Web Analytics Made Easy - Statcounter

در گذشته بعد از خروج بنز از ایران و فسخ یک طرفه قرارداد این شرکت با ایران‌خودرو دیزل، این شرکت به طرف ایرانی خسارت پرداخت کرد در حال حاضر نیز اگر قراردادی بین خودروسازان ایرانی و اروپایی به مرحله «قرارداد» رسیده باشد، پرداخت خسارت و تعیین غرامت ترک قرارداد نیز اتفاق می‌افتد در غیر این صورت «خیر»

ایران آنلاین / سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: رنوی فرانسه بازار خودرویی ایران را «لقمه چرب» می‌داند اما چشم‌انتظار آینده روابط سیاسی - اقتصادی ایران و آمریکا برای ماندن یا رفتن از ایران است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی ملکی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار داشت: باید بپذیریم مراودات سیاسی و اقتصادی خودروسازان اروپایی با آمریکا بسیار بسیار بیشتر از ایران است و خیلی طبیعی است که برندهای خودروسازی فرانسوی نیز به همین دلیل ایران را ترک کنند.

نماینده مردم مشکین‌شهر در مجلس افزود: شرکتهای اروپایی قصد خروج از برجام و تهدید منافعش در ایران را ندارند اما وقتی پای منافع اقتصادی به میان می‌آید، منافع اقتصادی آنها با ایران خیلی خیلی کمتر از آمریکاست. به طور مثال شرکت مرسدس بنز به تازگی اعلام کرد طراز مثبت اقتصادی‌اش با آمریکا ۲۰ میلیارد دلار و با ایران کمتر از یک میلیارد دلار است.

وی ادامه داد: خودروسازان آلمانی، فرانسوی و سایر خودروسازان اروپایی حاضر نیستند منفعت بیشتر را با منفعت کمتر عوض کنند.

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس در عین حال با اشاره به ارزیابی رنوی فرانسه از بازار خودروی ایران و آینده این بازار، گفت: نظر مدیران رنوی فرانسه نسبت به بازار خودرویی ایران این است که بازاری مطمئن و فاقد نوسان و رقابت قیمتی است به همین دلیل با هر قیمت‌گذاری، سود بی‌دردسری عایدش خواهد شد. رنو بازار ایران را لقمه‌ای چرب می‌داند اما با توجه به مراودات سیاسی و اقتصادی این شرکت با آمریکایی‌ها نمی‌توان به ادامه همکاری آنان با ایران مطمئن بود.

ملکی با اشاره به قرارداد همکاری بین رنوی فرانسه و سازمان گسترش و نوسازی، گفت: آن قرارداد،‌ نهایی نشد و اصلا معتقدم این قرارداد هم به سرنوشت قراردادی که سال ۱۳۸۴ با این شرکت به امضا رسید، دچار می‌شود.

نماینده مردم مشکین‌شهر در مجلس با اشاره به فسخ قرارداد مرسدس بنز با ایران‌خودرو دیزل و پرداخت غرامت به ایران، گفت: در گذشته بعد از خروج بنز از ایران و فسخ یک طرفه قرارداد این شرکت با ایران‌خودرو دیزل، این شرکت به طرف ایرانی خسارت پرداخت کرد در حال حاضر نیز اگر قراردادی بین خودروسازان ایرانی و اروپایی به مرحله «قرارداد» رسیده باشد، پرداخت خسارت و تعیین غرامت ترک قرارداد نیز اتفاق می‌افتد در غیر این صورت «خیر».

وی با اشاره به ارزیابی رنو از وضعیت سیاسی - اقتصادی ایران و آمریکا، گفت: مدیران این شرکت هیچ اظهار نظر رسمی برای فسخ قرارداد با ایران مطرح نکرده‌اند. آنان منتظرند چه اتفاقی در روابط ایران و آمریکا می‌افتد.

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس خروج احتمالی رنو از بازار خودرویی کشورمان را موجب تعطیلی کارخانه در حال ساخت این شرکت و معطل ماند سرمایه‌گذاری‌های آن دانست./ 

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۰۸۱۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات

به گزارش خبرنگار  خبرگزاری صدا و سیما، اين نشست با حضور مهرداد بذرپاش ، وزير راه و شهرسازي کشورمان و رئيس ايراني کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات و عبدالله بن طوق المری وزیر اقتصاد امارات، برگزار شد.

وزير راه و شهرسازي گفت: بعد از 10 سال کمیسیون مشترک دو کشور را برگزار ميکنیم که فرصتی برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور است. امارات به عنوان دومین کشور شریک ایران، اهميت استراتژیک زيادي براي ما دارد.

بذرپاش ا اشاره به حضور ایران و امارات در مسیر کریدور شمال و جنوب گفت: دسترسی به بازارهای شمال و جنوب میتواند باعث بوجود آمدن فرصت بای دو کشور باشد.

رئيس ايراني کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات در ادامه افزود: توانمندی های فناوری نو و دانش بنیان میتواند فرصت برای توسعه روابط بر پايه نکنولوژی را فراهم کند. تشریفات گمرکی و حمل و نقل از مشکلات تجاری دو کشور بوده که لازم است این موضوع را برای گسترش روابط تجاری حل و فصل کنیم.

بذرپاش درباره مراودات بندري دو کشور گفت: در حال حاضر حمل و نقل از بندر شهید بهشتی و گمرک بازرگان در حال اجراست. تسهیل برای خروخ در ترانزیت کالا در حوزه جاده ای و ریلی بايستي گسترش یابد.

وزير راه و شهرسازي در پايان بر حل مشکل بانکی و مالی براي تسهيل روابط تجاري دوجانبه تاکييد کرد.

وزیر اقتصاد امارات در اين نشست گفت: برگزاري جلسه امروز نشان از توسعه و گسترش روابط اقتصادی دو کشور است. امارات بعد از چین، بيشترين ميزان روابط تجاری با ايران را دارد. ازرزش تجارت به ۲۷ میلیارد دلار رسیده و بسياري از شرکتهای ایرانی در امارات تشکیل شده است.این کمیسیون مي تواند بازار دو کشور برای همديگر فراهم آورد.

المری افزود: ايجاد فرصت هاي زیادی برای حمل و نقل و همکاري هاي بانکی ، از دستاوردهاي اين کمسيون هاست.

وزیر اقتصاد امارات با اشاره به عملکرد دولت امارات در زمينه سرمایه گذاری گفت: تصویب قانون تشکیل شرکتهای خارجی و تشویق در زمینه حمایت از شرکت‌هایی که در زمینه انرژی نو فعالیت میکنند با استفاده از زیر ساختهاي اين کشور، فرصت خوبی برای تجارت با امارات ايجاد کرده است.

وزیر اقتصاد امارات در پايان از فعالان بخش خصوصی ایران براي حضور در بازار امارت دعوت کرد.

 

دیگر خبرها

  • واکنش آذری جهرمی به افشای قرارداد شهرداری تهران با شرکت چینی/ سکوت میرسلیم جالب است
  • صندوق سرمایه گذاری مشترک ایران و امارات تشکیل شود
  • غرامت سنگین بایرن برای همکاری با جانشین توخل
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • پرداخت حدود هزار میلیارد تومان غرامت بیمه به کشاورزان
  • رونمایی از استراتژی آینده چری EXEED در نمایشگاه خودرو پکن
  • چرایی بدل شدن اردن به بخشی از سپردفاعی در خدمت صهیونیست‌ها
  • پرداخت ۱۷ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان مه‌ولاتی
  • نقش انتخابات آینده آمریکا بر قیمت مسکن چیست؟
  • بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم