Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-07@06:13:26 GMT

عملیات اجرایی راه آهن همدان-ملایر آغاز شد

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۷۶۲۵۲

عملیات اجرایی راه آهن همدان-ملایر آغاز شد

به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، امروز با حضور وزیر راه و شهرسازی عملیات اجرایی راه آهن همدان-ملایر آغاز شد.

در حاشیه این مراسم معاون وزیر راه و شهرسازی ضمن با اهمیت شمردن جایگاه این پروژه در طرح کلی راه آهن غرب کشور گفت: این خط ریلی به طول 75 کیلومتر با هدف گسترش شبکه ریلی در غرب کشور و تسهیل ارتباطات و ترانزیت کالا و مسافر به ویژه زائران عتبات عالیات و کاهش ترافیک جاده ای به عنوان بخشی از طرح کلی راه آهن غرب کشور در دستور کار قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیراله خادمی با بیان اینکه راه آهن همدان-ملایر در دو قطعه احداث خواهد شد اضافه کرد: قطعه یک این پروژه به طول 5،41 کیلومتر و قطعه 2 این پروژه به طول 5،33 کیلومتر است که از ایستگاه راه آهن همدان آغاز و پس از عبور از ایستگاه های گل کهریز، طاسبندی و کهریز به ایستگاه ملایر منتهی می شود.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه طرح راه آهن غرب کشور را در تکمیل کریدورهای ریلی بین المللی ایران بسیار موثر دانست و گفت: این مسیر در ادامه با عبور از شهرهای کنگاور، صحنه، کرمانشاه، اسلام آباد غرب، گیلان غرب، قصر شیرین، نهایتا به مرز خسروی (مرز ایران و عراق) متصل و پس از آن از طریق خانقین، بغداد، موصل، قامشلی، دیرالزور، رقه و حلب به بندر لاذقیه در دریای مدیترانه ختم می شود.

خادمی مبلغ قرارداد قطعه یک راه آهن ملایر-همدان را 689 میلیارد ریال اعلام کرد که از ایستگاه همدان آغاز و به ایستگاه طاسبندی منتهی می شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی در تشریح مزایای احداث این خط ریلی اظهار داشت: ایجاد کریدور ریلی جدید تهران-غرب کشور با کاهش مسیر، اتصال مرکز استان همدان به بندر امام خمینی (ره) از طریق مسیر ملایر-اراک، کاهش 30 کیلومتری مسیر ریلی تهران-ملایر، صرفه جویی در مصرف سوخت در سال اول به میزان 5،3 میلیون لیتر معادل 70 میلیارد ریال، جابجایی کالا در سال اول به میزان 6،1 میلیون تن و در سال بیستم 3،3 میلیون تن، جابجایی مسافر در سال اول به میزان 5،1 میلیون نفر و در سال بیستم 3،3 میلیون نفر، کاهش بار ترافیکی گلوگاه راه آهن تهران-قم-اراک، افزایش ظرفیت ترافیک ریلی راه آهن غرب کشور و اجرای پدافند غیر عامل در شبکه ریلی غرب کشور تنها تعدای از مزایای بهره برداری از راه آهن ملایر-همدان است.

خادمی طول راه آهن غرب کشور را 605 کیلومتر عنوان کرد و یادآور شد: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته این طرح عظیم ریلی در قالب پروژه های مختلف در دستور کار قرار گرفت که تا کنون از این طرح راه آهن اراک-ملایر به طول 90 کیلومتر، راه آهن ملایر-فیروزان به طول 4،66 کیلومتر و راه آهن فیروزان-کرمانشاه به طول 110 به بهره برداری رسیده است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: راه آهن شبکه ریلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۷۶۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قطار پنج ستاره به شبکه ریلی همدان اضافه می‌شود

  مسلم مخفی روز دوشنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر قطار همدان همه روزه در حال سرویس دهی به مسافران است گفت: روزانه این قطار ۴۰۰ نفر ظرفیت دارد که این تعداد برای جمعیت همدان و شهر‌های هم جوار کفایت نمی‌کند.

او با اشاره به نارضایتی شهروندان از ارائه خدمات توسط راه آهن همدان گفت: در جلسه‌ای با مدیرکل راه آهن مسائل و دغدغه‌های مردم مطرح و پیگیری شد که امیدواریم به زودی برطرف شود.

فرماندار همدان با بیان اینکه ترمینال ایستگاه راه آهن همدان ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد گفت: این ساختمان که از محل سفر رئیس جمهور نیز اعتبار دارد، به زودی تکمیل و به بهره‌برداری برسد.

مخفی با انتقاد از عملکرد شرکت ساخت و توسعه زیرساخت گفت: متاسفانه پروژه راه دسترسی به راه آهن همدان استاندارد لازم را ندارد البته برخی اقدامات ایمنی انجام شده است.

او گفت: مجموعه عوامل راه آهن همدان به دنبال رضایتمندی مسافران هستند و امیدواریم با ایجاد زیرساخت‌های لازم این امر به طور کامل محقق شود.

فرماندار همدان گفت: راه آهن همدان به ملایر نیز به طول ۷۵ کیلومتر در ۲ قطعه کارگاهی در حال ساخت است که قطعه یک ۴۵ درصد و قطعه دوم ۲۰ درصد پیشرفت دارد.

منبع ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان همدان همدان

دیگر خبرها

  • ورود قطار ۵ ستاره به شبکه ریلی همدان
  • لزوم آغاز عملیات اجرایی احداث ایستگاه مسافربری بیرجند
  • قطار پنج ستاره به شبکه ریلی همدان اضافه می‌شود
  • امحای ۹۰ هکتار از مزارع آبیاری شده با فاضلاب در شیراز آغاز شد
  • عملیات اجرایی پروژه کمربندی قلعه‌نو آغاز شد
  • آغاز عملیات اجرایی ساخت مجتمع پرورش اسب در شهرکرد
  • پخش فیلم های تبلیغاتی نامزد‌های مجلس ۱۲ از قاب شبکه همدان
  • مشکلات پیش روی طرح راه آهن خراسان جنوبی روی میز بررسی
  • شواهدی از آثار تاریخی در خیابان باباطاهر همدان مشاهده شد
  • مسابقات وزنه‌برداری قهرمانی دختران کشور در همدان