Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-27@12:13:00 GMT

مانایی رسانه های سنتی - میثم محسنی*

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۵۳۸۰۰

مانایی رسانه های سنتی - میثم محسنی*

گرگان - ایرنا - ظهور فن آوری های جدید ارتباطی و گسترش بیش از پیش فضای مجازی، ایجاد مدل های جدید اطلاع رسانی با دگرگونی در ساختار سنتی و کلاسیک، سبک تازه ای از انتشار خبر و تولید محتوا در فضا و محیط رسانه ای منحصر به فرد را شکل داده است.

اگر تا چند سال قبل اقتدار و انحصار رسانه ای و خبررسانی ایران در اختیار صدا و سیما، خبرگزاری و تعدادی روزنامه و مجله بود؛ اینک تحولات ارتباطی، نفوذ اینترنت و از همه مهمتر امکان تشکیل گروه های خبررسانی ، «رسانه داری» را از فرآیندی تخصصی در دسترس همگان و شاید سرگرمی آسان تبدیل کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ظهور فضای مجازی و شبکه های اجتماعی با ایجاد مدلهای نوین تولید، مدیریت و توزیع محتوا و اطلاعات به شکل گیری جدیدی از رسانه انجامیده که تاثیر اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی گوناگونی بر جای می گذارد.
اگرچه در ایران رشد فناوری در مقایسه با کشورهای پیشرفته کمتر است اما دگرگونی در ایجاد محیط رسانه ای جدید فرسنگ ها با مدل پیشین فاصله داشته و همچنان با سرعت در حال تحول است.
در این فضای به وجود آمده اگر رسانه ای اصرار بر ادامه راه پیشین داشته باشد، نتیجه و تاوانی جز نابودی و مرگ خود خواسته نخواهد داشت.
بر همین اساس است که سازمان های رسانه ای فارغ از کوچکی یا بزرگی نفوذ و ابعاد، عملکرد و شیوه های پیام رسانی و ارتباط با مخاطب چاره ای جز همزیستی مسالمت آمیز با فناوری های جدید نداشته و چه بسا که می بایست مطابق با فضای نوین تغییر کنند.
شرایط و ویژگی های سبک های نوین و مدرن رسانه ای با یکدیگر دارای تفاوت های فراوانی است.
اگر رسانه های سنتی به دلیل نبود شرایط مطلوب برای دریافت به موقع اخبار، با اطلاعات محدود مواجه بودند، اضطراب اطلاعاتی ناشی از وفور اخبار یک چالش جدی و دغدغه مهم در رسانه های نوظهور است.
در رسانه های سنتی به جز ابزارهای کلاسیک ارتباطات، اشکال دیگر پیام رسانی در تصور ذهنی گردانندگان و حتی مخاطبان قرار نداشت اما ظهور رسانه های دیجیتال و انتشار انواع پیامهای صوتی، نوشتاری و تصویری این فضا را دچار تحول کرده و امکان تعامل سریع، دارای بازخورد فوری و حتی واسطه را برای مخاطبین فراهم ساخته است.
تنوع و تکثر امکانات و تجهیزات مورد استفاده رسانه های دیجیتال و نوظهور در مقایسه با سبک سنتی، قابلیت نفوذ و گسترش بیش از پیش این رسانه ها در جامعه را افزایش داده و نتایج به بار آمده ناشی از نشر پیام و بازخوردهای آن بر اهمیت آن افزوده است.
گاها رسانه های نوظهور در مقایسه با رسانه های سنتی گستره توزیع بزرگتری دارند در حالی که محدوده پخش اخبار و اطلاعات رسانه های سنتی معمولا توسط مقررات داخلی کشورها محدود می شود، رسانه های جدید با استفاده از مزایای اینترنت و ماهواره اطلاعی در گستره بسیار وسیع تری در جهان فعالیت می کنند.
چالش های به وجود آمده ناشی از نفوذ رسانه های نوظهور و برآمده از فناوری های جدید فقط گریبان رسانه های مکتوب را نگرفته و سازمان و مجموعه های بزرگی همچون صدا و سیما هم از تبعات آن در امان نماند.
ظرفیت و توان بیشتر این رسانه ها در مقایسه با تلویزیون و رادیو برای انتشار به موقع، بدون سانسور و بدون نیاز به تجهیزات هزینه بر و فراوان امکان ارتباط سریع، جهان گستر و دو طرفه متنوع را فراهم آورده است.
مطابق نظر جامعه شناسان، فشردگی زمان یا سرعت گرفتن تاریخ یکی از ویژگی های مهم عصر جدید است که بر اساس آن تکثر و تنوع رسانه ای، رسانه های متکی به فرد به جای مجموعه ای از خبرنگاران، تعاملی شدن و ارتباط دوسویه به جای رسانه های یک طرفه، گستردگی دامنه انتخاب مخاطب، سرعت و استفاده بیشتر از فضای مجازی به راهبرد اساسی و اولویت مهم فعالیت در رسانه های نوظهور تبدیل می شود.
نظریه پردازان انتقادی دهه های 60 و 70 میلادی معتقد بودند در جامعه مدرن افراد منفرد با روابط سرد و رسمی نهادهای بوروکراتیک به یکدیگر مرتبط شده و وجودشان تحت سیطره رسانه های فراگیر مدرن به صورت منفعلانه شکل می گیرد.
اما رسانه های الکترونیکی و مدرن با تغییر و تحولات ناشی از ظهور فناوری های جدید مدعی فضای ارتباطی هستند که در آن هر فردی می تواند در یک نظام ارتباطی فعالانه درگیر شده و با استفاده از این رسانه های نوظهور به نشر عقاید و اطلاعات بپردازد.
در این شرایط است که دیگر پیام از یک منبع مجزا و مستقل به صورت یکطرفه برای انبوه انسان ها ارسال نمی شود بلکه در سطحی وسیع افراد به صورت انفرادی با استفاده از رسانه های دیجیتال به تولید پیام یا مشارکت در فرآیندهای ارتباطی پرداخته و بر خلاف ارتباطات عمودی و یک طرفه رسانه های سنتی، در شبکه های افقی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
شاید آن چه بیش از همه به اولویت رسانه های سنتی تبدیل شده، کارآمدسازی در تقابل با رسانه های دیجیتال و نوظهور است.
استفاده از ظرفیت ذاتی و بنیادین رسانه های سنتی، بازسازی از درون با رویکرد توجه ویژه به وجوه مثبت رسانه های جدید، شناسایی نقاط آسیب پذیر، افزودن بر کیفیت تولید و توجه مضاعف به نیازها و خواسته های مخاطبان اقداماتی است که عمل به آن ها می تواند رسانه های سنتی را از در جا زدن و نابودی نجات دهد.
رسانه های نوظهور آنچنان مصرف رسانه ای و نقش مخاطب را دگرگون کرده اند و رسانه های سنتی آنقدر از رسیدن به این فضای جدید بازمانده اند که برخی صاحب نظران مدعی شده اند عصر حاضر ، مرگ رسانه های یک طرفه و تداوم فعالیت و ارتباط دوسویه میان فرستنده و گیرنده است.
رسانه های نوظهور در عصر جدید دارای سهم انکار نشدنی در تولید اطلاعات و نشر اخبار هستند هرچند از اعتبار؛ وزانت و صحت چندانی برخوردار نیستند.
با وجود وجوه مخرب و غیرانسانی رسانه های نوظهور مانند حذف خرده فرهنگ ها و سلطه فرهنگی توسط قدرتمندان، وجود تاثیر شگرف این رسانه ها در عرصه های مختلف وجودی و اجتماعی انکار نشدنی است.
در این فضای جدید که رسانه های نوظهور عرصه را بر رسانه های سنتی تنگ کرده و بی مهابا و با سرعت در حال گسترش و افزودن بر نفوذ خود هستند، آسیب شناسی دقیق رسانه های سنتی، استفاده از ظرفیت دیجیتالی و فناوری مدرن، بالا بردن کیفیت تولید، توجه بیشتر به افکار عمومی و نیاز مخاطبان و برطرف کردن شکاف دیجیتالی راهکارهایی است که می تواند به تقویت رسانه های سنتی در عصر حاضر کمک کند.
3091/2729/1772
*خبرنگار ایرنا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي خبرنگار 97 رسانه هاي سنتي گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۵۳۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد

ایسنا/مازندران نخستین کارسوق آموزشی تحلیل و سواد رسانه‌ای و فضای مجازی برای دانش آموزان در شهرستان آمل برگزار شد.

مسئول برگزاری این همایش و کارسوق آموزشی به خبرنگار ایسنا گفت، نخستین کارسوق آموزشی تحلیل و سواد رسانه‌ای وفضای مجازی برای دانش آموزان با هدف ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای و تحلیل آنها در این بخش درحوزه فضای مجازی با حضور دانش آموزان چند مدرسه به محوریت دبیرستان علامه حلی آمل برگزار شد.

مهناز خاکی داودی، با اشاره به اینکه درعصر کنونی که با گسترش هزاران شبکه رسانه‌ای، اخبار و مطالب با کسری از ثانیه در جهان منتشر می‌شود، داشتن سواد رسانه‌ای برای همه افراد جامعه به خصوص دانش آموزان مهم است، افزود: داشتن سواد رسانه به ما کمک می‌کند که اگر مطلبی یا سخنی با شدت کم یا زیاد منتشر شود می‌تواند تبعات زیادی داشته‌باشد.

وی ادامه داد، اگر افراد جامعه سواد رسانه‌ای نداشته باشند، قدرت تشخیص واقعیت را ندارند و می‌توانند تحت تاثیر شایعات کذب، دچار هیجانات زودگذر شده و تصمیمات بی نهایت سطحی را بگیرند، این نوع تصمیمات می‌تواند صدمات زیادی به ساختار جامعه و امنیت مردم وارد کند.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل، همچنین با بیان اینکه سواد رسانه‌ای نوعی تکنیک عملی ومهارت بسیار ویژه است که در عصر حاضر یکی از مهمترین آموزش‌ها در جهان تلقی می‌شود، تصریح کرد، سواد رسانه‌ای به فرد این توانایی را می‌دهد که تحلیل مناسبی از مطالب منتشر شده در انواع شبکه‌های رسانه‌ای را داشته باشد.

به گفته خانم خاکی داودی، سواد رسانه ۵ مهارت را به ما می‌آموزد که شامل تشخیص چیزی که رسانه‌ها قصد ایجاد آن در باور مردم را دارند، تشخیص تعصبات و دروغ‌های رسانه‌ها، کشف داستان‌های پنهان در خبرها، ارزیابی رسانه‌ها با تجربیات، باورها و ارزش‌های خود طراحی و ایجاد پیام‌های رسانه‌ای خود است.

وی با بیان اینکه سواد رسانه‌ای به هر فردی مهارت دسترسی و استفاده از اطلاعات و محتوا، مهارت تحلیل و ارزیابی آن، مهارت ارزیابی انتقادی و مهارت تولید خلاق و ارتباط با پیام‌های رسانه‌ای را می‌دهد، اضافه کرد: امروز نوع استفاده از فضای مجازی که دانش آموزان استفاده می‌کنند، باید هوشیار باشند که خیلی‌ها با نوع مطالب وانتشار گسترده آن‌ها به دنبال پیاده کردن برخی هدف‌های خاص هستند و نمونه آن که دشمن امروز در فضای مجازی بدنبال جداسازی نوجوانان ما از ارزش‌های دینی و اسلامی است تا افکار نوجوانان ما را به سمت باورپذیری‌های غیر متعارف سوق دهد.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل ادامه داد، برگزاری کارسوق و کارگاه‌های سواد رسانه‌ای با هدف آگاهی بخشی و توانمندسازی دانش آموزان و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی در حوزه فضای مجازی در قالب این دوره آموزشی یک روزه برگزار شد.

در این دوره یکی از اساتید حوزه سواد رسانه‌ای وفضای مجازی به مفاهیم کلی از فضای مجازی و نقش آن در زندگی امروزی و نقش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این فضا اشاره کرد.

در ادامه مباحث مرتبط با امنیت در فضای مجازی، شیوه‌های کلاه برداری، حملات سایبری، حساسیت نسبت به آمادگی در برابر تکنولوژی هوش مصنوعی و تاثیرات عمیق‌تر آن در زندگی آینده بشر بیان شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فیلم| واکنش کاربران مجازی به برخورد پلیس آمریکا با دانشجویان
  • روش‌های جدید در تبلیغات دین به معنای کمرنگ شدن روش‌هایی سنتی تبلیغ نیست
  • ۷ اردیبهشت به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • ۷ اردیبهشت‌ به نام روز جهانی گز اصفهان ثبت شد
  • ۷ اردیبهشت‌ به نام گز اصفهان شیرین و جهانی شد
  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • «آینده شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های سنتی ایران» منتشر شد
  • از دلنوشته غم‌انگیز آقای پژوهشگر تا قصه یک پل موسیقایی در روسیه!
  • چگونه آب لیموی اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟
  • نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد