Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-01@04:05:35 GMT

غفلت از کارویژه‌های سیاسی حج در حوزه وحدت اسلامی

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۵۱۴۹۷

غفلت از کارویژه‌های سیاسی حج در حوزه وحدت اسلامی

به گزارش ایکنا؛ در تفکر شیعی که در حکومت جمهوری اسلامی تبلور یافته، حج صرفا یک عمل عبادی نبوده و فریضه‌ای عبادی ـ سیاسی توصیف می‌شود. از این منظر حج در کنار کارکردهای عبادی فردی یک گردهم‌آیی برای تقویت وحدت و همدلی مسلمین، تشکیل یک جبهه واحد در مقابل دشمن مشترک، حل مشکلات جوامع اسلامی و شبهه‌زدایی اعتقادی و سیاسی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما سؤال اصلی این است که در کنار برخی محدودیت‌ها از سوی حکومت آل‌سعود به ویژه در سال‌های اخیر برای تحقق نیافتن ظرفیت‌های سیاسی حج و تلاش این حکومت برای «صد عن سبیل الله» در اشکال فیزیکی و معنایی، حقیقتا در داخل کشور تا چه اندازه‌ای برای بهره‌بردن از این ظرفیت‌های سیاسی حج برنامه‌ریزی شده و اساسا آیا استراتژی مشخصی برای عملیاتی ساختن این ظرفیت‌ها، در موسم حج، از سوی نهادهای ذی‌ربط وجود داشته و از ذخایر نخبگانی کشور برای ارائه راهکار و پیشنهاد در این باره استفاده می‌شود یا اینکه بهره‌برداری از ظرفیت‌های سیاسی حج تنها به یک شعار بی‌پشتوانه از سوی مسئولان مربوطه تبدیل شده که نمی‌توان نمونه‌های ملموسی را برای آن برشمرد.

لذا ایکنا به دنبال آن است که در گفت‌وگو با کارشناسان دانشگاهی و حوزوی به بررسی این مسئله بپردازد.

دست‌اندرکاران حج باور چندانی نسبت به فعال کردن کارویژه‌های سیاسی ندارند

محمدصادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره ظرفیت‌های سیاسی حج و واقعیت استفاده عملی از این ظرفیت‌ها از سوی مسئولان مربوطه گفت: واقعیت این است که از ظرفیت‌های حج در حوزه سیاسی به معنای دینی آن، بیش از دو سه درصد استفاده نشده است، اما علت اینکه چرا از این ظرفیت‌ها استفاده نشده شاید بیشتر به این برمی‌گردد که متولیان این امر یا شناخت لازم را ندارند و لزوم آن را درک نمی‌کنند، یا ایمان و باور نسبت به این مسئله ندارند و یا اصلا نمی‌دانند از این ظرفیت سیاسی حج چگونه باید استفاده شود.

وی افزود: تصور من این است بسیاری از کسانی که دست‌اندرکار موضوع حج هستند باور ندارند که باید کارویژه‌های سیاسی حج را فعال کرد و شاید هم این ضرورت را احساس نمی‌کنند. آن قسمت از مراسم سیاسی حج مانند برائت از مشرکین نیز که مسئولان از سر ناگزیری یا اجبار برگزار می‌کنند در یک حد خیلی ضعیف است.

کوشکی تأکید کرد: البته منظور من این نیست که در عربستان یک راهپیمایی 200هزار نفری برائت از مشرکین، مانند آنچه که در دهه شصت رخ می‌داد، انجام شود چون امکانش نیست و محدودیت‌های زیادی در این باره وجود دارد. اما مشکل این است که حتی در حوزه آموزش‌های سیاسی نیز ضعیف عمل می‌شود و این آموزش‌‌ها در خصوص مسائلی مانند وحدت شیعه و سنی به حجاج داده نمی‌شود یا اینکه درباره نحوه رفتار و برخورد حجاج به عنوان پیام‌رسان، مبلغ و سفیر جمهوری اسلامی آموزش و اطلاعات خاصی ارائه نمی‌شود.

توجه مسئولان حج بیشتر نسبت به بهداشت، تغذیه و آموزش مسائل فقهی حجاج است تا تعالیم سیاسی

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه مسائل مربوطه به حوزه سلامت و بهداشت، مسائل فقهی و مناسک حج، تغذیه و ... به شدت از سوی مسئولان و به شیوه‌های متفاوت پیگیری می‌شود و به حجاج آموزش داده می‌شود، گفت: همه حجاج می‌بینند که مسئولان در این موارد از جمله، تغذیه و کیفیت و کمیت آن، در حد فداکاری و از جان‌گذشتگی، فعالیت می‌کنند. اما چنین فداکاری، دقت و تمرکزی از سوی مسئولان حج در حوزه آموزش تعالیم سیاسی به حجاج دیده نمی‌شود.

وی اضافه کرد: به همین خاطر حجاج از رفتار مسئولان حج اینگونه برداشت می‌کنند که تنها به حج آمده‌اند که عبادت کنند، غذای خوب بخورند و سالم بمانند و برگردند و همانطور که بیان شد جز مراسم برائت از مشرکین اقدام سیاسی دیگری صورت نمی‌گیرد و این مراسم هم تنها در حدود سه هزار نفر از حجاج از مجموع 80 هزار زائر ایرانی را درگیر می‌کند و بقیه حتی مطلع نمی‌شوند که چنین مراسمی برقرار است و متولیان امر هم تمایل چندانی نسبت به اطلاع‌رسانی در این باره ندارند.

کوشکی یادآور شد: حتی در سخنرانی‌های مراسم دعای کمیل یا سخنرانی‌های روحانیان کاروان معمولا آموز‌ش‌های سیاسی بیان نمی‌شود و ممکن است به صورت استثنا، مدیر یا روحانی کاروان به شکل خودجوش چنین کاری بکند و این ظرفیت عملا بلا استفاده می‌ماند و حتی گاهی اوقات به خاطر فقدان آموزش سیاسی، بعضی از حجاج به سبب ناآگاهی و کم‌اطلاعی ممکن است دست به اقداماتی بزنند که خلاف مصالح سیاسی جمهوری اسلامی ایران باشد.

چرایی بهره نبردن مسئولان حج از نظرات نخبگان برای عملیاتی کردن ظرفیت‌های سیاسی حج

کوشکی درباره اینکه عدم استفاده از ظرفیت‌های سیاسی حج حتی در دوره‌هایی که روابط سیاسی نسبتا بهتری میان ایران و عربستان بود، مشاهده می‌شد، گفت: این به دلیل همین عدم باور، نابلدی و ندانستن مسئولان است که باعث شده در دوره‌های مختلف نتوانیم از ظرفیت‌های سیاسی حج استفاده کنیم.

وی عدم بهره بردن از نظریات و پیشنهادات نخبگان دانشگاهی و حوزوی را ریشه در همین مثلث عدم باور، نابلدی و ندانستن مسئولان مربوطه دانست و گفت: مدیران حج اگر اعتقاد داشته باشند که باید کارویژه‌های سیاسی حج فعال شود طبیعتا از نخبگان مشورت و کمک می‌گیرند اما وقتی که نمی‌دانند یا برای آنها اهمیت ندارد یا بلد نیستند در نتیجه نیازی به مشورت گرفتن هم نمی‌بینند. حتی مبلغانی هم که هر سال به مراسم حج اعزام می‌شوند بیشتر بر روی مسائل شیعه و سنی متمرکز می‌شوند تا اینکه به سمت مسائل و مشکلات کلان جهان اسلام معطوف شوند. به عبارتی آموزش‌هایی که بیشتر داده می‌شود بیشتر بر محور حق بودن شیعه و ناحق بودن دیگری استوار است که خود این هم به نوعی می‌تواند مسئله‌ساز شود.

کوشکی درباره کم‌توجهی به عملی کردن ظرفیت‌های سیاسی حج به خاطر مبرا شدن از تهمت‌ سیاسی کردن حج از سوی مقامات سعودی گفت: البته این عامل هم می‌تواند مؤثر باشد. اما اگر مدیران و روحانیان کاروان توجیه شوند و از آنها خواسته شود و اصلا بلد باشند که به عنوان نمونه درباره مسئله فلسطین درون هتل برای حجاج صحبت کنند که مشکلی به این لحاظ از سوی سعودی‌ها ایجاد نمی‌کند، اما متأسفانه همین سطح بهره‌برداری سیاسی از حج هم مشاهده نمی‌شود و این به همان سه عامل اصلی که ذکر کردم برمی‌گردد.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: حج ظرفیت سیاسی وحدت اسلامی برائت از مشرکین نخبگان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۵۱۴۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود

نماینده ولی فقیه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود، گفت: معلمان باید دین خود را به دانش آموزان و جامعه ادا کنند و در جهت راهنمایی و ارشاد آنها اقدام کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، آیت الله محمدرضا ناصری صبح امروز در مراسم تقدیر از پیشکسوتان و معلمان برگزیده مجتمع خاتم الانبیاء با تبریک روز معلم و قدردانی از معلمانی که در مسیر تربیت و آموزش فرزندان این مرز و بوم تلاش می کنند، اظهار کرد: معلم رسالتی دارد که این رسالت، هدایت و ارشاد است و علاوه بر تعلیم، تربیت را نیز باید مدنظر داشته باشد و این دو را با هم جلو ببرد. 

وی عنوان کرد: اگر تعلیم و  تربیت به عنوان دو بال انسان با هم جلو بروند و آنگاه انسان به کمال خواهد رسید. 

امام جمعه یزد ادامه داد: اگر امروز بسیاری از انسان‌ها از حرکت در این مسیر جا مانده اند، به این دلیل است که تعلیم و تربیت همزمان حرکت نمی‌کنند ضمن اینکه هدف زندگی را نیز فراموش کرده ایم در حالی که اگر هدف زندگی روشن شود، سبک زندگی خود مشخص می‌شود. 

 ناصری با اشاره به آیاتی از کلام الله مجید بیان کرد: خداوند تمام عالم و هر آنچه در این عالم موجود است را برای بشر خلق کرده بنابراین جهان آفرینش هدف دارد و هدف آن رسیدن بشر به کمال الهی است. 

وی با بیان اینکه یکی از راه های رسیدن به کمال، کسب رضایت الهی و حرکت در مسیر الهی است، عنوان کرد: باید هر حرکتی که انجام می‌دهیم فقط به خاطر خدا باشد و فقط رضایت خدا را مدنظر داشته باشیم. 

نماینده ولی فقیه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود، افزود: معلمان باید دین خود را به دانش آموزان و جامعه ادا کنند و در جهت راهنمایی و ارشاد آنها اقدام کنند. 

ناصری با بیان اینکه دانش آموزان باید با خدا مأنوس شوند، تاکید کرد: همه ما در برابر فرزندان این مرز و بوم وظایفی داریم که باید به درستی آن را انجام دهیم و بدانیم که کودکان، بندگان معصوم خدا هستند و والدین و معلمان هر کدام به سهم خود وظایفی در زمینه تربیت آنها داریم. 

وی تصریح کرد: باید ارزش های این کودکان را شکوفا و استعدادهای آ‌نها را کشف کنیم نه اینکه آنها را در فضای مجازی به حال خود رها کنیم تا دشمنان هر گونه که خود صلاح می دانند از آنها بهره برداری کنند. 

امام جمعه یزد یادآور شد: نقش معلمان در واقع همان نقشی است که خداوند متعال از حضرت موسی(ع) طلب کرد و از او خواست تا خدا را به نحوی به بندگانش معرفی کند که بندگان، دوستدار و محب الهی شوند. 

وی تاکید کرد: معلم شدن سعادت می خواهد و افتخار بزرگی است و باید مراقبت کنیم معلمی باشیم که حرکت او مورد قبول و رضایت درگاه احدیت است.  

فرمانده سپاه الغدیر نیز در این مراسم با اشاره به دغدغه نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد در زمینه تقویت تفکر، تعقل و تدین در مدارس و نقش موثر معلمان در این زمینه اظهار کرد: تلاش ما در مجتمع آموزشی خاتم الانبیاء، جذب معلمانی با این ویژگی و حرکت در مسیر رفع دغدغه نماینده ولی فقیه در استان یزد است. 

سردار حسین زارع کمالی با اشاره به محورهای مدنظر رهبر معظم انقلاب در مورد معلمان عنوان کرد: همه ما قدردان تلاش های معلمان هستیم و امیدواریم معلمان در زمینه رفع دغدغه های رهبر معظم انقلاب گام بردارند. 

در این مراسم از معلمان برگزیده و پیشکسوتان مجتمع خاتم الانبیاء یزد تجلیل شد.

انتهای پیام/781/.

دیگر خبرها

  • آئین گرامیداشت روز شوراها در گناوه برگزار شد
  • فضای مجازی سبب شده تا از تربیت فرزندان غفلت شود
  • درخواست محسن رضایی از جبهه انقلاب | در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ شدن برخی ارزش‌ها بوده‌ایم
  • محسن رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • وحدت و برادری نیاز مهم امروز کشور است
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • مسئولان جریان‌های اثرگذار بر حوزه کاری خود را بشناسند
  • حج تجلی وحدت و اقتدار امت اسلامی است
  • عملیات تادیب صهیونیست‌هاموجب تحکیم وحدت ملی وارتقای همدلی ملی شد
  • وحدت در جامعه اسلامی مهم‌ترین رکن پیشرفت است