Web Analytics Made Easy - Statcounter

«گالری‌ها موتور محرک اقتصاد هنر هستند؛ ما و شما با انجام فعالیت‌های مشترک می‌توانیم به یک خروجی مثبت برسیم و با برگزاری نشست‌ها و همایش‌ها، اقتصاد هنر را در سطح ملی و بین‌المللی رشد دهیم.»

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران،  این جمله را محبوبه کاظمی مدیر گالری ترانه باران در نشست مشترک دیروز هادی مظفری، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با جمعی‌ از گالری‌دارهای تهران و شهرستان‌ها مطرح کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مسائلی که در این نشست مطرح شد، بحث اقتصاد هنر و تأثیر بازار ارز بر این حوزه بود که طی چند ماه گذشته فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده. نکته اینجاست که هنر تجسمی و هنرمندان این عرصه، تأثیرات چند وجهی و گاه حتی متناقضی از شرایط پیش آمده می‌گیرند. از این رو، در گزارش حاضر این سؤال را طرح کرده‌ایم که نوسان ارزی پیش آمده در ماه‌های اخیر چه شرایطی را برای آثار هنری تجسمی و گالری‌داران پیش آورده و فعالیت آنها را در زمینه خرید و بخصوص فروش آثار هنری با چه مشکلاتی مواجه کرده است.

از هنرهای تجسمی بارها به‌عنوان پشتوانه سرمایه ملی یاد شده، ولی آنقدر که باید به آن بها و فضای مورد نیاز داده نشده است. کالای هنری در سبد کالای خانوار معمولاً -به درست یا غلط - کالای لوکس تعریف شده است. بخصوص وقتی این کالا نقاشی، خط، مجسمه یا از این دست باشد. سال‌هاست فعالان این حوزه به‌ دلیل همین دسته‌بندی سعی کرده‌اند با توسعه فضای فعالیت، فضای نمایش، تفهیم و تبیین کارکردهای هنر و از دیگر سو قیمت‌گذاری‌های قابل عرضه به جامعه متوسط و حتی پایین‌تر از جامعه متوسط از ذیل این تعریف خود را خارج کنند و هنر را به یک عبارت از لوکس بودگی خارج کنند و هنر را برای عموم جامعه مشوق و قابل عرضه بدانند.

دوام و قوام مخاطب

فرشید پارسی کیا مدیر گالری دنا  می‌گوید: «طبقه متوسط علاقه‌مند به تجسمی و خانواده‌های آرتیست‌ها حتی از این شرایط تأثیر گرفته‌اند و در این مدت خرید کمتری داشته‌اند.» پارسی کیا با اشاره به اینکه در این مدت به همین دلایل ما قدری با احتیاط پیش می‌رویم و نمایشگاه‌های کمتری را تدارک دیده‌ایم، می‌گوید: «البته تا همین بهار که چندین نمایشگاه داشتیم فروش‌های بسیار خوبی را تجربه کردیم و نسبت به دوره مشابه سال گذشته به‌طور کلی از وضع بهتری در فروش برخوردار بودیم.»

 اما قابل پیش‌بینی و طبیعی است که این روند نمی‌تواند حداقل در این طبقه از مشتریان و مخاطبان عرصه هنر تجسمی دوام و قوام داشته باشد؛ وقتی شرایط اقتصادی به سمتی می‌رود که دسترسی به کالاهای اساسی که نیاز حداقلی یک زندگی است سخت می‌شود و برآورده کردن نیازهای اصلی دغدغه جدی یک خانوار می‌شود، هنر دیگر نمی‌تواند خود را لوکس نداند. این لوکس شدن باعث می‌شود رفته رفته از سبد کالای طبقه پایین و حتی متوسط رخت بربندد و چشم امیدش را به طبقه بالا دست بیندازد. طبقه‌ای که شاید در بدترین شرایط نیز یا به‌دلیل نگاهی بازاری یا به‌دلیل نیاز دکوراتیو یا به‌دلیل نگاه ذوقی و سلیقه‌ای یا حتی نگاه تفریحی، همواره خرید هنری را جزئی از سبد خرید خود می‌داند.

در وجه دیگر تأثیر عمده‌ای است که مقدمات تولید هنری را دستخوش تغییر خواهد کرد. از شرایط امروز اقتصادی و بخصوص افزایش نرخ دلار که تأثیر بازدارنده و منفی خواهد داشت بر متریال و مواد اولیه هنر تجسمی است که عمده آن از خارج از کشور تأمین می‌شود. این افزایش قیمت در بوم و رنگ و قلم می‌تواند کار را بر هنرمندان جوان سخت کند و شرایط تولید هنری را با ریزش تمرین و تولید اثر و در تصویر کلی با کاهش اثر با کیفیت در طولانی مدت مواجه سازد. تولیدات هنر تجسمی از معدود تولیداتی است که در ایران کالای خام آن از خارج تأمین شود و در کشور به تولید محصول نهایی تبدیل شده و گاهی در کشور و گاهی در خارج از مرز‌ها به دلار به فروش می‌رسد.

در وجه دیگر که می‌توان تأثیر ناخواسته و غیرمنفی تغییر نرخ ارز تلقی‌اش کرد و به‌دلیل ارزش دلاری که به‌دلیل جهانی بودن اثر هنری، بازار هنر بر محصول نهایی یا همان اثر هنری مترتب می‌داند، باعث شده که در این شرایط آن نگاه سرمایه به طبقه متوسط نیز کشیده شود و اگر پس‌اندازی دارند به این بازار و خرید محصول هنری به‌عنوان محصولی برای حفظ ارزش پول و سرمایه شخصی خود بیاورند.

مسیر درست بازار هنر

لیلی گلستان مدیر گالری گلستان بیش از ۲۶ سال است که هر ساله در مرداد ماه «صد اثر صد هنرمند» را که مبنای آن فروش آثار هنری است برگزار می‌کند. او درباره شرایط اقتصادی امروز و وضعیت امسال می‌گوید: «بیش از تحریم این افزایش قیمت دلار است که بر بازار هنر اثر‌گذار بوده است. برای من جالب بود که در یک شب امسال برابر سه هفته سال پیش فروش داشتیم و بیش از ۲۱۰ میلیون تومان در قالب ۳۴ اثر هنری و تنها در یک روز به فروش رسیده است.» گلستان می‌گوید: «اینجا کشور عجیبی است و در این شرایط سخت می‌بینم مردم نگاه سرمایه به هنر دارند و برای حفظ ارزش پول انباشته خود ترجیح داده‌اند اثر هنری را جایگزین هر کالای سرمایه یا نقدینگی کنند.» اما اوج بازار و به نوعی دماسنج بازار آرت را باید حراج‌های صورت گرفته دانست. مشاهدات و اصطلاحاً نبض جریان مالی بازار هنر گواه بر افت قابل لمس خرید و فروش است و با اینکه در مقدار ریالی تفاوتی نسبت به حراج‌های سال پیش نداشته‌ایم و شاید بهتر بوده‌ایم ولی در میزان فروش با محاسبه ارز خارجی ما با افت خرید و فروش مواجه شده‌ایم و شاید تا مدت‌ها دستیابی به ارزش‌های دلاری آثار فروش رفته دیگر غیرممکن باشد. با اینکه تابلوی سهراب سپهری در حراج اخیر تهران بالغ بر5/1 میلیارد تومان فروش رفت و در نوع خود رکوردی بود ولی اگر ارزش دلاری اثر را محاسبه کنیم آن قیمتی نبود که نسبت به سال پیش باید رشد می‌داشت و فروش می‌رفت.

با این همه هنر شاید در این ویرانه روزهای اقتصاد کشور، زنده‌ترین است و بازار هنر به‌دلیل سمت و سوی درستی که طی این سال‌ها در آن پر رنگ‌تر نیز شده است، که همانا تولید و تکیه بر مجموعه داران خصوصی و بازار غیردولتی است و با ارتباطی که با بازار‌های هنری خارج از کشور برقرار کرده است توانسته خود را از تأثیرات رایج اقتصاد کشوری قدری جدا کند و با کمترین تأثیر و حتی با یک شیب ملایم که دلایل فراوانی می‌توان برای آن برشمرد، رشد خوبی را تجربه می‌کند. رشدی که شاید رشد و ارتقای کیفیت گالری داران، تولد مجموعه داران کوچک ولی پرتعداد، ارتقای ذوق هنری عموم جامعه و البته معقول‌تر شدن قیمت‌ها در این بازار را در آن می‌توان دخیل دانست و به فال نیک گرفت.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بازار ارز خرید و فروش آثار هنری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۵۹۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر دلار تلگرامی روی کالاهای وارداتی چه قدر است؟

میثم مهرپور، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، پیرامون ارز تخصیص‌یافته برای واردات کالا توسط بانک مرکزی گفت: در سال ۱۴۰۲ بانک مرکزی تمام نیازهای کشور را با تخصیص حدود ۷۰ میلیارد دلار ارز بابت واردات کالا تأمین کرده است. در سال ۱۴۰۱ نیز حدود ۶۳ میلیارد دلار ارز برای کالاهای وارداتی توسط بانک مرکزی تخصیص‌داده‌شده بود؛ بنابراین می‌توان چنین نتیجه گرفت که کشور مسئله‌ای در منابع ارزی و میزان تخصیص ارز نداشته و به عبارتی تمام نیاز کشور با ارز تخصیص داده‌شده از سوی بانک مرکزی تأمین شده است.

وی ادامه داد: حدود ۲۰ میلیارد دلار از حدود ۷۰ میلیارد دلار ارز تأمین شده توسط بانک مرکزی، با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی بوده و حدود ۵۰ میلیارد دلار مابقی آن نیز با نرخ ارز در مرکز مبادله ایران یعنی حدود ۴۱ تا ۴۲ هزار تومان تأمین شده است.

این کارشناس اقتصادی افزود: به عبارتی در ارز تخصیص‌یافته بانک مرکزی برای تأمین کالاهای موردنیاز کشور، دلار بازار آزاد یا همان دلار تلگرامی هیچ‌گونه نقشی ندارد؛ یعنی در سال گذشته، تمام نیاز ارزی کشور برای واردات کالا به طور میانگین با دلار زیر ۴۰ هزار تومان تأمین شده است.

نقش دلار تلگرامی در اقتصاد کشور چقدر است؟

مهرپور درباره نقش دلار تلگرامی در اقتصاد کشور بیان کرد: دلار بازار آزاد به جز در قاچاق کالا، فرار سرمایه و فعالیت‌های سفته‌بازانه، نقش دیگری را ایفا نمی‌کند. در همین زمینه نیز رئیس بانک مرکزی در روزهای گذشته این پرسش را که کدام کالای شناسه‌دار برای واردات، از بانک مرکزی ارز دریافت نکرده است مطرح کرد که تاکنون هیچ پاسخ نقصی مبنی بر عدم دریافت ارز برای واردات کالا به آن داده نشده است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به تأمین ارز موردنیاز کشور توسط بانک مرکزی و دررابطه‌با دلیل افزایش قیمت دلار تلگرامی توضیح داد: انتشار برخی از اخبار غیرواقعی، ایجاد التهاب و همچنین تشدید انتظارات تورمی در بازار منجر به به‌هم‌ریختگی میان عرضه و تقاضا شده و سفته‌بازان فعالیت خود را آغاز کرده و پس از آن نرخ بازار تلگرامی نیز بالا می‌رود یعنی بخشی از این افزایش قیمت‌ها به دلیل فضای روانی ایجاد شده در جامعه است.

وی در خصوص نقش افزایش قیمت دلار تلگرامی در بازار دارایی‌ها تصریح کرد: نقش سفته‌بازان در بازار طلا، خودرو و غیره باعث افزایش قیمت‌ها در این حوزه‌ها می‌شود؛ بنابراین بالارفتن ارز در بازار آزاد، ممکن است منجر به التهاباتی در بازار دارایی‌ها شود؛ ولی این موضوع طبیعتاً نباید بر بازار کالا و قیمت کالاها تأثیر بگذارد؛ چراکه این اقلام با ارز دولتی تأمین شده‌اند.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: به طور مثال در سال گذشته بانک مرکزی برای واردات گوشت قرمز حدود ۱ میلیارد دلار ارز (با نرخ ارز ترجیحی یا مرکز مبادله ارزی) حدود ۲۰۰ میلیون دلار بابت گوشت مرغ و بیش از ۴ میلیارد دلار برای دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص‌داده است.

مهرپور بیان کرد: این در حالی است که ارز تخصیص‌داده‌شده برای واردات کالا در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ با افزایش همراه بوده است اما قیمت کالاهای وارداتی با ارز تخصیص یافته از سوی بانک مرکزی با رشد نرخ ارز در کانالهای تلگرامی بالا می‌رود؛ بنابراین افزایش قیمت اقلام ارتباطی با تخصیص ارز نداشته و باید دلیل آن را در جای دیگری جست‌وجو کرد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کشور به‌هیچ‌عنوان دچار کمبود ارز نیست، گفت: باتوجه‌به درآمدهای نفتی، منابع ارزی و مقایسه آمار میزان ارز تخصیص‌یافته برای واردات کالا در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، نشان‌دهنده این است که هیچ کمبودی برای تأمین ارز واردات اقلام مورد نیاز کشور وجود ندارد.

مهرپور در پایان عنوان کرد: شاید نوسانات بازار ارز آزاد در فعالیت‌های سفته‌بازانه، طلا و خودرو مؤثر باشد؛ اما دلار تلگرامی در فضای تأمین ارز برای کالاهای وارداتی نقشی نداشته و مسئله افزایش قیمت کالاها، دلایلی غیرواقعی و روانی دارد که ریشه آن را باید در تشدید انتظارات تورمی جست‌وجو کرد.

کد خبر 6082432 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • اظهارات وزیر فرهنگ درباره اکسپو و رشد هنرهای تجسمی / اسماعیلی: بازار هنری ایران را از امسال برگزار می‌کنیم
  • «بازار هنری ایران» برگزار می‌شود/ در خوشنویسی پیشتازیم
  • نوسانات ارز همه ابعاد اقتصادی زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد/ دولت جدی ورود کند
  • تاثیر دلار تلگرامی روی کالاهای وارداتی چه قدر است؟
  • ثبات بازار طلا بعد از نوسانات اخیر
  • تاثیر دامیننس بیت کوین بر بازار تتر
  • تاکید مدیر کل هنر‌های تجسمی وزارت ارشاد بر رونق اقتصاد هنر
  • عوامل غیر اقتصادی، منشاء نوسانات ارزی
  • آرامش در بازار طلا و ارز | خبری از رشد قیمت نیست
  • هیجانات بازار ارز تخلیه شد؟