Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، زعفران یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در کشورمان محسوب می شود که توسعه صادرات آن می تواند ارزش افزوده مناسبی را نصیب کشور کند. متاسفانه مسائل و موضوعات مختلف  سد راه توسعه صادرات از سرخی روز افزون آن کاسته و آتشی برجان تولیدکنندگان انداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آمارها نشان می دهد که در اردیبهشت ماه 25 تن و 669 کیلو و در خرداد 13 تن و 698 کیلو زعفران به بازارهای هدف صادر شد که این کاهش  40 تا 45 درصدی صادرات ناشی از اتخاذ بخشنامه ارزی دولت بوده است که  منجر به رونق استفاده از کارت های بازرگانی یکبار مصرف  و قاچاق طلای سرخ ایرانی شد.

 ناگفته نماند که ماجرای قاچاق زعفران از کشور به قصه ای پرغصه و تکراری تبدیل شده است که هر از گاهی مسئولان دولتی با ابراز نگرانی برای آن از کنارش رد می شوند،هر چند طی سال های اخیر این ماجرا در رسانه ها پررنگ شده و کارشناسان و تولیدکنندگان تاکید می کنند که مسئولان دولتی باید نسبت به مساله قاچاق حساس تر باشند، اما سیاست اخیر دولت بر تشدید خروج غیرقانونی زعفران از کشور دامن زده است.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از دلایل کاهش صادرات زعفران و رونق قاچاق این محصول استراتژیک با خبر شویم:

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی، ازقاچاق طلای سرخ در بازار خبر داد و گفت: زعفران کالای کم حجم و باارزش بالاست که به سبب سهولت در حمل برای بسیاری از قاچاقچیان ایجاد انگیزه کرده است.

وی افزود: بنابر آمار گمرک، میزان صادرات زعفران در خرداد ماه نسبت به اردیبهشت ماه ناشی از سیاست جدید ارزی دولت، 12 تن کاهش یافته است که درنهایت این امر در رونق قاچاق محصول به بازارهای هدف تاثیر گذار بوده است.

حسینی با اشاره به اینکه عمده قاچاق زعفران به افغانستان صورت می گیرد، بیان کرد: با توجه به آنکه افغانستان رقیب جدی ایران در تولید زعفران محسوب می شود؛بنابراین قاچاق زعفران به این کشور ضربه مهلکی به منافع ملی و آینده تولید زعفران ایرانی می زند.

به گفته این مقام مسئول با وجود آنکه زعفران ایرانی به کشورهای مختلف قاچاق می شود، اما قاچاق آن به افغانستان بیش از هر چیز دیگری تولیدکنندگان را عذاب می دهد.

وی ادامه داد: صادرکننده ای که کالای خود را به آن سوی مرزها صادر می کند،انتظار دارد که ارز حاصل از صادرات از طریق سیستم بانکی به داخل کشور بازگردد و این در حالی است که طی این سال ها صادرکنندگان خطر پذیری بازگشت سرمایه را تحمل می کنند.

حسینی با بیان اینکه راه اندازی بازار ثانویه نگرانی هایی برای صادرکنندگان در بر داشته است، اظهار کرد:با توجه به آنکه صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات را باید به واردکنندگان دهد؛بنابراین این نگرانی وجود دارد که دولت مالیات ارز مبادله شده به واردکننده را از صادرکننده بگیرد.

به گفته وی نبود شفاف سازی نسبت به بازار ثانویه موجب شده است تا صادرکننده رغبتی به صادرات زعفران نداشته باشد.

این مقام مسئول ادامه داد: صادرات زعفران باید همانند گذشته به بازارهای هدف صورت گیرد و تنها ارز حاصل از صادرات با قیمت توافقی میان صادرکنندگان و وارد کنندگان تهاتر شود.

وی صادرات آینده زعفران را پیش بینی کرد و گفت: اگر به شکل کنونی ساز صادرات نواخته شود، شکی نیست که در ماه های آتی با کاهش صادرات روبرو خواهیم شد و به همین خاطر انتظار می رود که دولت با ارائه راهکار شفاف از قاچاق زعفران و از رده خارج شدن صادرکنندگان جلوگیری کند.

عضو شورای ملی زعفران در پایان تصریح کرد: اگر دولت راهکاری شفاف برای صادرات زعفران اتخاذ نکند، در آینده ای نه چندان دور تولید این محصول استراتژیک ناشی از قاچاق زعفران به بازارهای هدف از بین می رود و ضربه مهلکی به حیثیت کشور وارد می شود که به همین دلیل انتظار می رود همانند سال های جنگ صادرات به کشورهای دنیا صورت گیرد.

نرخ پایه گمرکی و فروش ارز به واردکننده از سرخی تجارت زعفران کاست

غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران در گفت و گو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی، گفت: با توجه به آنکه هزینه واحدهای صادرکننده که ماهانه رقمی بالغ بر 200 تا 300 میلیون تومان است،از طریق فروش و صادرات زعفران تامین می شود؛بنابراین انتظار می رود که دولت سیاست های خود را شفاف اعلام کند تا صادرکنندگان بتوانند به امر صادرات بپردازند.

وی با اشاره به اینکه تعرفه پایه نرخ هر کیلو زعفران در گمرک 1450 دلار است، افزود:این درحالی است که هر کیلو زعفران با نرخ 800 تا هزار دلار به بازارهای هدف صادر می شود و در مقابل گمرک نامه کتبی از صادرکنندگان می گیرد که آنها با این نرخ زعفران خود را به بازارهای هدف صادر کردند و حال با این وجود صادرکنندگان مابه التفاوت آن را از کجا به سازمان مالیات و  امور دارایی دهند.

میری ادامه داد: با توجه به آنکه دولت به صادرکنندگان می گوید اظهارنامه خود را بفروشند اما تا کنون واردکننده ای به سراغ ما نیامده که درخواست اظهار نامه از ما داشته باشد و همه این عوامل به سبب ریسک صادرات نگرانی هایی برای صادرکنندگان ایجاد کرده است.

به گفته وی نمی دانم چه دست هایی در کار است که کار را شفاف انجام نمی دهند تا صادرکنندگان بتوانند بدون هیچ استرسی به امر صادرات بپردازند.

نایب رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه نرخ پایه گمرکی و فروش ارز به واردکننده دو مشکل اصلی پیش روی صادرکنندگان به شمار می رود، بیان کرد: با ادامه این روند پیش بینی می شود که مشکلات صادرات و قاچاق زعفران در بازار استمرار یابد.

وی در پایان با بیان اینکه کاهش 12 تنی تجارت زعفران در خرداد ماه، ناشی از ابهامات صادراتی است،تصریح کرد:براین اساس انتظار می رود که دولت سیاست خود را به طور شفاف اعلام کند و موانع صادراتی را از پیش روی صادرکنندگان بردارد تا با قاچاق زعفران آینده تولید این محصول به خطر نیفتد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی کشاورزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۴۵۵۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟

سید روح اله لطیفی، همزمان با دومین اجلاس بین‌المللی ایران و آفریقا، اظهار داشت: قاره آفریقا با دارا بودن ۱.۳ میلیارد نفر جمعیت و ۵۴ کشور، یک فرصت بزرگ در حوزه روابط تجاری و اقتصادی است.

به گزارش ایرنا، لطیفی افزود: ایران می‌تواند به واسطه نیاز این قاره به سوخت و انرژی، فنّاوری و مکانیزاسیون در تولید محصولات کشاورزی، سرمایه‌گذاری و طراحی و ساخت امور زیر بنایی از جمله معدن، سد، راه‌سازی و پروژه‌های عمرانی، اورهال کردن پالایشگاه‌ها، استخراج گاز، بازار مصرف مناسب مواد غذایی و محصولات صنعتی، تجاری و مصرفی و نیاز ما به کشت فراسرزمینی همراه با توانمندی کشورمان در صادرات خدمات فنی و مهندسی در این قاره فرصت‌ها ضمن حفظ شئونات انسانی و حفظ منافع توأمان کشورمان و کشور‌های آفریقایی حضور پیدا کند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ پراکنش صادراتی کشور به این قاره از نکات قابل توجه بود و صادرات در شرق، غرب، شمال و جنوب این قاره به صورت خاصی توسعه پیدا کرد و ۳۹ کشور از این قاره، مقصد صادرات کالا‌های ایرانی به صورت مستقیم بودند.

لطیفی گفت: با وجود کاهش صادرات کشور به بخش سفید این قاره در شمال در سال‌های گذشته، شاهد افزایش صادرات به کشور‌های الجزایر، مصر، لیبی، تونس، جیبوتی و مراکش در سال ۱۴۰۲ با وجود بحران حمل و نقل در دریای سرخ بودیم.
وی در خصوص هفت مقصد نخست محصولات صادراتی به آفریقا، بیان کرد: در سال ۱۴۰۲، غنا با خرید ۱۷۳.۵ میلیون دلار، آفریقای جنوبی با ۱۴۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۹۲.۸ میلیون دلار، کنیا با ۴۸.۷ میلیون دلار، نیجریه با ۴۸ میلیون دلار، موزامبیک با ۴۷.۱ میلیون دلار و سومالی با ۳۳.۳ میلیون دلار هفت مقصد نخست صادرات کالا‌های ایرانی به صورت مستقیم به این قاره بودند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت بیان داشت: ۵۱ درصد صادرات ایران به این قاره مشتقات نفتی، شامل کود اوره، قیر، گاز مایع و انواع روغن‌های صنعتی بود و بعد از آن ۳۷ درصد صادرات کشورمان را محصولات فولادی و آهنی به خود اختصاص داده است. مواد غذایی، مصالح ساختمانی، انواع فرش و کف‌پوش، شوینده‌ها و لوازم بهداشتی، لوازم خانگی، دارو و تجهیزات پزشکی، لوازم صنعتی، قطعات خودرو، لاستیک، مواد معدنی، لوازم الکتریکی، لوستر، مبلمان و اسباب‌بازی از دیگر کالا‌های صادراتی ایران به قاره آفریقا در سال ۱۴۰۲ بودند.

لطیفی در خصوص واردات از قاره آفریقا، توضیح داد: در سال گذشته ۲۲ کشور از این قاره فروشنده مستقیم کالا به ایران بودند که آفریقای جنوبی با فروش ۱۹ میلیون دلار، زامبیا با ۱۲.۵ میلیون دلار، غنا ۱۲ میلیون دلار، سیشل با ۱۱.۷ میلیون دلار، کنیا ۹.۵ میلیون دلار، تانزانیا با ۶.۱ میلیون دلار و اوگاندا با ۴.۱ میلیون دلار، هفت کشور نخست فروش کالا در بین کشور‌های قاره آفریقا به ایران در سال گذشته بودند.

وی گفت: ۶۶ درصد واردات ایران از این قاره مواد غذایی و کشاورزی مانند چای، ذرت، قهوه، توتون، حبوبات، لاشه گوسفند و محصولات شیلاتی بودند و ۲۱ درصد نیز مواد معدنی مانند سنگ منگنز، سنگ و خاک روی، کنسانتره گروم، و ۱۳ درصد دیگر نیز عمدتاً روغن صنعتی و گریس، انواع تسمه، ماشین‌آلات، مواد شیمیایی و صنعتی و لوازم یدکی بودند.

سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص موانع توسعه روابط اقتصادی با قاره آفریقا تاکید کرد: عدم شناخت ظرفیت‌ها در بین تجار ایرانی و آفریقایی، نبود یا کمبود حمل نقل ارزان، مستمر و فراگیر و موانع جابه‌جایی مستقیم ارز و پول، از موانع توسعه تجارت یا تجارت مستقیم بین ایران و قاره آفریقا است که رفع این موانع با اراده دولت‌ها و پیگیری بخش خصوصی تا حدودی به تجارت ایران با این قاره شتاب خواهد داد.

دیگر خبرها

  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • عراقی‌ ها کدام کالاهای ایرانی را می‌ خرند؟
  • آفریقا فرصت‌های زیادی برای صنعتگران و تجار ایرانی دارد
  • چند کشور آفریقایی کالای ایرانی می‌خرند؟
  • عزم دولت سیزدهم برای حل مشکل مسکن جدی است
  • اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • بازداشت مرزبان ایرانی توسط‌ طالبان | سرنوشت مرزبانان چه شد؟
  • از سرگیری صادرات دام زنده مازاد در کشور
  • چرا صادرات خدمات سدسازی و نیروگاهی مهم است؟