Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-03-29@10:15:14 GMT

تيغ آماتورها بر گلوي کشاورزي حرفه اي

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۸۹۶۹۶

تيغ آماتورها بر گلوي کشاورزي حرفه اي

خبرگزاري آريا - ساري - ايرنا - حضور تازه واردها به بخش کشاورزي استان هاي شمالي در حالي که آگاهي و دانش خاصي براي اين حرفه ندارند، تبديل به قوز بالاي قوز در اين حرفه شده، وضعيتي که کارشناسان و مسئولان کشاورزي از آن به عنوان تغيير کاربري نامحسوس نام مي برند .

به گزارش خبرنگار ايرنا ، استان هاي شمالي کشور به خاطر برخورداري از مناظر زيبا و چشم اندازهاي خاطره انگيز همواره در نوک پيکان توجه افراد براي ساخت و ساز قرار داشت، ولي هنوز داغ ويلاسازي در عرصه هاي جنگلي و مناطق بکر فراموش نشده که اين بار ورود افراد غير حرفه اي در مشاغل ويژه اين مناطق باعث شده تا احساس خطر و آسيب ناشي از آن به نگراني تبديل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فعالان عرصه کشاورزي با به کار بستن تجربيات گذشتگان و تلفيق آن با اصول و فنون علمي به کار در اين حرفه مشغولند و در طول تاريخ زندگي بشر ثابت شده است هيچگاه کارهاي تفنني به دستاورد قابل توجهي نينجاميده است .
بررسي هاي ميداني خبرنگار ايرنا نشان مي دهد اين روزها در هر منطقه اي از استان هاي شمالي بويژه مازندران افرادي آماتور با خريد زمين هاي حاصلخيز کشاورزان براي خود مشغله و سرگرمي درست کرده اند ، افراد که بيشتر آنان بازنشستگان دستگاههاي اداري و اجرايي و غير اجرايي شهري هستند که نه تنها سررشته اي از کار کشاورزي ندارند ، بلکه حتي شيوه زندگي کشاورزي را هم نمي دانند.
اين افراد که تعداد آنان در سال هاي اخير با گرفتن پاداش هاي کلان پايان خدمت افزايش يافته ، سرمايه هاي خود را به يک حساب و کتاب منفعت طلبانه شخصي به سمت خريد زمين هاي کشاورزي و باغي سوق دادند تا هم ارزش سرمايه اشان را حفظ کرده باشند و هم سرگرمي اي دلچسب در بهترين مناطق آب و هوايي کشور داشته باشند .
رضا فلاحي کشاورز آملي که سالهاست در زمين هاي شاليزاري خود فعاليت مي کند در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : تمام آنچه به عنوان شيوه کار در زمين استفاده مي کنم ماحصل تجربه پدر و پدربزرگم است که به من منتقل شد و اين تجارب خود برگرفته از صدها سال کشاورزي اجداد ماست که نسل به نسل انتقال يافته است .
وي افزود : به عنوان مثال وقتي آب از بالادست به سمت زمين هاي پايين دست مي آيد به همراه خود مواد مغذي خوبي دارد که زمين کشاورزي را براي استفاده از کود بي نياز مي کند و اين تجربه را من از پيشنيانم دارم ، در حالي که يک فرد آماتور فاقد چنين تجربه هايي است و اينگونه تجربيات را از کتاب ها هم نمي توان استخراج کرد .
اين کشاورز با سابقه آملي به خريد زمين کشاورزي مجاور باغش توسط فردي که بازنشسته يکي از ادارات است ، اشاره کرد و گفت : اين فرد که از بوميان مازندران هم نيست براساس ميل و گرايش شخصي خود اقدام به انجام يکسري کارها در هنگام کشاورزي مي کند که هم براي زمين خودش و هم براي منطقه آسيب زاست .
وي افزود : در حالي که بسياري از کارهايي که اين فرد انجام مي دهد نه تنها منجر به توليد محصول مناسب با بازدهي بالا نمي شود بلکه به مرور درختان باغش را نيز از بين مي برد و با فوران آفت ، به باغ و زمين کشاورزي ديگران هم سرايت مي کند .
