Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آنا»
2024-04-29@17:17:46 GMT

بررسی آزمون ورودی مدارس تیزهوشان

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۵۹۶۱۹

ارزیابی سوالات تیزهوشان که در ایران برگزار شد نشان می‌دهد سوالات دارای شاخص دشواری مطلوب نبوده است.

در ایالت متحده آمریکا قانونی در سال 1960 تحت عنوان «آموزش و پرورش دفاع ملی» تصویب شده است که به موجب آن باید دانش‌­آموزان تیزهوش را شناسایی کرده و در راستای پرورش نیروهای ذهنی و استعدادهای تحصیلی به ناسا واگذار کرد تا بتوانند با تولیدات برتر، توان نظامی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی این کشور را توسعه دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تشخیص و پرورش کودکان تیزهوش در هر کشوری، به­ عنوان یک اولویت محسوب می­‌شود؛ به طوری که توانمندی­ کشور بر شانه­‌های استوار قابلیت­‌های ذهنی تیزهوشان استوار است.

متاسفانه در کشورمان وزیر آموزش و پرورش این اولویت را فراموش کرده است؛ زیرا نه شناخت دقیقی از تیزهوشی دارد و نه می­‌تواند دانش­‌آموزان تیزهوش را شناسایی کند. فاجعه تا بدان جا توسعه یافته است که از آزمون‌­های هوشی 80 سال پیش برای انتخاب دانش‌­آموزان تیزهوش بهره‌مند می­‌شود.

آزمون هوش ریون که وزیر آموزش و پرورش آن را به­ عنوان تنها آزمون استاندارد هوش معرفی می‌کند، در سال 1938 از سازمان­‌های دولتی کشور انگلستان کنار گذاشته شد و نسخه دوم آن در سال 1962 منتشر شده است. متأسفانه وزیر آموزش و پرورش کشورمان و دیگر مشاوران وی که در سنجش و آموزش دانش­‌آموزان تیزهوش تخصصی ندارند و گویی از علم روان­سنجی به دور هستند، هیچ‌گونه شناختی از نسخه دوم آزمون هوش ریون که تحت­ عنوان «ماتریس­‌های پیشرونده پیشرفته ریون» شناخته می­‌شود، نداشته و به نادرست از نسخه اول این آزمون که با 60 سؤال تدوین شده است، استفاده کرده‌­اند.

لازم به ذکر است، نسخه دوم آزمون هوش ریون (ماتریس­‌های پیشرونده پیشرفته ریون) دارای 36 سؤال بوده و در راستای طراحی دانش‌­آموزان ممتاز بازنگری شده است؛ در حالی‌ که نسخه قبلی در راستای غربالگری کم­ توانی ذهنی به کار برده می­‌شد. با ارزیابی نقادانه آزمون به کار رفته در ایران می­‌توان دریافت که از سؤالات 1 تا 48 را تمامی دانش­‌آموزان مقطع ابتدایی می­‌توانند پاسخگو باشند و دارای شاخص دشواری مطلوب نیست.

در جواب پاسخ وزیر آموزش و پرورش که ادعا کرده است آزمون هوش ریون تنها آزمون استاندارد این کشور است، می­‌توان مطرح کرد که در سال 1344 این آزمون توسط، دکتر براهنی و دکتر هوشیار در ایران استاندارد شد و برای دانش­‌آموزان دبیرستان البرز به کار رفت. با توجه به سال تحصیلی جاری (1397) که بیش از 50 سال از هنجاریابی این آزمون می­‌گذرد و با شروع قرن 21 این آزمون در هیچ جای دنیا کاربرد ندارد، می­‌توان به آزمون­‌های استاندارد هوش در ایران اشاره کرد که از جمله آن­ها نسخه چهارم مقیاس­‌های هوشی وودکاک (2012)، نسخه پنجم مقیاس­‌های هوشی استانفورد- بینه (2005)، نسخه پنجم مقیاس­‌های هوشی وکسلر کودکان (2016) و نسخه دوم مقیاس­‌های هوشی رینولدز (2016) است که توسط اینجانب و گروهی از متخصصان دانشگاهی در ایران استاندارد شده است. همچنین، از آزمون­‌های گروهی هوش می­‌توان به آزمون هوش مختصر کافمن (2015) اشاره کرد که آن هم در ایران استاندارد شده است.

با بررسی نقادانه محتوای آزمون 60 سؤالی ریون یا آزمون ماتریس‌­های پیشرونده ریون (1938) و حتی آزمون ماتریس‌­های پیشرونده پیشرفته ریون (1962) می­‌توان دریافت که تنها استدلال سیال غیرکلامی را اندازه‌­گیری می­‌کند. بنابراین، ابزار مزبور توانایی سنجش استعداد تحصیلی را نداشته و فقط یکی از عوامل دهگانه هوش را مورد ارزیابی قرار می­‌دهد. هرگز از این آزمون نمی­‌توان برای تشخیص استعداد تحصیلی استفاده کرد و هرگز سازندگان این آزمون ادعا نکرده‌­اند که آزمون 60 سؤالی ریون برای سنجش استعداد تحصیلی است.

