Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-01@23:53:29 GMT

«کانون مرگ» در کویر شرقی ایران

تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۲۸۷۳۰

«کانون مرگ» در کویر شرقی ایران

هزاران نفر که در دوره رونق تالاب، عزت‌مندانه امرار معاش می‌کردند، اکنون به خاک سیاه نشسته‌اند، سدسازی در منطقه توفان ریزگردها را با خود آورده است.

به گزارش مشرق، «زهکلوت» را همه با چهره زشت «فقر» و چهره زیبای «حضور نیروهای جهادی» می‌شناسند، که برای کمک به مردم سختیهای زیادی را به جان می‌خرند تا سنگی از پیش پای هموطنی برداشته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شهر در بخش جازموریان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت آن حدود 4100 نفر است - یعنی تقریباً 1000 خانوار. شغل اصلی ساکنان این شهر را دامداری و کشاورزی نوشته‌اند، اما سدسازی‌های عجیب از دامداری و کشاورزی چیز زیادی باقی نگذاشته است. البته زندگی کسانی که تاوان سدسازی‌های غیرکارشناسی را در منطقه پرداخته‌اند محدود به این 4100 نفر نیست و بیش از 50 هزار نفر از این شرایط تحت تأثیر قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید:

یکی از دلایل بزرگ "خشک شدن دریاچه ارومیه"

خانه‌های فقیرانه مردم فاقد حداقل‌هایی است که انتظار می‌رود در هر خانه ایرانی وجود داشته باشد. مردم این منطقه، اگر کمک جهادگران نباشد، نمی‌توانند از عهده «حداقل‌های حیات» بر بیایند. سوءتغذیه باعث زرد شدن موی کودکان شده؛ 80 درصد غذای مردم «نان خالی» است. البته همیشه اینطور نبوده است؛ این مردم در گذشته‌ای نه چندان دور زندگی عادی داشته و با چنین فقری دست به گریبان نبوده‌اند. یک سیاستگذاری اشتباه با انهدام منبع درآمدی آنها باعث شده کَم‌کَمک و به‌مرور به زیر خط فقر بلغزند و وضعیتی تأسف‌باری ایجاد شود که این روزها می‌بینیم.

مجموعه سدهایی که روی رودخانه هلیل‌رود ساخته شده - شامل سدهای جیرفت، بافت و رابُر - به‌تدریج منبع ارتزاق مردم را از بین برد و آنها را به جمعیتی همیشه نیازمند تبدیل کرد؛ سدهایی که قرار بود در کویر داغ شرقی ایران منبع تولید برق از آب باشد! مدیران با این منطق آب را بر روی مردم بستند و ترجیح دادند آب رودخانه پشت سدها بخار شود تا اینکه به مردم برسد!

از کل مجموعه سد «فقط دو گیت نگهبانی» مانده است، نگهبانی از یک سازه بتونی غول پیکر در بیابان، رکود و دیگر هیچ...

عکسبرداری از سد ممنوع است؛ این البته برای مسافران عجیب به نظر می‌رسد، زیرا مردم درکنار سدهای تهران آزادانه عکس برمی‌دارند. زهکلوت در حدود 30 کیلومتری شهر جیرفت واقع شده است. جاده از حدود 10 کیلومتر مانده به سد مسدود است. مردم می‌گویند از اواخر سال 96 خروجی آب از سد بسیار اندک شده است. این فصل سال از حدود 5 کیلومتری سد دیگر هیچ آبی به پایین‌دست نمی‌رسد؛ آب مختصری که از سد خارج می‌شود در بهترین دوره‌های سال حداکثر تا 30 کیلومتری جریان می‌یابد. طرفه اینکه توأم با این محدودیت خروج آب از سد، به دلیل محدودیت آب، تولید برق در سد نیز در طول سال چیزی حدود صفر است!

در جاده منتهی به سد، بخاطر عدم عبور و مرور، گیاه‌های خودرو روییده که نشان می‌دهد کسی با سد کاری ندارد. ورودی آب سد بسیار اندک و در حد جویبارهایی کوچک است که راهی به پایین‌دست پیدا نکرده و در پشت دیواره سد حبس شده‌ و به انتظار تبخیر نشسته‌اند. خشکی دیوارهای سد نشان می‌دهد سطح آب چند متر نسبت به گذشته کاهش داشته - که البته خیلی زیاد نیست. از کل مجموعه سد «فقط دو گیت نگهبانی» مانده است، نگهبانی از یک سازه بتونی غول پیکر در بیابان، رکود و دیگر هیچ.

در ویکی‌پدیا درباره کانون حیات و زندگی در منطقه - یعنی هلیل‌رود - چنین نوشته شده است:

«هلیل‌رود رودخانه‌ای همیشگی در استان کرمان و در جنوب شرقی ایران است. هلیل‌رود با طول 390 کیلومتر و به‌عنوان بزرگترین رود جنوب شرق ایران، از بلندی‌های شهرستان بافت سرچشمه گرفته و به تالاب جازموریان می‌ریزد. سد جیرفت، سد بافت و سد رابر بر این رودخانه بسته شده‌اند. هلیل‌رود دارای چندین سرشاخه اصلی است. مرتفع‌ترین سرشاخهٔ آن از کوه «شاه» در ارتفاع 4400 متر سرچشمه می‌گیرد؛ طولانی‌ترین این سرشاخه‌ها رودخانه «زردشت» است که از بلندی‌های منطقه ییلاقی «گوغر» در شهرستان بافت جریان می‌یابد. شاخه‌هایی نیز از «هنزا» و «بحرآسمان» در ادامه مسیر به هلیل می‌ریزند. چشمهٔ آب معدنی «جوپار» در ارتفاع 4000 متری کوه شاه مرتفع‌ترین چشمهٔ جنوب ایران و نقطهٔ آغازین هلیل‌رود است. رودخانهٔ زردشت در جنوب شهرستان بافت طولانی‌ترین سرشاخهٔ هلیل‌رود است. هلیل‌رود در انتهای مسیر به سد جیرفت وارد می‌شود و در نیمه مسیر خود به خشک‌رودی تبدیل می‌شود تا مزارع جیرفت را آبیاری کند. تا چندی پیش جریان دائمی هلیل‌رود با گذر از جیرفت و کهنوج وارد رودبار می‌شد و هامون جازموریان را سیراب می‌کرد.»

جمله آخر ویکی‌پدیا جالب توجه است:

«تا چندی پیش جریان دائمی هلیل‌رود با گذر از جیرفت و کهنوج وارد رودبار می‌شد و هامون جازموریان را سیراب می‌کرد.»

از آغاز «نهضت سدسازی» در ایران که از دهه 70 شروع شد، این رودخانه زیبا دیگر نمی‌تواند جازموریان را سیراب کند، زیرا مدیران 3 دهه پیش تصمیم گرفتند در بیابانهای شرق ایران، از آب، برق تولید کنند! کافی است به یک متخصص محیط‌زیست و یا متخصص برق بگویی که ما تصمیم گرفته بودیم و هنوز هم تصمیم داریم که در بیابان (میانگین بلندمدت بارش در استان کرمان 152 میلیمتر است) از آب، برق تولید کنیم. شاید اینطور به نظر برسد که با خود خواهد گفت با این همه تابش آفتاب، چرا از خورشید برق نمی‌گیرید؟ ولی فکر می‌کنم چند ساعت سکوت کند و نتواند درست فکر کند؛ و اصلاً شاید لازم است مطمئن شود طرح را درست شنیده یا نه. یعنی کسانی در این دنیا وجود دارند که می‌خواهند در بیابان از آب، برق تولید کنند؟!

ساخت سه سد بزرگ روی هلیل‌رود توان آن را تحلیل برده و خشک شدن بخش عمده تالاب‌ها، خشک شدن سفره‌های زیرزمینی و از بین رفتن منبع درآمد کشاورزان در این منطقه را در پی داشته است. سد جیرفت که در آغاز حرکت رود واقع شده 400 میلیون متر مکعب آب را ذخیره می‌کند، با توجه به گرما و شرایط بیابان، این سد یعنی یک تشتک تبخیر بزرگ ایجاد شده است که آثار زیست محیطی آن را مردم منطقه با تمام وجود لمس کرده‌اند.

در صورت رهاسازی آب پشت سدهایی که روی هلیل‌رود بسته شده و نفس آن را گرفته است، تالاب جازموریان احیا شده و چندین مشکل خودساخته مانند بحران ریزگردها و فقر مردمی که دامدار بوده‌اند حل خواهد شد. چندی پیش دادستان عمومی و انقلاب شهرستان جیرفت گفت: طبق نظر کارشناسان منشإ ریزگردهای جنوب استان کرمان خشکیدگی تالاب جازموریان است.

هامون جازموریان در روزگار حیات

حبس آب در پشت سد با وعده توسعه کشاورزی و تولید برق! - که مانند تشتک تبخیر عمل می‌کند - باعث فقیر شدن هزاران نفر شده که در دوره رونق تالاب عزت‌مندانه امرار معاش می‌کردند. توفان ریزگردها را با خود آورده و هامون جازموریان - این کانون حیات در کویر شرقی ایران - را به کانون مرگ تبدیل کرده است. چون به اشتباه و با قبول کردن توصیه‌های بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول میلیاردها دلار از محل وام خارجی و سرمایه‌های داخلی کشور خرج سدهای مخرب محیط‌زیست و اقتصاد مردم شده است باید تظاهر کنیم کار درستی کرده‌ایم و اجازه دهیم همچنان زیان اشتباههای دوره نهضت سدسازی را تحمل کنیم!

برای اصلاح اشتباه تأخیر جایز نیست؛ با رهاسازی آب پشت سدهای هلیل‌رود تالاب جازموریان احیا می شود و زندگی به منطقه باز می‌گردد.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: حمایت از کالای ایرانی برجام ترامپ شهید حسین پور ایران خشکسالی سد سازی فقر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۲۸۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی کانون سردفتران ایران برای همکاری با روسیه

به گزارش خبرگزاری مهر، علی خندانی، در دیدار با «کنستانتین کورسیک» رئیس کانون سردفتران روسیه ضمن خیرمقدم به وی و هیأت همراه اظهار کرد: خیلی خوشحالم که در تهران خدمت آقای کورسیک و هیأت همراهشان هستیم، آرزو می‌کنیم اقامت خوبی در تهران، اصفهان و شیراز داشته باشید.

وی همچنین از کانون روسیه برای دعوت کانون تهران به جشن استقلال کانون این کشور که سال گذشته برگزار شد، تشکر کرد و گفت: اقامت و جلسه بسیار خوبی برای ما در روسیه بود.

خندانی در ادامه گزارش مختصری از وضعیت کانون سردفتران و دفتریاران ایران ارائه کرد و گفت: در ایران نزدیک ۹ هزار سردفتر و دفتر اسناد رسمی فعالیت می‌کند. در هر استان یک کانون سردفتران به صورت مستقل با انتخاب سردفتران تشکیل شده و مشغول فعالیت است.

شباهت کانون سردفتران ایران و روسیه

رئیس کانون سردفتران و دفتریاران افزود: کانون تهران هم شبیه کانون روسیه، نسبت به کانون‌های سراسر کشور مرکزیت دارد، ضمن آنکه یک شورای عالی با مدیریت و انتخاب رؤسای کانون استان‌ها در کشور فعالیت می‌کند. کانون سردفتران ایران به طور کاملاً مستقل از حیث بازنشستگی، درمان و مسائلی از این دست، مشغول فعالیت است.

وی با بیان اینکه اعضای هیأت مدیره کانون‌های استانی و کانون مرکز از طریق انتخابات آزاد همکاران انتخاب می‌شوند، بیان کرد: ابلاغ هر کدام از منتخبین با امضای رئیس قوه قضائیه یا مشابه آن وزیر دادگستری در روسیه صادر می‌شود.کانون سردفتران ایران و کانون‌های استانی از حیث مسائل اداری وابسته به قوه قضائیه هستند که این قوه هم از قوه‌های مجریه و مقننه مستقل است.

افزایش صلاحیت سردفتران در ایران

خندانی افزود: صلاحیت دفاتر اسناد رسمی در کشور ما بسیار گسترده است، حق تنظیم تمام اسناد رسمی مربوط به معاملات، مراودات و قراردادها و تعهدات بین افراد را در کل کشور برعهده دارند.

وی با اشاره به قدمت ۸۰ ساله دفاتر اسناد رسمی در کشور گفت: به تعداد همین سال‌ها هم ایران دارای کانون سردفتران و دفتریاران مستقل است. در تمام حوزه‌ها، دفاتر اسناد رسمی صلاحیت تنظیم سند اعم از منقول و غیرمنقول را برعهده دارند.

رئیس شورای عالی کانون‌ها و جوامع سردفتری همچنین به الکترونیکی شدن صدور اسناد اشاره و بیان کرد: تا ۱۲ سال گذشته، اسناد در دفاتر اسناد رسمی به شکل سنتی تنظیم می‌شد، و ظرف ۱۰ سال گذشته تحول بسیار بزرگی در حوزه تنظیم و ثبت سند در کشور همراه با پیشرفت‌های جهانی در حوزه الکترونیک اتفاق افتاد، دفاتر اسناد رسمی با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و قوه قضائیه به سمت تنظیم سند به شکل الکترونیک و دیجیتال پیش رفت. این پیشرفت هر روز در حال گسترش است.

هوشمندسازی خدمات دفاتر اسناد رسمی در ایران | اعلام آمادگی برای انتقال تجربیات ایران به روسیه

وی با اشاره به اینکه دفاتر اسناد رسمی در ایران به سمت هوشمندسازی رفته اند، افزود: طی ۱۰ سال گذشته پیشرفت‌های قابل توجهی در این راستا داشتیم به صورتی که در حال حاضر تنظیم سند به شکل سنتی از بین رفته و تمام مراحل تنظیم سند در دفاتر اسناد رسمی به شکل دیجیتال و الکترونیک است. ما خوشحال هستیم که در حال عبور از این مرحله و رفتن به سمت هوشمندسازی دفاتر هستیم و در نهایت می‌خواهیم دفاتر اسناد رسمی کاملاً هوشمند و غیرحضوری به مراجعان خدمت کند.

خندانی با ابراز خرسندی از همکاری با کانون سردفتران روسیه در راستای هوشمندسازی دفاتر اسناد رسمی اظهار کرد: ما حاضریم در راستای هوشمندسازی دفاتر که روسیه هم در این مسیر فعالیت‌های خوبی داشته با این کشور همکاری کنیم به ویژه در حوزه تنظیم اسناد غیرمنقول که روسیه به تازگی در حال انجام دادن اقدامات قانونی در رابطه با این موضوع است.

تنظیم اسناد غیرمنقول قدیمی‌ترین صلاحیت دفاتر اسناد رسمی ایران

رئیس کانون سردفتران و دفتریاران تنظیم اسناد غیرمنقول را از قدیمی‌ترین صلاحیت‌های دفاتر اسناد رسمی در ۸۰ سال گذشته عنوان کرد و گفت: با این سابقه طولانی کانون سردفتران و دفتریاران در ایران دارای تجربه‌های بسیار خوبی در این زمینه است. با توجه به تجربه ما در جشن سی سالگی استقلال کانون روسیه اطلاع یافتیم که مجلس دومای روسیه هم به دنبال تنظیم و تنسیق اموال غیرمنقول است، ریاست دوماً در آن جلسه از کانون سردفتران روسیه درخواست کمک کرد در این راستا ما حاضریم تجربه‌های خودمان را در اختیار کانون روسیه قرار دهیم.

انعقاد دو قرارداد همکاری کانون سردفتران ایران و روسیه

خندانی در ادامه از ادامه همکاری‌ها و تمدید قرارداد دو جانبه کانون روسیه و ایران خبر داد و اظهار کرد: البته ما پیش از این قرارداد همکاری دو جانبه با کانون روسیه داشتیم با توجه به شرایط اپیدمی کرونا در آن زمان به شکل وبینار و غیرحضوری قرارداد به امضا رسید. مفاد قرارداد کاملاً شفاف و مشخص است و ما همچنان برای انجام قرارداد پایبند هستیم و امروز در حضور هیأت‌های دو کانون، این قرارداد را به شکل فیزیکی به امضا خواهیم رساند. و این مبنایی برای ادامه همکاری‌های دو کانون ایران و روسیه قرار خواهد گرفت.

وی همچنین از عقد و امضای قرارداد خواهرخواندگی کانون سردفتران مسکو و کانون تهران خبر داد و از اقدامات و پیگیری‌های رئیس کانون روسیه در راستای تنظیم و امضای هر دو قرارداد، تشکر و قدردانی کرد.

کد خبر 6094208

دیگر خبرها

  • تهران آنقدر بزرگ شد که قرار است ۳ تا شود | کدام شهرها مرکز می‌شوند؟
  • ورامین مرکز استان تهران شرقی می‌شود
  • بازدید مدیرکل اتباع استانداری کرمان از پاسگاه پنگ
  • آمادگی کانون سردفتران ایران برای همکاری با روسیه
  • راهنمای سفر به بافق شهری در قلب کویر ایران
  • مکان دقیق مثلث برمودای ایران
  • مراسم دهه کرامت در لرستان با محوریت مردم برگزار می‌شود
  • مثلث برمودای ایران کجاست؟
  • وزیر کشور : تقسیم استان تهران به ۲ استان شرقی و غربی
  • سفرنامه| مسیر بی بازگشت به ریگ جن!/ مثلث برمودای ایران کجاست؟