Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@17:06:58 GMT

توفیق مجله‌ای نقاد، خلاق و تأثیر‌گذار

تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۶۸۰۹۷

توفیق مجله‌ای نقاد، خلاق و تأثیر‌گذار

نخستین آشنایی من با «مجله توفیق» به اوایل جوانی و سال‌های انقلاب برمی‌گردد. آن سال‌ها توی کتابفروشی‌های دست دوم فروش هر آنچه از شماره‌های مجله توفیق را می‌یافتم با کلی چانه زدن می‌خریدم. ناصر فیض طنز‌پرداز

ایران آنلاین / یادم هست سال‌ها پیش با عمران صلاحی به باکو سفر کردیم و آنجا علاوه بر شماره‌هایی از مجله «ملانصرالدین»، چند شماره از مجله توفیق هم یافتیم و برایم خیلی جالب بود که توفیق در باکو هم مخاطب دارد و کسانی آن را می‌خواندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مجله توفیق ورای زمانش ایستاد و نوع طنز و نوشتار و کاریکاتور‌های این مجله بر چهره‌های طنزپرداز نسل‌های بعد هم اثر گذاشت؛ از جمله اینکه من در شمار کسانی هستم که از ایده‌های آن مجله برای طنز‌پردازی الهام گرفتم. علاوه بر تأثیر مجله توفیق بر نسل بعدی طنز‌پرداز‌ها، این مجله تأثیر آشکاری هم بر مجله طنز «گل آقا» داشت، می‌توان «گل‌آقا» را ادامه مجله «توفیق» دانست. در بررسی تاریخ طنز مکتوب ایران معاصر برای مجله توفیق باید نقش مهمی را قائل شد. به اعتقاد من اهمیت «توفیق» از چند جهت قابل بررسی است. نخست اینکه در سرزمینی که نگاه طنز و انتقادی چندان تحمل نمی‌شود مجله‌ای بتواند این همه سال منتشر شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین دوره طولانی انتشار توفیق یکی از دلایل ماندگاری این مجله در گذر سال‌ها و دهه‌ها بوده است. مسأله دیگر آنکه توفیق در انتشار مطالب طنز بسیار سختگیر عمل می‌کرد و برخلاف دیگر نشریه‌های طنز آن روزگار هرچیز با مزه و شوخی را که به دست اعضای تحریریه می‌رسید زیرچاپ نمی‌برد و سعی می‌کرد با ارزیابی‌های کیفی و همچنین رعایت اصول فارسی‌نویسی و ارزش‌های ادبی و زیبایی‌شناسی آثار را چاپ کند و حداقل استاندارد‌هایش را همیشه حفظ می‌کرد. از طرفی توفیق نسلی از خبره‌ترین و زبده‌ترین طنز‌پرداز‌ها را تربیت کرد و چهره‌هایی مانند کیومرث صابری فومنی، عمران صلاحی، منوچهر احترامی و... از طنز‌پرداز‌ها و نویسندگانی هستند که در مکتب توفیق درس آموختند و حاصل تجربه‌هایشان را در سال‌های بعد از انقلاب به نسل‌های بعد منتقل کردند. مجله توفیق به طنز‌پرداز‌ها و کارتونیست‌ها و نویسندگان طنز نشان داد چطور می‌توان حرف را زد و با درفش و داغ هم مواجه نشد. یکی دیگر از دلایل اهمیت این مجله در آن بود که حرف دل مردم را می‌زد و با کسی تعارف و مماشات نمی‌کرد و صریح و گزنده نقد می‌کرد. حتی دایره نقد این مجله به نخست‌وزیر‌های آن روزگار هم می‌رسید. امیرعباس هویدا از سوژه‌های ثابت طنز‌های این مجله بود. به همین اعتبار هم مردم آن مجله را می‌خواندند و از آن استقبال می‌کردند. حسن، حسین و عباس توفیق سعی می‌کردند با ایده‌های خلاقانه و تأثیر‌گذار مجله را سرپا نگه دارند. آن مجله به این دلایل بر صدر نشست و قدر دید و این تجربه و ده‌ها تجربه دیگر نشان می‌دهد مردم بی‌دلیل اثری یا هنرمندی را در یاد و خاطره نگه نمی‌دارند. به اعتقاد من پرداختن به این مجله ضرورت دارد، ما در دفتر طنز حوزه هنری از مدت‌های پیش در پی آن بودیم تا نویسندگان و کارتونیست‌های مجله توفیق را در نشستی گرد هم آوریم و از آنها قدردانی کنیم، اما هنوز این ایده راه به جایی نبرده است.

آیین بزرگداشت «حسن توفیق» و پنجاه سال طنز مطبوعاتی ایران به همراه تجلیل از محمدرضا تهرانی؛ مجموعه‌دار مطبوعات طنز دوشنبه 29 مرداد ساعت 17 در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار می‌شود. در این برنامه کامبیز درم‌بخش، احمد عربانی، احمد مسجدجامعی، هادی خانیکی، سیدفرید قاسمی، غلامرضا کیانی رشید و هادی حیدری سخنرانی خواهند داشت.  

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۶۸۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟

حدود ۱۰ درصد از مردم جهان ترجیح می‌دهند با دست چپ بنویسند؛ شاهدی بر عملکرد متفاوت مغز آنها که علت آن هنوز روشن نیست. با این وجود برخی تحقیقات جدید نشان داده که ترکیبی از «ژنتیک و تصادف» احتمالاً عامل ایجاد این ویژگی بی‌ضرر در انسان‌ها بوده است. 

 جیب، قالب راست‌دست یا چپ‌دست بودن انسان در همان هفته‌های اول بارداری ریخته می‌شود و بر اساس تحقیقاتی که گزارش آن در مجله Nature Communications منتشر شده، به نظر می‌رسد که «چند ژن نادر» در بدن چپ‌دست‌ها حدود سه برابر بیشتر از بدن راست‌دست‌ها یافت شده است. دانشمندان بر این باورند که این یافته مهم می‌تواند به ما بینش جدیدی درباره مکانیسم پشت این پدیده بدهد.

کلاید فرانک، مدیر تحقیقات مؤسسه ماکس پلانک در هلند و سرپرست این تیم تحقیق می‌گوید: «ما می‌دانیم که دو نیمکره مغز در جنین انسان‌های چپ دست و راست دست، به طور متفاوتی شروع به رشد می‌کنند که البته مکانیسم پشت این پدیده هنوز مشخص نیست. این احتمال وجود دارد که راست‌دست بودن نتیجه پیش‌فرض رشد اولیه مغز باشد که توسط ژنوم‌کدگذاری شده است.».

اما چه چیزی در جنین افراد چپ‌دست وجود دارد که باعث می‌شود بدن آنها از پیش‌فرض رشد اولیه مغز پیروی نکند؟

پاسخ را احتمالاً باید در ابزار‌هایی یافت که سلول برای مرتب‌سازی و مسیریابی پروتئین‌ها در اختیار دارد. دانشمندان در همین رابطه توانستند چندین توالی «دی‌ا‌ن‌ای» را که تنظیم کننده رشته‌های پروتئینی به نام میکروتوبول‌ها هستند در میان رایج‌ترین گونه‌های ژنتیکی در افراد چپ دست شناسایی کنند. 

کلاید فرانک می‌گوید: «این نوع گونه‌های ژنتیکی عموماً تأثیرات کوچکی بر ویژگی‌های انسان دارند، مثلاً تأثیرگذاری بر فعالیت یک ژن در یک بافت معین.» 

به همین دلیل در تحقیق جدید، محققان روی گونه‌های ژنتیکی تمرکز کردند که به جای تنظیم توالی رشته‌های پروتئینی، مستقیماً روی این توالی تأثیر می‌گذارند. 

اگرچه این‌گونه‌های ژنتیکی نادر هستند و حدود یک تا دو درصد «دی‌ان‌ای» را تشکیل می‌دهند، اما می‌توانند تأثیرات بسیار بیشتری بر ویژگی‌های انسانی در افراد معدودی که حامل آنها هستند، داشته باشند. پژوهشگران با بررسی ژنوم نزدیک به ۳۵۰ هزار نفر که در پایگاه داده‌های بانک اطلاعات پزشکی بریتانیا ثبت شده بود، توانستند «جهشی» را شناسایی کنند که اگرچه نادر است، اما ۷/۲ برابر بیشتر در افراد چپ دست دیده می‌شود. این «جهش» که تنها یک نفر از هر هزار چپ دست را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بر ژن TUBB ۴ B تأثیر می‌گذارد. 

پژوهشگران بر این باورند که عنصر «تصادف» نیز در چپ دست شدن انسان‌ها نقش دارد. کلاید فرانک می‌گوید: «ما معتقدیم که در اکثر موارد، چپ دست شدن صرفاً به دلیل تغییرات تصادفی در طول رشد مغز جنین روی می‌دهد، آن هم بدون تأثیر ژنتیکی یا محیطی خاص. به عنوان مثال، نوسانات تصادفی در غلظت مولکول‌های خاص در طول مراحل کلیدی شکل‌گیری مغز.»

به طور مثال، میکروتوبول‌های موجود در شاخک‌های ظریف سطح سلول‌ها می‌توانند منشأ حرکات نامتقارن و جریان مایعاتی باشند که به ایجاد یک محور چپ- راست در جنین کمک کنند. محققان استدلال می‌کنند که با مشاهده این عنصر تصادفی، حتی دوقلو‌های همسان ژنتیکی نیز می‌توانند دست ترجیحی متفاوتی داشته باشند (یعنی یکی چپ دست و دیگری راست دست باشد.). 

اما چپ دست یا راست دست بودن می‌تواند بر دیگر عملکرد‌های بدن نیز تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، در میان افراد دچار اختلالات یا بیماری‌های روانی خاص، افراد چپ دست بیشتری یافت می‌شوند. 

به گفته کلاید فرانک، در میان افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نیز احتمال اینکه فرد بیمار چپ دست یا «دو دست» باشد، دو برابر بیشتر و در افراد مبتلا به اوتیسم تا سه برابر بیشتر است.

منبع: روزنامه جوان

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • گرم کردن غذا در مایکروویو ممنوع/ ۵ دلیل برای استفاده نکردن از مایکروویو
  • خلاقیت؛ موتور رشد شهرها
  • چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟
  • اعزام دو کاروان از دانشجویان به عمره آغاز می شود
  • نظر هیات منصفه دادگاه مطبوعات درباره رویداد ۲۴ و مجله ناداستان 
  • راه رسیدن به نوآوری، سرمایه‌گذاری بر انسان خلاق است
  • رویداد جامعه‌پرداز برای شناسایی و ارتباط گیری با کنشگران حوزه خانواده
  • رویداد جامعه‌پرداز با موضوع خانواده و جمعیت در البرز برگزار می‌شود
  • هر جا میدان به نیروهای متعهد و انقلابی داده شد، سربلند بوده‌ایم
  • نامه سرگشاده محمد قوچانی به سازمان تامین اجتماعی