ای کاش وزیر آموزش و پرورش و مشاوران وی، دانش و مهارت مرتبط با آزمون­‌های هوش را از طریق مطالعه کتاب­‌های دانشگاهی و نشست­‌های تخصصی در دانشگاه­‌های معتبر ایران به دست می‌آوردند تا مدارس سمپاد را دستخوش مدیریت نادرست خویش قرار ندهند.

*متخصص سنجش هوش و مشاور سازمان سمپاد و سازمان استثنایی

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۵۹۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظرفیت گروه‌های جهادی در نوسازی مدارس استفاده شود

استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: باید از گروه‌های جهادی، دانش آموزان و همچنین مشارکت مردم برای بازسازی و زیباسازی و نوسازی مدارس استفاده کرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، غلامعلی حیدری امروز در شورای آموزش و پرورش استان چهارمحال بختیاری، اظهار داشت: باید یک کارگروه برای برنامه‌ریزی مقدمات همایش مجمع خیرین صورت گیرد و مسئولیت تمامی افراد مربوطه مشخص شود.  

وی گفت: در این همایش تنها خیرین گذشته حضور نداشته باشند بلکه خیرین جدید نیز دعوت شوند و تعهدات لازم را داشته باشند تا یک تحولی را متفاوت با همایش‌های گذشته، شاهد باشیم.

استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر استفاده از ظرفیت گروه‌های جهادی، مطرح کرد: باید از گروه‌های جهادی، دانش آموزان و همچنین مشارکت مردم برای بازسازی و زیباسازی و نوسازی مدارس استفاده کرد.

وی با تاکید بر برگزاری مراسمی در شأن معلمان، اظهار داشت: هفته معلم زمان خوبی است تا از این قشر زحمتکش و تاثیرگذار تجلیل شود، امید است مراسمی در شأن معلمان استان با برنامه‌ریزی خوب برگزار و از خانواده شهدای معلم نیز سرکشی و تجلیل شود.

حیدری با تأکید بر انجام جهاد تبیین، تصریح کرد: باید آموزش و پرورش در این دو سال خدمات خود را به خوبی اطلاع‌رسانی کند. رتبه‌بندی معلمان، استخدامی‌ها و کمک‌های فرهنگی، اعتباراتی که تخصیص داده شده و توسعه زیرساخت مدارس، ایجاد چمن‌های مصنوعی بسسار در ظرف 2 سال و ... اقدامات خوبی است که همه باید در نشست خبری با رسانه‌ها بیان شوند.

استاندار چهارمحال و بختیاری بیان داشت: بروشورهای در خصوص اقدامات انجام شده در دو سال اخیر تهیه و در بین خیرین و افراد ذی نفوذ توزیع شود. امتحانات نهایی فرصتی برای چیدن میوه یک سال تلاش دانش آموزان و والدین آنها است لذا باید اهتمام لازم جهت برگزاری آزمون بدون دغدغه در یک شرایط مناسب را داشت.

وی تصریح کرد: حداقل 12 جلسه شورای آموزش و پرورش در سال باید در شهرستان‌ها برگزار شود. باید یک برنامه‌ریزی ویژه در خصوص آموزش و پرورش عشایر داشت تا آموزش کافی و لازم به دانش آموزان داده شود.

حیدری در پایان خاطرنشان کرد: هر قدر در دانشگاه فرهنگیان هزینه شود نوعی سرمایه‌گذاری است و باید برای سال آینده برنامه‌ریزی دقیقی داشت تا دغدغه‌ای در زمینه کمبود معلم و سرویس مدارس و هر آنچه که مربوط به مدرسه و دانش آموزان است وجود نداشته باشد.

انتهای پیام/7540

  

دیگر خبرها

  • جذب ۲۰ درصد معلمان کشور در دولت سیزدهم
  • شرکت ۲۷ هزار دانش‌آموز خراسان شمالی در امتحانات نهایی
  • ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از ۱۹ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • ۶۰۰ معلم نمونه مازندرانی تقدیر می‌شوند
  • تقویت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای از اولویت‌های جدی ما است
  • نمایشگاه دست ساخت‌های دانش آموزی در سنندج
  • برگزاری آزمون سمپاد مهارتی در ۱۱ استان کشور
  • ظرفیت گروه‌های جهادی در نوسازی مدارس استفاده شود
  • ۳۴۰ هزار دانش‌آموز در آزمون مدارس سمپادونمونه دولتی رقابت می‌کنند
  • آموزش ۳۰۰ ساعت مهارت‌آموزی به دانش‌آموزان متوسطه نظری