Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@18:06:30 GMT

گاردین: توافق تاریخی خزر امضا شد

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۱۹۹۰۲

گاردین: توافق تاریخی خزر امضا شد

تهران - ایرنا - روزنامه گاردین انگلیس و برخی دیگر از رسانه های خارجی با اشاره به امضای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر توسط پنج کشور ساحلی این دریا، آن را توافقی تاریخی خواندند.

به گزارش روزدوشنبه ایرنا، گاردین در گزارش خود نوشت:«ولادیمیرپوتین» رئیس جمهوری روسیه و«حسن روحانی» همتای ایرانی وی، روز یکشنبه در پایان هفته ای که هر دو کشور از سوی آمریکا تحریم شدند، دیدار کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اما این دیدار به منظور توافق علنی بر سر یک واکنش مشترک در مقابل «جنگ اقتصادی» نبود که روسیه آن را تحریم توصیف کرده است.
بعد از بیش از 20 سال تلاش های دیپلماتیک، پنج کشور حوزه دریای خزر شامل روسیه، ایران، قزاقستان، آذربایجان و ترکمنستان در باره چارچوب قانونی سهیم شدن در آبهای این دریا که اروپا را به آسیا وصل می کند و مملو از منابع نفت و گاز و سکونتگاه ماهیان خاویاری است، توافق کردند.
دیپلمات ها این سند را یک قانون اساسی منطقه ای توصیف کردند.
پوتین دراتاقی با حضور رئیسان جمهور و امور خارجه کشورهای حاشیه خزر گفت: اجلاس ما در صورتی که واقعا تاثیر مهمی در یک دوره زمانی خاص داشته باشد، استثنایی است.
روحانی با لحنی محتاطانه تر گفت: امروز ما اقدام بسیار مهمی را انجام دادیم اما باید متوجه باشیم که مسائل مهم تری وجود دارند که باید به آن رسیدگی شود.
گاردین نوشت: این نشست یک پیروزی دیپلماتیک بود. تا همین هفته گذشته تحلیلگران می گفتند که احتمال امضای این توافق از سوی تهران 50-50 است.
این روزنامه افزود: دریای خزر که قبلا تحت کنترل ایران بود، مساله حساسی برای این کشور قلمداد می شود. این کشور بخش شمالی این دریا را در دهه 1830 با شکست مقابل روسیه از دست داد و این شکست به نظر دردناک بوده است.
گاردین با اشاره به فشارهای آمریکا بر ایران نوشت: هدف «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا کاهش فروش نفت و به صفررساندن آن تا ماه نوامبر بوده است که به شکل فزاینده ای به نظر غیر محتمل می رسد. چین به عنوان بزرگترین مشتری نفتی ایران روز جمعه گفت که به تجارت با ایران ادامه می دهد.
این روزنامه مدعی شد: روحانی از نشست دوجانبه خود با پوتین در حاشیه نشست خزر برای کسب اطمینان مشابهی استفاده کرد.
گاردین به نقل از«استنیسلاو پریتچین»کارشناس سیاسی مسائل دریای خزر نوشت: روحانی وپوتین روابط شخصی بسیار خوبی دارند و همدیگر را خوب درک می کنند. آنها درباره تحریم ها و مسائل سوریه هم مذاکره خواهند کرد. امضای این کنوانسیون یک نتیجه واقعی است و موفقیت بزرگی محسوب می شود.
این گزارش افزود:کنوانسیونی که از نظر قانونی کشورها را متعهد می کند که مانع باز کردن مرزهای خود به روی یک کشور متجاوز طرف سوم همچون آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شوند و یا یک ارتش خارجی در همه آب های خزر حضور یابد، دستاوردی برای پوتین است. برای روحانی، نمایش راهبردی حمایت روسیه اهمیت بیشتری دارد.
روزنامه دیلی استار، راشاتودی، آیریش تایمز و خبرگزاری شینهوای چین نیز این توافق را تاریخی توصیف کردند.
دیلی استار نوشت: این توافق اختلافات طولانی بر سر دریا یا دریاچه بودن خزر را رفع می کند که هر کدام چارچوب حقوقی بین المللی خود را دارد.
راشاتودی نوشت: دریای خزر 48 میلیارد بشکه نفت و 292 تریلیون فوت متر مکعب گاز طبیعی از ذخایر اثبات شده ساحلی را در خود جای داده است. مجموعه ای از خطوط لوله مهم از این دریا می گذرد که آسیای مرکزی و قفقاز را به مدیترانه وصل می کند.
تقریبا دو دهه طول کشید تا مذاکرات بین پنج کشور آغاز شود. «آندری گروزین» Andrey Grozin به ریانووستی گفت که هر یک از کشورهای خزر به دنبال منافع اقتصادی و ژئوپلتیکی خود حتی به هزینه همسایگانش است.
وی توضیح داد این توافق به دنبال رضایت ایران برای امضای چنین کنوانسیونی بدست آمد و در نتیجه همه طرف ها تلاش کردند به توافق برسند. نمی توان گفت این توافق برنده یا بازنده دارد. هر کشوری لحن خود را ملایم کرده است حتی کشورهایی مانند آذربایجان و قزاقستان که به دنبال منافع بیشتری هستند.
خبرگزاری شینهوا نوشت: پنج کشور توافقی را برای سهیم شدن در دریای خزر امضا کردند. این توافق که بر اساس همکاری اقتصادی در دریای خزر است اولویت را به برقراری روابط اقتصادی و تجاری و تعمیق همکاری دوجانبه و نزدیک می دهد.
به گزارش ایرنا، توافق سران پنج کشور ساحلی دریای خزر با استناد به اصول و موازین منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل، اصل حسن همجواری وتفاهم متقابل بین طرف‌ها و تأکید براستفاده از دریای خزر برای اهداف صلح جویانه و مدیریت بخردانه منابع آن بر سر متنی تحت عنوان«کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر» حاصل آمد.
دکتر حسن روحانی که صبح دیروز (یکشنبه) وارد شهر آکتائو قزاقستان شده بود علاوه بر حضور و سخنرانی در اجلاس خزر، در مراسم امضاء اسناد همکاری شرکت کرده و کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را همراه روسای کشورهای ساحلی خزر امضا کرد.
این اجلاس در ادامه دیدار قبلی وزیران خارجه در دسامبر گذشته (آذر 1396) است که در آن متن کنوانسیون وضعیت حقوقی این دریا تنظیم شده بود.
اروپام**9158**1590

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي توافق خزر بازتاب رسانه ها ي خارجي پنج كشور ساحلي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۱۹۹۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسکو: انگلیس مذاکرات صلح اوکراین را خراب کرد

سخنگوی کرملین گفت مراحل اولیه امضای توافق میان مسکو و کی‌یف طی شده بود اما لندن مانع آن شد.

به گزارش ایسنا، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین گفت با وجود فشارهای غرب، چین می‌تواند از منافع ملی خود حفاظت کند و روسیه به تقویت همکاری خود با این کشور ادامه خواهد داد.

در روز جمعه «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا گفت چین نمی‌تواند به دنبال تقویت همکاری خود با اروپا باشد و درعین‌حال از بزرگ‌ترین تهدیدی که امنیت اروپا را نشان رفته (روسیه) ‌حمایت کند.

پسکوف در واکنش به تلاش‌های آمریکا برای قطع ارتباط پکن و مسکو گفت: «چین یک کشور کاملا مستقل است، کشوری قدرتمند که توان دفاع و حفاظت از منافع خود را دارد. چین شریک نزدیک ماست و همکاری‌های خود را افزایش خواهیم داد.»

او همچنین گفت مخالفت کی‌یف با ادامه‌دادن مذاکرات صلح در استانبول به‌دلیل فشارهای مستقیم انگلیس صورت گرفته است.

پسکوف در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا مسکو پس از نشست صلح استانبول در ۲۰۲۲ خواسته‌های جدیدی از اوکراین داشت، گفت: «به‌خوبی می‌دانیم که مراحل اولیه امضای توافق طی شده بود. همچنین همه به‌خوبی می‌دانند چه چیزی باعث شد اوکراینی‌ها به مذاکره ادامه نداده و امضای توافق را نهایی نکنند. به گفته نمایندگان اوکراین که در مذاکرات حضور داشتند، این اتفاق در نتیجه فشار مستقیم لندن افتاد.»

سخنگوی کرملین همچنین با بیان اینکه روسیه از حفظ ارتباطات میان ایروان و باکو استقبال می‌کند، گفت این گفت‌وگوها برای حل‌وفصل کامل مناقشات میان طرفین ضروری هستند.

او در پاسخ به اعتراضاتی که برخی شهروندان ارمنستان در مخالفت با امتیاز ارضی اخیر این کشور به جمهوری آذربایجان برگزار کرده‌اند، گفت: «نمی‌خواهیم دراین‌باره اظهارنظر کنیم. می‌دانید که ما طرفدار تداوم تماس‌های باکو و ایروان هستیم. ما معتقدیم این گفت‌وگوها برای تنش‌زدایی و حل‌وفصل نهایی مناقشات و حصول توافق بر سر معاهده صلح، ضروری هستند.»

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ما به انگلیس یا هر کشور دیگری درباره دخالت نظامی هشدار می‌دهیم
  • بوتسوانا درخواست انگلیس برای توافق ضد مهاجرتی را رد کرد
  • دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان
  • مسکو: انگلیس مذاکرات صلح اوکراین را خراب کرد
  • نهاد کتابخانه‌ها با کمیته امداد تفاهمنامه امضا می‌کند
  • اولین زیردریایی نظامی ساخت چین تحویل پاکستان شد
  • آیا بارورسازی ابرها در کشورهای همسایه باعث بارش سیل‌آسا در ایران شد؟
  • فیلیپین توافق بر سر آبهای مورد مناقشه با چین را رد کرد
  • سنتکام: کشتی انگلیسی در حمله موشکی یمنی‌ها آسیب دید
  • ایران برای ایجاد یک پایگاه دائمی در دریای سرخ تلاش می‌کند