Web Analytics Made Easy - Statcounter

وحید شقاقی اقتصاددان معتقد است که در ۹ ماه گذشته و با جهش دلار از ۴ هزار به ۱۰ هزار تومان، ارزش پول ملی ۱۵۰ درصد افت کرده است و بازار ایران کشش خرید با دلار ۸ یا ۱۰ هزار تومانی را ندارد چه رسد به ارقام بالاتر.

تضعیف بی سابقه ارزش پول ملی به کابوس ایرانی جماعت تبدیل شده است و امروز این کابوس با دلار ۱۰ هزار تومانی و سکه ۴ میلیون تومانی به اوج رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ترسناک تر از این وضعیت اقتصادی اما سکوت دولتمردان اقتصادی و بانک مرکزی است، گو اینکه اصلا این روزها را نمی بینند و درک نمی کنند.

چه شد که اقتصاد ما در کمتر از یک سال به این نقطه رسید و معیشت مردم در بدترین حالت ممکن قرار گرفت؟ راستی چرا دولت، مهر سکوت بر لب زده و تنها بیننده وضع موجود است؟

اینها و مواردی از این دست را از دکتر وحید شقاقی شهری اقتصاددان جویا شدیم.

گفت و گوی قدس آنلاین را با او بخوانید:

آقای دکتر! وضعیت فعلی اقتصاد کشور ترسناک است. در کمتر از یک سال گذشته چه بر سر بازارهای ایران و ارزش پول ملی آمده؟ برخی کارشناسان حتی از دلار ۲۵ هزار تومانی صحبت کرده اند. نگاه شما در این خصوص چیست؟

واقعیت این است که در ۹ ماه گذشته و با جهش دلار از ۴ هزار به ۱۰ هزار تومان، ارزش پول ملی ۱۵۰ درصد افت کرده است. بله این شرایط ترسناک است و احتمالا مهارناپذیر چرا که بازار ایران کشش خرید با دلار ۸ یا ۱۰ هزار تومانی را ندارد چه رسد به ارقام بالاتر. وقتی قرار است فعالان اقتصادی با دلار ۱۰ هزار تومانی کالای خود را قیمت گذاری کنند، مردم قدرت خرید ندارند. این یعنی قفل شدن بازارها.

نکته دیگر اینکه در حال حاضر متوسط حقوق و دستمزد در ایران ۲ تا ۲/۵ میلیون تومان است که این عدد با دلار ۱۰ هزار تومانی و افت ۱۵۰ درصدی ارزش پول ملی هیچ سنخیتی ندارد.

بازار هم ساختار پیوسته ای دارد و سکه و دلار تنها نماد این بازارها هستند. به عبارتی مردم که سکه و طلا را نمی خورند اما تمام بازارها از قبیل مواد غذایی، مسکن، خودرو و دارو از این نمادها به شدت متاثر می شوند.

آیا ما امروز به این وضعیت رسیده ایم. منظورم این است که با توجه به پیوستگی بازارها آیا قفل شدگی رخ داده که هم مردم نالان هستند و هم فعالان اقتصادی؟

خوشبختانه هنوز به این وضعیت نرسیده ایم و تمام بازارها قفل نشده اند. امیدوارم وارد این فاز چالشی جدی به خصوص در بازار مواد غذایی نشویم چرا که شخصا نگران اعتراضات مردمی و نارضایتیهای شدید عمومی هستم.

چرا دولت و بانک مرکزی که قطعا بحرانی بودن شرایط را به خوبی درک کرده اند، مهر سکوت بر لب دارند؟

ببینید... در کوتاه مدت برخی از این دردها درمان داشت اما دوستان هشدارها را جدی نگرفتند. ظرف ۶ ماه گذشته شاهد بی تدبیریهای متعدد در سیاستهای ارزی بودیم. مدام شاهد تغییر در این سیاستها هستیم. گل سر سبد این بی تدبیریها ارز ۴۲۰۰ تومانی بود و بعد هم ضعف سامانه نیما و بازار ثانویه ارزی. ممانعت از فعالیت صرافیها هم اقدام بی منطقی بود.

دولت و بانک مرکزی ساکت است چرا که گرفتار تدابیر غلط خود شده است و در حالی که سیاست مشخص و روشن ارزی ندارد و فرصتها را از دست داده، به نظاره گر وضع موجود تبدیل شده است.

بحث دیگر این است که اشتهای سیر ناپذیر نقدینگی برای ورود به بازارهای ارز و طلا مگر چقدر است؟ مگر مردم عادی چقدر پول سرگردان دارند که این بازارها را به هم بریزند؟

قطعا نقدینگی ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومانی به طور کامل که در گردش نیست و بخش زیادی از آن راکد و از جریان خارج است. نکته دیگر این است که اینها که بازار را به هم ریخته اند من و شما و دیگر شهروندان عادی نیستیم بلکه برخی صندوقهای سرمایه گذاری بانکها، محرک بازار شده اند و التهاب آفرین شده اند.

در حال حاضر چه باید کرد و دولت و مدیران اقتصادی چه تدابیری را باید به صورت اوژانسی برای وضع موجود اتخاذ کنند؟

مهمترین تدبیر که باید با تصمیم قاطعانه حاکمیت و نه دولت به تنهایی، اتخاذ شود شفافیت مالی است. اگر نتوانیم شفافیت مالی را اعمال کنیم امکان مهار سوداگری وجود ندارد. در واقع معتقدم باید انقلابی در شفافیت مالی ایجاد شود.

این شفافیت، مشخصا کدام اهداف اقتصادی را می تواند محقق کند؟

وقتی شفافیت مالی داشته باشیم و پایه های مالیاتی جدید تعریف کنیم مالیات بر مجموع ثروت، عایدی سرمایه و حتی مالیات بر مهاجرت هم به آسانی و به روشنی اخذ می شود. اینها راه را بر دلالی و سوداگری می بندد. امروز برخی مردم دست به خروج سرمایه از کشور زده اند و اگر مانند بسیاری از کشورها مثلا ۵۰ درصد مالیات بر ثروت این مهاجران وضع کنیم قدم بزرگی در سلامت اقتصادی برداشته ایم.

قطعا شفافیت مالی، هزینه های سنگین برای کشور دارد اما اگر مدیران پاک بدون نفع و غرض شخصی به میدان بیایند، پولشویی و رانت خواری خیلیها تعطیل می شود چرا که هم زیر ذره بین قانون هستیم و راه فراری نیست.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: قدس آنلاین قیمت دلار قیمت سکه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۰۷۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات ۷۰ قلم کالا از مازندران

به گزارش خبرنگار هر، امیر جمشیدی عصر یکشنبه در گفت وگو با خبرنگاران اظهار کرد: طی فروردین ماه سال‌جاری، ۵۸۲ هزار و ۶۴۶ تن انواع کالا به ارزش ۱۷۹ میلیون و۳۲۹ هزار دلار بین گمرکات مازندران و شرکای تجاری آن مبادله شد.

ناظر گمرکات مازندران با اشاره به صادرات بیش از ۷۰ قلم کالا نظیر فرآورده‌های لبنی، بستنی، سیمان، مصنوعات معدنی، چوب واشیای چوبی و…گفت: فروردین امسال ۱۴۷ هزار و۴۱۷ تن کالا به ارزش ۲۳ میلیون و ۷۰۵ هزار دلار از طریق گمرکات مازندران در نوشهر، امیرآباد، ساری، فریدونکنارو آمل به نقاط مختلف دنیا صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ از نظر وزنی ۷۰ درصد و ازنظر ارزشی ۹ درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی در مورد مهم‌ترین مقاصد صادراتی گمرکات مازندران گفت: عراق با واردات هفت هزار تن کالا به ارزش هشت میلیون و ۵۳۶ هزار دلا اولین مقصد صادرات کالاهای مازندران، روسیه با ۱۰۸ هزار تن به ارزش ۶ میلیون و ۴۱۶ هزار دلار، ترکمنستان با ۷ هزار تن به ارزش یک میلیون، قزاقستان با ۱۴ هزارتن به ارزش یک میلیون و ازبکستان با هزارتن به ارزش ۹۸۹ هزار دلار پنج کشوری بودند که در مجموع بیش از ۱۳۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۸ میلیون دلار از گمرکات مازندران وارد کردند.

وی گفت: صادرات به کشورهای فوق ۹۴ درصد وزن و ۷۷ درصد ارزش کل صادرات گمرکات مازندران را به خود اختصاص داده است.

کد خبر 6091313

دیگر خبرها

  • نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بالای ۵۰ درصد است
  • حرکت بازار ارز به سمت ثبات/ نوسان یک یا دو هزار تومانی قیمت دلار طبیعی است
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • قیمت طلا به ۲۳۳۱ دلار رسید
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۱
  • صادرات بیش از ۱۴۷ هزار تن کالا از گمرکات مازندران
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه 11 اردیبهشت 1403 / سکه امامی میلیونی رشد کرد
  • تشدید روند کاهشی نرخ‌ها در بازار/ دلار بدون خریدار؛ سکه به ۴۰ میلیون تومان رسید
  • صادرات ۷۰ قلم کالا از مازندران
  • تداوم ریزش قیمت دلار و سکه در معاملات ۸ اردیبهشت