Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به جریمه ۴۵ هزار تومانی به ازای هر ۲۴ ساعت تردد خودروهای فرسوده در سطح شهر تهران گفت: بیش از ۵۰ درصد اتوبوس‌های در حال تردد در شهر تهران فرسوده هستند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست خبرگزاری آنا، کیومرث کلانتری در جلسه امروز کارگروه آلودگی هوای استان تهران با اشاره به وضعیت آلودگی هوا طی تیرماه اظهار کرد: با توجه به بالا بودن میزان آلاینده ازن طی این ماه نسبت به مشابه سال قبل بنا شد تا دستگاه‌های مختلف بررسی کنند که به چه علت این اتفاق افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: بر اساس اعلام سازمان هواشناسی و با بررسی ۹ ایستگاه هواشناسی استان تهران، مشخص شد که دمای هوا به ویژه در داخل شهر تهران نسبت به مشابه سال گذشته افزایش چشمگیری داشته که این مسئله یکی از عوامل افزایش آلایندگی ازن در سطح استان تهران است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه ازن یک آلاینده ثانویه و نتیجه فعلی و انفعالات آلاینده‌های دیگر است گفت:‌ در تیرماه روزهای ناسالم ما ناشی از افزایش این پارامتر بود و در این جلسه کارگروه آلودگی هوا قرار شد که محیط زیست و هواشناسی گزارش جامع‌تری با همکاری مسئولان بهداشت تهیه کرده و ارائه دهند.

کلانتری در ادامه با اشاره به اینکه دیگر موضوع مطرح شده در این کارگروه اهمیت توجه به زیرساخت‌های دولت الکترونیک بود، تصریح کرد: مدیرکل فناوری استانداری تهران گزارشی از زیرساخت‌هایی که از سال ۹۲ به بعد در استان تهران برای توسعه خدمات الکترونیکی به شهروندان ایجاد شده، ارائه کرد. بر این اساس قرار شد که زیرساخت‌های لازم در این راستا فراهم شود که مردم بتوانند خدمات را به صورت الکترونیکی دریافت کنند.

وی با بیان اینکه دولت الکترونیک در شهرهای پر جمعیت دنیا نهادینه شده‌اند گفت: برای مثال در سئول بیش از ۵۰۰ خدمت به مردم توسط دولت الکترونیک ارائه می‌شود و نیازی به رفت و آمدهای شهری ندارند. دولت الکترونیک می‌تواند به کاهش ترافیک، کاهش آلودگی هوا و از دست رفتن زمان کمک کند. همچنین از نظر اقتصادی به مصلحت کشور ما است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: دولت الکترونیک علاوه بر شفاف‌سازی خدمات می‌تواند هفت روز هفته و در کل نقاط مختلف به کاربران خود خدمات ارائه دهد. در این جلسه قرار شد که دستگاه‌های اجرایی خدمات مختلف خود را در فرمت‌های دولت الکترونیک مشخص و تعریف کرده و به مردم اطلاع رسانی کنند که نیازی به حضور در محل ارائه خدمت ندارند.

کلانتری در ادامه با اشاره به اینکه فعال سازی جایگاه‌های سوخت CNG اتوبوس‌های درون شهری از دیگر موضوعات مطرح شده در جلسه این هفته کارگروه آلودگی هوا بود تصریح کرد: حدود پنج ایستگاه سوخت CNG اتوبوس‌های درون شهری مشکلاتی دارند که قرار شد پس از رفع نواقص این ایستگاه‌ها به ارائه گاز CNG به اتوبوس‌های درون شهری بپردازند و از ظرفیت این ایستگاه‌ها در کلانشهر تهران استفاده شود.

وی با تاکید بر نقش سوخت CNG در کاهش آلودگی هوا گفت: بر اساس اعلام شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ۱۴ ایستگاه سوخت CNG برای اتوبوس‌های درون شهری در استان تهران داریم که از این تعداد ۱۲ عدد در کلانشهر تهران قرار دارد که هفت ایستگاه آن فعال و پنج ایستگاه دیگر در حال تعمیر است.

مدیرکل حفاظت محیط زیستاستان تهران افزود: از دیگر موضوعات کارگروه، تاکید بر جایگزینی اتوبوس‌های فرسوده بود. بر اساس آمار مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی بیش از ۵۰ درصد اتوبوس‌های در حال تردد در شهر تهران فرسوده هستند و متوسط سن اتوبوس‌های درون شهری بیش از ۱۱ سال است. این در حالی است که سن مفید خودروهای عمومی به ویژه اتوبوس‌ها هشت سال است، بنابراین ما نیاز جدی برای جایگزینی اتوبوس‌های درون شهری با اتوبوس‌های نو و با گاز مصرفی سوخت CNG داریم.

کلانتری با بیان اینکه پلیس راهور آخرین گزارشات خود در جهت جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده در تهران را اعلام کرد، گفت: پلیس راهور در سطح کلانشهر تهران اقدامات خوبی برای جلوگیری از تردد موتورسیکلت‌ و خودروهای فرسوده و همچنین جلوگیری از تردد موتورسیکلت‌ها در تونل‌ها انجام داده است. با توجه به اینکه کم کم وارد شش ماه دوم سال که با افزایش آلایندگی‌ها همراه است می‌شویم قرار شد که برخورد جدی‌تر با تردد خودروها و موتورسیکلت‌های فرسوده انجام شود.

وی با بیان اینکه در این جلسه بر تسریع اجرای تصمیمات دولت برای جایگزینی خودروهای تجاری تاکید شد، گفت: وزارت صنعت، معدن، تجارت موظف شد که سهم تهران را از این خودروهای جایگزین مشخص کند تا همزمان با جلوگیری از تردد خودروهای فرسوده به درون شهر گزینه‌های جایگزین برای این خودروها داشته باشیم.

وی در پایان گفت: پلیس راهور اعلام کرده است که به ازای هر ۲۴ ساعت تردد یک خودروی فرسوده در کلانشهر تهران ۴۵ هزار تومان جریمه خواهد شد تا این جریمه بازدارندگی برای کسانی باشد که به حقوق مردم احترام نمی‌گذارند.

انتهای پیام/4009

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۹۲۷۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جریمه 350 میلیون تومانی باشگاه استقلال خوزستان

به گزارش "ورزش‌سه"، رقابت‌های لیگ دسته اول در حالی هفته پایانی خود را پشت سر گذاشت که دیدار استقلال ملاثانی (آبی‌پوشان جنوب) و فجرشهید سپاسی شیراز به دلیل عدم همکاری باشگاه استقلال خوزستان با باشگاه هم استانی برگزار نشد.

در جلسه هماهنگی پیش از برگزاری مسابقه از ورزشگاه غدیر به عنوان محل برگزاری مسابقه یاد شده بود، اما وقتی دو ساعت مانده به زمان برگزاری مسابقه دو تیم با اتوبوس‌هایشان پشت در غدیر رسیدند، درهای ورزشگاه به روی آنها باز نشد تا این مسابقه درنهایت با اصرار باشگاه استقلال خوزستان بر موضع خود به لغو شود.

حالا کمیته انضباطی حکم به تکرار این مسابقه در جایی غیر از خوزستان داده که به زودی از سوی سازمان لیگ اعلام خواهد شد، اما نکته قابل توجه جریمه 350 میلیون تومانی باشگاه استقلال خوزستان است که به دلیل عدم رعایت بازی جوانمردانه و اصولی اخلاقی از سوی کمیته انضباطی به این باشگاه تحمیل شده است. 

متن این حکم به شرح زیر است: 

همچنین رفتار باشگاه خوزستان به عنوان بهره بردار ورزشگاه غدیر در عدم موافقت با بازگشایی درب این ورزشگاه علی رغم اطلاع و آگاهی از انتخاب ورزشگاه مذکور به عنوان محل دوم برگزاری مسابقات تیم آبی پوشان جنوب از مصادیق نقض اصول اخلاقی و جوانمردی حاکم بر مسابقات فوتبال تشخیص و مستند به مواد 51 و 117 مقررات انضاطی به پرداخت مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون ریال جریمه نقدی محکوم میگردد. رای صادره به جز جریمه نقدی قابل اجرا و تماماً ظرف مدت 7 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی نزد کمیته استیناف میباشد.

دیگر خبرها

  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی تهران
  • ضرورت صدور کارت شهری برای رانندگان حوزه اتوبوسرانی
  • ۵ علت خرید اتوبوس شهری از چین | تفاوت اتوبوس داخلی با چینی چقدر است؟
  • جریمه ۲۰۰ میلیون تومانی تراکتور
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بنا‌های ناپایدار
  • ۲۶۵۰۰۰ واحد فرسوده در استان تهران درحال نوسازی است
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بناهای ناپایدار
  • نوسازی ۷ برابری اتوبوس های پایتخت نسبت به دوره قبل مدیریت شهری
  • آغاز ساخت ۳۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن پلاک‌های فرسوده تهران
  • جریمه 350 میلیون تومانی باشگاه استقلال خوزستان