** تغيير کاربري اين بار نامحسوس
تغيير کاربري زمين هاي کشاورزي و باغي در مازندران که با ساخت و ساز ويلا در دهه 80 به اوج رسيده بود با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد و هماهنگي قواي سه گانه و سخت گيري و نظارت کاهش يافت به گونه اي که برخي از مسئولان در دو سال گذشته حتي از توقف اين کار مخرب خبر داده بودند.
با اين وصف به نظر مي رسد اشتهاي افراد متمکن و بازنشستگان ادارات براي ت صاحب زمين هاي کشاورزي و باغي در شمال کشور پايان پذير نيست ، موضوعي که امروز کارشناسان و مسئولان کشاورزي مازندران را به خاطر تغيير شيوه کاربري نگران کرده است .
معاون امور اراضي جهاد کشاورزي مازندران با ابراز نگراني از رشد تغيير نامحسوس کاربري اراضي کشاورزي و باغي ، گفت : متاسفانه هيچ محمل قانوني براي مقابله با وضعيت جديد وجود ندارد براي اين که دستگاههاي و نهادهاي مسئول ، تغيير کاربري اراضي را زماني مي دانند که زمين تقسيم بندي شده و ساخت و ساز در آن انجام شود .
سيد حجت الله هاديان افزود : در اين زمينه طي سال هاي اخير با اقدامات قاطعانه با افراد متخلف به صورت جدي برخورد شده که منجر به پايان اين نوع تغيير کاربري زمين هاي کشاورزي براي ويلاسازي شده است .
اواخر سال گذشته سازمان بازرسي استان مازندران اعلام کرد تا قبل از سال 92 حدود 60 هزار واحد مسکوني در زمين هاي کشاورزي و ملي مازندران به صورت غير قانوني ساخته شد و متخلفان موفق شدند براي اين سازه ها تغيير کاربري دريافت کنند .
آمارها نشان مي دهد با همت کارشناسان امور اراضي، دادگستري کل و استانداري مازندران در مقابله با سوداگران زمين هاي کشاورزي در استان ، روند تغيير کاربري محسوس اراضي کشاورزي به صفر رسيده و از سال 92 تا پايان سال 96 حدود 850 هکتار از زمين هاي کشاورزي استان که در آستانه تغيير کاربري قرار داشتند ، حفظ کاربري شدند.
معاون امور اراضي جهاد کشاورزي مازندران گفت : آنچه امروز ما را نگران مي کند ديگر ديوارکشي اطراف زمين ، قطع کردن درختان يا خشک کردن شاليزارها براي ساخت ويلا نيست ، بلکه تصاحب زمين ها توسط افرادي است که هيچ سررشته اي از کار کشاورزي و باغداري ندارند و فقط براي حفظ سرمايه هايشان و انتظار کشيدن روزي که بتوانند در آنها ويلاسازي کنند ، زمين ها را خريداري مي کنند .
وي افزود : اين افراد براي اين که نشان دهند قصدشان ساخت و ساز و تغيير کاربري نيست ، اقدام مخرب تري انجام مي دهند و آن هم انجام کار کشاورزي به صورت آماتور بدون توجه به تبعات آن ، تغيير نوع کشت در زمين ها و تغيير درختان باغ ها و حتي کاشتن درختاني است که هيچ تناسبي با استان مازندران ندارد و مي تواند به شيوع انواع آفت ها و از بين بردن دار و ندار کشاورزان و باغداران استان منتهي شود .
هاديان گفت : حضور افرادي غير کشاورز اما متمکن که براي پر کردن اوقات فراغت به کشاورزي روي مي آورند حال کشاورزي استان را ناخوش کرده است ، براي اين که آنان بدون اين که قواعد و اصول کشاورزي را بلد باشند به صورت غير حرفه اي و تنها بنا به آنچه خود تصور مي کنند درست است به اين کار دست مي زنند .
اين مسئول افزود : اين شيوه فعاليت کشاورزي که منجر به بازدهي کم محصول و درآمد ناچيز مي شود ، باعث شده تا اين افراد در ادامه کار زمين ها را از حالت کشاورزي خارج کنند و يا زمين هاي کشاورزي را رها و بلااستفاده بگذارند تا زمان تغيير کاربري برسد.
وي توضيح داد : مثلا بيشتر اين افراد در حاشيه روستاها و شهرها زمين خريداري مي کنند و اطلاع دارند که حريم روستاها و شهرها با گذشت زمان به خاطر افزايش جمعيت افزايش مي يابد و روزي نوبت زمين آنها هم مي رسد که در محدوده مسکوني قرار بگيرد و در آن زمان به خواسته اشان مي رسند.
کارشناسان فرهنگي هشدار مي دهند که شيوع اين روش طي دو دهه آينده به طور کامل بافت جمعيتي روستاهاي استان هاي شمالي را تغيير خواهد داد و مناطق روستايي را به خاطر ازدياد جمعيت خوش نشين از گردونه فعاليت توليدي خارج مي کند.
اين کارشناسان به همراه مسئولان حوزه کشاورزي و منابع طبيعي بر اين اعتقادند که مجلس شوراي اسلامي بايد با تصويب قانوني سختگيرانه ، برنامه ريزي اين افراد فرصت طلب را با منع گسترش حريم روستاها مگر به خاطر افراد بومي ، ناکام بگذارد .
بر اساس قوانين و مقررات موجود ، حريم روستاها و شهرها پس از هر سرشماري نفوس و مسکن با طي مراحل قانوني در صورت افزايش جمعيت مي تواند تغيير کند و بسياري از غيربومياني که در دهه هاي گذشته زميني در اطراف روستاها و شهرهاي استان هاي شمالي خريداري کرده بودند امروزه زمينشان در بافت مسکوني قرار گرفته است .
روستاييان بومي مازندران مي گويند که همين افراد غيربومي که زمين هايشان به خاطر قوانين و مقررات موجود در سال هاي اخير در محدوده مسکوني روستاها قرار گرفته ، ورود افراد غير بومي ديگر به اين مناطق را شدت بخشيده اند و به آنان در اين باره مشاوره مي دهند و حتي مکان زمين را هم براي آناان مشخص مي کنند .
** تغيير الگوي کشت ، بهانه اي مناسب براي آماتورها
معاون امور اراضي جهاد کشاورزي مازندران به تبصره 4 ماده يک قانون حفظ اراضي کشاورزي اشاره کرد و گفت : در اين قانون ، تغيير الگوي کشت و کار براي اجراي طرح هاي کشاورزي و دامداري مجاز اعلام و خود به مساله اي براي کشاورزي تبديل شده است .
وي اضافه کرد : کشاورزان غير حرفه اي با دستاويز قرار دادن اين قانوني مبادرت به تغيير الگوي کشت محصولات زمين هاي کشاورزي مي کنند و به طور مثال شاليزار را به گلخانه تبديل مي کنند .
اين مسئول با تاکيد بر اين که تغيير الگوي کشت توسط اين افراد غيربومي بساط کشاورزي حرفه اي مازندران را بر خواهد چيد ، گفت : بافت کشاورزي مازندران به گونه اي است که کسي داخل اراضي شاليزاري کشت ديگري انجام نمي دهد و همه کشاورزان حرفه اي با هم هماهنگ هستند ولي هر جايي که اين اتفاق افتاد پس از مدتي جا براي کشاورزي حرفه اي تنگ شد .
هاديان افزود : بايد مسئولان ذيربط در بخش هاي مختلف تا تدوين و اجراي قوانين روزآمد با هماهنگي يکديگر اقدام فوري انجام دهند که يکي از آنها مي تواند عدم صدور مجوز براي تغيير الگوي کشت در پهنه بندي هاي کشاورزي حرفه اي باشد .
وي تاکيد کرد : تداوم توليد با صدور مجوزهاي جديد براي تغيير الگوي کشت با دلخوشي به اين که ديگر زمين ها به ويلاسازي اختصاص نمي يابد ، تضمين شده نيست چرا که امور کشاورزي بايد به اهلش سپرده شود تا نتيجه موردنظر حاصل شود .
هاديان گفت : متاسفانه بهانه ايجاد اشتغال هم در اين زمينه به کمک افراد آماتور آمده است و آنان از اين نقطه ضعف هم براي اقدام سودجويانه خود استفاده مي کنند در حالي که متوليان امور بايد بدانند اشتغال ناپايدار نه تنها مشکل استان را حل نمي کند بلکه در آينده اي نه چندان دور بر مشکلات خواهد افزود .
** آموزش اصول کشاورزي حرفه اي ، راه حل موقت
سازمان جهاد کشاورزي مازندران معتقد است از آنجايي که مشکل ورود افراد غير کشاورز در اين بخش را در حال حاضر به خاطر نبود قوانين و مقررات نمي توان متوقف کرد ، براي حفظ توليدات کشاورزي و جلوگيري از تغيير کاربري نامحسوس اراضي کشاورزي ، آموزش اين حرفه را در دستور کار قرار داده است .
معاون باغباني و توليدات گياهي سازمان جهاد کشاورزي استان مازندران در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : همان طور که هر حرفه و شغلي با اصول و قواعدي همراه است ، کشاورزي نيز از اين قاعده مستثني نيست .
محمد تقي شکوهي افزود : زماني حرفه اي اقتصادي و با بهره وري در توليد همراه است که بر پايه اصول و مبناي حرفه اي و اصولي انجام شود .
وي ادامه داد : رسيدن به کار اقتصادي با بهره وري در توليد نيز از مسير استفاده از تجربيات گذشتگان و نيز مسائل علمي و بروز امکان پذير است چيزي که در بازاريابي و مشتري مداري نيز تاثير خود را خواهد گذاشت .
به گفته معاون جهاد کشاورزي مازندران ، اما کشاورزي در مازندران در حال رفتن به مسيري است که مي تواند آن را از مسير حرفه اي و بهره وري اقتصادي خارج کند .
وي به ورود افراد برخوردار از منابع مالي در اين عرصه آن هم تنها در قالب خريد زمين به عنوان مشکلي نام برد که در صورت عدم ساماندهي آن مي تواند در روند کشاورزي مازندران اختلال جدي ايجاد کند .
شکوهي گفت : شايد در ميان افراد جديدي که وارد عرصه کشاورزي مي شوند واقعا کساني باشند که به اين حرفه علاقه مند باشند ، ولي از آنجا که اين افراد دانش و تجربه کافي ندارند ، نمي توانند کشت و کار پررونقي داشته باشند در نتيجه بر خلاف تصورشان از کشاورزي ، توليدشان پايين مي آيند و در مدت کوتاهي بي انگيزه مي شوند و زمين را رها مي کنند .
وي با اذعان به اين که با قوانين و مقررات موجود ورود اين افراد به بخش کشاورزي اجتناب ناپذير است ، افزود : جهاد کشاورزي مازندران براي حفظ زمين هاي کشاورزي و توليدات باغي و زراعي براي اين منظور وارد عمل شده و از ظرفيت هاي موجود در اين بخش استفاده کرده است .
معاون جهاد کشاورزي مازندران اظهار داشت : کارشناسان ترويج و زراعت 60 مرکز خدمات کشاورزي مازندران و کارشناسان مديريت جهاد کشاورزي شهرستان ها براي آگاهي بخشي اين بهره برداران آماده اند تا به آنها مسائل لازم وضروري کشاورزي را ياد بدهند .
مازندران با 460 هزار هکتار زمين زراعي باغي سالانه حدود حدود هفت ميليون تن انواع محصولات کشاورزي توليد مي کند.
اين استان در توليد 15 نوع از 72 نوع محصولات کشاورزي استان از جمله برنج، مرکبات، کيوي ، گل و گياه ، مرغ و آبزيان رتبه اول تا سوم کشور را دارد .
سازمان جهاد کشاورزي مازندران آمار بهره برداران کشاورزي در اين استان را 400 هزار نفر اعلام کرده است .
2096/1654
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۸۹۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گلوی گاوخونی همچنان خشک است / ضرورت احیای حقابه تالاب توسط وزارت نیرو

زنده شدن موقتی ۵ درصد از تالاب گاوخونی پس از بارندگی‌های اخیر، امیدهایی را در دل زنده کرده و سال‌هاست که صحبت از حفظ و نجات تالاب به گوش می‌رسد، اما همچنان اقدام موثری در این خصوص صورت نگرفته است و دائمی نبودن جریان زاینده روز نیز همانند تازیانه‌ای دردناک بر تن این تالاب فرود می‌آید.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، تالاب گاوخونی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین تالاب‌های ایران است که در طول تاریخ علاوه بر ایجاد فضای فرح‌بخش در شرق اصفهان، مامنی برای پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده است.

تنها ۳ درصد از این تالاب بین‌المللی زنده است و با بارندگی‌های اخیر این ۳ درصد به ۵ درصد رسیده است که با جاری نبودن جریان زاینده رود، این ۵ درصد در مدت زمانی کوتاه روبه کاهش می‌رود؛ با افزایش ۲ درصدی جان این تالاب شاهد حضور گونه پرنده‌های فلامینگو بوده‌ایم که درچه‌ای چشم‌نواز و فرح‌بخش ایجاد و نور امید برای زنده شدن این تالاب را در دل روشن کرده است.

با جان گرفتن دوباره این تالاب، شاهد دمیده شدن روحی تازه در اصفهان و حتی استان‌های اطراف خواهیم بود و در نقطه مقابل، آسیب‌های زیست محیطی متعدد از جمله ریزگردها، از بین رفتن اکوسیستم‌های گیاهی و جانوری باقی مانده و انواع بیماری‌ها متوجه استان اصفهان و سایر استان‌های اطراف خواهد بود.

زنده شدن موقتی ۵ درصد از ۴۷ هزار هکتار این تالاب بین‌المللی تنها نقطه امید به شمار می‌رود و تأمین شدن حقابه تالاب و جریان دائمی زاینده رود می‌تواند مرهمی بر زخم‌های گسترده پیکره تالاب باشد.

۹۸ درصد تالاب گاوخونی خشک است

منصور شیشه فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: حقابه تالاب گاوخونی ۱۷۶ میلیون مترمکعب است که به وزارت نیرو و سازمان محیط زیست ابلاغ شده است و حداقل حقابه نیاز تالاب برای احیا شدن بخشی از آن به شمار می‌رود.

وی افزود: در سنوات طی شده حقابه تالاب داده نشده و سال گذشته تنها مقداری آب به تالاب رسید و توانست حدود ۵ درصد تالاب را به صورت موقت مرطوب کند، اما حدود ۲۰ سال است که حقابه تالاب داده نشده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: طی بارندگی‌های اخیر و هدایت سیلاب‌ها، می‌توان گفت حدود ۵ درصد از ورودی تالاب آب‌گیری شده است؛ ۴۷ هزار هکتار وسعت این تالاب است و در سال‌های پرآبی، ۱۵۰ هزار قطعه پرنده در تالاب حضور داشتند و تنها دریافت کننده آب پایدار تالاب، رودخانه زاینده‌رود بود.

شیشه فروش ادامه داد: مهم‌ترین رودخانه فلات مرکزی ایران زاینده رود به شمار می‌رود که به تالاب می‌رسد و تالاب گاوخونی ۱۶ کیلومتری شرق اصفهان قرار دارد، در سال ۱۳۷۵، تالاب گاوخونی تحت پوشش تالاب‌های بین‌المللی کنوانسیون رامسر قرار گرفت و به عنوان یک پیکره بزرگ و منحصربه‌فرد، نقش مهمی در تغذیه آب‌های زیرزمینی دارد و دارای زیستگاه‌های شناسایی شده از جمله شوره‌زار، شن‌زار و کوهستان است.

وی گفت: پیش از این تالاب گاوخونی زیستگاه مناسبی برای گونه‌های جانوری از جمله آهو و میش و میزبان صدها هزار پرنده آبزی مانند فلامینگو، عقاب، غاز خاکستری و اردک بوده است که امروزه تنها گروهی اندک از آنها باقی مانده است و به دنبال خشکسالی‌ها از سال ۱۳۷۶ و به دلیل نبود مدیریت جامع حفاظت تالاب، کاهش رطوبت جوی و بارگذاری بیش از حد در حوضه زاینده‌رود، شاهد هستیم که هیچ آبی به تالاب وارد نشده و در نتیجه شاهد تأثیرات بسیار زیادی هستیم.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اضافه کرد: ۹۸ درصد تالاب خشک است و دو درصد دارای آب، مناطقی است که به آنها زه‌آب وارد می‌شده است، اکنون می‌توان گفت آب در ۵ درصد از ۴۷ هزار هکتار تالاب جاری و طی همین مدت، بر اساس سرشماری‌های انجام شده حدود یک هزار فلامینگو در تالاب مشاهده شده است، اما با گذشت مدت زمانی کوتاه در حدود چند روز، مجدد تالاب رطوبت خود را از دست می‌دهد.

وی افزود: به منظور احیای این تالاب بین‌المللی، حداقل حقابه لازم، ۱۶۷ میلیون در سال است که باید وزارت نیرو تأمین کند تا از نابودی تالاب جلوگیری شود؛ جریان نداشتن رودخانه زاینده رود از سال ۱۳۶۶، بوته کنی پوشش‌های گیاهی و تأمین نشدن حقابه‌ها منجر به بروز آسیب در تالاب و تبدیل آن به کانون گردوغبار شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: منشأ بسیاری از گردوغبارهای سال گذشته در شهر اصفهان، تالاب گاوخونی بود و یکی از سه هدف احیای تالاب، حفاظت از اکوسیستم‌های موجود و تقویت مدیریت آنها است؛ انتظار می‌رود سازمان محیط زیست احیای تالاب گاوخونی را مانند دیگر تالاب‌ها در برنامه قرار دهد و ضرورت این است که حقابه قانونی تالاب تأمین شود.

تالاب گاوخونی در حال بدل شدن به یک غول خفته

سعید رحیمی، فرماندار ورزنه در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: باتوجه به اینکه حقابه تالاب گاوخونی حدود چند سال تأمین نشده، به سمت خشکی رفته است، اما با توجه به مبحث زه‌آب و زایش رودخانه که حدود ۱۵ کیلومتر از انتهای رودخانه زاینده‌رود در شهر ورزنه قرار دارد، به علت زایش آب و فاضلاب شهر ورزنه، به مقدار کمی آب به تالاب وارد می‌شود و می‌توان گفت حدود ۳ درصد از تالاب مرطوب است.

وی افزود: با توجه به بارندگی‌های انجام شده و سیلاب‌ها، حدود ۹۰ میلی‌متر بارندگی به ثبت رسید و سیلاب‌ها به سمت تالاب هدایت شد و می‌توان گفت حدود ۲ درصد دیگر از تالاب به این واسطه آب‌گیری شد و پرنده‌های فلامینگو به تالاب بازگشتند، اما ۹۵ درصد از تالاب خشک است و امکان دارد طی تابستان و هنگام وزش بادهای شدید، شهرستان ورزنه و شهر اصفهان درگیر ریزگردها شود.

تصریح کرد: اگر وزارت نیرو و شرکت آب منطقه‌ای به وظیفه خود عمل نکنند و طبق قانون ۱۷۶ میلیون مترمکعب حقابه تالاب تأمین نشود، دچار مشکلات محیط زیستی خواهیم شد، سال‌های گذشته نیز شاهد ریزگردها در بهار و تابستان شدیم و مسئولان مربوطه باید همراهی ویژه‌ای در این خصوص داشته باشند و انتهای دوره رهاسازی آب برای کشاورزی، آب به تالاب نیز اختصاص یابد تا دچار خشکی کامل تالاب نشویم.

رحیمی ادامه داد: با خشک شدن تالاب، ۵۰۰ کیلومتری اصفهان و ورزنه می‌تواند درگیر ریزگردها شود و با توجه به اینکه سال‌ها فاضلاب در تالاب ته‌نشین شده است، ریزگردها آسیب‌های متعددی از جمله بیماری‌های تنفسی به همراه خواهند داشت؛ در صورتی که آب به تالاب برسد، تالاب جانی دوباره خواهد گرفت، اما تالاب گاوخونی در حال بدل شدن به یک غول خفته است که در صورت بیدار شدن، تبعات و هزینه‌های بسیار سنگینی به همراه خواهد داشت.

وی گفت: امروز تا می‌توان اقدامی انجام داد، باید دست به کار شد و انتظار می‌رود آنچنان که برای دریاچه ارومیه ستاد ملی تشکیل شد و همه پای کار آمدند برای احیا کردن دریاچه ارومیه، برای احیای تالاب گاوخونی نیز ستاد ملی تشکیل شود و در خصوص زنده نگه داشتن تالاب فعالیت شود، چراکه آسیب به این تالاب چندین استان را درگیر می‌کند؛ جریان دائمی زاینده‌رود نیازی ضروری برای احیای تالاب گاوخونی است و محیط زیست اصفهان بزرگ و فراتر از آن درگیر احیای این تالاب است.

در نهایت، تن رنجور و گلوی خشک گاوخونی در انتظار جریانی حیاتی برای سیراب شدن است و دیری نخواهد گذشت که نم گرفتن حدود پنج درصد از وسعت این تالاب در صورت تأمین نشدن حقابه آن توسط دستگاه‌های ذی‌ربط و جاری نبودن زاینده‌رود رو به خشکی برود.

کد خبر 739816

دیگر خبرها

  • کاهش پرونده‌های حوزه زمین با سنددار شدن اراضی
  • گلوی گاوخونی همچنان خشک است / ضرورت احیای حقابه تالاب توسط وزارت نیرو
  • آخرین صحبت‌های آزاده نامداری قبل از فوت چه بود؟
  • نقره داغ شدن متخلفان زمین‌خوار در محمودآباد
  • کاهش پرونده‌های حوزه زمین با سنددار شدن اراضی کشاورزی
  • کلاهبرداری ۲۸ میلیاردی باند حرفه‌ای با مدارک افراد معتاد و کارتن‌خواب
  • شوری ۶.۵ میلیون هکتار اراضی کشاورزی و چالش بهره‌وری در تولید
  • پایش بیش از ۵ هزار و ۲۸۰ کیلومترمربع از اراضی لرستان
  • کلاهبرداری ۲۸ میلیاردی یک باند حرفه‌ای با مدارک افراد معتاد و کارتن‌خواب
  • اجرای طرح گشت مقابله با تغییر کاربری غیر مجاز زمین در شاهرود