Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-23@20:47:35 GMT

بیداری فرزندان با دالالا...

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۵۴۲۷۱

بیداری فرزندان با دالالا...

صدای لالایی مادران در گوش فرزندان داستان فتح‌ها و ظفرها، داستان جنگ‌ها و ناکامی‌ها، داستان دلدادگی‌ها و فراغ‌ها و صدای آواز تاریخ در گوش فرزندان است و اکنون "دالالا" لالایی می‌گوید... 

کتاب "دالالا" نوشته "حسین حسن زاده رهدار" شاعر و پژوهش‌گر خوزستانی است که فروردین‌ماه ۱۳۹۷ منتشر شد. اثری شامل مجموعه‌ای از لالایی‌های مادرانۀ لری است که نویسنده، آن  را به مادران و کودکان سرزمین لر تقدیم کرده است

حسین حسن‌زاده نویسنده کتاب "دالالا" به خبرنگار ایمنا گفت: واژه دالالا به معنی لالایی‌ها است و کتاب "دالالا" حاوی لالایی‌هایی به گویش‌های مختلف زبان لری ازجمله لری لکی، لری لرستان، لری بختیاری و لری جاکی است که شامل لرهای کهگیلویه و بویراحمد تا استان بوشهر می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: همه ما به شکلی با مادر ارتباط داریم، حالا چه مادر در دسترسمان باشد و چه نباشد، برای همین لازم بود لالایی‌ها گفته می‌شدند چرا که معتقدم لالایی‌ها به نحوی ارتباط بین فرزند و مادر را بهتر می‌کند.

حسن‌زاده تصریح کرد: کتاب "دالالا" به نوعی کتاب آموزش زبان است چرا که وقتی مادران با گویش‌ها و واژه‌های لری آشنا می‌شوند و  برای فرزند شعر می ‌سرایند، آن شعر به صورت خودبه‌خود در نهاد فرزند ماندگار می‌شود، یعنی آگاهی فرهنگی هم می‌بخشد. من نیز از اسطوره‌ها و مکان‌ها و بسیاری از سرزمین‌ها که شاید مناطق جغرافیایی گمنامی باشند نام برده و آن‌ها را معرفی کرده‌ام؛ در حقیقت مادر در "دالالا" فرزند را نمی‌خواباند بلکه او را بیدار می‌کند.

این نویسنده اظهار کرد: اولین لالایی که سرودم به اوایل سال ۹۰ مربوط است، بعد که سروده‌های کتاب تکمیل شد آن را برای استادانی در استان‌های مختلف و با گویش‌های متفاوت ارسال کردم برای مثال برای اساتیدی در ایلام، لرستان، ممسنی و هم‌چنین در تهران هم آن را برای اردشیر صالح‌پور که به فرهنگ بختیاری اشراف دارند، فرستادم. من این کار را برای آن انجام دادم که اگر نقد، ایراد و اشکالی در سروده‌ها وجود دارد پیش از چاپ برای من روشن شود و همین‌طور هم شد. در واقع می‌خواهم بگویم که این کتاب از تمام فیلترها گذشته است.

این نویسنده تصریح کرد: به نظر من مخاطب این کتاب می‌تواند تمام مردم جهان باشد و اصلا مهم نیست که فردی مسلط به زبان لری نیست، چون من در پاورقی کتاب همه چیز را توضیح داده ام، به همین خاطر هر خواننده‌ای می‌تواند منظور شاعر را دریافت کند.

وی در خصوص تولید محصول صوتی از این کتاب گفت: داوود بزرگمهر و مریم مهدور چند لالایی این کتاب را خیلی زیبا خوانده‌اند. دلم می‌خواست این امکان وجود داشت تا همه شروده های کتاب دالالا خوانده می‌شد، اما به دلایل اینکه بودجه تامین نشد فعلا نمی‌توانم این کار را انجام بدهم.

 حسن‌زاده خاطرنشان کرد: کتاب دالالا حدود ۱۰۰ صفحه و ازسوی انتشارات شاپورخواست شهر خرم‌آباد در استان لرستان چاپ شده است. طراحی جلد این کتاب نیز توسط دخترم "آذین حسن‌زاده‌رهدار" انجام شده است.

وی گفت: در مرتبه نخست آیین رونمایی کتاب "دالالا" در اهواز برگزار شد، اما دوستان ما در اصفهان هم خیلی درخواست کردند که در اصفهان هم مراسم رونمایی برگزار کنیم تا اینکه با همکاری انجمن فرهنگی، ادبی، هنری یکتا که مدیریت آن را سیدعلی آکوچکیان به عهده دارد و با همکارای مهرداد سیاشی، مریم مهدرو و سایر اعضای این انجمن، آیین رونمایی از از این کتاب در اصفهان برگزار شد و واقعا هم سنگ‌تمام گذاشتند که من همین‌جا از آن‌ها تشکر و قدردانی می‌کنم.

به گزارش ایمنا، حسین حسن‌زاده‌ رهدار متولد ۱۳۳۶ و دانش‌آموخته رشته مرمت آثار تاریخی و ساکن شهر اهواز است. تاکنون از وی پنج کتاب کوه‌بنگ، از بختیاری تا بختیاری، بنه‌وار شاعران، می‌نویسم اندیکا و دالالا منتشر شده است. علاوه بر این‌ها کتاب ترجمه درخت آسوریک به شعر بختیاری(برای کودکان)، قصه سنگ  و گردو(برای کودکان)، بازسرایی رباعایت خیام به زبان لری، برگردان کلیه آوازهای خواننده مصری(ام‌کلثوم) به زبان لری، ‌ترجمه کتاب من ایرانم سروده غفران بدخشانی به زبان لری و ترجمه تمامی آوازهای ایرج رحمان‌پور به زبان لری از دیگر آثار این نویسنده است که در آینده نزدیک چاپ و به بازار ارایه خواهد شد.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کتابخوانی كتاب و كتاب خواني اصفهان شهردار اصفهان ریاست جمهوری ورزشگاه نقش جهان فناوری های نوین مدیریت شهری اصفهان فردا زاینده رود کشاورزی حمل و نقل عمومي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۵۴۲۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تربیت دینی در سایه‌سار حجاب

  نقش خانواده و والدین درنهادینه‌کردن فرهنگ عفاف و حجاب در کودکان به‌عنوان یک جامعه کوچک، دارای اهمیت بسیاری است. شاید دغدغه بسیاری از والدین این باشد که فرزندان‌شان، حجاب را به‌عنوان یک ارزش برای زندگی خود بپذیرند و به آن متعهد باشند، چرا که در سال‌های اخیربا توجه به هجمه‌های زیادی که درباره حجاب ازسوی رسانه‌های غربی شکل گرفته، نگرانی والدین را در مورد حجاب، دوچندان می‌کند. اما چگونه می‌توان این امر پسندیده را برای دهه‌های هشتادی و نودی به‌خوبی معرفی کرد؟

آموزش مسائل دینی موضوع حساسی است که مرز بسیار باریکی دارد و اگر والدین با استفاده از شیوه‌های نادرست در این زمینه اقدام کنند، ممکن است فرزندشان برای ادامه در این راه به آموزه‌‌های دینی و مذهبی ازجمله حجاب واکنش نامناسب داشته و در رعایت آن کوتاهی کند. والدین باید به‌صورت صحیح و اصولی فرزندان‌شان را در دوران کودکی درباره مسأله حجاب تغذیه دینی کنند تا در دوران نوجوانی بتواند با استفاده از دانسته‌های راستین خود، مسیر درست را انتخاب و در همان راه گام بردارد. البته در این راه برای رسیدن به نتیجه مطلوب، والدین باید به ویژگی‌های کودکان و نوجوانان توجه بیشتری داشته باشند. 
   
اهمیت نحوه پوشش والدین در خانه
نهادینه کردن یک رفتار یاارزش درفرزندان با عادت‌بخشی امکان‌پذیر است،چراکه تمرین وعادت موجب آماده‌سازی کودک‌ونوجوان برای انجام تکالیف دینی می‌شود. حجت‌الاسلام روح‌ا... دوستی، کارشناس مذهبی درخصوص نقش والدین درباره حجاب به جام‌جم می‌گوید: «والدین درباره حجاب باید چندین نکته را لحاظ کنند. یکی ازاین موارد بحث الگو بودن آنان است. فرزندان آن چیزی می‌شوند که والدین‌شان هستند. اگر والدین خواهان نمازخواندن یا باحجاب شدن فرزندشان هستند، باید خودشان به این موارد توجه ویژه‌ای داشته باشند.» وی می‌افزاید: «والدین باید زمینه آموزه‌های دینی را برای کودک فراهم کنند. به‌عنوان‌مثال کودک در شرایطی قرار نگیرد که به‌واسطه حجابش مورد تمسخر قرار گیرد،  بلکه کودک در جمع‌هایی حضور پیدا کند که به لحاظ افزایش روحیه دینی و داشتن حجاب، مورد تایید باشد.» پدر ومادرهامی‌توانند آموزش مبحث حجاب را ازهفت سال اول شروع کنند.البته روش انتقال مفاهیم اخلاقی و دینی تنها با ابزار زبان میسر نیست، بلکه نحوه ونوع پوشش والدین درخانه هم امر مهمی است. درواقع کودکان تصویر پوشش مناسب را از والدین خود دریافت می‌‌کنند و این‌گونه است که در وجودشان رسوخ می‌کند و جزئی از ذات‌شان می‌‌شود. 
   
نقش موثر مادران در حجاب فرزندان
یکی از بهترین شیوه‌های تربیتی برای تشویق کودک به ارزش‌های دینی، ایجاد حس خوشایند در آنان است. بهترین روش نیز روش الگویی است. یعنی نشان‌دادن الگویی که هم محجبه باشد، هم موفق و هم مهربان و تاثیرگذار و قطعا چنین الگویی برای یک دختر، مادر اوست. مادرانی که دغدغه عفاف و حجاب دارند و در برخورد با نامحرم، رفتار عفیفانه از خود نشان می‌دهند و این حالت در وجود آنها نهادینه شده است، در عمل و به‌طور غیرمستقیم به نهادینه‌‌سازی باور حجاب در فرزند خود می‌پردازند. دوستی نیز معتقد است که در بحث الگوپذیری، مادر نقش بسیار مهمی در خانواده ایفا می‌کند. او همچنین تصریح می‌کند: «گله‌نکردن، صبر و استقامت مادران و تعامل عاطفی آنان با کودکان‌شان، نقش مادر را در این موضوع دوچندان می‌کند. از سوی دیگر پدر هم باید نقش پشتیبان را داشته باشد و برای کودک و تشویق او به امر حجاب هدایایی تهیه کند.»این کارشناس مذهبی با اشاره به نقش مهم مدارس در موضوع حجاب می‌گوید: «بسیاری از کارشناسان بر این باورند کودک را به مدرسه‌ای ببرید که مربی پرورشی آن خوب باشد،چراکه اگر کودکی دریکی ازدروس ضعیف باشد، با یک معلم خصوصی این مسأله حل می‌شود اما باور غلط را به‌سختی می‌توان درست کرد.» البته سوی دیگر این موضوع،تاثیرات دوستان در کودکان و نوجوانان است. نوجوانان، ارتباط‌شان با دوستان‌شان بیشتر از والدین است ودربسیاری ازمسائل اعتقادی که دریافت کرده‌‌اند، ممکن است تنزل یا تعالی یابند. بنابراین دوست‌‌یابی هم ازدیگر موارد مهم درتقویت باورهای دینی این نسل است.والدین می‌‌توانند این مورد را با الگودهی و جهت‌دهی مناسب مدیریت کنند.

بسترسازی والدین برای ترویج حجاب در کودکان
مربیان در مدارس و والدین در منزل می‌توانند با استفاده از شیوه‌هایی مانند استفاده از روسری و پوشش‌های زیبا، کودکان را نسبت به حجاب علاقه‌مند کنند.دوستی ضمن بیان اهمیت عادت‌های پوششی توسط والدین می‌گوید: «پدر و مادرها معمولا فرزندان‌شان را تا رسیدن به سن تکلیف رها می‌کنند. آنها باید از دوران کودکی، پوشش‌ها و مدل‌های زیبایی که در بازار وجود دارد را تهیه کنند تا کودک با آن پوشش انس بگیرد و فرزندان را به کارهای خوب عادت دهند. از سوی دیگر تعریف و تمجید از پوشش مناسب کودک هم از دیگر راهکارهای موثر برای تشویق آنان به حجاب است.» طبق گفته‌های دوستی، پدر و مادرها باید بسترهایی را درباره حجاب برای کودک فراهم کنند تا او هم پاسخ‌های عقلی و منطقی دراین‌باره را به‌خوبی دریافت کند.به‌هرحال اهمیت نقش والدین در حجاب دختران، به حدی است که حتی دختر بی‌‌حجاب، علاوه بر این‌که خودش برای بی‌حجابی مورد بازخواست قرار می‌گیرد، مادر باحجابش نیز در آخرت، به این دلیل که از حجاب دخترش غفلت کرده، مواخذه می‌‌شود. بنابراین توجه پدر و مادرها به باورهای دینی مخصوصا حجاب یکی از مسائل مهم حال حاضر است.

دیگر خبرها

  • تکریم فرزندان مستقل بهزیستی در البرز
  • سندروم «مسئله با پدر» در کمین دختران
  • نماهنگ | راضی هستم، قانع نیستم
  • رسالت کانون تقویت ادبیات داستانی است
  • سخنان رهبر انقلاب درباره رضایت از سپاه پاسداران
  • واکنش حماس به عملیات ضد صهیونیستی در قدس اشغالی
  • سخنان رهبر انقلاب در مورد رضایت از سپاه پاسداران
  • بخش‌هایی از سخنان رهبر انقلاب در مورد رضایت از سپاه پاسداران + فیلم
  • جلد سیزدهم کتاب «اعلام الهدایه» به زبان اردو ترجمه و منتشر شد
  • تربیت دینی در سایه‌سار حجاب