Web Analytics Made Easy - Statcounter

پوشش های سنتی هرمزگان در سایه هجوم فرهنگ های بیگانه و عدم توجه لازم از سوی مسئولان متولی به خصوص در مناطق شهری در سایه فراموشی قرار گرفته و نسل جدید به صورت کامل با آن غریبه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از فرهنگ کده، ایران گلچینی از اقوام مختلف و قبایل متعدد با سبک پوشش های منحصر به خود است و تنوع پوشش در کشور ما با توجه به پراکندگی قبایل بسیار بالا و حتی هر قبیه در ایام خاص لباس متفاوتی دارد اما مهمترین ویژگی که در تمام آن ها وجود دارد، حجاب و ستر بودن در این پوشش ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این حجاب چه در زنان مسلمان و چه سایر ادیان های دیگر در پوشش ها مشترک بوده که با توجه به نقوشی که از گذشتگان بر جای مانده قابل اثبات است و نمونه بارز آن در ادیان دیگر زنان راهبه که با پوشش کامل در عبادتگاه های خود حاضر می شدند که همه آن ها نشان دهنده جایگاه حجاب و عفاف در یک زن است.

استان هرمزگان، دیار نخل های بلند و شرجی، واقع در جنوب کشور با قدمتی به بلندای تاریخ هم از این قاعده مستثنی نیست و یکی از زیباترین پوشش های کشور از نظر طرح و رنگ بندی را دارد.

این استان، با جزایری متعدد و شهر های بندری خود گلچینی زیبا از انواع لباس های محلی است که در هر مناسبتی متفاوت بوده و رعایت حجاب و افاف در کنار هنر زیبای مردان و زنان جنوب است و لباس های سنتی که در هر مناسبتی تزئینات و رنگ منحصر به خود مانند لباس عروسی، عذا ، لباس زنان جوان، بیوه و... دارد.

تغییر فرهنگ، تهدیدی زیان بار برای سبک زندگی سنتی

با توجه به شرایط ویژه اقتصادی هرمزگان و حضور تمام فرهنگ ها در این شهرستان برای کار و یا زندگی باعث در هم آمیختگی فرهنگی این دیار با دیگر مناطق کشور شده است.

متاسفانه در سایه هجوم فرهنگ های بیگانه و عدم توجه لازم از سوی مسئولان متولی، پوشش های سنتی هرمزگان به خصوص در مناطق شهری در سایه فراموشی قرار گرفته و نسل جدید به صورت کامل با آن غریبه است.

لباس سنتی بندرعباس لچک، چارقدی بزرگ به نام «لیسی»  و چادر بندری و کندوره که تا زیر زانو و ساق پا را می پوشاند است و برقع هم که صورت زن را پوشانده که دارای تنوع بسیار است و در مجالس مختلف از برقع های متفاوتی استفاده می شود.

مهجوریت طراحان داخلی راهی برای ورود فرهنگ غربی است

فاطمه باستانی، طراح لباس سنتی هرمزگان در گفتگو با خبرنگار فرهنگ کده اظهار کرد: تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع کارشناسی در رشته طراحی لباس و مقطع کارشناسی ارشد در رشته پژوهش هنر گذرانده ام.

طراح لباس سنتی با بیان اینکه برای ثبت و ضبط مدون پوشش سنتی زنان استان کتاب «بادله پوشان» را به نگارش درآورده ام، افزود: در سال ۸۵ پس از فارغ‌التحصیلی وارد حوزه بروز کردن لباس‌های سنتی هرمزگان و دوخت و دوز لباس های بومی شدم و در همان زمان نمایشگاه لباس سنتی هرمزگان را برگزار کردم.

باستانی با اشاره به چاپ کتاب بادله پوشان، بیان کرد: در سال ۸۵ پس از فارغ‌التحصیلی وارد حوزه به‌روز کردن لباس‌های سنتی هرمزگان شدم و همان زمان نمایشگاه لباس سنتی برگزار کردم.

وی گفت: شرکت در نمایشگاه‌های خارج از استان و داخل استان پیش زمینه‌ای برای نوشتن کتاب بادله‌ پوشان شد چرا که متاسفانه قبل از نگارش این کتاب، مجموعه جامه ای در خصوص تاریخچه لباس‌ها و پوشش محلی هرمزگان وجود نداشت و همین سبب آغاز نگارش من به کتاب بادله پوشان شد.

نویسنده کتاب «بادله پوشان» لباس‌های محلی، جلوه‌ ای از فرهنگ اصیل و بومی هرمزگان است، اضافه کرد: بادله یکی از شلوارهای سنتی هرمزگان و به معنی است که ذره ذره و با دل و جان این نوارها را کنار هم قرار داده و یک کار تمیز و کامل را آماده کرده که در این کتاب در مورد پوشش زنان و مردان به‌صورت مفصل‌تر و کامل‌تر به آن پرداخته‌ام.

باستانی در رابطه با فرآیند تالیف کتاب، افزود: در سال ۸۹ کار نگارش کتاب بادله پوشان را شروع کردم و مصورسازی ، عکاسی، تدوین متن و گرفتن مجوز تقریبا دو سال به طول انجامید و با حمایت پدرم این کتاب به چاپ رسید که این کتاب معرفی لباس های سنتی بسیار مورد استقبال قرار گرفت .

وی با اشاره به فعالیت های هنری خود افزود: در حال حاضر یک کارگاه خانگی دارم که طراحی‌هایم را بر روی بسیاری از وسایل انجام می‌دهم و در تصویرسازی‌های خود از برقع که روبنده سنتی زنان هرمزگان به شمار می رود و برای حجاب و محافظت از گرما و آفتاب از آن استفاده می‌کنند بهره می‌برم و.

پوشش سنتی هرمزگان، پشت ویترین خاطرات!

این طراح لباس سنتی بیان کرد: در گذشته روبند سنتی برای بخش خاصی از جامعه قابل استفاده بود اما بنده آن را از حالت سنتی خارج کرده و برروی بسیاری از آلمان‌های زندگی روزمره مانند رو تختی، تابلو، کوسن، کیف، کفش، روبالشی و… تصویرسازی کرده ام.

باستانی با بیان اینکه با رواج فرهنگ مانتو پوشی ، لباس‌های سنتی و برقع کمرنگ شده ، افزود: بنده آلمان‌هایی مثل نقش حنا، دختر جنوبی، ماهی و دریا ،نقش‌های شلوارهای بندری و برقع و و… را با استفاده از تکنیک نقاشی و کولاژ تصویرسازی کردم.

باستانی با بیان اینکه مهجوریت طراحان داخلی می تواند راهی برای ورود فرهنگ غربی باشد، خاطر نشان کرد: اگر دولت وارد این حیطه هنری شود و صنایع دستی مناطق بومی را به مهمانان خارجی هدیه دهد و کمک شایانی به هنرمندان این استان می شود.

از آنجایی که حمایت از طراحان داخلی و دوخت لباس های بومی و سنتی گام مهمی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است متاسفانه اقدامات خاصی از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان صورت نگرفته و نیازمند تعامل و همکاری سایر دستگاه ها و نهادهای مربوطه است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۴۷۴۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه و رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی گفت: وقتی مردم بودجه شهرداری را تأمین می‌کنند انتظار دارند که نتیجه و تأثیر آن را در زندگی خود ببینند و اگر اینچنین باشد موجب مشارکت مردمی گسترده خواهد شد.

احد یوسفی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در آذربایجان‌غربی اظهار کرد: اگر به فرهنگ و مقوله‌های فرهنگی در تمامی حوزه‌ها توجه کرده و ویترینی نگاه نکنیم بسیاری از مسائل و مشکلات کشور حل خواهد شد.

وی افزود: مدیریت شهری، سازمانی بسیار گسترده است و در تمامی مسائل زندگی و خانوادگی شهروندان تأثیرگذار است و مردم همواره درگیر با فعالیت‌های شهرداری هستند و از همین رو مقوله فرهنگ و فرهنگ‌سازی بسیار مهم بوده و توجه به این موضوع موجب پایین آمدن هزینه‌هایی می‌شود که خود شهروندان آن را پرداخت می‌کنند.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه و رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی گفت: وقتی مردم بودجه شهرداری را تأمین می‌کنند انتظار دارند که نتیجه و تأثیر آن را در زندگی خود ببینند و اگر اینچنین باشد موجب مشارکت مردمی گسترده خواهد شد.

یوسفی ادامه داد: اولین کمیسیون تقویم اجرایی برنامه‌های سال ۱۴۰۳ مکتوب شده و تمامی برنامه‌های ملی، مذهبی و بومی-محلی احصا و تثبیت شده و چشم‌انداز یک‌ساله در مدیریت شهری مشخص است و تلاش داریم که از موازی کاری دوری کرده و اقدام به هم‌افزایی با سایر دستگاه‌ها کنیم.

وی تصریح کرد: تعدادی از جشنواره‌ها مانند سیب و انگور به علت مصادف شدن با ایام محرم و صفر به مدت چند سال برگزار نشدند اما امسال به‌صورت ویژه به آن‌ها پرداخت خواهد شد.

یوسفی با اشاره به برنامه‌های آینده مدیریت شهری عنوان کرد: در دانشگاه‌های ارومیه ۲۰۰۰ دانشجوی خارجی تحصیل می‌کنند و با مشارکت دانشگاه و شهرداری ارومیه ویژه برنامه‌ای با حضور خانواده‌ها و سفرای کشورهایی که دانشجویان از آن هستند در مردادماه برگزار خواهد شد.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه خاطرنشان کرد: نتوانسته‌ایم ارومیه را آن طور که شایسته است معرفی کنیم و در این راستا باید از تمامی ظرفیت‌ها مانند اقتصادی و گردشگری و رسانه‌ای نسبت به شناساندن شهر اقدام تا شأن و جایگاه ارومیه را بتوانیم حفظ کنیم.

یوسفی عنوان کرد: تلاش داریم برخی رویدادهای محلی ارومیه همانند جشنواره‌های بیدمشک و انگور و سالروز حماسه دوم بهمن را در تقویم رسمی کشور ثبت و جانمایی کرده و این ایام را در سطح ملی برگزار کنیم و قطعاً به اقتصاد شهر کمک خواهد شد.

وی با بیان افزایش ۱۱۰ درصدی بودجه شهرداری ارومیه در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال قبل خاطرنشان کرد: عمده این افزایش‌ها در ردیف‌های بودجه عمرانی، خدمات شهری، نوسازی و بازسازی ناوگان حمل و نقل عمومی و ماشین‌آلات سنگین شهرداری است و بخش ویژه هم مقوله فرهنگی است تا به دغدغه‌های شهروندان بتوانیم جواب دهیم که ورزش نیز در ذیل بودجه ۱۷۰ میلیارد تومانی فرهنگی آورده شده است.

یوسفی افزود: در مدیریت پسماند و تفکیک از مبدأ با مشکل فرهنگی و نهادینه کردن فرهنگ این حوزه روبه‌رو هستیم که نیازمند فرهنگ‌سازی برای استفاده از ثروت خاموش هستیم که با مشارکت مردم به دست می‌آید.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه تصریح کرد: در نگه‌داشت فضای سبز چنانچه مشارکت و نگه‌داشت شهروندان نباشد موجب افزایش هزینه‌های مدیریت شهری خواهد شد.

وی ادامه داد: بیش از ۸۰ درصد تماس‌های تلفنی با سامانه ۱۲۵ آتش‌نشانی مزاحمت تلفنی است و این موضوع جز دغدغه‌های فرهنگی مدیریت شهری است چرا که این سامانه نباید مشغول باشد تا در حوادث به سرعت وارد عمل شود.

یوسفی گفت: باید مردم را برای شهری که برازنده نام ارومیه در هر بعدی است آماده کنیم و سپس برای گردشگران برنامه‌ریزی کنیم چرا که اگر در این امر موفق باشیم گردشگران نیز خواهند آمد.

وی با اشاره به نتایج فصل گذشته تیم والیبال شهرداری ارومیه افزود: در سایه حمایت هواداران فصل گذشته نتایج را به آن‌ها مدیون هستیم و تیم شهرداری ارومیه توانست از جایگاه والیبال شهر دفاع کند.

یوسفی اظهار کرد: اقدامات لازم و مجوزات قانونی برای دو سال آینده اخذ شده و ساختار اصلی تیم فصل قبل حفظ و نقاط قوت را تقویت و نقاط ضعف را مرتفع و ترمیم خواهیم کرد.

وی افزود: حمایت از ورزش‌های همگانی و بسترسازی برای این ورزش‌ها رسالت اصلی شهرداری‌ها است و امسال در تمامی رشته‌های ورزشی و در بحث همگانی کردن ورزش حمایت مدیریت شهری را شاهد خواهیم بود و خواهیم کوشید تا شهر ارومیه به عنوان یک شهر ورزشی در سطح کشور بشناسانیم.

دبیر اول شورای اسلامی شهر ارومیه خاطرنشان کرد: بودجه شهرداری از جیب شهروندان تأمین می‌شود و شهروندان هرچقدر در عوارض نوسازی، پسماند و سایر موارد مشارکت داشته باشند شاهد توسعه و عمران شهری خواهیم بود و بدون مشارکت مردم مدیریت شهری مفهومی ندارد.

کد خبر 750578

دیگر خبرها

  • مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود
  • آجر قزاقی چیست؟ 5 کاربرد آجر سنتی+ عکس نمای آجر قزاقی
  • پرداخت حق بیمه بیش از ۲ هزار زن سرپرست خانوار هرمزگانی
  • مد خوب، مد بد!
  • آقای سامی بیگی، یک ملت به خاطر تو، به جان هم افتادن
  • کتاب «ادب زندگی» منتشر شد
  • اهداء بیش از ۴ هزار سری جهیزیه به نوعروسان هرمزگانی
  • کتاب «ادب زندگی» روانه بازار نشر شد
  • خسارت بارش‌های شدید به زیر ساخت‌های شهری جنت مکان گتوند
  • هرمزگان میزبان ۳ گروه از خادمین حرم مطهر رضوی