Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-01@04:22:39 GMT

ظرفیت‌های حج در ایجاد وحدت اسلامی

تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۹۹۴۸۶

ظرفیت‌های حج در ایجاد وحدت اسلامی

به گزارش خبرگزاری تقریب، یكی از اهداف و شعارهای اصلی انقلاب اسلامی، «صدور انقلاب» است. حج به عنوان بزرگ ترین فریضه الهی و اجتماع مسلمانان ظرفیتی راهبردی است كه می توان از آن در صدور ارزش های انقلاب اسلامی و رسیدن به هدف غایی آن كه ‎ تمدن سازی اسلامی است بهره برد. مقاله پیش رو به دنبال پاسخگویی به این پرسش است كه چگونه می توان از ظرفیت حج در صدور انقلاب اسلامی بهره برد؟
 
ماهیت صدور انقلاب در كلام امام و رهبری
 
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه سال57 ، فصل تازه ای در بیداری مسلمانان جهان و تحول و شكوفایی باورهای دینی ملت های جهان آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یكی از اهداف و شعارهای اصلی انقلاب اسلامی، «صدور انقلاب» است. بدیهی است در منظومه فكری امام و رهبری، «انقلاب» به مثابه فرهنگ و ایدئولوژی اسلامی فرض شده است.
 
از آنجا كه انقلاب ما یك انقلاب فرهنگی است صدور انقلاب نیز صدور پیام و رسالت انقلاب اسلامی و انتقال ارزش‏های معنوی و الهی به گوش جهانیان است كه این امر در سایه‏ زور و لشگركشی انجام نمی‏شود بلكه جهت نیل به این هدف باید كلیه‏ امكانات و ابزارهای پیام‌رسانی، محتوای پیام، موقعیت زمان و مكان، نیازهای مخاطبان در مناطق مختلف دنیا مورد توجه و دقت قرار گیرد. (سالار، محمد، مقاله «انقلاب اسلامی و صدور ارزش‌های فرهنگی»، ص 23)  بنابراین هدف از «صدور انقلاب» آنچه در عرف سیاسی به كشورهای مختلف صادر كنیم نیست.
 
چیستی تئوری «صدور انقلاب»
 
صدور انقلاب اسلامی بدیهی است طرح موضوع وحدت میان مسلمانان به معنای عقب نشینی شیعه و سنی از اعتقادات خود نیست بلكه توجه به مشتركاتی كه میان همه مذاهب و فرقه های اسلامی وجود دارد و می تواند همه مسلمانان جهان را در صف واحد قرار دهد. از لحظه ورود حضرت امام (ره) به پاریس و اوج گیری نهضت مقدس مردم ایران در كانون توجهات جامعه جهانی قرار گرفت و اولین پرسش‌ها در این باب، توسط نهادهای سیاسی غرب و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مطرح گردید.»(دولت‌آبادی، فیروز، مقاله «صدور انقلاب تمنا و تقابلی از درون و بیرون»، ص 35)
 
در منظومه فكری امام و رهبری، صدور انقلاب یك راهبرد دینی-ملی است بدین معنا كه نقشه راه جهانشمولی اسلامی و زمینه سازی تحقق جهانی آن است.
 
از آنجایی كه ماهیت مكتب اسلام، جهانی است و منحصر به یك ملت، نژاد و سرزمین خاص نمی‌باشد لذا انقلاب اسلامی نیز كه برخاسته از دین جهان شمول اسلام است، آرمان‌هایی دارد كه تنها محدود به یك منطقه جغرافیایی نیست؛ همچنین انقلاب اسلامی یك فرآیندی است كه دائم در حال صیرورت است و این سیر تا تشكیل تمدن اسلامی، ادامه دارد. از این رو می توان پیروزی انقلاب را گام اول در فرآیند تمدن سازی اسلامی به شمار آورد؛ بدیهی است برای رسیدن به این هدف مهم صدور انقلاب ضرورتی انكار ناپذیر است.
 
اصلی ترین روش صدور ارزش های انقلاب نیز روش تبلیغ ایجابی-سلبی است. در این روش از طریق ایجابی تلاش می شود تا ذهن و عمل مخاطبان را در جهت خاصی هدایت شود و به لحاظ سلبی نیز به دنبال مقابله با تبلیغات منفی دشمنان علیه اسلام راستین هستیم. در این راستا اجتماعات مختلف با حضور اقشار مردمی و اندیشمندان می تواند نقش موثری در صدور انقلاب داشته باشند. در هر دو شیوه، حج اسلامی دارای پتانسیل بسیار مناسبی برای تبلیغ ارزش های انقلاب اسلامی است.
 
مبادلات علمی و نظری، اعزام دانشجو و مبلغ در ایام حج یا استفاده از ابزارهای اقتصادی حمایت اقتصادی از جریان های همسو و جنبش های آزادی بخش و اسلامی در این راهبرد كارگشاست.
 
ظرفیت های حج در «صدور انقلاب»
 
اسلام از آن جهت كه دین جهانشمول است و همواره دو اصل زوال ناپذیر «همگانی» و «همیشگی» بودن را گوشزد می كند باید برنامه های آن هم جهانی بوده و نمودار زنده ای از كلیت و دوام باشد، حج از شاخص ترین برنامه های جهانی اسلام است(جوادی آملی، 1376؛19).
 
به طور كلی می توان گفت این كنگره عظیم اسلامی از موضوعات راهبردی اما مغفول در نظام جمهوری اسلامی و تمدن اسلامی است كه در ساختن پنج مرحله‎ تمدن سازی كه مقام معظم رهبری ترسیم كرده اند، نقش كلیدی دارد.
 
این فریضه الهی به دلیل اهمیت و تاثیرگذاری بالای آن همواره از سوی دشمنان اسلام به سمت سطحی گرایی كشانده شده است، اما با ظهور انقلاب تاكید بر استوارترین محورهای وحدت و برادری یعنی قرآن كریم و سیره نبوی، گام مهمی در جهت تقریب مذاهب به شمار می آید. اسلامی، امام(ره) حجّ را با همه ابعاد سیاسی و اجتماعی آن تفسیر كردند.
 
بنابراین حج در منظومه فكری امام(ره) و رهبری و در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... دارای ظرفیت های بالقوه عظیمی است كه در ادامه به برخی از آنها اشاره می گردد:
 
تحكیم وحدت میان مسلمانان
 
امروزه منازعات جهان، رو به افزایش نهاده و هر روز بر میزان قربانیان اختلافات داخلی، منطقه ای و بین المللی افزوده می گردد . این منازعات در میان امت مسلمین به دلیل تفرقه افكنی های غرب و دشمنی های وهابیت رو به تزاید است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و گسترش فكر آن در سراسر آفاق اسلامی، یكی از ترفندهای استكبار در مقابله با این موج همه‏گیر اسلامی این بوده است كه از سویی انقلاب اسلامی ایران را یك حركت شیعی به معنای فرقه ای آن ـ و نه اسلامی به معنای عام ـ معرفی كرده و از سوی دیگر، در ایجاد نفاق و نقار میان شیعه و سنی سعی بلیغ كنند. (پیام مقام معظم رهبری به حجاج، 26/3/70)
 
لذا این كنگره عظیم اسلامی ظرفیت قابل توجهی در طرح موضوع «وحدت اسلامی میان ملت های مسلمان» دارد. بدیهی است طرح موضوع وحدت میان مسلمانان به معنای عقب نشینی شیعه و سنی از اعتقادات خود نیست بلكه توجه به مشتركاتی كه میان همه مذاهب و فرقه های اسلامی وجود دارد و می تواند همه مسلمانان جهان را در صف واحد قرار دهد. در این راستا تاكید بر استوارترین محورهای وحدت و برادری یعنی قرآن كریم و سیره نبوی، گام مهمی در جهت تقریب مذاهب به شمار می آید.
 
تاكید بر منافع مشترك مسلمانان
 

مسئله بعدی تاكید بر منافع مشترك مسلمانان جهان است كه بر این اساس می توانند به اتحاد و همدلی بیشتری برسند. در این راستا می توان با برگزاری كرسی های مباحثه میان نخبگان و علمای كشورهای مختلف در ایام حج و یا تهیه بروشور و توزیع آنها در میان كاروان كشورهای مختلف بر منافع مشترك كشورهای اسلامی تاكید كرد. قطعا تبادل نظر و تفاهم در خصوص مسائل مسلمین و تبادل آرا در حلّ مشكلات به همدلی و نزدیكی دولت ها و ملت های مسلمان می انجامد.
 
 
 

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۹۹۴۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدودیت؛ یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم محدودیت را یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت عنوان کرد و گفت: تحریم‌ها عاملی شدند تا به خود متکی باشیم و از ظرفیت‌های داخلی استفاده کنیم. البته این بدان معنا نیست که از تحریم استقبال می‌کنیم؛ اما اگر این محدودیت‌ها نبود، قطعا توجه به ظرفیت‌های داخلی پیدا نمی‌کردیم و به خاطر وابستگی شدید به دیگران، اعتماد به نفس خود را از دست می‌دادیم.

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم،آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری در دیدار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، ضمن آرزوی موفقیت و پیروزی برای کشور در عرصه‌های ملی و بین المللی ابراز داشت: خوشبختانه رهبر معظم انقلاب – مد ظله العالی – در طول دوران رهبریشان و حتی قبل از آن، به عنوان یکی از چهره‌های شاخص علاقه‌مند به پیشرفت و توسعه کشور از جنبه‌های مختلف شناخته می‌شده‌اند و هر کجا مدیریت میدانی به دست ایشان بوده و مانعی وجود نداشته، نتایج خوبی را همراه داشته است.

وی با اشاره به جایگاه برجسته رهبر معظم انقلاب – مد ظله العالی – در دید رهبران دنیا اظهار داشت: ایشان قدم‌هایی بلندی برداشته‌اند؛ اما متأسفانه ما دچار حجاب معاصرت هستیم و این حجاب واقعیت‌ها را کم و گاهی بسیار کم تر از آنچه هست نشان می‌دهد.

عملیات «وعده صادق» در سایه توکل به خدا و امید به آینده میسر شد

امام جمعه قم با اشاره به زوایای پیچیده علمی عملیات «وعده صادق» بیان داشت: پس از این عملیات نگاه کشورها به ما تغییر کرد و تا حد زیادی تحت تأثیر این عملیات پیچیده و حرکت قدرتمندانه قرار گرفتند. حتی برخی از افرادی که با این انقلاب همسو نبودند نیز بعد از این موفقیت به خود آمدند.

وی افزود: این موفقیت در سایه توکل به خدا و امید به آینده میسر شد و معتقدم اگر امید در نسل جوان ما جوانه بزند و نسل جوان به جای پرداختن به جذابیت‌های کاذبی که دنیای غرب برای آن‌ها ایجاد کرده است با امید به آینده تلاش کند، موفقیت و پیشرفت را در پی خواهد داشت.

از تحریم استقبال نمی‌کنیم

نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری محدودیت را، علی رغم انتظار دشمنان، یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت عنوان کرد و خاطر نشان ساخت: تحریم‌ها عاملی شدند تا به خود متکی باشیم و از ظرفیت‌های داخلی استفاده کنیم. البته این بدان معنا نیست که از تحریم استقبال می‌کنیم؛ اما اگر این محدودیت‌ها نبود، قطعا توجه به ظرفیت‌های داخلی پیدا نمی‌کردیم و به خاطر وابستگی شدید به دیگران، اعتماد به نفس خود را از دست می‌دادیم.

وی ابراز امیدواری کرد: این انقلاب با دعای پاکان و صالحان به پیروزی رسید و إن شاء الله بتوانیم این راه را استوارتر از گذشته طی کنیم و مطابق پیش بینی رهبر معظم انقلاب – مد ظله العالی – تا ظهور امام عصر – عجل الله تعالی فرجه الشریف – ادامه دهیم.

طلاب در حوزه مسکن و معیشت دچار مشکل هستند

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأکید بر اهمیت ارتباط حوزه‌های علمیه با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: ظرفیت‌های خوبی در حوزه وجود دارد و طلاب فاضل و اندیشمند زیادی داریم که امیدهای آینده حوزه هستند؛ اما متأسفانه امروز به خاطر مشکلات اقتصادی کشور،  طلاب نیز در حوزه مسکن و معیشت دچار مشکل هستند. باید شرایطی فراهم شود که این نخبگان بتوانند بدون دغدغه بدرخشند.

شایان ذکر است در ابتدای این جلسه، دکتر روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیاد ریاست جمهوری، با اشاره به جایگاه علم و فناوری در معادلات امروز دنیا ابراز داشت: عملیات «وعده صادق» دو ویژگی داشت. یکی دارا بودن فناوری واقعی و دوم شجاعت در استفاده.

وی علم و فناوری را یکی از مهم‌ترین ارکان پیشرفت، توسعه و رشد کشور عنوان کرد و اظهار داشت: علم در گذشته بیشتر جنبه زینتی داشت. بعد از انقلاب صنعتی، علم یک محصول داد که عبارت از فناوری بود. غرب از این محصول علم برای بهره کشی از طبیعت و ثروت آفرینی استفاده کرد؛ اما در دهه‌های اخیر علم از عوامل ایجاد اقتدار و قدرت آفرین است.

دکتر دهقان با اشاره به اهمیت علوم اجتماعی خاطر نشان کرد: از سال گذشته سعی کردیم به فضای تولید علوم اجتماعی بیشتر توجه کنیم.

دیگر خبرها

  • درخواست محسن رضایی از جبهه انقلاب | در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ شدن برخی ارزش‌ها بوده‌ایم
  • محسن رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • وحدت و برادری نیاز مهم امروز کشور است
  • محدودیت؛ یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت
  • دشمنان، همواره در تلاش برای ایجاد نفاق برای منحرف کردن مسیر پیشرفت ایران هستند
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • امضای تفاهم‌نامه همکاری میان کمیته امداد و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
  • عملیات تادیب صهیونیست‌هاموجب تحکیم وحدت ملی وارتقای همدلی ملی شد
  • پارسانیا: باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم
  • باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم