در ۱۸ ماه ابتدایی دوره ششم مدیریت شهری تهران یعنی در نیمه دوم ۱۴۰۰ و در طول سال ۱۴۰۲، میزان برخوردها با ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم پایتخت نسبت به سال‌های پیش از آن به‌شدت افزایش پیدا کرد، زیرا تلاش و سختگیری شهرداری در این زمینه بسیار بیشتر شد. همین مساله باعث شد که متخلفان متوجه شوند که در دوره کنونی مدیریت شهری نمی‌توانند به‌راحتی دست به تخلف بزنند، زیرا این کار برایشان هزینه مضاعفی به همراه خواهد داشت.

مدیرکل حریم شهر تهران ادامه داد: افزایش هزینه ارتکاب به تخلف ساخت‌وساز غیرقانونی در حریم پایتخت باعث شد که میل به انجام این تخلف در میان سودجویان کاهش یابد و به همین دلیل در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱ شاهد کمتر شدن ارتکاب به تخلف و در نتیجه، کاهش میزان برخورد با تخلفات مربوطه در حریم شهر تهران بودیم؛ به نحوی که آمار ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم پایتخت از ۸ هزار و ۶۳ مورد در سال ۱۴۰۱ به ۳ هزار و ۴۴۴ مورد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافت. این در حالی است که در سال گذشته نیز مانند ۱۸ ماه نخست دوره کنونی مدیریت شهری، به‌شدت جلوی ارتکاب به تخلف ساخت‌وساز غیرمجاز در حریم شهر تهران را گرفتیم و سختگیری ما در این زمینه همچنان ادامه دارد.

او افزود: میل به تخلف ساخت‌وساز غیرقانونی در حریم تهران بیشتر مربوط به مناطق جنوب و جنوب غرب پایتخت است که البته ریشه این تخلفات عمدتا به وجود تداخلات مرزی بین تهران و شهرهای اطراف آن و تعارضات مربوط به اعمال مدیریت چندگانه بر بخش‌هایی از حریم پایتخت بازمی‌گشت، اما با ابلاغ طرح راهبردی حریم شهر تهران توسط استانداری، خوشبختانه این تعارضات برطرف شده و احتمال سوءاستفاده از قانون برای ساخت‌وساز در اطراف پایتخت توسط برخی سودجویان نیز کاهش یافته است.

کد خبر 847510 منبع: خبرگزاری شهر برچسب‌ها شهرداری سازمان نوسازی شهر تهران حریم شهر

دیگر خبرها

  • نوسازی ۷ برابری اتوبوس های پایتخت نسبت به دوره قبل مدیریت شهری
  • تضمین حیات شهری با افزایش درختان
  • آغاز ساخت ۳۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن پلاک‌های فرسوده تهران
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • افزایش جابه‌جایی درختان در دوره زاکانی
  • آتش‌سوزی در ساختمان اقامتی در خیابان ولیعصر
  • ممانعت شورای شهر از قطع درختان
  • تمایل عجیب و تمام نشدنی زمین خواران به محدوده جنوبی تهران | مبارزه با ساخت و ساز غیرمجاز ادامه دارد
  • توضیحات شهرداری منطقه ۷ تهران درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر
  • توضیحات شهرداری درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر