Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-27@22:56:26 GMT

ارزی داد و ستد نمی شود، اما قیمت بالا می رود!

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۲۶۶۷۷

ارزی داد و ستد نمی شود، اما قیمت بالا می رود!

به گزارش جماران؛ ایرنا نوشت: صرافان می گویند در حالی که خرید و فروش واقعی ارز در بازار صورت نمی گیرد اما نرخ ها روی هوا بالا می رود و قیمت ها هر روز افزایش می یابد زیرا برخی که منافع حاصل از «رانت ارزی» را در خطر می بینند، قصد ناکارآمد نشان دادن سیاست های ارزی دولت و بانک مرکزی را دارند.

تنها دو روز از آغاز به کار رسمی رییس کل جدید بانک مرکزی می گذرد و در همین مدت نیز دلار در بازار آزاد بیش از دو هزار تومان افزایش جهشی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این افزایش بها در حالی است که پیگیری ایرنا نشان می دهد ارزی در بازار داد و ستد نمی شود اما قیمت ها لحظه ای، تلفنی و حدودی تعیین می شود. 

برخی ناظران علت این وضعیت را خط و نشان رییس کل جدید بانک مرکزی در روز معارفه می دانند که وعده داد بساط رانت ارزی را جمع می کند.

رانت ارزی مفهوم گسترده و پیچیده ای ندارد و در معنی عام آن یعنی کسانی به واسطه قدرت یا وابستگی به برخی نهادها و اشخاص در شرایط نابرابر با رقبا به منابع ارزی کشور آن هم به قیمت های ارزان دسترسی دارند و این منابع را با قیمت های گزاف در بازار بین دیگران توزیع می کنند.

رانت ارزی داستان امروز و دیروز اقتصاد ایران نیست و همواره محل نقد کارشناسان اقتصادی قرار داشته زیرا دولت ها برای کنترل تورم و بهای کالاها و خدمات از سویی و هراس از اینکه گفته شود در دوره آنها ارزش پول ملی کاسته شده، به صورت دستوری نرخ برابری ارزها را کنترل می کردند و همین اختلاف بها با واقعیت های اقتصاد و نیز دسترسی برخی به این منابع، رانت ارزی را سبب می شد.

در ابتدای اجرای سیاست های جدید ارزی دولت، با وجود آنکه قیمت دلار در بازار آزاد محدوده 6 هزار تومان بود اما دولت ترجیح داد آن را 4200 تومان تعیین کند؛ بسیاری از کارشناسان اقتصادی و صاحب نظران، تشدید رانت ارزی به دلیل اختلاف 1800 تومانی بازار و نرخ رسمی را هشدار دادند اما دولت معتقد بود با تکیه بر منابع خود می تواند همه نیازهای ارزی را با همین نرخ پوشش دهد.

در کمتر از سه ماه، رانت ناشی از این شیوه یکسان سازی ابتدا در بازار تلفن همراه و خودروها هویدا و سپس با انتشار دو فهرست از وارد کنندگان معلوم شد جز در موارد خاص، منابع ارزی کشور به معنای واقعی کلمه حیف و میل شده است.

به این ترتیب دولت بار دیگر به اصلاح سیاست ارزی خود پرداخت و این بار کالاها را در سه گروه تقسیم بندی کرد تا فقط ارزهای نفتی را صرف کالاهای اساسی و دارو کند؛ ارز پتروشیمی ها و فولادی ها را برای مواد اولیه و واسطه ای مصرف شود و ارز برای گروه سوم که اولویت کشور هستند نیز در بازار ثانویه کشف قیمت و تهیه شود؛ با این کار دولت یک گام از سیاست های اولیه ارزی خود عقب آمد.

شنبه این هفته در حالی که قرار بود عصر آن روز رییس کل جدید بانک مرکزی معارفه شود، ایرنا از برنامه پیشنهادی بانک مرکزی برای بازار ارز خبر داد که در جلسه شورای پول و اعتبار نیز مطرح و به دولت ارسال شده است؛ براساس این برنامه، زنجیر قیمت ارز رسمی از پتروشیمی ها و فولادی ها گشوده می شود و آنها هم می توانند به نرخ ارز متقاضی، ارز صادراتی خود را بفروشند.

واقعیت اینکه فساد ناشی از رانت ارزی، در سه ماه گذشته بازار محصولات پتروشیمی و فولادی را چنان در بازار سرمایه آلوده کرده بود که دلالان برای خرید به قصد صادرات این کالاها به صف می شدند؛ به نرخ ارز رسمی (4200 تومانی) مواد پتروشیمی و فولادی می خریدند اما با نرخ آزاد و غیر رسمی در بازارهای بیرونی می فروختند. 

احتمال خروج ارز پتروشیمی ها و معدنی ها از سازوکار ارز رسمی، منافع برخی دلالان و سودجویان را به خطر انداخته هرچند تصمیم گیری نهایی آن با دولت است.

«اصغر سمیعی» صراف و رئیس اسبق کانون صرافان در این باره می گوید: آقای همتی در سمت ریاست کل جدید بانک مرکزی گفته که می خواهد جلوی رانت ارزی را بگیرد؛ این جمله یک خط و نشان برای رانتخوار است و او هم بیکار نمی نشیند و ضرب شصتی به بازار می زند؛ تقاضای کاذب ایجاد می کند تا نرخ ها بالا برود و سیاستگذار بترسد و شفاف سازی در بازار را رها کند.

وی در پاسخ به اینکه یعنی صرافی آنقدر قدرت دارد که بتواند سیاست دولت و بانک مرکزی را زمین بزند؟ گفت: «صرافی های بزرگی داریم که هر قدر بزرگ و پولدار باشند، نمی توانند به دولت ضربه بزنند مگر اینکه قدرت هم داشته باشند.»

سمیعی تاکید کرد: هر بازاری که ساز و کار واقعی بازار را نداشته باشند، بازار نیست بلکه بهشت رانت خواران است؛ اگر ساماندهی بازار ارزی را می خواهیم که اکنون قاچاق تلقی می شود اما اثر خود را بر بخش های مختلف اقتصاد گذاشته است، باید به مبانی اقتصادی بازار باز گردیم.

یک فعال بازار ارز نیز درباره وضعیت نرخ گذاری ها گفت: نرخ ها در بازار سیاه در شرایطی بالا می رود که کمتر معامله ای انجام می شود؛ بسیاری از کسانی که دلار دارند، به این راحتی نمی فروشند اما قیمت ها را افزایش می دهند.

وی که خواست نامش ذکر نشود، گفت: اگر دیروز قیمت ها در سبزه میدان یا چهار راه استانبول تعیین می شد و نرخ ها در دبی موثر بود، اکنون باید چشم ها به بازارهای جدید باشد.

«تا دیروز معضل قاچاق ارز از ایران به خارج از مرزها را داشتیم و عده ای از صرافی ها ارز می خریدند و قاچاق می کردند و حالا برعکس شده و بازار پر از دلارهای قاچاق شده به داخل است که ریسک تقلبی بودن آن هم بالاست.»

وی در پاسخ به اینکه گفته می شود با بانک مرکزی هم به طور غیررسمی ارز به بازار تزریق می کند، گفت: در بازار این شایعه هست که بانک مرکزی توسط عوامل خود ارز توزیع می کند؛ البته در دو روز گذشته ارزی در کار نبوده و نرخ ها روی هوا بالا رفته است.

وی گفت: همه بازارها منتظر اعلام سیاست های جدید بانک مرکزی هستند و البته رانت خواران و دلالان نیز نمی خواهند بازنده این بازی باشند.

این فعال بازار سرمایه از اینکه فعالیت صرافی ها محدود شده و آنها از معاملات فیزیکی ارز منع شده اند، انتقاد کرد و گفت: در آن زمان صراف روی هر دلار حداکثر 30تومان سود می کرد اما اکنون دلال به نفع کلان می اندیشد.

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: رفع حصر نقل و انتقالات لیگ برتر لایحه شفافیت بانک مرکزی نرخ ارز قیمت دلار صرافی ها نرخ دلار قاچاق ارز دلالی ارز رفع حصر نقل و انتقالات لیگ برتر لایحه شفافیت امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۲۶۶۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیگنال مهم دبی و عربستان به دلار تهران

در بازار امروز شنبه ۸ اردیبهشت ماه قیمت دلار، سکه و طلا ریزش کردند. در همین راستا فعالان بازار در خصوص نوسان کاهشی قیمت‌ها بر چند دلیل مهم تاکید دارند.

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز تهران در اولین روز هفته جاری شاهد ریزش آبشاری قیمت دلار بود؛ در هرات قیمت دلار در حالی که در کانال ۶۲ هزار تومان شروع به کار کرده بود، در عصر امروز ۲ کانال عقب نشست و وارد کانال ۶۰ هزار تومان شد.

در تهران هم خبر‌های رسمی، قیمت دلار در کانال ۶۱ هزار تومان را تایید می‌کنند. آنطور که خبرگزاری اصولگرای تسنیم در گزارشی با عنوان «تکاپوی کانال‌های تلگرامی برای توقف ریزش ارز/ دلار باز هم ریخت» آورده، «دلار به کانال ۶۱ هزارتومانی بازگشته است.» البته این خبرگزاری نوشته که «برخی کانال‌های تلگرامی» تلاش دارند «قیمت دلار در محدوده ۶۲ـ۶۳ هزار تومان» حفظ شود. 

برخی فعالان بازار همچنان بر اثر ریسک‌های سیاسی بر بازار ارز تهران تاکید دارند؛ ریسکی که این روز‌ها در خاورمیانه اندکی کمرنگ شده و به باور این گروه از معامله گران، همین موضوع کاهش تقاضا برای خرید دلار را به دنبال داشته است.

همچنین از نظر آنها دومین عامل نوسان کاهشی دلار ناشی از تزریق درهم است. گفتنی است قیمت حواله درهم امروز با افت تقریباً ۲۵۰ تومانی یک کانال سقوط کرده بود.

به باور معامله گران، سومین دلیل عقب نشینی دلار در تهران ناشی از نزولی شدن قیمت دلار در هرات بوده است. آن طور که این فعالان بازار ارز مدعی بودند، دلار هرات امروز با دنده معکوس خود بر روی سطوح مهم و حیاتی معامله شد. به‌این‌ترتیب هرات امروز شاهد سقوط یک هزارتومانی اسکناس آمریکایی بود.

فارغ از تمام موارد ذکر شده، بازار ارز‌های دیجیتال هم قرمز شده است. بر این اساس قیمت تتر در انتهای هفته گذشته با کاهش در کانال ۶۳ هزار تومان تثبیت داد و به کف این کانال رسید. روند نزولی ان در ابتدای هفته هم ادامه پیدا کرد و در زمان تدوین این گزارش در حول و حوش ۶۱ هزار و ۸۹۷ هزار تومان به فروش رسید.

البته در بازار امروز برخی از معامله گران به سفر فرزین به ریاض هم گوشه چشمی داشتند. به گفته روابط عمومی بانک مرکزی، فرزین راهی عربستان شده است تا مناسبات پولی و بانکی ایران را با این کشور توسعه دهد. البته قرار است احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز به جمع مقامات ایرانی در ریاض برای شرکت در جشن ۵۰ سالگی بانک توسعه اسلامی بپیوندد.

معامله گران می‌گفتند عربستان برای بازار ارز مهم است. نگاهی به تاریخچه قیمت‌ها در گذشته نشان می‌دهد در اسفندماه سال ۱۴۰۱ در حالی که دلار روند صعودی داشت، از سرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان در چین اعلام شد و همین اتفاق آب سردی بر آتش دلار شد. در شرایط کنونی هم معامله گران در انتظار نتایج این سفر هستند.

البته سفر فرزین به ریاض در شرایطی است که اختلاف مجلس و دولت بالا گرفته و دولت سکوت خود را در برابر اولتیماتوم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس به رئیس کل بانک مرکزی شکست؛ اولتیماتومی که مجلسی‌ها به دولت هشدار داده بودند که «تا یکشنبه منتظر برنامه این بانک برای مدیریت بازار ارز می‌ماند و پس از آن خود مجلس برنامه‌ای را خواهد نوشت.»

این ضرب الاجل، به نامه رسمی معاون پارلمانی رئیس جمهوری به رئیس مجلس انجامید؛ سیدمحمد حسینی در بخشی از این نامه با لحنی کنایه آمیز بر استقلال بانک مرکزی تاکید کرد و نوشت: «قانون جدید بانک مرکزی در خرداد ماه سال جاری، اجرایی خواهد شد. در حال حاضر، بانک مرکزی در چارچوب قانون قبلی در حال فعالیت است و هیچ اختیار جدیدی به این نهاد واگذار نشده است. مهم‌ترین محور قانون جدید، افزایش استقلال بانک مرکزی در سیاستگذاری پولی و ارزی است که با موارد ذکر شده مغایر است.»

این جدال در مسیر پاستور-بهارستان در حالی ادامه دارد که امروز در معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش ۱۶۰ تومانی به‌نرخ ۴۴ هزار و ۱۹۸ تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ ۴۱ هزار و ۲۶۸ تومان معامله می‌شود.

قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به ۴۷ هزار و ۲۳۲ تومان و نرخ حواله یورو به ۴۴ هزار و ۱۰۱ تومان رسیده است. از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش جزئی وارد کانال جدید شد و با ۱۲ هزار و ۳۴ تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز ۱۱ هزار و ۲۳۷ تومان است.

همچنین امروز اثر کاهش قیمت دلار بر روی قیمت طلا و سکه مشهود بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد به دنبال نوسانات کاهشی نرخ ارز دو فلز گران بهای داخلی هم جانی برای صعود نداشتند و از صبح امروز خریداران در لاک احتیاط فرو رفتند. قیمت طلا ۱۸ عیار در معاملات نقدی امروز تقریباً ۸۴ هزار و ۳۰۰ تومان ارزان شد و در حدود ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. همچنین طبق اعلام سایت اتحادیه طلا و جواهر، سکه امامی امروز به کانال ۴۱ میلیون تومان برگشت و با ۴۱ میلیون و ۲۵۱ هزار تومان معامله شد. به‌این‌ترتیب سکه امامی در چند روز اخیر یک میلیون تومان ارزان شده است.

tags # طلا ، قیمت سکه و طلا سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • مجلس به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • سیگنال مهم دبی و عربستان به دلار تهران
  • رشد قیمت دلار در بازار غیررسمی، ارتباط چندانی با بانک مرکزی ندارد
  • معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف پاسخ داد
  • پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف
  • تامین همه نیازهای ارزی توسط بانک مرکزی
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم / بانک مرکزی برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد
  • همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم
  • قالیباف: منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • منتظر برنامه مکتوب بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم