Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-03@03:15:52 GMT

نقشه راه دولت برای برون‌رفت از شرایط کنونی

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۵۰۷۵۶

رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دیدار اقشار مختلف مردم فرمودند: در همین زمینه اقتصادی هیچ بن‌بستی وجود ندارد؛ مشکلات کشور و مشکلات اقتصاد شناخته‌شده است و راه‌حل‌ها هم شناخته‌شده است و مسوولان باید همت کنند.

صبح نو: رهبر انقلاب در جریان دیداری که اقشار مختلف مردم با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی داشتند، در تبیین این بخش از سخنان‌شان که کشور در بن‌بست نیست و راه‌حل‌های فراوانی برای عبور از مشکلات وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به نامه‌ای که اخیراً اقتصاددانان برای حل مسائل کشور نوشته بودند اشاره کردند. «اخیراً هم عده‌ای کارشناس اقتصادی که با دولت هم مخالفتی ندارند و برخی هم صاحب نام هستند، نامه‌ای دلسوزانه به رییس‌جمهوری محترم نوشته‌اند و ضمن برشمردن مشکلات ساختاری و موجود اقتصادی، راه‌حل‌ها را هم ارائه کرده‌اند که این راه‌حل‌ها اکثراً صحیح بودند بنابراین مشکلات اقتصادی کشور راه‌حل دارد و این‌گونه نیست که دشمن و برخی افراد دنباله‌رو او در داخل و در رسانه‌ها، خبیثانه تبلیغ کنند که کشور به بن‌بست رسیده و هیچ راهی جز پناه بردن به فلان شیطان یا شیطان اکبر وجود ندارد.»


حال سوالی که مطرح می‌شود این است که اشاره رهبرانقلاب به کدام نامه بود و چه راه‌حل‌هایی در این نامه از سوی اقتصاددانان برای برون‌رفت کشور از مشکلات اقتصادی مطرح شده بود.


دقیقاً یک هفته قبل و در تاریخ ۱۵‌مردادماه، ۳۹ نفر از اقتصاددانان در نامه سرگشاده‌ای که به مردم ایران و حسن روحانی رییس‌جمهوری نوشته بودند، ضمن بیان چالش‌های روز کشور، راه‌حل‌هایی نیز به دولت برای عبور از مشکلات پیشنهاد دادند.


این گروه از اقتصاددانان عبارتند از: آقایان عبدالمجید آهنگری، مرتضی افقه، ناصر الهی، امراله امینی، کمال اطهاری، سیدمحمد بحرینیان، علی‌اصغر بانویی، سجاد برخورداری، جهان‌میر پیش‌بین، هاتف حاضری، غلامحسین حسن‌تاش، حمیدرضا حری، محمود ختائی، حسین راغفر، مراد راهداری، محسن رنانی، محسن ریاضی، سعید راسخی، شهریار زروکی، احسان سلطانی، بهرام سحابی، عباس شاکری، ولی‌اله شهبازخانی، حسن طائی، فرهاد علی‌نژاد مهربانی، جمال‌فتح‌الهی، رسول قاسمی، سیدضیاءالدین کیاالحسینی، کامران کسرایی، سیدمحمد‌حسن مصطفوی، فرشادمؤمنی، میرحسین موسوی، سعید نایب، سیدمحمدباقر نجفی، علی‌رضا ناصری، محمد لشگری، محمدرضا یوسفی و سیداحمد یزدان‌پناه.


آقای حسین راغفر یکی از امضا کنندگان این نامه هدف از نامه به رییس‌جمهوری را توجه دادن به مردم و مشکلات اساسی در اقتصاد کشور دانست و گفت: خطاب این نامه جناب آقای رییس‌جمهوری است، اما باید بدانیم که تنها مشکل از جانب دولت نیست، متاسفانه در سال‌های گذشته انحصار‌های زیادی ایجاد شده و در این سال‌ها این انحصار‌ها چنان قدرتی گرفتند که تنها به فکر منافع خود هستند و منافع مردم عملاً تحت الشعاع قرار گرفته است.


وی با بیان اینکه درآمد‌های ارزی دولت در چهار ماه اول امسال ۳۰‌میلیارد دلار بوده است، گفت: این برای مدیریت منابع ارزی کشور تا پایان سال در یک شرایط تحریمی شدید کافی‌است یعنی ۱۰میلیارد دلار نیاز‌های غذایی و دارویی و ۲۰‌میلیارد دلار نیاز‌های تولید صنعتی ماست، اما دولت در برنامه‌هایش تولید را حذف کرده است متاسفانه اگر به صنایع توجه نشود احتمال اینکه در ماه‌های اخیر یک میلیون نفر بیکار شوند وجود دارد.


این اقتصاددان با بیان اینکه نیازمند یک نظم در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی هستیم، گفت: ما در همین چهارماه اول امسال ۷۰۰‌میلیون دلار برنج وارد کردیم، یک میلیارد دلار نهاده‌های دامی وارد شده است، ۱۰۰‌میلیون میلیون دلار کره وارد کردیم،۸۰۰‌میلیون دلار دارو وارد کردیم چرا امروز با کمبود دارو مواجه هستیم؟ ۵۱‌درصد افزایش قیمت داشته است. چرا باید شاهد افزایش قیمت برنج باشیم؟


این منابع را با دلار کمتر از ۴۲۰۰ تومان وارد کردند چرا باید شاهد افزایش قیمت آن‌ها باشیم.
وی درخصوص راهکار‌ها برای اصلاح مدیریت واردات گفت: اگر یک جنگ اقتصادی بر ما تحمیل شده باید قواعد جدیدی را تنظیم کنیم؛ برای مدیریت منابع ارزی کسانی که می‌خواهند از منابع ملی استفاده کنند باید پیمان نامه ارزی امضا کنند. سالی ۱۰‌میلیون دلار یارانه به شرکت‌های تولید فولاد و پتروشیمی داده می‌شود، اما همین شرکت‌ها دلار‌های درآمد خود را در اختیار مردم قرار نمی‌دهند و در بازار آزاد می‌فروشند.


راغفر با بیان اینکه دولت واردات ۱۳۳۹‌قلم کالا را با ارز دولتی ممنوع کرده است، گفت: ۵۳۰‌قلم از این کالا‌ها از ابتدای انقلاب ممنوع بوده است. دولت در این زمینه چندان کار مهمی نکرده است؛ بعد از واردات چند صد میلیون دلاری برای واردات گوشی که آن فضاحت در افزایش قیمت گوشی پیش آمد باز هم وزارت صنایع اعلام کرده است که منابع ارزی برای واردات گوشی تخصیص می‌دهد. این اقتصاددانان ویژگی‌های امروز اقتصاد کشور را این‌گونه تشریح کرده‌اند: انحراف مسیر توسعه کشور از «اقتصاد تولید-محور» که تداوم آن می‌توانست به تدریج زمینه‌های یک اقتصاد مبتنی بر نوآوری را شکل دهد، اما امروز به سمت یک «اقتصاد رانت-محور» حرکت کرده‌ایم.
همچنین امروز وابستگی به صادرات مواد خام و اولیه صنعتی و معدنی با تکیه بر رانت گسترده منابع و انرژی و تعمیق اتکای اقتصاد کشور به درآمد‌های ناشی از خام‌فروشی افزایش یافته است. تضعیف و تحدید مستمر بخش خصوصی واقعی و به ویژه بخش خصوصی مولد (صنایع کوچک و متوسط)، غیر مردمی شدن اقتصاد و در نهایت موجب تشدید رکود در فعالیت‌های اقتصادی بخش خصوصی واقعی، کاهش سطح درآمد و معیشت عامه مردم و تشدید فقر و نابرابری‌های اقتصادی- اجتماعی شده است.
در نتیجه سیاست‌های اشتباه دولت امروز شاهد رشد و گسترش شدید و بی‌قاعده بنگاه‌های رانتی شبه‌دولتی (پتروشیمی، فولاد، معدنی، خودروسازی و بانکی)؛ هستیم که پشتیبانی همه‌جانبه نظام تصمیم‌گیری از بنگاه‌های شبه‌دولتی با تأمین بسته متنوعی از کلیه رانت‌های ممکن شامل مواد خام، انرژی، سرمایه، تورمی، نرخ ارز، مالیاتی، صادراتی و فراهم آوردن فرصت‌های انحصاری و شبه‌انحصاری از جمله بازار‌های بسته و انحصاری به آن دامن زده است.
آقای محمد خوش‌چهره از دیگر اقتصاددان‌هایی که این نامه را امضا کرده است در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با بیان اینکه نامه به رییس‌جمهوری کمی دیر تهیه و تنظیم شد، گفت: این نامه به مشکلات نظام اقتصادی کشور از پیش از انقلاب تاکنون اشاره می‌کند مسأله جنگ اقتصادی بسیار مهم است و در نگرش، تصمیم گیری و رویکرد‌های ما تأثیر دارد. خوش‌چهره با اشاره به اینکه بعضی از دوستان سیاست‌گذار و برنامه‌ریز کشور فکر می‌کنند در دوران متعادلی قرار داریم گفت: متاسفانه در دوران گل و بلبلی قرار نداریم. اگر جنگ اقتصادی را باور کنیم و این موضوع را بررسی کنیم می‌توانیم بهتر به آن بپردازیم. موضوع واردات تنها یکی از وجوه جنگ اقتصادی است. متأسفانه متغیر‌های کلان اقتصادی ما مانند اشتغال مسکن و تولید مسأله‌دار شده‌اند. وی با بیان اینکه مدیریت عرضه ارز اولویت بیشتری نسبت به تورم دارد، گفت: متاسفانه در دو دولت گذشته و حال توجه کمی به موضوع مدیریت عرضه ارز شده است. سیاست‌های پولی با نرخ بهره تنظیم می‌شود و سیاست‌های پولی باید با دیگر فاکتور‌های اقتصادی هماهنگ باشد؛ اشکال ما این است که ابزار‌های سیاستی از جمله نرخ بهره در راستای سیاست‌های پولی مناسب عمل نمی‌کنند. این استاد دانشگاه با بیان اینکه ارز در تمام دنیا کالا نیست که دولت عرضه کند، گفت: متاسفانه شاهد هستیم که دولت ارز را در بانک‌ها عرضه می‌کند و بسیاری از سودجویان در همان ابتدا ارز زیادی تهیه می‌کنند. در مرحله دوم تولیدکنندگان و صاحبان صنایع نیاز به ارز پیدا می‌کنند. سومین مرحله هم این است که مردمی هم که دارایی‌های محدودی دارند برای حفظ دارایی خود مجبور به خرید ارز می‌شوند. البته این اقتصاددان‌ها تنها از سیاست‌های دولت انتقاد نکردند آنان راه نجات اقتصاد کشور در میان و بلند مدت را تنها از طریق یک برنامهِ توسعهِ عادلانهِ تولید محور امکان‌پذیر می‌دانند و برای برون‌رفت از شرایط بحرانی کنونی و تحدید «اقتصاد خصولتی»، رشد و تقویت «بخش خصوصی واقعی» و پایان روند غیر مردمی شدن اقتصاد کشور ۲۰ راه‌حل عملی را به دولت ارائه کردند.

منبع: فردا

کلیدواژه: اقتصاددانان رهبر انقلاب مدیریت منابع ارزی بازار آزاد مدیریت واردات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۵۰۷۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میوه های فرهنگ و موشک را در اقتصاد بچینید

خوب بود که در نمایشگاه اکسپو امسال، غرفه ای با نماد موشک طراحی می شد و به زبان های مختلف نوشته می شد: « ما امن ترین جای جهان هستیم. از سرمایه هایتان محافظت می کنیم.» - اخبار اقتصادی -

یادداشت اقتصادی تسنیم -

 1- نزدیک به دو میلیارد مسلمان در جهان زندگی می کنند و بسیاری از آنان به حلال و حرام الهی و باورهای دینی در زمینه معیشت و اقتصاد اهمیت می دهند و اگر شرایط دوری از حرام و به دست آوردن پول پاک تسهیل شود، به راحتی به آن روی آورده و مطلوبیت زندگی خود را افزایش می دهند. برای یک مسلمان یکی از مهمترین جلوه های پول پاک، بانکداری بدون ربا است. به همین جهت کشورهای متعددی حتی از جهان غرب بانک هایی غیر ربوی تاسیس کرده اند تا بتوانند سرمایه های مسلمانان را جذب کنند و به رونق اقتصادی کشور خود بیفزایند. این در حالی است که کشور ما هنوز چندان نتوانسته است از این ظرفیت فرهنگی و دینی برای جذب سرمایه گذاری بهره ببرد. بهره بردن از این ظرفیت عظیم فرهنگی و کنار زدن موانع سرمایه گذاری و تلاش در جهت شفافیت عملکرد بانک ها و شناسایی آن به مسلمانان منطقه می تواند راهبردی میان مدت و دست یافتنی برای جمهوری اسلامی باشد. بی جهت نیست که پوتین رئیس جمهور روسیه نیز دستور آموزش بانکداری اسلامی را صادر کرده و اساتید و مسئوولان مربوطه را به آموزش مسائل اقتصاد اسلامی و بانکداری بدون ربا فراخوانده است. 

2- علاوه بر ظرفیت های فراوان فرهنگی، عامل مهم دیگری در دلبستگی جهان اسلام با جمهوری اسلامی وجود داشته و اخیرا برجسته شده و جانی تازه گرفته است؛ و آن حمایت همیشگی و آشکار ایران اسلامی از فلسطین و دشمنی آشکار با اسرائیل است و گل سرسبد آن نیز حمله مستقیم و غرورآفرین و با صدای رسای جمهوری اسلامی به اسرائیل غاصب است. در حالی که بسیاری از حکام عرب ننگ همکاری با اسرائیل را با خود به دوش می کشند و بسیاری از مردم مسلمان و عرب زبان منطقه را از خود ناامید کرده اند، جمهوری اسلامی بر اساس نگاه بشردوستانه و وحدت گرایانه خویش، از حمایت های متعدد خویش از مردم مظلوم فلسطین دریغ نمی کند.

همین رویکرد، دل های مسلمانان زیادی را با جمهوری اسلامی همراه کرده است. عرب زبان ها و مردم آزاده جهان نیز به رویکرد جمهوری اسلامی درود می فرستند. به طور منطقی بسیاری از آنان اگر بدانند زمینه های سرمایه گذاری در جمهوری اسلامی فراهم است، با آغوش باز از آن استقبال می کنند و سرمایه های خود را به کشوری گسیل می دارند که امید دارند با تقویت قدرت اقتصادی آن، امنیت بیشتری برای مردم منطقه فراهم آورد.

نمایشگاه اکسپو از این نظر نیز فرصت مناسبی است تا میان بنگاه های ایرانی و کسب و کارهای دانش بنیان از یک سو و سرمایه داران همدل با جمهوری اسلامی از سوی دیگر، آشنایی و تعامل برقرار سازد و میوه های اقتصادی موشک ها و قدرت جمهوری اسلامی به کام ملت ریخته شود.

خوب بود که در نمایشگاه اکسپو، غرفه ای با نماد موشک طراحی می شد و به زبان های مختلف نوشته می شد: « ما امن ترین جای جهان هستیم. از سرمایه هایتان محافظت می کنیم.» پس از نمایش اقتدار جمهوری اسلامی، امنیت ملی به طرز قابل توجهی افزایش یافته است و بازدارندگی جمهوری اسلامی در اذهان عمومی به طرز عجیبی پررنگ شده است و همه ی اینها می تواند ضامن رشد سرمایه گذاری در کشور عزیزمان شود اگر تدبیر و درایت همراه آن شود.

3- بسیاری از ایرانیان خارج از کشور از پیشرفت کشورشان احساس عزت و غرور می کنند و از اینکه جمهوری اسلامی، با اقتداری مثال زدنی از خاک کشور خود با تمام توان حراست می کند، خوشحال و سر زنده اند. گذشت آن دوران که محمود افغان با لشکر نه چندان بزرگ خود از قندهار به اصفهان آمده و پایتخت کشورمان را تصرف کرده و امپراطوری صفویه را به تاریخ پیوند دهد. گذشت دورانی که سربازان کشورهای بیگانه ایران را اشغال کرده و از ارتش رضاخانی هیچ مقاومتی دیده نشود. بی شک، اقتدار و امنیت ایران امروز، آرزویی دست نیافتنی برای بسیاری از اجداد ما بوده است. با تعامل صحیح و سازنده با این دست از ایرانیان و دعوت از آنها برای حضور در نمایشگاه اکسپو، زمینه های جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور و ایجاد اشتغال برای جوانان این مرز و بوم بیش از پیش فراهم می شود.

4- و در آخر باید خاطرنشان کرد نمایشگاه اکسپو حرکتی قابل تحسین در جهت رونق کسب و کار و جذب سرمایه است. باید مراقب بود در این مسیر از موانع پیش رو و دردسرها و مشکلاتی که به طور طبیعی رهزن هستند، ناامید نشده و از توسعه کمی و کیفی این نمایشگاه غفلت نکنیم. معرفی جوانان و پیشکسوتان با انگیزه ایرانی و اختراعات و کسب و کارهای دانش بنیان به دنیا – و به خصوص دنیای اسلام- در کنار امنیت و ثبات سیاسی کشور و جذابیت سودآوری آن در مقایسه با کشورهای پیشرفته، پای بسیاری از سرمایه گذاران را بیش از پیش به ایران عزیز باز خواهد نمود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • نشست مشترک اقتصادی مقامات ایران و افغانستان
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور
  • نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بالای ۵۰ درصد است
  • احداث سردخانه ۲ هزار تنی در استان خراسان جنوبی
  • مردمی کردن اقتصاد توسعه پایدار کشور را به دنبال دارد
  • رونمایی از برات الکترونیک بانک صادرات ایران در وزارت اقتصاد؛
  • میوه های فرهنگ و موشک را در اقتصاد بچینید